0 - 1
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
13. mai 2018 16:00 Premier League 2017/18 38

Dommer: Andre Marriner. Tilskuere: 31 882.

Oppsummering

Med sesongens siste spark på ballen sikret Gabriel Jesus Manchester City seieren borte mot Southampton, noe som betyr at de lyseblå greide å passere den magiske grensen på 100 Premier League-poeng!

Det ble en ellevill avslutning på Premier League-sesongen for Pep Guardiola og hans gutter. Med ville jubelscener i borteseksjonen, ute på gressmatta og på City-benken, sikret Manchester City seg seieren over Southampton på St. Mary’s Stadium i siste sekund, tre minutter på overtid, etter å ha stanget og stanget mot et solid Southampton-forsvar gjennom hele kampen. Det så lenge ut til at drømmen om å klare 100 Premier League-poeng skulle ryke, men så dukket innbytter Gabriel Jesus opp akkurat da klokka passerte de tre tillagte minuttene og sikret seieren med kampens eneste mål!

Med et ligagull for lengst i boks, hadde Manchester City bare rekordene å spille for i ligaavslutningen i dag, mens Southampton i teorien fortsatt kunne rykke ned, dersom de skulle gå på et stortap, samtidig som Swansea vant med høye siffer over allerede nedrykksklare Stoke. Scoringsrekorden i Premier League på 103 mål på én sesong ble slått allerede onsdag i sesongens siste hjemmekamp mot Brighton, og også poengrekorden på 95 poeng ble tatt da. Før kampen i dag sto City på 97 poeng, noe som betydde at seier i ligaavslutningen ville sørge for at de lyseblå passerte den magiske grensen på 100 poeng, og også gikk forbi Liverpools rekord i øverste divisjon på 98 poeng (regnet om fra to poeng per seier til tre poeng per seier) fra 1978/79-sesongen. Den gangen spilte man 42 kamper, mens man i dag bare spiller 38. De lyseblå greide altså begge deler med dagens 1-0-seier, og ikke nok med – Citys 32. seier for sesongen er også rekord i øverste divisjon gjennom alle tider. Tottenham hadde den gamle rekorden på 31 seirer fra 1960/61-sesongen, også det på 42 kamper. Jesus’ overtidsmål sørget også for at City havnet vanvittige 19 poeng foran Manchester United på andreplass, og Premier League har aldri blitt vunnet med så mange poeng før. Citys målforskjell på 79 plussmål er også rekord … og listen bare fortsetter og fortsetter! Allerede før dagens kamp var City historiske, men den dramatiske avslutningen og Gabriel Jesus’ lobb over keeper i det klokken passerte 93 minutter, gjør den bare enda mer legendarisk.

Men det var ikke nødt til å ende slik. Southampton kunne ha tatt ledelsen allerede etter få minutter spilt da en corner endte på hodet til hjemmelagets Hoedt, som headet ballen i tverrliggeren og ut! Også etter 77 minutter kunne Southampton ha scoret på en kjempesjanse, da Tadic mottok ballen nede ved dødlinja og Claudio Bravo, som nok en gang voktet buret på bekostning av Ederson, kom stormende til i en situasjon der han nok burde ha holdt seg på streken. Flere ganger lurte Tadic Bravo med skuddfinter, og mens Bravo jaget Tadic rundt inne i boksen og kastet seg ned gang på gang og forsøkte å redde skuddene som aldri kom, fikk til slutt Tadic skutt – men da var Fernandinho kommet seg ned bak egen keeper, og fikk reddet avslutningen på streken.

Bortsett fra disse to store sjansene hadde ikke hjemmelaget så mye å by på, og det var stort sett City som hadde ballen. Pep Guardiolas gutter greide imidlertid ikke å skape all verden, men var nære på etter timen spilt da et skudd fra Raheem Sterling, som startet kampen på topp mens Gabriel Jesus var henvist til benken, skjøt via en forsvarer og i stolpen.

Og så, tre minutter på overtid da det så ut til at hundrepoengsdrømmen skulle ryke, sendte spilleren som endte opp med flest målgivende pasninger i Premier League denne sesongen, Kevin De Bruyne, en lang og høy ball opp mot innbytter Gabriel Jesus, som med en nydelig demping tok ballen med seg, og i neste steg lobbet ballen over keeper på halvdistanse og i mål! En ellevill Jesus jublet som besatt, City-fansen var i hundre, og Pep Guardiola det samme. Scenene kunne minne om Sergio Agüeros legendariske mål på overtid i 2012 mot Queens Park Rangers som sikret ligagullet. Denne gangen var gullet allerede i boks og det handlet «bare» om en rekord (som tidligere nevnt, faktisk flere rekorder), men det var tydelig hvor mye dette betydde for både Citys manager, spillere og supportere.

Omtrent rett etter avspark blåste dommeren av kampen, og dermed også sesongen for Manchester Citys del. Og for en sesong det har vært! For de fleste av Citys spillere er sesongen imidlertid langt fra over. Nå starter oppladningen til fotball-VM, som starter i Russland om under en måned. Pep Guardiola og hans medhjelpere er allerede godt i gang med å planlegge neste sesong, som starter lørdag 11. august. Men aller først – i morgen skal det feires, når Citys spillere fraktes rundt i buss i Manchesters gater for å hylles av fansen!