1 - 2
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
1. mars 2020 17:30 Ligacup 2019/20 Finale

Dommer: Lee Mason. Tilskuere: 82 145.

Oppsummering

Manchester City vant dagens ligacupfinale mot Aston Villa på Wembley, og kunne dermed løfte ligacuppokalen for tredje sesong på rad!

Det ble en tøff batalje mellom Aston Villa og Manchester City i dagens ligacupfinale på Wembley, men det var City som trakk det lengste strået etter å ha vunnet 2-1, og som dermed kunne gå opp på tribunen for å løfte ligacuptroféet – for tredje sesong på rad! Vi må tilbake til begynnelsen av 80-tallet for å finne forrige det skjedde at samme klubb vant tre ganger på rad, da Liverpool vant fire sesonger på rad mellom 1980/81- og 1983/84-sesongen. Om det var Liverpool som var det dominerende laget på 80-tallet, er det uten tvil City som har vært det dominerende laget det siste tiåret. På de sju siste sesongene har City vunnet ligacupen hele fem ganger – først ved å slå Sunderland 3-1 i finalen i 2014, så ved å slå Liverpool på straffesparkkonkurranse i 2016, så ved å slå Arsenal 3-0 i 2018, så ved å slå Chelsea på straffesparkkonkurranse i 2019, og så altså ved å slå Aston Villa 2-1 i 2020.

Pep Guardiola valgte å gjøre en rekke endringer fra laget som startet mot Real Madrid i Champions League onsdag kveld, og alle de som sju som var å finne på innbytterbenken i dagens kamp, startet i Madrid. Cupkeeper Claudio Bravo voktet som ventet buret i dag, mens John Stones kom inn i midtforsvaret etter å ha ha vært ute av laget en stund. Med seg i midtforsvaret fikk han Fernandinho, i tillegg til Kyle Walker og Oleksandr Zinchenko på backene. For første gang fikk Phil Foden starte i en cupfinale, og det gjorde han sammen med kaptein David Silva, som altså til slutt fikk æren av å løfte pokalen for City for første gang som kaptein. Ilkay Gündogan og Rodri fikk også en plass i startelleveren, i tillegg til Raheem Sterling og Sergio Agüero. Med andre ord startet City med et svært sterkt lag, selv om noen av de beste, som for eksempel Kevin De Bruyne, var å finne på benken.

Det var Aston Villa som skulle få kampens første sjanse da El Ghazi headet like over etter få minutter spilt, mens Agüero noen minutter senere ikke var altfor langt unna fulltreffer med et skudd som endte på oversiden av nettaket.

Etter 20 minutter skulle imidlertid City og Agüero få nettkjenning. Rodri spilte til Foden som befant seg nede ved dødlinja. Rolig og kontrollert headet han ballen bakover i feltet til Sergio Agüero, som fra femmeterstreken tok ballen på halvspretten og sendte den i mål, via et Villa-lår. Dermed 1-0, etter Agüeros 253. mål for City!

Nevnte Foden kunne ha scoret noen minutter senere, men skuddet gikk via et Villa-bein og like utenfor stolpen. Den corneren ble det ikke noe av, men like etter skulle City igjen få corner – denne gangen feil idømt. Grunnen til at det er verdt å nevne, er at Rodri løp seg fri på denne corneren slått av Ilkay Gündogan og stanget inn 2-0 for City! I slike situasjoner har ikke VAR mulighet til å annullere scoringer, i og med at VAR ikke går inn og ser på om cornere er riktig idømt eller ikke. Uansett: 2-0 til City, frustrerende nok for Villa som nok må ha syntes det var svært irriterende at City scoret på en corner de ikke skulle hatt.

City fortsatte med å presse på for flere scoringer, og var nære på ved flere anledninger. Mange av avslutningsforsøkene ble blokkert, og i stedet for at City skulle gå opp i 3-0, var det Aston Villa som skulle få den neste scoringen. Mbwana Samatta fikk æren av å sette det, og det hele startet med at John Stones på uforklarlig vis falt. Villa gikk i angrep, og Samatta fikk stå helt alene inne i feltet og heade inn innlegget til Anwar El Ghazi. Verken Zinchenko eller Fernandinho valgte å markere han, til tross for at han var den eneste Villa-spilleren inne i boksen, og dermed sto det 1-2 og det var ny nerve i kampen.

Det skulle bli en nervepirrende andre omgang, der City hadde flere muligheter til å punktere kampen uten å greie det. Både Rodri, Agüero og innbytter Bernardo Silva hadde gode muligheter, men Aston Villa-keeper Ørjan Nyland vartet opp med flere fine redninger som holdt Villa inne i kampen.

Den fineste redningen var det likevel Claudio Bravo som hadde, da han to minutter før ordinær tid var ute med en lynrask reaksjonsredning greide å få slått en heading fra Bjorn Engels i stolpen og ut! Uten tvil en matchvinnerredning!

Det ble lagt til hele fem minutter, og Aston Villa satset svært offensivt på slutten og greide å legge et visst press på City-forsvaret som hadde mer enn nok med å få beinet ballen unna. Pep Guardiolas gutter holdt likevel ut, og kunne dermed løfte pokalen og juble for å ha vunnet ligacupen sesongen 2019/20!

Dette er sjuende gang at City vinner ligacupen (1970, 1976, 2014, 2016, 2018, 2019, 2020), og kun Liverpool har vunnet turneringen flere ganger (8).

Kommende onsdag venter det mer cupspill, når det er klart for 5. runde i FA-cupen. Den kampen spilles i Sheffield, mot Wednesday.