1 - 2
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
10. desember 2017 17:30 Premier League 2017/18 16

Dommer: Michael Oliver. Tilskuere: 74 847.

Oppsummering

City gjorde som i forrige sesong da Manchester United ble slått 2-1 på Old Trafford i kveld. Seieren ødela Mourinhos rekke av kamper på hjemmebane uten tap, samtidig som City tangerte Premier League-rekorden på 14 seiere på rad. Og ikke minst – luken ned til andreplass på tabellen er nå på hele elleve poeng!

Citys seiersmaskineri lar seg ikke stoppe. Forrige gang et lag greide å vinne på Old Trafford var for nøyaktig 14 måneder siden. 10. september 2016 slo nemlig City United 2-1 på Old Trafford og siden den gangen har det gått 40 kamper uten at andre lag har greid å vinne der. Det var en tangering av United egen rekord for kamper på rad uten hjemmetap, og med uavgjort eller seier i kveld ville Mourinho få rekorden helt for seg selv. Ironisk nok ble det City, forrige lag som vant på Old Trafford, som kom til å ødelegge for hjemmelaget, da de lyseblå nok en gang tok turen til Stretford, like utenfor Manchester, og der vant 2-1 i snøføyken på OId Trafford. Det var samme resultat som sist de to lagene møttes på denne banen.

For Citys del fortsetter klubbrekorden for antall ligaseirer på rad å øke. Denne er nå oppe i 14, noe som er en tangering av Premier League-rekorden Arsenal satte i 2002, riktignok fordelt over to sesonger. Når det gjelder rekorden for ligaseirer på rad i Premier League på én sesong var denne tidligere på 13 (Arsenal og Chelsea), mens Citys seier over United i kveld gjør at den nå er økt til 14 og at City altså har rekorden. Klubbrekorden for ligaseirer på rad uten å tape fortsetter også å øke. Denne er nå oppe i 24.

Og det viktigste av alt – City-seieren i det 175. Manchester-derbyet gjør at avstanden fra City på førsteplass ned til United på andreplass nå er på hele elleve poeng, og det etter bare 16 kamper spilt!

City kunne stille med tilnærmet toppet lag, sett bort fra skader på Mendy og Stones. Vincent Kompany var tvilsom før kampen, men ble klar og spilte i midtforsvaret sammen med Nicolas Otamendi fra start. Kompany klarte imidlertid bare én omgang før han måtte kaste inn håndkledet. Ellers var startoppstillingen stort den samme som har blitt brukt i de fleste kamper denne sesongen. Gabriel Jesus ble denne gangen foretrukket på topp framfor Sergio Agüero, som dermed ikke fikk muligheten til å score sitt niende mål mot United. Det ble heller ikke noe innhopp for argentineren denne gangen.

Selv om det var City som totaldominerte den første omgangen og hadde ballen i 75 % av tida, skulle det likevel stå 1-1 til pause etter en omgang der City hadde noen få muligheter og scoret på én av dem, og der United bare hadde én mulighet og scoret på den. Mens både Raheem Sterling og Gabriel Jesus hadde gode muligheter som endte opp med altfor løse skudd, fikk Leroy Sané skikkelig klem på skuddet etter 41 minutter da Fabian Delph la over ballen mot bakerste stolpe der Sané fikk tatt den ned og fyrt av gårde et skudd som hadde gått inn helt oppe under tverrliggeren hadde ikke keeper De Gea fått kastet seg og slått den over.

På den påfølgende corneren skulle likevel scoringen komme. Nicolas Otamendi vant duellen inne i feltet og ballen gikk videre til David Silva, som rett foran keeper var raskt oppe med foten og fikk sendt ballen forbi en utrusende De Gea. Dermed 1-0 til City!

Ledelsen skulle likevel ikke vare inn til pause, for på overtid skulle et langt innlegg inn i feltet bare snisse hårtuppene til Otamendi, noe som nok satte Fabian Delph litt ut av spill. Engelskmannen, som ikke har virket like solid de siste kampene på sin venstrebackposisjon som han gjorde tidligere i høst, burde imidlertid ha greid å få ballen vekk da den spratt ned like foran han. Det gjorde han ikke, og i stedet gikk den bare videre til Marcus Rashford som sendte ballen til side for Ederson, som kom ut, men ikke kunne gjøre noe for å hindre 1-1-scoringen.

Dermed sto det 1-1 til pause, totalt mot spillets gang og statistikkene etter den første omgangen, og at kaptein Vincent Kompany ikke kunne fortsette og ble byttet ut til pause, var heller ikke godt nytt. Inn kom Ilkay Gündogan, mens Fernandinho gikk ned som midtstopper. Litt ut i omgangen skulle han imidlertid returnere til sin sentrale midtbaneposisjon da Eliaquim Mangala kom inn i stedet for Jesus og gjorde sine saker meget godt.

Og etter 53 minutter skulle matchvinnerscoringen komme – på noe tilfeldig vis. City fikk frispark ute på kanten og David Silva slo ballen inn i feltet, men traff der ikke noen andre enn hjemmelagets Romelu Lukaku, som med en håpløs klarering bare sendte ballen rett i ryggen på Chris Smalling, noe som gjorde at den spratt perfekt til Nicolas Otamendi som dermed måtte gjøre det samme som David Silva gjorde like før sidebytte – få opp foten og sendt ballen forbi et utrusende keeper. Det gjorde da også den argentinske midtstopperen, som plutselig har begynt å «bøtte innpå» med mål for City. Også i forrige ligakamp scoret han, i likhet med David Silva da City også vant 2-1 (mot West Ham).

En som er mer vant med å score mål enn Otamendi er Kevin De Bruyne, som var nære på å gjøre det også i kveld med et godt skudd nede ved stolperoten etter 69 minutter. Keeper De Gea var imidlertid nede og fikk slått ballen utenfor. Også Ederson måtte ned og redde kvarteret før slutt da Fabian Delph nok en gang misset på et framspill.

De to Ederson-redningene etter 84 minutter var imidlertid av en helt annen klasse, og at hjemmelaget ikke scoret på den gigantiske dobbeltsjansen de da fikk er nesten utrolig. Uniteds Martial fikk ballen ute på kant og sendte den inn foran mål der Romelu Lukaku ventet på femmeteren. Han fyrte av mot Citys mål mot Ederson, som på den korte avstanden nesten ikke rakk å reagere før han ble truffet i ansiktet av ballen, som for ut igjen i feltet. På returen var Mata på plass, men det var også Ederson, som i panikken som oppsto og klabb og babb-situasjonen i feltet – og sikkert med en sviende smerte i ansiktet, også fikk kastet seg og hindret Mata. Til slutt fikk City klarert på streken, og kunne puste lettet ut etter den enorme muligheten. At Ederson er like mye en matchvinner som Otamendi er absolutt ikke feil å si.

I sluttminuttene prøvde City å drøye tid og greide faktisk å holde på i flere minutter nede ved cornerflagget der de holdt på ballen, og hele tiden fikk enten kast eller corner. Ved et par anledninger kunne de lyseblå også ha scoret et mål til på slutten da United satset offensivt i jakten på en utligning, mens City kontret. Den beste muligheten fikk innbytter Bernardo Silva, men han tok ballen med seg for langt ned mot dødlinja og vinkelen ble altfor spiss da han skulle avslutte.

Det gjorde likevel ikke så mye. Fire og et halvt minutt på overtid blåste dommer Michael Oliver av kampen, og dermed er altså luken ned til United på utrolige elleve poeng. På onsdag venter nok en bortekamp når City tar turen til Wales for å møte Swansea i en ny midtukerunde i Premier League.