2 - 1
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
6. desember 2017 20:45 Champions League 2017/18 Gruppe F

Dommer: Benoit Bastien (Frankrike). Tilskuere: 33 154.

Tidslinje

Oppsummering

Citys seiersrekke stoppet på 20 kamper. Det sørget Shakhtar Donetsk for mot et svært reservepreget City-lag, som dermed tapte sin første kamp på åtte måneder.

City har gått fra den ene seieren til den andre denne høsten, og siden laget spilte uavgjort 1-1 mot Everton i august, har de lyseblå stått igjen som seierherrer tjue ganger på rad! At denne rekken ikke kunne fortsette i det uendelige sier seg selv, og det var heller ikke helt uventet at det var i kveldens kamp i Ukraina at det skulle ta slutt. Etter å ha vunnet sine fem første gruppespillkamper var City allerede gruppefinnere i gruppe F, og hadde egentlig ingenting å spille for da laget satte seg på flyet til Kharkiv for å møte Shakhtar Donetsk i siste kamp. Hjemmelaget trengte på sin side minst et uavgjortresultat for å ta seg videre til sluttspillet, selv om det slutt skulle vise seg at resultatet også spilte liten rolle for dem. Napoli, som måtte vinne sin kamp mot Feyenoord i Rotterdam og samtidig håpe på hjelp fra City, greide nemlig å tape 1-2 for nederlenderne, som på sin side også hadde ingenting å spille for etter å ha tapt alle de fem første kampene i gruppa.

Pep Guardiola gjorde som mange hadde forventet – stilte med et sterkt redusert lag fra start, selv om det også var en del av de faste førstelagsspillerne som startet: Ederson, Fernandinho (i uvant posisjon som stopper), Leroy Sané og Gabriel Jesus. To unggutter fikk prøve seg fra start: Tosin Adarabioyo (som sammen med nevnte Fernandinho og Eliaquim Mangala utgjorde en forsvarstreer) og Phil Foden som spilte på venstrekant. På motsatt kant spilte Danilo, mens Ilkay Gündogan og Yaya Touré utgjorde den sentrale midtbanen. Bernardo Silva hadde en mer offensiv rolle, men leverte så absolutt ikke varene, i likhet med en rekke andre spillere.

City leverte nemlig en meget svak forestilling, og det var lett å se at kampen ikke betydde så mye for de lyseblå. Det var riktignok gjestene fra Manchester som hadde ballen mest, men prosentandelen var noe lavere enn i de fleste andre oppgjør. Pasningsspillet satt heller ikke helt som vanlig og feilpasningene florerte. Ikke ble det skapt noe særlig med sjanser heller, og det var hjemmelaget Shakhtar som skulle gå til pause med en 2-0-ledelse.

Første mål kom etter 25 minutter på et flott skudd fra skrått hold. Bernard fikk drømmetreff da han satte ballen helt oppe i krysset bak en sjanseløs Ederson i City-buret. Danilo, som også hadde en meget svak kamp for City, var nærmeste mann og kunne muligens gjort en bedre jobb for å forhindre at skuddet kom.

2-0 skulle komme bare noen minutter etterpå. En lang ball ble spilt opp mot brasilianske Ismaily, som reprisene viste så ut til å befinne seg i offside da pasningen gikk. Spillet fikk likevel fortsette, og Ederson, som i mange kamper har fungert som sweeper i tillegg til keeper med stort hell, skulle denne gangen gjøre en skikkelig blemme da han kom ut, men ikke greide å sette foten på ballen og i stedet trakk seg og bare forsvant vekk, mens Ismaily kunne ta med seg ballen mot det åpne målet og enkelt trille den over streken. Selv om det kunne se om ut som målet altså skulle vært annulert for offside, må nok Ederson sies å ha fått en liten ripe i lakken etter sin opptreden i den situasjonen. Merkelig nok kunne det virke som om han burde hatt gode muligheter til å komme først på ballen, før han altså valgte å trekke seg fra duellen, kanskje i frykt for å felle Ismaily og få rødt kort. Resultatet ble uansett at Shakhtar doblet sin ledelse.

Sent i kampen skulle City redusere, men før det var Gabriel Jesus som hadde de to beste mulighetene for gjestene, først da han kom alene med keeper, men ikke greide å stokke beina skikkelig og få rundet hjemmelagets sisteskanse, og deretter da han hadde en ball i stolpen. På overtid skulle imidlertid brasilianeren skaffe straffe for City, få sekunder etter at City-spillerne ropte på straffe i en annen situasjon der det kunne se ut som om en forsvarsspiller reddet et skudd med hånda. Det var forøvrig med situasjoner i kampen der spillerne ropte på hands og straffe, men først da Gabriel Jesus ble tatt og gikk kanskje noe enkelt i bakken at dommeren pekte på straffemerket. Innbytter Sergio Agüero var sikkerheten selv, satte straffen høyt i mål, og sørget dermed for at City iallfall fikk et trøstemål, selv om det altså endte med første tap siden i april da City ble utslått av Arsenal i semifinalen av FA-cupen etter ekstraomganger. Dermed stanset seiersrekka for alle turneringer på 20, mens seiersrekka i Premier League fortsatt er intakt. På søndag blir det definitivt mer alvor enn i kveld når det er Manchester United som er motstander i det første Manchester-derbyet denne sesongen.