«Gamlingen» som løftet alle pokalene

Den historien som kanskje best summerer opp Tony Book, er fra “gymsalen” på Maine Road, mens Book var manager. Den viser hvor voldsomt denne mannen hatet å tape, og som han fikk inn i City-gjengen på slutten av 1960-tallet.

Book, og ofte fysio Roy Bailey, hadde spesialisert seg på fotball-tennis, og den foregikk som oftest inne i treningsrommet på Maine Road. Dit inviterte Book to og to spillere til kamp mot seg og Bailey.

Og spesialisten Book holdt seg i bemerkelsesverdig god fotballform til langt opp i 40- og 50-årene, slo alle som kom.

Helt til, jeg tror det var Niall Quinn og en annen City-spiller, dukket opp. Underveis så Book at det første nederlaget nærmet seg. Han sa plutselig at han måtte på do. Og da han kom tilbake, gikk plutselig strømmen.

– Da må dessverre kampen annulleres, sa Book – og slo ut med hendene, mens han smilte godt til Niall Quinn. Han smilte tilbake. Tony Book var noe for seg selv, det hadde Quinn skjønt for lengst.

For mens han “skulle på do” hadde Book kontaktet en alliert i City-systemet, og bedt vedkommende ta ut hovedsikringen på Maine Road …

Tony Book skulle ikke tape i fotball-tennis, ikke for alt i verden. Da fikk han heller jukse litt med virkeligheten…

Tony Book var den største vinneren i Manchester Citys rike historie – fram til araberne med de store pengene og de mange stjernespillerne dukket opp. Book løftet fire pokaler som City-kaptein. Ingen andre klarte det, før Vincent Kompany overtok som Citys mestvinnende kaptein med sitt femte “løft” i 2018 (ligacupen). Kompany endte på ni pokalløft som City-kaptein.

Men sjansen var ikke stor for at Book skulle få oppleve noe av dette, der han rotet rundt nede i divisjonene helt til han hadde passert 31 år.

Heldigvis for Tony Book, og for Manchester City, var det en mann med gode øyne og teft for spillere i klubben. Malcolm Allison hadde hatt Book som spiller både i Bath og i Plymouth, og sommeren 1966, etter at City hadde rykket opp, gikk Allison til manager Joe Mercer. Dialogen var som følger:

Allison: – Joe, jeg syns vi skal kjøpe Tony Book.
Mercer: – Tony Book? Han er jo en gammel mann. Trenger vi det, når vi er midt i en byggefase her i City?
Allison: – Vi trenger en spiller som Tony Book.
Mercer: – Men i alle dager, Malcolm, er ikke han 30 år?
Allison: – Han blir 32 år i høst.
Mercer: – For gammelt.

Dette hadde Allison forberedt. I kjent stil visste han hva som kom. Siste del av dialogen er en klassiker:

Allison: – Hvor gammel var egentlig du da Arsenal kjøpte deg, Joe?
Mercer: ….
Allison: – Joe?
Mercer: – Okay, jeg var 32 …
Allison: – Nettopp. Og hvor lenge spilte du der, og hva oppnådde du med Arsenal midt i 30-årsalderen?

Mercer var slått. Han hadde kommet til Arsenal, fra Everton, da alle trodde han var ferdig. Han fikk straks kapteinsbindet, og med Mercer som kaptein vant Arsenal to ligatitler og kom til to finaler i FA-cupen. Han ble kåret til sesongens beste spiller som 35-åring i 1935, og han løftet pokalen som ligamester siste gang da han var 38 år …

Mercer: – Okay, greit, Malcolm. Jeg ser poenget ditt, og jeg hører på deg. Du kan gå igang med overgangen …

Dermed var en av de viktigste fotballovergangene i Manchester Citys historie igang. City betalte Plymouth £17 000 20. juli 1966, og tilbake fikk de klubbens kaptein og høyreback.

Tony Book debuterte for Manchester City 20. august 1966, mot Southampton, og da City solgte Johnny Crossan sommeren 1967, overtok Book som kaptein, en ære han hadde i seks sesonger, 14 dager før han fylte 32 år. 20. oktober 1973, i en alder av 39 år, spilte han sin 315. og siste kamp for City, etter å ha vunnet fire trofeer – og blitt kåret til sesongens beste spiller i engelsk fotball i 1969, 34 år gammel.

Ekkoet fra Joe Mercers karriere slo inn, nesten alt var likt. Hvor viktig Book var, viste seg kanskje best i 1968/69, da han var skadet – og Citys ligaform var katastrofal. Med to poeng for seier den gangen, tok City 1,2 poeng pr kamp da Book spilte og bare 0,8 poeng pr kamp da han var skadet. Heldigvis rakk han tilbake i slutten av januar 1969, og med Book som anfører tok City seg til FA-cupfinalen. Det sier kanskje sitt at det var i denne sesongen, da han spilte færrest kamper, at han ble kåret til sesongens beste spiller i engelsk fotball.

Påvirkningen hans var enorm. Book var raskere enn han så ut, han var blant backene en verdensklassespiller som George Best hadde flest problemer med. Book var smart. Han visste at han fikk sjansen i den øverste divisjonen sent i livet.

Blant journalister ble han kalt “Cinderella Man”, fordi karrieren hans var et unikt eventyr, der han kom fra intet i en alder av nesten 32 år – og vant alt som vinnes kunne, ligaen, FA-cupen, ligacupen – og Citys eneste triumf i Europa. Alle bilder viser Book som løfter pokaler.

Ifølge Colin Bell var Books nøkkel til suksess at han skjønte at alderen var imot ham. Tony Book startet oppkjøringen til sesongene TRE UKER før de andre, og EN TIME før resten på de vanlige treningene.

– I tillegg sto han igjen et par timer etter at treningene var slutt, løftet vekter og passet på å være skikkelig gjennomtrent, sier Colin Bell.

Bell forteller flere historier om hvilken dårlig taper Book var, og at de ofte spilte forsvarerne mot angriperne på trening. Book, Glyn Pardoe, Mike Doyle og Alan Oakes var på forsvarerlaget.

– Det er et under at det gikk bra. Book taklet over alt på hele banen, smilte Colin Bell da jeg snakket med han om sin gode venn, kaptein – og senere manager.

Tony Book la opp høsten 1973, og gikk rett inn i et trenerteam med manager Ron Saunders. Da City kom til ligacupfinalen i 1974, var Book assistenttrener. Og da Saunders fikk sparken bare en måned etter finalen mot Wolves, kalte klubben på Book. 12. april 1974, ble Tony Book offisielt ansatt som manager for Manchester City. I bare hans fjerde kamp som manager, var han med på å sende Manchester United ned en divisjon.

Book var manager fram til 8. oktober 1980, da både han og Malcolm Allison fikk sparken. Det kanskje aller merkeligste var at han ble innsatt som caretaker-manager i de to neste kampene …

Det kunne bare skjedd i Manchester City.

Senere var Book, bare kalt “Skip” av de unge og håpefulle spillerne på juniorlaget, sjef for de såkalte “Class of 86”, som vant Manchester Citys første Youth Cup, og som foret A-laget med spillere som Paul Lake, David White, Andy Hinchcliffe, Ian Brightwell, Paul Moulden og Steve Redmond. 

Jeg hilste på Tony Book to ganger så sent som i fjor høst, og han er fremdeles en oppegående mann, nå 85 år gammel.

Tony Book, en real legende i Manchester City-historien.

Fakta Tony Book:

315 kamper/5 mål for Manchester City fra 1966-73.
Kjøpt fra Plymouth Argyle 20. juli 1966 for £17 000
Meritter: Ligamester 1967/68, FA Cup-mester 1968/69, Cupvinnercup-mester 1969/70, ligacupmester 1969/70. Ett poeng fra ligagullet i 1971/71.
“Player of the year” i engelsk fotball (delt med Derbys Dave Mackay) i 1969.
Som manager: Ligacupvinner 1975/76, runner up i ligaen 1976/77.

Legg igjen en kommentar