1 - 0
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
19. februar 2018 20:55 FA Cup 2017/18 5. runde

Sted

DW Stadium

Dommer: Anthony Taylor. Tilskuere: 19 242.

Oppsummering

Som i 2013 og i 2014 endte det med cupbombe og sensasjon da League One-laget Wigan Athletic i kveld slo Manchester City ut av FA-cupen.

Wigan har av en eller annen grunn blitt Citys nemesis i FA-cupen, og The Latics fortsetter med å skape cupbombe på cupbombe mot «storebror» Manchester City. Nå blir ikke Wigan og City vanligvis sett på som de aller største rivalene, selv om det ikke er altfor langt mellom Manchester og Wigan, som ligger i Greater Manchester. Avstanden er ikke mer enn 25 km, men i både økonomi og kvalitet på spillerne er avstanden gigantisk. Også i 2013 var Manchester City storfavoritter da de to lagene møttes i FA-cupfinalen på Wembley, selv om også Wigan den gangen var et Premier League-lag (som riktignok rykket ned). En heading på overtid av Ben Watson sørget for Wigans første cuptrofé, mens City-manager Roberto Mancini fikk sparken kort tid etter. Da de to lagene møttes igjen i kvartfinalen av samme turnering sesongen etter, var det en minst like stor sensasjon at Uwe Röslers Wigan igjen stakk av med seieren – denne gangen i Manchester. Championship-laget Wigan hadde slått ut City på deres eget gress, og da de to lagene skulle møtes igjen i kveld, i femte runde av samme turnering i Wigan, var det altså endelig en mulighet for City til å bli kvitt Wigan-komplekset.

Slik skulle det imidlertid ikke gå, og i stedet skulle det ende med nok en sensasjonell cupbombe og seier til Wigan, som nå har havnet helt nede i League One. Pep Guardiola stilte med et sterkt mannskap fra start, selv om spillere som Ederson, Kyle Walker og Kevin De Bruyne fikk hvile fra start. Aymeric Laporte og John Stones startet sammen i Citys midtforsvar for første gang, mens David Silva var med fra start for første gang siden 3-0-seieren over West Bromwich siste dag i januar. Med fra start var også Leroy Sané, som i forrige cuprunde, mot Cardiff, på grusomt vis ble stemplet i ankelen, men nå heldigvis er tilbake på banen igjen.

At Pep Guardiola nok en gang stilte med et så sterkt mannskap vitnet om et sterkt ønske om å vinne kampen, og fortsatt holde liv i drømmen om å finne alle fire turneringer. Og å si at det var Manchester City som var det beste laget ute på den meget dårlige gressmatta på DW Stadium, er absolutt ingen overdrivelse. Det vitner også statistikken etter kampen om. City hadde ballen i utrolige 82,5 % av tida og vant cornerstatistikken med 15-0! De lillekledde fra Manchester produserte også en haug med målsjanser, men likevel var det Wigan som scoret kampens eneste mål og vant – totalt mot spillets gang.

Det var nemlig City som kjørte kampen helt fra start, og en tidlig heading av Agüero som gikk over mål, vitnet om hvilket kampbilde vi hadde i vente. Etter seks minutter kunne Ilkay Gündogan gitt City ledelsen, hadde skuddet hans fra god posisjon vært litt bedre plassert. Tyskeren knallen til, men skuddet gikk nesten rett på keeper, som fikk kastet seg og slått ballen vekk.

Få minutter etter var det imidlertid Wigan som kunne tatt ledelsen etter skikkelig forsvarsrot hos City. John Stones lot ballen passere, mens Danilo så utrolig klumsete ut da ballen passerte mellom beina hans og han ikke greide å få tak i den, noe som i stedet ga hjemmelagets Gary Roberts muligheten til å avslutte. Bravo kom ut og greide akkurat å få stanset ballen under armen sin.

Et par minutter etter skulle igjen Wigan komme til en fin mulighet, og igjen takket være horribelt forsvarsspill av Danilo, som med en grusom feilpasning sørget for at Will Grigg kunne storme mot mål. Skuddet hans gikk imidlertid i nettveggen.

På en av Citys mange cornere, ikke lenge etter, kunne så Aymeric Laporte scoret sitt første mål i City-drakta da ballen ble slått lavt inn i feltet og plutselig havnet i beina til Laporte – som ikke greide å stokke dem og få avsluttet.

Og etter halvtimen spilt var det Fernandinhos tur til å få en kjempemulighet da et innlegg ble slått på bakerste til John Stones, som headet tilbake i feltet. Der dukket Fernandinho opp og klemte til. Dessverre hadde ikke brasilianeren rukket å få av seg ryggsekken, og skuddet, fra meget god posisjon, gikk høyt over.

Fem minutter kunne Ilkay Gündogan igjen ha scoret da han fyrte av fra spiss vinkel, men også dette skuddet gikk over tverrligger.

På overtid av første omgang skulle omgangens største sjanse komme da Sergio Agüero kranglet ballen med seg og kom alene med keeper, som reddet glimrende da argentineren avsluttet. Agüero hadde imidlertid også med seg Ilkay Gündogan foran mål, og burde absolutt ha spilt ballen videre til tyskeren som da enkelt kunne ha trillet den inn i åpent bur.

Kort tid etter dette igjen, fortsatt på overtid i første omgang, skulle kampens mest omdiskuterte situasjon skje. Fabian Delph kastet seg inn i en dull med hjemmelagets Max Power, og traff også ballen, men kom inn med stor kraft. Dommer Anthony Taylor dro raskt fram det gule kortet av lomma, noe som fikk Wigan-spillerne til å komme stormende til dommeren, samtidig som det ble kaos på benkene og høy stemning på tribunen. Nøyaktig hva som skjedde etterpå er vanskelig å si helt sikkert uten å vite hva dommerne har sagt til hverandre, men det hele endte iallfall med at Taylor la det gule kortet tilbake i lomma og i stedet fant fram det røde, som han viste til Delph. Dette skapte enda mer kaos på benkene, og en rasende Pep Guardiola og Wigan-manager Paul Cook var i tottene på hverandre. Da dommer Taylor blåste til pause, viste tv-kameraene en meget sint Pep Guardiola på vei inn i garderoben, og å si at det kokte på DW Stadium, er ingen overdrivelse.

Da andre omgang ble blåst i gang hadde Kyle Walker kommet inn for Leroy Sané, som ikke hadde en særlig minneverdig førsteomgang. At Walker kom inn betydde at Danilo skiftet back – fra høyre til venstre. City skulle ikke greie å skape fullt så mange målsjanser i andre omgang som i den første, og etter 66 minutter satte også Pep Guardiola innpå Kevin De Bruyne, i et forsøk på å score det avgjørende målet som ville sikre avansement.

Men det ville seg ikke for City, som prøvde igjen og igjen, men måtte se de aller fleste avslutningsforsøkene bli blokkert av innsatsvillige Wigan-spillere, som ofret alt i kampen om sikre nok en cupbombe. Kvarteret før slutt skulle først Sergio Agüero prøve seg, før Fernandinhos avslutningsforsøk ble blokkert, og før til slutt Danilos avslutning fra spiss vinkel trillet rett foran mål, uten at noen var på plass til å sette ballen over streken.

Og mens City feilet, skulle Wigans kulthelt Will Grigg i stedet sende Wigan-supporterne til himmels, ti minutter før slutt – riktignok mye takket være en forferdelig inngripen av Kyle Walker. Eller rettere sagt – hans mangel på inngripen da en ball ble spilt gjennom på Citys høyrekant. I stedet for å ta ballen lot nemlig Walker bare ballen passere, sannsynligvis fordi spilleren som befant seg bak han var i offside. Ballen gikk imidlertid ikke til han, men til Will Grigg, som var onside og kunne storme mot mål. Walker prøvde å løpe opp Grigg, men rakk det ikke, og kunne bare se på da Grigg sendte ballen i det lengste hjørne, forbi Claudio Bravo, og dermed sendte Wigan opp i nok en sensasjonell ledelse mot City. Hjemmepublikummet var i ekstase, mens Pep Guardiola ikke kunne tro det han så.

Kampen var riktignok ikke slutt, og City satte inn en skikkelig sluttspurt i kampen om å sikre iallfall et uavgjortresultat og omkamp i Manchester, men til tross for et enormt trykk i sluttminuttene, ville det seg ikke. Hjemmepublikummet stormet banen, noe som gjorde at det ble relativt kaotisk ute på gressmatta på DW Stadium. Bilder viser Sergio Agüero i håndgemeng med en Wigan-supporter, samtidig som det også ble kastet ting ut på gressmatta fra tribunen.

Faktum er uansett at City er ute av FA-cupen, og dermed ikke har mulighet til å vinne alle fire turneringer lenger. Nå gjelder det å slikke sårene etter kveldens forsmedelige tap, og begynne forberedelsene mot søndagens finale i ligacupen. Motstander er Arsenal, stedet er Wembley!