1 - 2
Full tid

Detaljer

Dato Tid Turnering Sesong Runde
19. september 2015 18:30 Premier League 2015/16 6

Dommer: Robert Madley. Tilskuere: 53 545.

Oppsummering

city-westhamCity skapte enormt med sjanser og dominerte stort hjemme på Etihad. Likevel ble det bortelaget West Ham som stakk av med alle poengene etter å ha forsvart seg i store deler av kampen.

City hadde mulighet til å skrive klubbhistorie ved å slå West Ham i kveldens oppgjør på Etihad, da dette ville betydd at City hadde vunnet de seks første ligakampene av sesongen. Dette har de lyseblå aldri greid tidligere, og så skulle heller ikke skje denne gangen. West Ham overrasket nemlig ved å vinne oppgjøret 2-1, og dermed slapp også City inn for første gang i ligaen denne sesongen. Forrige gang City slapp inn mål på hjemmebane i Premier League var 25. april, den gangen mot Aston Villa i en kamp City vant 3-2. Sist gang City tapte en kamp i Premier League var mot Manchester United den 12. april. Tapet mot West Ham i dag betyr dermed at seiersrekken stanser på 11.

Sergio Agüero ble meldt klar til spill fra start, mens kaptein Vincent Kompany, som måtte byttes ut mot Juventus i midtuka i Champions League, ikke var klar til kveldens oppgjør. Det betydde at Nicolas Otamendi fikk sin første kamp fra start for City. En som det skulle vise seg heller ikke kunne være med var David Silva, som skadet seg under oppvarmingen til kampen. Han sto i den originale startoppstillingen som ble offentliggjort en time før kamp, men da kampen startet hadde i stedet Jesus Navas tatt hans plass. Dette svekket uten tvil City, som likevel stilte med et meget sterkt mannskap som normalt sett burde ha vært i stand til å vinne kampen.

Da nytter det imidlertid ikke å være passive i forsvar og la spillere som Victor Moses få skyte upresset fra 20 meter. Det var nettopp dette City gjorde etter bare seks minutter spilt, og City-stopperne ikke presset og bare lot Moses få fyre av, takket nigerianeren for gjestfriheten ved å sende ballen nederst i hjørnet forbi en Joe Hart som strakk seg så lang han var, men likevel ikke nådde bort. Målet kom ut av ingenting, og det virket som om City-spillerne ikke engang hadde tenkt på muligheten for at Moses kunne skyte. Dermed 1-0 til West Ham, mens City-forsvaret bare kunne konstatere at nullen som hadde vart så lenge til slutt hadde sprukket.

Få minutter etter burde Sergio Agüero sørget for utligning og 1-1 da West Ham-keeper Adrian var på en god, gammeldags blåbærtur. Spanjolen stormet ut, men var for sent ute til å nå ballen først. I stedet fikk Agüero ballen med seg og kunne satt fart mot et mål uten keeper. To West Ham-forsvarere hadde riktignok rukket å komme tilbake, men løsningen Agüero valgte var likevel svært dårlig. I stedet for å gå videre fyrte han av med en gang, men avslutningen var svak og gikk utenfor mål.

Etter å ha tatt en tidlig ledelse tettet gjestene fra London igjen bakover, mens City-spillerne sendte ballen mye fram og tilbake uten å finne så mange åpninger i forsvarsmuren. Og så skjedde det som ikke måtte skje … Halvtimen var spilt da West Ham fikk corner som ble sendt i et felt der det oppsto kaos. City-spillerne greide ikke å få ballen vekk, og i stedet kunne Diafro Sakho sende ballen i mål bak Joe Hart. Fra null baklengs på 540 minutter i serien hadde plutselig City sluppet inn to med 25 minutters mellomrom og stillingen var 0-2.

Sergio Agüero har ikke vært like scoringskåt som forrige sesong, og står så langt denne sesongen bare med én nettkjenning. Heller ikke i dag skulle det bli argentinerens dag, selv om han fem minutter før pause fikk en diger mulighet til å score sitt andre for sesongen. En liggende Adrian i West Ham-buret reddet ikke bare én, men to ganger da Agüero forsøkte seg fra kort hold. Det skal riktignok sies at avstanden til den liggende keeperen var såpass kort at Agüero burde valgt å gjøre noe annet enn å skyte rett på ham.

Men City har flere som kan score mål enn fjorårets toppscorer i Premier League, og en av dem ser ut til å være Kevin De Bruyne. På overtid av førsteomgangen noterte han seg iallfall for sin første scoring i City-drakten i det som var hans første kamp fra start i lyseblå drakt. Agüero var målgivende da han sendte ballen videre til De Bruyne som kontrollert plasserte ballen nede i hjørnet forbi keeper. En flott avslutning som også var viktig for lagmoralen. Med 1-2 til pause visste City-spillerne at de bare trengte å score to mål i løpet av den andre omgangen for å kunne vinne kampen, noe som ikke burde være en umulig oppgave.

Og ingen skal si at Manuel Pellegrinis gutter ikke prøvde. City startet den andre omgangen med å gå rett i strupen på West Ham, som omtrent ble presset inn i eget mål. Dette kampbildet holdt seg gjennom hele andreomgangen, samtidig som City produserte den ene enorme muligheten etter den andre. At City fikk tre cornere i den første omgangen og 13 i den andre sier mye om kampbildet, og det samme gjør statistikken over ballinnehav som totalt sett i kampen viser 72-28 i favør City. Dominansen var rett og slett enorm, men ballen ville aldri i mål.

En av de største mulighetene City fikk kom etter 56 minutter da Yaya Touré brøytet seg gjennom West Ham-forsvaret. Keeper Adrian kom imidlertid ut, fikk gjort seg stor og reddet avslutningsforsøket. Få minutter senere skulle samme Yaya Touré få en ny diger mulighet til å utligne. Skuddet hans fra skrått hold var hardt og utagbart for keeper, men snek seg få centimetere utenfor den lengste stolpen. Og så etter 68 minutter skulle samme Yaya igjen nesten ordne 2-2. Skuddet hans hadde retning mot mål, men traff et West Ham-bein og gikk dermed ut til corner.

På motsatt side kunne riktignok også West Ham gått opp i 3-0 da Sakho ble spilt gjennom og kom alene med en utrustende Hart. Avslutningen var imidlertid svak og gikk til side for mål.

På tribunen irriterte mange supportere seg over West Hams uthalingstaktikk, som gikk ut på å bruke lang tid på alle dødballer og få tiden til å gå. City fortsatte likevel å presse på, og satte etter hvert innpå både Wilfried Bony og Kelechi Iheanacho. Unggutten som ble matchvinner etter få sekunder på banen mot Crystal Palace kunne imidlertid ikke redde City i kveld.

Fem minutter før slutt var likevel Premier League-debutant Nicolas Otamendi nær ved å redde det ene poenget for City da han på nærmeste stolpe headet en corner mot mål. Keeper Adrian reddet imidlertid på mesterlig vis, og etter dette greide ikke City å spille seg til flere store sjanser. Fire minutter på overtid blåste dommer Robert Madley av kampen, og West Ham-spillerne kunne dermed strekke hendene i været og juble for de tre poengene, som vel må karakteriseres som et ganske så stort ran i forhold til banespill. Det er som kjent likevel målene som teller i fotball, og til tross for at et stort antall gedigne muligheter greide City-spillerne bare å score det ene til Kevin De Bruyne like før pause.

Seieren gjør at West Ham går opp på andreplass på tabellen, bak City som fortsatt leder. Slaven Bilic’ mannskap har greid den imponerende prestasjonen det er å vinne alle sine tre første bortekamper, til tross for at motstanderne har vært Arsenal, Liverpool og Manchester City. For Citys del gjelder det nå å glemme det som har skjedd de siste dagene fortest mulig. Fra å starte sesongen på en imponerende måte har de lyseblå plutselig tapt to ganger på hjemmebane med få dagers mellomrom, først mot Juventus i Champions League på tirsdag og så mot West Ham i Premier League i kveld. Da passer det kanskje med et ligacupavbrekk. På tirsdag kveld spiller i alle fall City mot Sunderland i ligacupens tredje runde.