1 - 2
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong
10. september 2016 13:30 Premier League 2016/17

Dommer: Mark Clattenburg. Tilskuere: 75 272.

Oppsummering

iheanacho-nolito-unitedDet var Pep Guardiola som kunne smile bredest etter det første Manchester-derbyet mellom han og Jose Mourinho som manager for hver sin Manchester-klubb. Det var nemlig de lyseblå som stakk av med alle tre poengene!

Mange hadde beskrevet dagens Manchester-derby mellom United og City som tidenes største, sannsynligvis først og fremst på grunn av de to lagenes manager. Før sesongen overtok nemlig de to rivalene José Mourinho og Pep Guardiola ansvaret for hver sin Manchester-klubb, og det ble til slutt spanske Guardiola som hadde størst grunn til å juble over utfallet i kampen på Old Trafford. City tok nemlig alle tre poengene etter å ha slått hjemmelaget 2-1.

Pep Guardiola lot nyinnkjøpte Claudio Bravo få starte i City-buret, etter å ha sendt Joe Hart på dør til Torino. Den chilenske 33-åringen kan ikke sies å ha levert noen særlig god debut for City, selv om Guardiola skrøt av ham etter kampen. «Claudio leverte en av de beste opptredenene jeg har sett av ham! Jeg liker keepere som spiller høyt oppe på banen, og etter Uniteds mål fortsatte han å være med i oppbygningen av angrepsspillet, han spilte lange baller og kom ut for å plukke ballen. I fotball handler det om hvordan du reagerer på å gjøre tabber – det er noe som viser karakter. Han fortsatte med spillet sitt, det er noe som betyr mye.»

På høyrebackposisjon kom Bacary Sagna inn fra start igjen, mens John Stones og Nicolas Otamendi utgjorde midtforsvaret og Aleksandar Kolarov spilte på venstreback. Det var før kamp knyttet spenning til om Leroy Sané og Ilkay Gundogan kom til å få spille fra start, men da lagoppstillingen var klar en time før avspark, var ingen av dem å finne der. Sané kom riktignok inn en halvtime før slutt og fikk sin debut, da han erstattet Raheem Sterling. Fra start spilte i stedet Fernandinho, Silva, De Bruyne, Sterling og Nolito, i tillegg til Kelechi Iheanacho, som erstattet Sergio Agüero på topp.

Første omgang skulle bli en relativt enveiskjørt affære, i alle fall de første 35 minuttene. City hadde ballen mye, mens rødkledde Manchester United-spillere ble løpenede imellom. Og der City leverte godt angrepsspill med presise pasninger og nydelige kombinasjoner, mistet United-spillerne ballen lett, og serverte en haug med feilpasninger rett til City-spillere. Forsvarsspillet var heller ikke all verdens å skryte av, og det utnyttet Kevin De Bruyne etter et kvarter spilt. En lang ball fra Aleksandar Kolarov endte på hodet til Kelechi Iheanacho, som stusset videre til Kevin De Bruyne som var på vei igjennom. Mens Blind i United-forsvaret sto passivt og ventet på at ballen skulle treffe ham, snappet De Bruyne kula foran nesa hans, stormet gjennom, og sendte ballen iskaldt til side for De Gea i Uniteds mål. Dermed 1-0 til City!

Det var absolutt ikke ufortjent at City gikk opp i 1-0, og at City skulle gå opp i 2-0 etter 36 minutter spilt var heller ikke ufortjent. Ved flere anledninger hadde de lyseblå spilt ball i hatt med United-forsvaret, og at det etter halvtimen spilt sto 70-30 i ballinnehav i favør City forteller sitt. United-forsvaret lot Kevin De Bruyne få god til å vende opp og sende av gårde en avslutning i den lengste stolpen, totalt utagbart for De Gea. Ballen spratt deretter ut igjen i beina til en umarkert Kelechi Iheanacho som fikk en enkel jobb med å sette ballen i åpent mål. Dermed 2-0 til City!

United skulle imidlertid få en redusering før pause, etter et innlegg få minutter før pause, der Claudio Bravo var ute og prøvde å fange ballen, men mistet den i beina på svenske Ibrahimovic. Angriperen fikk dermed en grei jobb med å sette ballen i åpent mål, noe som gjorde at det sto det 1-2 på Old Trafford.

I den andre omgangen skulle United komme mye mer med i kampen, og skulle etter 70 minutter også få ballen i mål. Et skudd fra Rashford endte imidlertid bare opp i beina til Ibrahimovic, som sto et par meter i offside da ballen gikk inn i nettet via beina hans. Dermed annulering, og i stedet skulle City ende opp med å produsere flere store muligheter, for eksempel da Fernando avsluttet få minutter etterpå. Sjansen kort tid etter dette igjen var imidlertid den største. City kontret og innbytter Sané spilte fri Kevin De Bruyne, som fra skrått hold avsluttet på innsiden av den nærmeste stolpen. Ballen gikk langs linja, men snek seg utenfor den andre stolpen, noe som gjorde at det fortsatt bare sto 2-1 til City.

De siste ti minuttene ble svært nervepirrende, og det ble også lagt til hele fem minutter av dommer Mark Clattenburg. Det var imidlertid ikke nok for hjemmelaget, og det ble dermed City som stakk av med alle tre poengene!

Etter fire spilte kamper står dermed City med maks poengsum, altså 12, mens United ligger på 9 og har dårligere målforskjell.

«Første omgang var veldig god,» kunne Pep Guardiola fortelle etter kampen. «Vi visste at de kom til å endre systemet deres i andre omgang. De dyttet Paul Pogba og Marouane Fellaini lenger opp og de var mye sterkere. I andre omgang var det en ganske åpen kamp. Vi hadde mange kontringer. Når du har tre mot tre, fire mot fire, fem mot fem, er du nødt til å dra nytte av det, for i de siste minuttene kan hva som helst skje. Vi spilte godt. Vi hadde ballen og da vi tapte den, vant vi den raskt tilbake. Vi skapte nok sjanser. Du kan ikke komme til Old Trafford og dominere. Det er helt umulig.»

Det spørs imidlertid om ikke Pep Guardiola er en smule for beskjeden. I store deler av første omgang var det nemlig det de blåkledde gjorde, og det førte altså til seier og tre viktige poeng!