1 - 4
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
12. mai 2019 16:00 Premier League 2018/19 38

Dommer: Michael Oliver. Tilskuere: 30 662.

Oppsummering

Etter først å ha havnet under borte mot Brighton, reiste Pep Guardiolas gutter seg mesterlig og vant 4-1 på sørkysten av England! Det sikret klubben sitt sjette ligamesterskap!

En helt ellevill Premier League-sesong er avsluttet, og det ble den perfekte avslutningen for Pep Guardiola og hans Manchester City, som tok turen ned til badebyen Brighton for å spille den siste ligakampen før sommerferien. Gjennom hele sesongen har regjerende mester Manchester City og utfordrer Liverpool knivet med hverandre om tittelen, og det var en god stund Liverpool som lå klart best an å hente det som ville vært klubbens første Premier League-tittel. Ved nyttår var de røde sju poeng foran de lyseblå, men Citys 2-1-seier over Liverpool rett etter nyttår, som skulle bli de rødkleddes eneste tap hele sesongen, gjorde at pendelen snudde. Konkurransen har likevel vært enormt skarp, og de to klubbene har presset hverandre til å vinne den ene kampen etter den andre, da begge visste at et eneste lite feilskjær kunne sørge for at ligagullet var tapt. Med dagens seier over Brighton vant Manchester City de 14 siste Premier League-kampene, noe som også var nødvendig for å havne foran Liverpool. Med det havnet City på utrolige 98 poeng, bare to poeng mindre enn forrige sesong da Gabriel Jesus’ overtidsscoring i siste kamp sørget for at City passerte den magiske grensa på 100 poeng, mens Liverpool denne sesongen bare havnet ett poeng bak City, altså på 97. Det ville vært nok til å vinne ligaen i England i samtlige sesonger siden oppstarten på slutten av 1800-tallet og fram til i dag, bortsett fra forrige sesong og denne!

Mens City avsluttet borte mot Brighton, hadde Liverpool Wolverhampton hjemme på Anfield i sin siste kamp, og mens selvsagt både City og Liverpool hadde alt å spille for, hadde verken Brighton eller Wolves særlig mye annet å spille for enn æren. Det skulle da også bare gå 17 minutter før Liverpool tok ledelsen hjemme mot Wolves, mens jubelen nok var nesten like høy da Anfield-publikummet fikk vite at Brighton hadde tatt ledelsen mot Manchester City på Amex. Glenn Murray kom seg foran Oleksandr Zinchenko på første stolpe da en corner ble slått inn i feltet, og engelskmannen fikk headet ballen i mål rett foran hanskene på Ederson, som kom stormende til, men ikke rakk fram i tide.

Dermed sto det 1-0 til Brighton, og City-fansen visste at det sannsynligvis måtte scores minst to ganger for at City skulle kunne ta ligagullet. Men omtrent før en var ferdige med å vise reprisene fra Brighton-scoringen, hadde Sergio Agüero sørget for at det allerede sto 1-1. Det var bare gått et minutt etter hjemmelagets ledermål da Aymeric Laporte spilte ballen fremover mot David Silva, som med en frekk flikk sendte gjennom Kun Agüero, som avsluttet med et knallhardt skudd fra noe skrått hold – mellom beina på keeper og i mål! Argentinerens 21. mål i Premier League denne sesongen var et faktum (det 32. i alle turneringer), og for en viktig scoring! At City slo så raskt tilbake sørget for at det aldri rakk å spre seg usikkerhet i laget og fulltrefferen banet vei for det som skulle skje senere i kampen.

For det skulle også bli 2-1 til City før pause. Er det én ting Pep Guardiolas gutter har forbedringspotensiale på, er det å bli mer effektive på cornere, for de lyseblå har knapt scoret på et hjørnespark hele sesongen. I dag skulle det imidlertid skje. Aymeric Laporte fikk gå opp ganske alene på Riyad Mahrez crosser inn i feltet, før han headet ballen kontrollert i nettet via bakken. Dermed 2-1 til City, takket være Laportes femte scoring denne sesongen (den tredje i Premier League).

Pep Guardiolas leverte en meget god kamp, og kontrollerte omtrent alt som skjedde ute på gressmatta i Brighton. Utover i den andre omgangen skulle ledelsen også økes. Citys rekordkjøp forrige sommer, Riyad Mahrez, som ble hentet for £60 millioner fra Leicester, har ikke vært noen ubetinget suksess i City-drakta, og det har også blitt mye tid på benken for kantspilleren. Pep Guardiola skulle imidlertid vise ham tillit ved å la ham starte dagens kamp, og etter 64 minutter skulle han også takke for tilliten med en nydelig scoring! Med en frekk skuddfinte lurte han først av en Brighton-spiller, før han satte ballen oppe i hjørnet, så vidt via hansketuppene til Ryan i Brighton-målet! Dermed 3-1 til City og det begynte å virke klart at Pep Guardiola kom til å greie det kun Alex Ferguson og Mourinho har greid før ham i Premier League-historien, nemlig å forsvare et ligagull!

Og da det skulle bli 4-1 til City etter 72 minutter var det ikke lenger noen tvil. Ilkay Gündogan fikk kanontreff da han fra 25 meter plasserte et frispark oppe i krysset på vakkert vis. En perfekt avslutning på en perfekt Premier League-sesong for City, og selv om det fortsatt var en del minutter igjen å spille, hadde allerede City-fansen begynt å synge «Campione, Campione» i sola på Amex.

Et hyggelig gjensyn ble det også med Kevin De Bruyne som kom inn mot slutten av kampen, mens Captain Fantastic, Vincent Kompany, ble byttet ut noen minutter før slutt til enorm applaus. Det vites fortsatt ikke om han skal spille i City neste sesong, og dagens kamp kan ha vært den siste i Premier League for belgieren som har betydd så enormt mye for klubben siden han kom i 2008.

To minutter på overtid var det klart, etter at kampen ble blåst av: Manchester City er igjen ligamester, etter å ha vunnet Premier League sesongen 2018/19! Deretter ble det selvsagt feiring, utdeling av medaljer og selvsagt løfting av pokal, champagnespruting, bildetaking og alt som hører med. Det gjenstår likevel fortsatt en kamp denne sesongen for City. Det er FA-cupfinalen, som spilles kommende lørdag, på Wembley mot Watford. Vinner City den, blir klubben den første som gjennom historien greier å vinne «the domestic treble», altså både ligaen, FA-cupen og ligacupen i samme sesong!