2 - 3
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
7. april 2018 18:30 Premier League 2017/18 33

Dommer: Martin Atkinson. Tilskuere: 54 259.

Oppsummering

Manchester City kunne vunnet Premier League ved å slå Manchester United, men 2-0-ledelse til pause endte med 2-3-tap. Dermed utsettes feiringen av ligagullet.

Etter å ha tapt 3-0 for Liverpool på Anfield i helga i kvartfinalen i Champions League, kunne de lyseblå fått en opptur ved å slå Manchester United hjemme på Eastlands i kveld, og dermed formelt sikre Premier League-troféet. Pep Guardiola gjorde fire endringer på laget som tapte på Anfield på onsdag, og satte Danilo inn på høyreback i stedet for Kyle Walker, Fabian Delph inn på venstreback i stedet for Aymeric Laporte, Bernardo Silva inn for Kevin De Bruyne og Raheem Sterling inn for Gabriel Jesus på topp. Det var altså et litt redusert City-lag som entret gressmatta på Etihad i kveld, da Pep Guardiola nok ønsket å spare enkelte spillere til tirsdagens viktige returoppgjør mot Liverpool i Champions League.

Det ble et begivenhetsrikt byderby med hele fem scoringer, straffesituasjoner og en haug med brente sjanser. City kunne fått straffe helt i starten av kampen da en ball ble slått inn i feltet og Ashley Young skled og ballen traff hånda hans, noe som gjorde at den totalt endret retning og ikke havnet i beina på Raheem Sterling som dermed ville hatt blank goal og ganske sikkert scoret. Dommer Martin Atkinson avfeide imidlertid alle protester, selv om ekspertene etter kampen mente at City her ble snytt for et klart straffespark.

Kort tid etter rev Ashley Young Sterling over ende og det så nok en gang ut som en soleklar felling, men dommer Atkinson lot spillet fortsette, og fikk ikke akkurat City-fansen på sin side i en situasjon like etter da det var Young som fikk frispark i en duell med Raheem Sterling, der City-fansen mente at det var Sterling som skulle hatt frispark.

Etter 23 minutter skulle kampens første sjanse komme, og etter at det var City som hadde totaldominert alt som skjedde ute på gressmatta, var det også naturlig at det var de lyseblå som skulle bli nære ved å score kampens første mål. Et gjennomspill havnet i beina på Bernardo Silva, som var den som stort sett befant seg på topp i første omgang. Silva rakk ikke annet enn å tuppe ballen mot mål fra fem meter, men keeper de Gea fikk avverget.

Et par minutter etter skulle den likevel sitte, og det etter en sitasjon som omtrent var reprise på matchvinnerscoringen da City slo United i innspurten av Premier League våren 2012 og dermed gikk forbi byrivalene og til slutt kunne løfte Premier League-pokalen. En corner ble slått inn i feltet og kaptein Vincent Kompany ruvet høyest i lufta, og fikk stanget inn 1-0 til City med et nydelig hodestøt. Kompany jublet på nøyaktig samme måte som for seks år siden og City var i tet!

Etter drøye halvtimen spilt skulle det også bli 2-0 etter lekre finesser av Ilkay Gündogan. Etter en frekk finte der han snudde rundt kunne Gündogan sende ballen i det lengste hjørnet bak en utspilt de Gea, og dermed sto det 2-0, bare fire minutter etter at det hadde stått 0-0! Og for en lekker scoring av Gündogan!

Og det skulle ha blitt langt mer. I de neste minuttene fikk Raheem Sterling tre gode muligheter til å score, og skulle iallfall ha nettet på de to første da han var helt alene med keeper. Først sendte han ballen langt over mål alene med keeper, og på neste situasjon da han igjen ble spilt fri fra fantastisk posisjon, satte han også ballen langt over. På tredje forsøk, noen få minutter før pause, ble avslutning til Sterling, nok en gang fra glitrende posisjon, altfor slapp.

Bare minuttet etter kunne Ilkay Gündogan ha scoret med hodet da en ball ble slått gjennom, men headingen fra fem meter gikk svakt nok rett på de Gea. Etter flere utrolige muligheter kunne ingen ha sagt noe på om City hadde ledet 6-0 til pause etter en omgang der de lyseblå totaldominerte og det virket som om ligagullet allerede var sikret.

Slik skulle det imidlertid ikke gå. Kort tid etter at Ilkay Gündogan traff utsiden av stolpen og City brente nok en sjanse, skulle Paul Pogba redusere for Manchester United. Alexis Sanchez traff Ander Herrera med et innlegg, som brystet ballen på direkten videre til Paul Pogba, som alene med Ederson ikke gjorde noen feil.

Og utrolig nok – bare et par minutter etterpå skulle det også bli 2-2! Alexis Sanchez var igjen arkitekten da han fant Paul Pogba med et gjennomspill, over hodet på Nicolas Otamendi, og nok en gang gjorde Pogba ingen feil da han headet ballen forbi Ederson.

Og mens City i første omgang produserte sjanser på løpende bånd, ble det i andre omgang plutselig langt vanskeligere å finne veien fram mot mål. Og som vi har sett noen ganger denne sesongen – når City først slipper inn, skjer det noe med laget som fører til at baklengsmålene av en eller annen grunn fortsetter å renne inn. Og tjue minutter før slutt skulle kveldens tredje Manchester United-scoring komme. Alexis Sanchez var nok en gang arkitekten da han slo en ball over hele feltet og til Chris Smalling, som fikk en enkel jobb med å sette ballen forbi Ederson. Fra 2-0 til pause var plutselig stillingen 2-3.

Pep Guardiola satte innpå Kevin De Bruyne, Gabriel Jesus og Sergio Agüero i et forsøk på å snu kampen, og ti minutter før full tid kunne det fort ha blitt 3-3, hadde ikke dommer Martin Atkinson oversett et soleklart straffespark da Ashley Young nok en gang var på ferde. Med en grusom stempling i leggen på Sergio Agüero, som nettopp er tilbake fra skade og bare hadde spilt noen minutter for første gang på en måned, er det nesten ikke til å tro at Agüero ikke brakk beinet, og nesten enda mer merkelig er det at dommer Atkinson resolutt signaliserte klart og tydelig at han ikke ville ha noe av at det ble straffespark til Manchester City. Agüero ble liggende på bakken og vri seg i smerte, og mens dommer Atkinson skulle ha gitt både straffespark og rødt kort til Ashley Young, mistet han i stedet kontrollen på kampen da det kokte over få sekunder etter og en haug med spillere havnet i klammeri med hverandre.

At City følte seg snytt etter en rekke situasjoner der de følte at dommeren lot forseelser mot dem passere, mens United-spillerne slapp billig unna, førte til at noen spillere i enkelte situasjoner mistet hodet, noe som igjen førte til en rekke gule kort.

City jaktet en utligning i sluttminuttene, og var også utrolig nære to ganger. Kort tid før ordinær tid var ute, måtte de Gea varte opp med en kjemperedning etter en heading av Sergio Agüero. De Gea fikk slått ballen over tverrligger med den raske reaksjonsredningen.

Og så, på overtid, skulle Raheem Sterling få nok en sjanse til å score, da ballen nærmest bare traff ham etter flipperspill inne i feltet. Ballen gikk i Sterling, og så i stolpen, så i de Gea, og så ut. En utrolig sjanse helt på tampen, men det ville seg ikke for City, som dermed på utsette feiringen av ligagullet. Det er likevel en rekke med kamper igjen denne sesongen, så tapet mot United i kveld er absolutt ingen katastrofe.

På tirsdag venter returoppgjøret mot Liverpool, der City har en 3-0-ledelse å hente inn, om det skal bli avansement til semifinalen i Champions League.