1 - 0
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
6. mai 2019 21:00 Premier League 2018/19 37

Dommer: Mike Dean. Tilskuere: 54 506.

Oppsummering

City stanget og stanget, men så var han der! Kaptein Vincent Kompany klinket ballen i krysset, og sørget med sin matchvinnerscoring for at det er Manchester City som leder Premier League før siste ligarunde!

Ord kan av og til bli fattige, og det er definitivt sant når det gjelder Vincent Kompany, City-kapteinen som etter elleve sesonger i Manchester City har blitt en legende i klubben og en folkehelt. I 2012 stanget han inn matchvinnerscoringen mot Manchester United, som gjorde at de lyseblå passerte rivalene på tabellen og til slutt endte opp med å vinne Premier League. I 2014 scoret han i sesongens siste kamp da City måtte slå West Ham for å vinne Premier League, før etter hvert den ene skaden etter den andre har gjort at enkelte har spekulert i om belgieren kom til å måtte legge opp. Det har han imidlertid ikke gjort, og etter å ha løftet Premier League-troféet for tredje gang forrige sesong, i tillegg til både å ha vunnet FA-cup (2011) og ligacup (2014, 2016, 2018 og 2019), er sjansen der for at han kommende søndag for fjerde gang kan løfte Premier League-troféet, dersom City slår Brighton. Alt takket være et helt vanvittig langskudd som belgieren plutselig dro opp av hatten, til alles overraskelse!

Etter at Liverpool slo Newcastle lørdag kveld takket være et sent selvmål, var alt press på Manchester City i kveld, som måtte vinne hjemme mot Leicester for å ligge øverst på tabellen før siste ligarunde. Det skal nerver av stål til for å takle et slikt vanvittig press om å prestere, men Pep Guardiola valgte likevel å gi tillit til 18 år gamle Phil Foden fra start. Kjempetalentet startet dermed bare sin tredje Premier League-kamp, og det altså i en så viktig kamp der alt sto på spill. Det betydde at det ikke ble plass til Leroy Sané, som riktignok kom inn i andre omgang, uten å få sakene helt til. Ellers var laget uforandret fra kampen mot Burnley for åtte dager siden, som også ble vunnet med 1-0 – på en ball som bare var tre centimeter over streken!

Leicester har fått en renessanse etter at Brendan Rodgers tok over laget, og imponerte blant annet med å slå Arsenal 3-0 i forrige kamp. Med seier i kveld ville også laget fortsatt være med i kampen om en Europa League-plass, så revene hadde alt å spille for, spesielt med tanke på at Wolverhampton, som for øyeblikket innehar sjuendeplassen, skal til Anfield og møte Liverpool i ligaavslutningen. Etter Leicesters tap i dag er Wolves sikret Europa League-spill, så fremt ikke Watford vinner FA-cupen.

Leicester viste også i dag at de har et godt mannskap med flere gode spillere, og holdt lenge stand mot et Manchester City-lag som utover i den første omgangen presset gjestene lenger og lenger bakover på banen. Ved et par anledninger var likevel Leicester framme på noen farlige visitter, og ved én anledning måtte Vincent Kompany kaste seg inn på helhjertet vis og blokkere et skudd som ellers ville blitt farlig.

City slet på sin side med å spille seg til sjanser, men skulle få en gigantisk en etter drøye halvtimen spilt. En corner ble slått inn i feltet og på nærmeste var Sergio Agüero på plass og headet i undersiden av tverrliggeren, før Kasper Schmeichel i Leicester-buret på utrolig vis greide å få hånden på ballen og slått den vekk – akkurat på streken! Mens City hadde marginene med seg forrige helg mot Burnley, var altså ikke centimeterne på Citys side i kveld.

De lyseblå skulle utover i den andre omgangen komme til flere fine skuddmuligheter, men skuddene gikk på feil side av stolpen – med ett unntak! Kort tid etter at Sergio Agüero hadde nok en kjempesjanse til å score da han omtrent liggende fikk avsluttet fra sju meter og nok en gang tvang frem en sterk reaksjonsredning av Schmeichel, skulle kampens, og kanskje sesongens øyeblikk skje!

69:43 var spilt da Vincent Kompany tok ballen med seg oppover i banen og til slutt endte opp på 25 meter. I mangel på bedre pasningsalternativer valgte Kompany til slutt å gå for skuddet selv – og for et vanvittig drømmetreff han fikk! Det knallharde skuddet skrudde utover og limte seg inn i krysset bak en totalt sjanseløs keeper – og dermed eksploderte det på stadion! Akkurat da City trengte noe slikt som mest, var han der – igjen, og gjorde noe absolutt ingen hadde sett for seg at han skulle gjøre. «Ikke skyt», fortalte han i intervjuene etter kampen at han hadde fått høre av lagkameratene sine, men det var akkurat det han gjorde, og på grunn av det kan nå altså Manchester City vinne Premier League! Før i dag hadde ikke belgieren scoret et mål hele sesongen, og vi må helt tilbake til desember 2013 for å finne forrige gang han i det hele tatt prøvde seg på et skudd mot mål fra utsiden av sekstenmeteren! Skal vi finne forrige gang han scoret på et skudd fra utenfor sekstenmeteren, må vi helt tilbake til 2007 da han fortsatt spilte i Hamburg, og han scoret mot Brann på Brann Stadion i en europacupkamp! Å si at det var uventet at han skulle dra noe slikt opp av hatten i kveld, er altså en sterk underdrivelse.

Og det altså i en så viktig kamp der alt sto på spill. I tillegg var det sesongens siste hjemmekamp, og Citys fantastiske kaptein som nå er blitt 33 år gammel, har fortsatt ikke signert ny kontrakt med klubben. Muligheten er altså der for at det var hans aller siste hjemmekamp med Manchester City vi så i kveld, og hvis det skulle ende opp med å bli slik – for en avskjed han da ga City-fansen! Som nevnt innledningsvis – ord kan av og til bli fattige!

Dermed hadde City fått den ene livsviktige scoringen de trengte, og resten av kampen handlet nå om ikke å gi fra seg ledelsen. Det var likevel nettopp det City holdt på å gjøre da Leicester kom på en kontring få minutter før slutt og ballen ble spilt gjennom til tidligere City-spiss Kelechi Iheanacho, som fikk en enorm mulighet til å sette inn 1-1 helt upresset og fra god posisjon. Med en meget svak avslutning satte han imidlertid ballen fem meter utenfor, og City-fansen kunne trekke pusten lettet ut, mens en rasende Pep Guardiola på sidelinja ikke kunne forstå hvordan City kunne slippe Leicester så lett til.

Men så, tre og et halvt minutt på overtid, blåste endelig dommer Mike Dean av kampen, og City-fansen, som virkelig stilte opp og skapte en helt utrolig atmosfære, kunne slippe jubelen løs!

Selv om det er all mulig grunn til å feire etter kveldens kamp, er det likevel lurt ikke å feire for tidlig (noe City fikk smertelig erfare i Champions League denne sesongen). Det gjenstår én kamp, borte mot Brighton, som ikke har noe å spille for, på søndag. Den må også vinnes, dersom City skal være sikret å vinne Premier League foran Liverpool. Det blir altså kamp helt inn til døra i denne vanvittige Premier League-sesongen, der City og Liverpool har knivet side om side og kan ende opp på hele 98 og 97 poeng, dersom begge lag vinner sine kamper søndag kl. 16 norsk tid.