Manchester City er 125 år | Fotballhistoriker Gary James deler sine kunnskaper

Fotballhistoriker Gary James om de mest innflytelsesrike personene, hvorfor Manchester City ble skapt, ‘Typical City’ og mye mer i et eksklusivt intervju med manchestercity.no.

Gary James er fotballhistoriker og har skrevet bøker som ‘Manchester: the City Years 1857-2012: The Most Comprehensive History of Manchester City Football Club’, ‘Manchester City Folklore: What Every Blue Needs to Know’ og ‘Manchester City Women: An Oral History’. Manchester City er 125 år i 2019 og i den forbindelse har Gary tatt seg tid til å dele sine kunnskaper om klubbens historie med oss:

Om du skulle dele inn City sin 125-år gamle historie inn i hovedperioder, hva ville de være? 

Før 1894 | Å utvikle en klubb som kunne overleve og gjøre framskritt; konstant fornyelse av klubben, men også vekst på de fleste områder

1894 til 1904 | Etablerer Manchester sin klubb

1904 til 1920 | Vekst og støtte fra supportere gjennom hele perioden

1920 til 1939 | Innser klubbens potensiale, nasjonale giganter

1939 til 1963 | Opp- og nedturer, Bert Trautmann

1963 til 1973 | Mercer-Allison

1973 til 1983 | Giganter på 70-tallet

1983 til 1992 | Gjeld og avhengige av egne unge spillere

1992 til 1998 | Havner bakpå, de tøffe kampene

1998 til 2008 | Oppstandelse og stabilitet

2008 til 2012 | Et vinnerlag igjen, Aguerroooooooooooooooooo

2012 til 2019 | Fornyelser av laget for oppnå større suksess

2019- | Europeisk suksess? Business as usual?

Hvem synes du har vært de fem mest innflytelsesrike og viktige personene når det kommer til ikke-spillende ansatte gjennom klubbens 125-år lange historie og hvorfor? 

Lawrence Furniss | Tidlig spiller, Sekretær-Manager, formann, president. En stor og viktig innflytelse frem til sin død tidlig på 1940-tallet

Joshua Parlby | Hadde den største innflytelsen i de tidligere årene av MCFC

Wilf Wild | Sekretær-manager gjennom en årrekke som var ansvarlig for veldig mye både på og utenfor banen fra 1920-1950

Alexander-familien | Behandler dem som én, men dette er tre generasjoner som veiledet og påvirket ‘the Blues’ fra 1894 og frem til Eric Alexander døde i år

Joe Mercer | Etablerte City som en suksessrik klubb på 60-tallet og tok også Allison inn i klubben

For tidlig å si, men Khaldoon har formet klubbens visjon gjennom de siste tiåret og burde inkluderes. Kanskje også Pep.

Hvordan og hvorfor ble Manchester City skapt? 

I 1894 ønsket medlemmer av komiteen å skape noe større og bedre enn det fallende Ardwick. De ønsket en klubb som skulle representere hele Manchester og Joshua Parlby var visjonæren som fikk tingene til å skje. Ardwick var en døende klubb og ville bli sparket ut av Football League. På den tiden måtte klubben som lå sist stille seg til gjenvalg og det er veldig usannsynlig at Ardwick ville blitt gjenvalgt. Noen aksjonærer valgte å lage en ny klubb og MCFC ble skapt – først som en opposisjon til Ardwick (noen av komité-medlemmene ønsket at klubben skulle overleve). Ardwick fortsatte å spille etter at MCFC var etablert, men etterhvert, etter flere lidenskapelige taler fra Parlby (og noen overbevisende) dro de fleste som tilhørte Ardwick til MCFC i stedet. MCFC var derimot en ny klubb og hadde nye spillere, direktører og så videre. Det var ganske enkelt ikke ‘Ardwick in disguise’.

Formasjonen av St. Marks blir ofte ikke rapportert helt korrekt. Det er en lang historie, men Anna Connell var ikke grunnleggeren! Jeg falt for dette selv på et tidspunkt, men dette er kun en myte og den må forsvinne (det er ikke engang sikkert at hun var i Manchester da sportsklubben ble utviklet). Hovedsakelig var det en Cricket-klubb i St. Marks som i 1880 spilte sin første fotballkamp (jeg tror det ble spilt fotballkamper før dette tidspunktet også, men har ikke funnet datoer som kan bekrefte dette). Ifølge intervjuer med de som var til stede da klubben ble grunnlagt (Walter Chew som var involvert i fotballen i Manchester frem til han døde i 1940), var grunnleggeren William Chew (bror av Walter) og noen av hans venner.

Hvem synes du har vært de fem viktigste og innflytelsesrike spillerne og hvorfor? 

Veldig vanskelig, men i forhold til dedikasjon/forpliktelse/innvirkning gjennom mange år velger jeg:

Billy Meredith | Den første sanne superstjernen, kaptein og målscorer da vi vant vårt første store trofé

Bert Trautmann | På grunn av historien hans; han reddet City til tider og et eksempel på alt som er godt ved Manchester City og supporterne

Tony Book | Som leder av et lag, i tillegg til alt han oppnådde over lang tid

Vincent Kompany

Sergio Aguero 

Dette er ikke nødvendigvis de beste spillerne, men deres bidrag til klubben vil alltid bli husket.

Hva synes du er de tre mest signifikante øyeblikkene i Citys 125-år lange historie? 

Topp tre positive øyeblikk |

Agueroooooooooooooo 2012

Hjemkomsten etter FA-Cup finalen i 1904 (gjorde Manchester til en «fotballby» og etablerte City som Manchester sin klubb)

Skaden til Trautmann i 1956 ettersom det skapte folklore som vil bli ført videre gjennom generasjoner 

Topp tre negative øyeblikk | karakterbyggende eller tragiske, men som ikke må glemmes 

Skaden til Colin Bell mot MUFC!

Sjokket etter nedrykket i 1983 (det første nedrykket på flere tiår som satte mønsteret for de to neste tiårene)

Play-off finalen i 1999 (Dette er et negativt øyeblikk i forhold til at City aldri skulle vært så langt nede i divisjonene, derfor kan det aldri bli sett på som et positivt øyeblikk. Sannsynligvis det aller viktigste punktet i vår moderne historie, men det må bli sett på som det punktet da klubben sluttet å feile. 


Hva har endret seg i forhold til City sine supportere og hva har vært konstant? 

  • De siste årene har noen av supporterne virket fortvilet når vi har tapt eller spilt uavgjort og kommer med kommentarer som ‘the worst performance ever’. Hvem som helst av de som holdt med City på 80- og 90-tallet og tidlig 2000-tall har erfart mye verre episoder enn dette. Vi må ønske suksess, men også akseptere at noen ganger kan vi også tape.
  • Lojalitet. Glem alt tullet med ‘Emptyhad’. Vår støtte til laget er dedikert og lojal og har en lang historie hvor den har vært signifikant. Vi var klubben som fikk best støtte i hele ligaen to ganger før 1914 – MUFC oppnådde ikke dette før på 1950-tallet!
  • Mangfold. Vi har alltid vært en mangfoldig gruppe (jeg har for eksempel materiale som handler om jødiske supportere fra tidlig 1900), og, etterhvert som det britiske samfunnet har endret seg, har City hatt en tendens til å skape et inkluderende og multikulturelt miljø. Som i alle fotballklubber er det fremdeles mer som kan gjøres, men jeg føler at MCFC sin supporterbase er mer representativ for Manchester enn andre klubber er for deres byer.
  • Det har vært en økning av City-supportere utenfor Manchester og England. Dette er en god ting. Tidlig på 70-tallet oppstod ‘the Scandinavian Blues’ som en gruppe, dette har fortsatt og det er vi stolte av. Da jeg vokste opp på 70- og 80-tallet føltes det alltid fantastisk å høre om supportergrupper som eksisterte i Norge, Sverige og andre steder. De valgte City fremfor resten og det elsket jeg. Noen supportere forstår ikke helt hvor verdifullt det er å ha supportere verden rundt, men jeg har alltid ønsket mer av det. Det er fantastisk at vi har supporter branches verden over.

Hva betyr ‘Typical City’ for deg? 

Det er to ulike aspekter ved ‘Typical City’ og det glemmer folk. De er:

Negativt | Når alle forventer at City burde få noe til, men roter det til eller gjør det vanskelig for seg selv (for eksempel da Alan Ball beordret spillerne til å holde ballen ved cornerflagget i 1996 da de enda trengte en scoring). Folk fokuserer for det meste på dette aspektet.

Positivt | Når det virker som alt er over og det ikke er noe håp, så gjør City det ingen forventer. For eksempel i 1926 da City nærmet seg nedrykk og dro til Old Trafford for å spille lokaloppgjør. City hadde ingen manager og var ute av form, likevel slo de United 6-1! Den samme sesongen, fremdeles uten manager, slo de igjen United i semifinalen i FA-Cupen! Aguerroooooooo-dagen inneholdt både det negative og det positive aspektet ved Typical City: Vi skulle vunnet ligaen enkelt den dagen (negativ), rotet det til og det virket som at alt var over. Så, i de siste sekundene ble Balotelli byttet inn i desperasjon etter hans negative opptreden mot Arsenal, tuppet ballen på tvers til Aguero og (positiv) ‘typical City’ vi vinner ligaen på en så dramatisk måte som mulig.

Om jeg var ‘Head of Marketing’ i City hadde jeg printet t-skjorter neste gang klubben hadde oppnådd noe fantastisk. Om vi vinner ligaen denne sesongen etter avstanden vi har skapt, skulle vi printet t-skjorter med påskriften ‘MCFC 2020 PL Champs Typical City!’

Det er også 45-års jubileum for Scandinavian Branch i år. Hva tenker du om det og hvilket inntrykk har du fått av de skandinaviske supporterne? 

Jeg elsker hvor dedikerte de skandinaviske supporterne er og alltid har vært. Alltid en inkluderende gruppe og enkelte medlemmer har vært dedikerte Blues i mer enn 50 år. Dette er ikke en kjepphest for dem, det er et livslangt valg som har blitt tatt. De gangene jeg har møtt noen av de skandinaviske supporterne har jeg blitt imponert av hvor dedikerte de er, hvor interesserte de er, hvor forpliktende de er og hvor mye kunnskap de har. Jeg ble også imponert for noen år siden da de fikk meg til å drikke Jägermeister klokken 10 om morgenen på Britannia Hotel, når jeg var der for å levere noen bøker. Jeg svimlet rundt resten av den dagen!

Kjøp Garys nye bok: Manchester City Women: An Oral History Book 

I MANCHESTER: Gary James og Halvor Hansen Høvring

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar