0 - 0
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
24. februar 2019 17:30 Ligacup 2018/19 Finale

Dommer: Jonathan Moss. Tilskuere: 81 775. 0-0 etter ordinær tid. 0-0 etter ekstraomganger. Straffesparkkonkurranse: 3-4 (Gündogan MÅL, Agüero MÅL, Sané BOM, B. Silva MÅL, Sterling MÅL)

Oppsummering

Det ble høydramatisk og det måtte straffesparkkonkurranse til, men Manchester City vant sitt sjette ligacuptrofé etter å ha slått Chelsea på Wembley!

For 10. gang kunne kaptein Vincent Kompany løfte en pokal over hodet (9. gang som kaptein) og juble for å ha vunnet en turnering som City-spiller, denne gang ligacupen – en turnering han nå har vunnet fire ganger. På de siste seks sesongene har City nemlig vunnet turneringen alle de fire gangene de har spilt seg til finale, og på samme måte som i 2016, ble det også denne gangen straffesparkkonkurranse etter at det sto uavgjort etter 120 spilte minutter.

Mer dramatisk kunne det dermed ikke bli, selv om det i løpet av de 90 ordinære og 30 tilleggsminuttene ikke ble skapt noe særlig med målsjanser verken den ene eller den andre veien. Nerve og intensitet var det riktignok hele tiden, og så ble det altså til slutt den lyseblå delen av Wembley som kunne stå igjen på tribunen og hylle sine helter, etter at Raheem Sterling satte den avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen.

Pep Guardiola overrasket ikke altfor mye med laguttaket, som ble offentliggjort en time før avspark på Wembley kl. 16.30 engelsk tid. Det var nok likevel en svært skuffet Aro Muric som satte seg på benken da dommer Jon Moss blåste i gang kampen, for etter å ha stått alle kampene i ligacupen så langt denne sesongen, inkludert kvartfinalen mot Leicester da han ble den store helten etter å ha reddet to av straffene i straffesparkkonkurransen, ble han vraket til finalen til fordel for førstekeeper Ederson. En skadet John Stones var ikke med i troppen, og det betydde at Nicolas Otamendi og Aymeric Laporte utgjorde stopperparet, med Kyle Walker og Oleksandr Zinchenko på hver sin back. Fernandinho, David Silva og Kevin De Bruyne utgjorde den sentrale midtbanen, med Raheem Sterling og Bernardo Silva på hver sin kant. Helt på topp: Sergio Agüero.

Det er bare 14 dager siden City høvlet over Chelsea i ligaen og vant hele 6-0, og en sterkt presset Chelsea-manager Maurizio Sarri var nok svært interessert i å sørge for at det samme ikke skjedde i dag. De mørkeblå slapp svært sjelden City-spillerne til muligheter og var kontante i det meste de foretok seg. Bare ett sekund var spilt da Jorginho satte en albue i Agüero som ble liggende nede, men ikke fikk noe mer enn frispark av dommer Moss. Etter fem minutter ville Sergio Agüero ha straffe etter at et skudd gikk opp i en Chelsea-arm som var helt inntil kroppen, og skal en følge logikken fra onsdagens Champions League-oppgjør da Nicolas Otamendi fikk straffe mot seg for hands, burde det også blitt det her, men dommer Moss var ikke interessert.

Det var han heller ikke etter 11 minutter da Kanté ble spilt gjennom og City-forsvaret var på etterskudd. Oleksandr Zinchenko så ut til å legge franskmannen i bakken, og i verste fall kunne Zinchenko ha blitt utvist da Kanté hadde fri vei mot mål, men heldigvis for City lot bare dommer Moss spillet fortsette.

Første City-sjanse kom midtveis i den første omgangen da Sergio Agüero klemte til, men skjøt noen meter over. Samme Agüero prøvde seg igjen fem minutter senere, men keeper var med på notene og fikk reddet skuddet nede i hjørnet.

Mens City altså klarte å produsere noen ikke altfor farlige sjanser i løpet av de første 45 minuttene, var det svært lite Chelsea fikk til. Nærmest var de faktisk på overtid i den første omgangen da det var litt kommunikasjonssvikt i City-forsvaret og Nicolas Otamendi headet ballen ikke så langt utenfor egen stolpe.

Selv om det altså skjedde lite i den første omgangen, var det likevel nerve, og nervøs ble nok også mange City-supportere da de så at Aymeric Laporte, som har vært en klippe i Citys forsvar denne sesongen og nylig undertegnet en ny kontrakt fram til 2025, ikke kom ut på gressteppet på Wembley til den andre omgangen. Det skrives at franskmannen kan bli ute noen uker på grunn av det som blir beskrevet som et muskulært problem, noe som er dårlig nytt for City med John Stones allerede ute på sidelinjen. Heldigvis er Vincent Kompany tilbake, og det var også han som erstattet Laporte og dermed startet den andre omgangen.

Stopperduoen Otamendi/Kompany kan ikke akkurat karakteriseres som verdens raskeste, og det skulle da også bli en del løpedueller i den andre omgangen. Eden Hazard løp seg fri etter 54 minutter, men Otamendi var på plass på strålende vis, fikk strukket fram en fot og avverget.

Kort tid etter skulle Sergio Agüero få ballen i mål, bare for å se at assistentdommeren sto med flagget i været. Først så offsiden ut til å være soleklar, men ved nærmere øyesyn viste det seg faktisk å være svært vanskelig å si om en Chelsea-hæl var bak Agüeros kropp eller ikke. VAR-dommerne brukte da også en god stund på å sjekke situasjonen, og selv om det kanskje kunne se ut som om bakerste del av spillerne var helt på linje, bestemte likevel dommerteamet seg for å opprettholde offsideavgjørelsen.

Etter 66 minutter skulle Eden Hazard igjen komme seg fri. Denne gangen tok han ballen med seg ned mot dødlinja, før han la den bakover i feltet mot Kanté som kom stormende til. Heldigvis for Citys del satte han ballen en meter over tverrligger fra god posisjon.

Chelsea var nå inne i en god periode og satte press på City-forsvaret. Kvarteret før ordinær tid var over skulle igjen de mørkeblå rulle opp et fint angrep, men da Pedro nok burde ha skutt, sendte han ballen videre, bare for å se at Oleksandr Zinchenko var først på ballen og fikk sendt den ut til corner.

Også på overtid av de 90 ordinære minuttene skulle ikke Chelsea være altfor langt unna scoring, først da Willian forsøkte å skru ballen over Ederson og i det lengste krysset. Citys sisteskanse fikk imidlertid slått ballen over tverrliggere. Kort tid etter ble Eden Hazard spilt gjennom og ville vært alene med keeper, hadde det ikke vært for at assistentdommeren sto med flagget i været. Reprisene viste at avgjørelsen var hårfin, på grensen til tvilsom.

Kort tid før tilleggstiden var ute måtte også Fernandinho kaste inn håndkleet, også det på grunn av en strekk. Det vites ikke nøyaktig hvor alvorlig skaden er i øyeblikket, men det skrives at også han kan bli ute i noen uker. Det er svært dårlig nytt for City, som har vært omtrent avhengig av brasilianeren denne sesongen. Dermed måtte de lyseblå fullføre ordinær tid med ti spillere, før Danilo kunne komme inn til starten av første ekstraomgang, i og med at det er lov å gjøre et ekstra bytte i ekstraomgangene.

Svært lite skulle skje i den første ekstraomgangen, men City skulle være svært nære scoring i den andre da Raheem Sterling kom seg ned til dødlinja, forsøkte å sende ballen inn i feltet bare for å få den tilbake, før han nok en gang forsøkte å finne Agüero inne foran mål. Argentinerens skudd var imidlertid ikke godt nok, og City fikk ikke annet ut av situasjonen enn corner.

To minutter før andre ekstraomgang var over skulle det oppstå en smått utrolig situasjon. Det hele startet med en fin City-sjanse der Chelsea-keeper Kepa måtte strekke seg for å redde et skudd fra Sergio Agüero. Sisteskansen så ut til å få en strekk i situasjonen og for andre gang på kort tid ble han liggende på bakken og vri seg i smerter. Chelsea-manager Sarri gjorde dermed klar Willy Caballero, den tidligere straffehelten som i 2016 med flere nydelige redninger sørget for at City vant ligacupen etter å ha slått Liverpool i straffesparkkonkurransen. Nå er han Chelsea-spiller, og det virket altså som om han skulle komme inn få minutter før ekstraomgangene var over, slik at han kunne stå i straffesparkkonkurransen mot sin gamle klubb. Det var imidlertid ikke keeper Kepa særlig interessert i, for han nektet rett og slett å bli byttet ut, uansett hvor mye manager Sarri prøvde. Dermed oppsto det flere minutter med forvirring der Chelsea-keeperen nektet å gjøre som han fikk beskjed om av sin egen manager, og på et tidspunkt var manager Sarri så forbannet at han var på vei ut av Wembley. Det ble imidlertid Kepa som vant «duellen», for spillet fortsatte med Kepa mellom stengene, og det var også han som sto i den påfølgende straffesparkkonkurransen. Lignende scener har sjelden, om noensinne, blitt sett i profesjonell fotball.

Og så, på samme måte som i 2016, var det igjen klart for straffespark-konkurranse i ligacupfinalen på Wembley. Denne gangen var Chelsea motstander, og det var også Chelsea som skulle ta den første straffen. Jorginho prøvde seg på et lite hopp før han skulle skyte, men Ederson lot seg ikke lure og var kjapt nede og reddet den meget slappe og dårlig plasserte straffen. Dermed fikk Ilkay Gündogan sjansen til å sende City i føringen, noe han gjorde med et godt plassert skudd, helt inne ved stolpen. Mens Chelseas første straffe var av laber kvalitet, var den andre av det stikk motsatte. Cesar Azpilicueta satte straffen nesten oppe i krysset, og dermed måtte Sergio Agüero score for å sørge for at City beholdt ledelsen. Keeper Kepa gjorde sitt beste for å psyke han ut, og straffen til Agüero var heller ikke noe god. Kepa slang seg også til rett side, og det var direkte svakt at han likevel ikke greide å holde ballen ute. Ballen gikk under kroppen til en rasende Kepa og i mål, og dermed sto det 1-2.

Ederson var etter Chelseas tredje straffe, men greide ikke å holde skuddet til Emerson ute, og da Leroy Sané ikke greide å overliste Kepa på Citys tredje, var lagene like langt. Skuddet til Sané, som ikke fikk starte kampen, men kom inn som innbytter, var godt, men Kepa gjettet riktig side, og var helt ute i hjørnet med en arm og fikk slått ballen utenfor. Nestemann ut var Chelseas David Luiz, som satte ballen i stolpen og ut, og dermed hadde Bernardo Silva sjansen til å sende City i føringen igjen. Portugiseren valgte å sende ballen lavt midt i mål, men Kepa hadde allerede slengt seg, og dermed gikk ballen inn. 3-2 til City. Dermed måtte Eden Hazard score for at ikke kampen skulle være over, og det han gjorde han da også, med en frekk og iskald panenkastraffe. City kunne likevel avgjøre det, dersom Raheem Sterling taklet presset og scoret på den siste straffen av de første fem. «Raz» var iskald, satte ballen høyt i mål, utagbart for keeper, og kunne dermed juble for å ha avgjort kampen, sammen med elleville City-spillere og fans som feiret ellevilt for å ha vunnet denne sesongens ligacup!

Dermed kunne kaptein Vincent Kompany ta med seg spillerne opp på tribunen for å løfte ligacuptroféet, til enorm jubel fra den lyseblå delen av Wembley. Citys andre trofé denne sesongen er dermed i boks (først Community Shield og nå ligacupen), og de lyseblå henger fortsatt med i de tre andre turneringene! Samtidig er det verdt å merke seg at City vant sin sjette strake straffesparkkonkurranse, og det i en så viktig kamp som dette. For sjette gang har City vunnet ligacupen – først i 1970, så i 1976, så i 2014, så i 2016, så i 2018 og nå altså i 2019!

Seieren kostet imidlertid, for at både Aymeric Laporte og Fernandinho kan bli ute en stund, er ikke godt nytt for City, som fortsatt er inne i et meget tøft kampprogram. Allerede onsdag er det kamp igjen når West Ham kommer på besøk til Manchester for å spille Premier League-kamp. I og med at det endte 0-0 mellom Manchester United og Liverpool på Old Trafford i dag, leder nå Liverpool ligaen igjen, bare ett poeng foran City – og nå med like mange kamper spilt. Det blir dermed ikke noen særlig mulighet til å feire ligacupgullet, iallfall ikke dersom det også skal bli ligagull denne sesongen!

PS. I går var det Citys damelag som hadde grunn til å feire, etter at de også vant ligacupen! Det gjorde de etter å ha slått Arsenal i finalen 4-2 på straffesparkkonkurranse! I dag var det altså guttas tur til å gjenta suksessen fra i går!