2 - 3
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
20. februar 2019 21:00 Champions League 2018/19 8. delsfinale 1. kamp

Dommer: Carlos Del Cerro (Spania). Tilskuere: 54 417.

Oppsummering

De spanske dommerne havnet i fokus etter flere tvilsomme avgjørelser, men Manchester City snudde kampen med ti mann og vant 3-2 mot Schalke i Gelsenkirchen!

Det ble en kamp med flere omdiskuterte avgjørelser på Veltins-Arena i Gelsenkirchen, og der videodømmingssystemet VAR havnet i fokus, blant annet for ikke å fungere slik det skulle. City-spillerne følte seg ved flere anledninger snytt av den spanske dommeren Carlos Del Cerro, som blant annet brukte 10 % av den første omgangen på å vente på svar på om det skulle dømmes straffe til Schalke eller ikke etter en situasjon der ballen hadde tatt innom armen til Nicolas Otamendi – som senere i kampen skulle ende opp med å bli utvist, også det svært kontroversielt.

La oss starte med begynnelsen. VAR er innført til årets sluttspill i Champions League, og systemet skulle virkelig få prøvd seg i kveldens 8. delsfinale mellom tyske Schalke og engelske Manchester City. Faktisk skulle det vise seg at VAR-skjermen på stadion ikke fungerte i det hele tatt, og at dommer Del Cerro fra Spania ble tvunget til å stole på avgjørelsene til sine videoassistenter, uten å få sett de kontroversielle situasjonene selv. Noe annet som ikke var helt optimalt på Veltins-Arena var gressteppet, som noen steder virket svært løst.

Pep Guardiola gjorde som Arsenal i begynnelsen av måneden og lot Fernandinho både bekle en midtstopperrolle de gangene motstanderlaget var i angrep, og en mer offensiv rolle fremover på banen de gangene City var i angrep, samtidig som Aymeric Laporte i stedet for å spille på sin vante midtstopperposisjon, befant seg ute på venstrekanten i forsvaret. Også mot Arsenal var Nicolas Otamendi stopperpartner med Fernandinho, noe han også var i kveld, i og med at John Stones som sliter med et muskulært problem ikke kunne være med til Tyskland. Desto mer gledelig var det at Vincent Kompany var tilbake, startet på benken og kom inn de siste 20 minuttene av kampen.

Fremover på banen var det plass til både Ilkay Gündogan, Kevin De Bruyne, David Silva, Bernardo Silva og Raheem Sterling, i tillegg til Sergio Agüero helt på topp. Det betydde at det ikke var plass til Leroy Sané i startelleveren, og at han dermed ikke fikk muligheten til å spille mot sin gamle klubb fra start. Han skulle imidlertid komme inn mot slutten av kampen og markere seg ettertrykkelig!

Det var gjestene fra Manchester som tok styringen fra start, og fikk også en meget god mulighet etter 7 minutter spill som endte med en Sergio Agüero-heading etter et innøvd frisparktrekk. Keeper Fährman fikk imidlertid kastet seg og slått ballen over på headingen.

City fortsatte å trykke, og etter 18 minutter skulle de lyseblå også få lønn for strevet. Keeper Fährmann må ta på seg mye av skylda etter et dårlig utspill som David Silva snappet. Med to City-spillere alene med keeper skulle det bare mangle at det ikke ble scoring, spesielt når David Silva hadde scoringskongen Sergio Agüero med seg inne foran mål. Spanjolen trillet ballen enkelt til Agüero, som på åpent mål selvsagt ikke gjorde noen feil og enkelt plasserte inn 1-0 til City! City-fansen kunne imidlertid ikke slippe jubelen helt løs for Schalke-spillerne protesterte kraftig mot dommeren og mente det burde vært et frispark i forkant, og det var tydelig at dommer Del Cerro snakket med videodommerne. Etter en stund ble imidlertid målet godkjent og det ble tatt avspark, noe som gjorde at de lyseblå endelig kunne juble uten frykt for at målet skulle bli annulert.

Få minutter etter skulle det også blitt 2-0 etter en ny feil i Schalke-forsvaret og der David Silva og Raheem Sterling kom to mot én. Sistnevnte ble imidlertid altfor ubesluttsom og greide aldri å finne ut hvem han skulle sentre til, og dermed rant den store sjansen ut i sanden.

Så er vi kommet fram til den tidligere nevnte VAR-farsen. Etter 34 minutter skulle det nemlig bli dramatikk da et Schalke-skudd gikk via armen til Nicolas Otamendi og ut til corner. Dommer Del Cerro signaliserte da også først corner, før en rekke illsinte Schalke-spillere løp bort til ham og protesterte kraftig. Mens dommeren kommuniserte med videodommerne på øret, viste reprisene at ballen riktignok var innom armen til Otamendi, men at han trakk den til seg og prøvde å få den bak ryggen sin, nettopp for ikke å bli truffet. Samtidig fortsatte forvirringen ute på banen og mens minuttene gikk, sto dommeren enten med fingeren i øret, eller snakket med de to lags kapteiner, sannsynligvis for å forklare at videodømmingssystemet ikke fungerte på stadion, og at han selv ikke hadde mulighet til å se hva som hadde skjedd. Først fire og et halvt minutt etter hendelsen, med andre ord 10% av omgangen, pekte dommeren på straffemerket, til tross for at Otamendi altså forsøkte å få armen bort fra ballen på skuddet, og at det var ball som søkte arm, og ikke motsatt. City-spillerne protesterte kraftig, men til ingen nytte, og Nabil Bentaleb var sikkerheten selv da han sendte Ederson feil vei på straffesparket.

Som om ikke det var nok at Schalke fikk den meget tvilsomme, for ikke å si feilaktige straffen, fikk også Nicolas Otamendi gult kort i situasjonen, uvisst av hvilken grunn. Dette gule kortet skulle vise seg å få stor betydning senere i kampen.

Som om ikke dette var nok, skulle også Schalke få nok et straffespark ikke altfor mange minutter etter det første. Schalkes Salif Sané gikk i bakken i det et frispark ble slått inn i feltet, etter kontakt med Fernandinho. Dommer Del Cerro pekte igjen på straffemerket, til tross for at det ikke så ut til å være altfor mye kontakt mellom Fernandinho og Sané. Et annet spørsmål var om Sané var i offside i det ballen ble slått inn, noe reprisene viste at han sannsynligvis var. Dette ble imidlertid ikke tatt hensyn til, ei heller at en haug med spillere befant seg innenfor sekstenmeterstreken i det den påfølgende straffen ble tatt. Ederson var etter ballen da Nabil Bentaleb igjen fikk sjansen fra ellevemetersmerket, mens fikk ikke nok kontakt med ballen til å holde den ute. Dermed var oppgjøret snudd og det var plutselig Schalke som kunne gå til pause med 2-1-ledelse.

Vondt skulle bli til verre halvveis i den andre omgangen da Nicolas Otamendi skulle få sitt andre gule kort for kvelden, også dette av den svært tvilsomme sorten da det var minimalt med berøring mellom ham Burgstaller, som gikk i bakken. Nok en gang følte City-spillerne seg bortdømt av den spanske dommeren, men Otamendi hadde ikke noe annet valg enn å løpe av banen, mens Pep Guardiola umiddelbart satte inn Vincent Kompany i stedet for David Silva.

Andre omgang skulle fram til det gjensto fem minutter av kampen bli en heller svak affære sett med City-øyne, og med ti mann virket det som om det beste City kunne håpe på var å komme seg unna med et 1-2-tap, noe som ikke ville vært et altfor dårlig utgangspunkt før returoppgjøret i Manchester.

Men så skulle innbytter Leroy Sané vise hvorfor City hentet ham fra nettopp Schalke. City ble tildelt frispark fra 25 meter, og på samme måte som mot Hoffenheim tidligere denne sesongen, stilte Leroy Sané seg opp for å teste venstreslegga. Og for et vidunderlig treff han fikk! Hvis frisparket mot Hoffenhem var verdensklasse var dette enda bedre! Med halvveis innside og halvveis vrist sendte han ballen helt oppe i krysset, knallhardt og helt utagbart for keeper, såvidt via stolpen og i mål! 2-2 etter et av de fineste City-målene som er scoret denne sesongen, og et mål som ganske sikkert også kommer et godt stykke oppe på lista over de fineste målene som er scoret i klubbens historie.

Og som om det ikke var nok. I kampens siste ordinære spilleminutt skulle det også bli 2-3! Ederson knallet ballen høyt oppover banen i retning Raheem Sterling, som først ga en ørliten dytt i en skulder-mot-skulder-duell, før han tok ballen med seg etter å ha forsert den nå liggende Schalke-spilleren, og alene med keeperen funnet akkurat det rommet han trengte for å sende ballen til side for keeper og i det lengste hjørnet fra skrått hold! En nydelig prestasjon av Sterling, mens Ederson kunne juble for sesongens andre målgivende pasning på et langt utspill. Også mot Huddersfield i starten av sesongen noterte Ederson seg for en assist, da etter en femmeter.

Med bare ti mann på banen hadde City snudd kampen fra 1-2 til 3-2 på bortebane i Gelsenkirchen, og har nå et meget godt utgangspunkt før returoppgjøret i Manchester tirsdag 12. mars.

Før den tid venter imidlertid flere viktige oppgjør, det første av dem på Wembley kommende søndag når det skal spilles ligacupfinale!