2 - 1
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
29. januar 2019 21:00 Premier League 2018/19 24

Dommer: Paul Tierney. Tilskuere: 50 861.

Oppsummering

City tok ledelsen etter 24 sekunder, men endte opp med å tape for Newcastle på St. James’ Park. Med det kan ligagullet være tapt til Liverpool.

Før kveldens kamp var Manchester City ubeseiret i de 22 siste Premier League-oppgjørene mot Newcastle, og skulle det være noe som helst håp om å ta igjen Liverpool i kampen om ligagullet, måtte også kveldens kamp mot laget City har hatt et så godt tak på de siste årene ende med seier.

Pep Guardiola stilte derfor med et meget sterkt lag, sitt antatt beste av de tilgjengelige spillerne, og det hele så også meget lyst ut for City-fansen da de lyseblå tok ledelsen etter bare 24 sekunder spilt. Et langt framspill fra David Silva endte opp hos Raheem Sterling som sendte ballen mot bakerste i feltet der David Silva hadde løpt seg fri. I det ballen var i ferd med å nærme seg Silva skled han imidlertid, samtidig som keeper kom ut. På merkelig vis greide en liggende Silva å heade bakover i feltet samtidig som keeper stupte kråke over han. Det neste som skjedde var at ballen landet rett i beina på Sergio Agüero, som fikk en enkel jobb med å sette ballen i tilnærmet åpent mål. 1-0 til City, og nok et Agüero-mål mot Newcastle. Han er nå oppe i 15 mål mot Newcastle på 13 kamper, og forbedret dermed rekorden han allerede hadde for antall mål en spiller har scoret for en og samme klubb mot en og samme motstander i Premier League.

På dette tidspunktet, omtrent før publikum hadde kommet på plass på tribunene, så det hele meget lyst ut for Manchester City, og mange forventet nok at det etter dette omtrent skulle bli en spasertur for de regjerende ligamesterne mot nedrykkstruede Newcastle.

Sergio Agüero trodde et øyeblikk at han også hadde sendt City opp i 2-0 etter at Kevin De Bruyne slo et raskt frispark etter 17 minutter som Agüero satte kontant i nettet. Dommer Paul Tierney mente imidlertid at frisparket var tatt for raskt, og at De Bruyne ikke hadde ventet på fløytesignalet hans, noe han også tildelte De Bruyne gult kort for. City-spillerne var frustrerte, i og med at det ikke fins noen regel som sier at det ikke er lov å ta et frispark raskt, men dommer Tierney ville ikke høre på protestene og krevde at frisparket skulle bli tatt på nytt.

En fin David Silva-sjanse rett før pause der Citys lille magiker headet fra fem meter, bare for å se en Newcastle-forsvarer redde like utenfor streken, var det nærmeste City skulle komme sin andre scoring for kvelden etter dette, og selv om det var de lyseblå som eide banespillet og presset omtrent hele Newcastle-laget inn i eget mål, var det ikke altfor mange sjanser City-spillerne greide å produsere før hvilen.

Få minutter etter pause var City imidlertid nærme da Leroy Sané slo ballen hardt inn foran mål, men Raheem Sterling greide ikke å få foten på ballen. Et hardt skudd av David Silva etter 58 minutter var for dårlig plassert og gikk rett på keeper, og da City ikke greide å punktere kampen, skulle i stedet Newcastle komme tilbake. 65 minutter var spilt da en ball ble slått inn i feltet og Fernandinho klarerte ved å heade ballen utenfor. Ballen havnet imidlertid bare på hodet til Newcastles Isaac Hayden som headet den inn i feltet igjen. Kyle Walker opphevet offsiden da José Salomon Rondon fikk kastet seg og avsluttet liggende omtrent vannrett i lufta – over og til side for Ederson, som strakk seg etter ballen, men ikke nådde bort. 1-1 og ellevill jubel på St. James’ Park, mens City-spillerne bare kunne fortvile.

Med bare en halv omgang igjen å spille begynte det å haste for City å få seiersmålet som ville sikre de tre livsiktige poengene i kampen om ligagullet, men vondt skulle bli til verre etter 77 minutter da Fernandinho rotet utilgivelig i eget forsvar. Danilo spilte ballen bakover til brasilianeren, som inne i egen sekstenmeter var presset, men likevel tok en finte bakover, bare for å se at Longstaff snappet ballen like foran beina på han. Fernandinho rakk knapt å reagere før han hadde lagt Longstaff i bakken og dommer Tierney etter noen sekunder pekte (korrekt) på straffemerket. En skade på Ederson gjorde at det tok lang tid før straffen ble tatt, men hjemmelagets Matt Ritchie taklet presset fra ellevemetersmerket, selv om det skal sies at han var noe heldig. Ballen gikk akkurat under Ederson som kastet seg til riktig side og også var borti ballen. Det holdt imidlertid ikke, og mens ballen lå i nettet kunne både Ritchie, de andre Newcastle-spillerne og hjemmefansen juble som besatt for å ha snudd kampen fra 0-1 til 2-1.

City-spillerne greide skuffende nok aldri å skape noen skikkelige sjanser etter dette, og nesten seks minutter på overtid blåste dommer Paul Tierney av kampen, noe som sikret Newcastle tre særs viktige poeng i kampen om å overleve i Premier League, mens City altså rotet det til i kampen om å ta igjen Liverpool på toppen av tabellen. Med Liverpool-seier i morgen mot Leicester på Anfield vil det være en luke på sju poeng mellom Liverpool og City, noe som mest sannsynlig vil være umulig å ta igjen, tatt i betraktning Liverpools fryktinngytende form denne sesongen. Nå er det selvsagt fortsatt mange kamper igjen å spille, så ingenting er helt umulig, men å si at Liverpool nå har en enorm fordel i kampen om ligamesterskapet, er ingen overdrivelse.

Pep Guardiola mener likevel at alt håp ikke er ute og uttalte etter kampen: «Etter 1-0 glemte vi litt å spille. Mange ting kan skje i fotball. Vi er i januar, så det er mye tid. Når du ligger bak kan du ikke avgi poeng, men vi er i januar, så det er mange titler og kamper å spille om. Vi har ikke noen fordel nå, men vi må fortsette. Vi må spille kampene våre og vite hva vi skal gjøre. Fotball er konkurranseidrett, så du kan tape. Gratulerer til Newcastle. Vi har mange kamper igjen. Vi er ikke i april eller mai ennå, og mye kan skje. Vi må være der i hver kamp og ikke gi opp!»