Den stadig sterkere rivaliseringen

Det startet sakte, for noen år siden, men det er i ferd med å bli dominerende nå: Forholdet mellom Liverpool og Manchester City er i ferd med å bli ekstremt intenst.

For Liverpool har akkurat det egentlig vært ganske fjernt: Det er Manchester United og Everton som er deres naturlige og intense rivaler, og de to lagenes supporterne er opplært til å mislike/bry seg om dem, akkurat som Manchester City er det med Manchester United.

Men med Everton i ingemannsland i mange år nå, og Manchester United litt nede, samtidig som Liverpool har gått inn i sin beste periode på 30 år, bygges det naturlig nok opp nye fiendebilder, i nuet. Og det er mange grunner til at Manchester City er sterkt mislikt hos den røde gjengen på Merseyside.

At det er nabobyer, er bare en av årsakene, og langt fra den viktigste.

Jeg vokste opp med et voldsomt dominerende Liverpool, Englands desidert beste lag fra 1973-90, med 11 ligagull, seks trofeer i Europa, to FA-cuper og fire ligacuper. 23 trofeer på 18 sesonger er ganske vilt.

Ja visst fantes det konkurrenter, men ingen som holdt ut tempoet til Liverpool i lengden. Først var det Leeds, som tok tittelen fra dem i 1974, så var det Derby som snøt dem i 1975, før QPR var ett poeng fra ligatittelen i 1976.

City mot Liverpool i 1977.

Manchester City var hovedkonkurrenten i ligaen i 1976/77, Nottingham Forest yppet seg en periode, det samme gjorde Ipswich, før det ble Everton og Arsenal på siste halvdel av 1980-tallet.

Den eneste andre gangen før “nyere tid” Manchester City og Liverpool kjempet om noe, var en omstridt semifinale i ligacupen i 1980/81, der det fortsatt hevdes at en City-scoring ble feilaktig annullert i returoppgjøret på Anfield. Liverpool fikk medhold, gikk til finalen – og vant sin første av fire strake ligacuptitler.

Imens ble rivaliseringen til både Manchester United og Everton trappet opp, mens Manchester City raskt ble til en klubb som fylte ut statistikkene i partall (also rans).

Starten på det jeg vil kalle “rivalisering” er i 2012. Det var ikke lett å se da, men du ser det i ettertid. Igjen er det ligacupen, igjen er det semifinaler. Igjen er det drama, med straffespark og sene scoringer fra gamle helter (Craig Bellamy). Liverpool kommer seg til finalen, og vinner det siste trofeet før Champions League kommer i 2019.

Samtidig har Manchester City fått nye eiere, og begynner å bli en irriterende klubb – for mange. Der Liverpool vinner ligacupen, vinner Manchester City ligaen i 2012. Og da Liverpool, etter mange svake sesonger i ligaen, plutselig gjør det meste rett i 2013/14, er det første gangen siden 1976/77 at de to klubbene slåss om ligagullet.

Men denne gangen er det Manchester City som står distansen best. Den andre ligatittelen på tre sesonger sikres, mens Liverpool roter det til mot slutten og blir nummer to.

Jürgen Klopp og Josep Guardiola.

To år senere, og Jürgen Klopp er på plass i Liverpool mens det allerede er annonsert at Josep Guardiola skal overta Manchester City. En ekstra spiss på et kommende rivaleri er på gang: De to managerne har tidligere vært konkurrenter i Bundesliga med Bayern München og Borussia Dortmund.

I tillegg kjøper Manchester City Liverpools tenåring Raheem Sterling. Det blir tatt ille opp blant Liverpools supportere, som mener Sterling kun går etter pengene. James Milner går motsatt vei – gratis. Du kan nærmest høre at forholdet mellom klubbene spisses til.

I 2015/16 møtes de to klubbene i ligacupfinalen. Willy Caballero har den dagen da han redder “alle” straffene, mens Yaya Touré avgjør straffesparkkonkurransen. City vinner ligacupen for andre gang på tre år. Liverpool er nær, men må se seg slått igjen.

Med Guardiola på plass i den lyseblå stolen og Klopp i den røde, trekker klubbene hverandre i kvartfinalen i Champions League i 2017/18. For mange i og rundt Liverpool, er ikke Manchester City en ekte fotballklubb, mer en klubb som har fått alt i hendene via rike eiere og – mener mange – også juks.

Citys spillerbuss blir angrepet av Liverpool-supportere.

Slikt blir det ofte dårlig stemning av, sinne, raseri (blant fotball”supportere”). Og rivaleriet begynner å bli sterkt, så sterkt at Manchester City-bussen blir steinet før kampen på Anfield. Nå begynner også dommeravgjørelser å bli kommentert, spesielt fra den klubben som mener de får avgjørelser mot seg. Liverpool slår ut Manchester City av Champions League, Klopp slår ut Guardiola – og kommer seg til finalen, der Liverpool taper.

I ligaen er Manchester City suverene, med 100 poeng. Liverpool blir nummer fire. Men Liverpool gjør gode signeringer i 2018, og i 2018/19 er klubbene svært jevne. Det ender med at Manchester City vinner alle de tre engelske trofeene, mens Liverpool vinner Champions League og blir nummer to igjen i ligaen, denne gangen bare ett poeng bak Manchester City. De to internkampene blir avgjørende: 0-0 på Anfield blir til 2-1 på Eastlands, der John Stones redder en ball noen millimetere fra å gå over mållinjen. Så alle avgjørelser går ikke mot Manchester City, selv om noen mener det.

I august møttes regjerende ligamester og regjerende Champions League-vinner i Community Shield. Manchester City vant, på nok en straffesparkkonkurranse.

Nok en Liverpool-seier over City på Anfield, denne gang med sifrene 3-1.

Og i det foreløpig siste møtet mellom klubbene, sikrer Liverpool seg en ni poengs ledelse, etter 3-1 over Manchester City på Anfield.

Det er én eneste grunn til at enkelte klubber blir mislikt, blir til en rival/fiende for noen – ja, i det hele tatt at noen bryr seg om dem: Suksess. Ingenting annet. Manchester City har vunnet ti trofeer på de ni siste sesongene, noe som irriterer mange, også Liverpool. Dette, i tillegg til to karismatiske managere, overganger mellom klubbene, bussteining, dommeravgjørelser, VAR, og to dominerende klubber sportslig, i en tid der de normale konkurrentene har falt litt fra, gjør at det er mye som dreier seg om forholdet Liverpool-Manchester City for tiden.

Det kan minne litt om den intense kampen mellom Arsenal og Manchester United, fra 1997-2005, de klubbene som dominerte voldsomt, med to sterke personligheter av noen managere.

Så får vi se hvor lenge det “nye” rivaleriet mellom Liverpool og Manchester City varer. Det er faktisk på sjuende året, og har stadig blitt sterkere og mer intenst.

Og hva er egentlig fotball uten tøffe konkurrenter?

Relaterte saker

12 svar

 1. Ol$en sier:

  Ikke helt enig i at Liverpool ble nummer 2 i 17/18, @VGSvea. Det var vel Mourinhos berømte «best achievem… https://t.co/zCjEV7MdT3

 2. Espen Haugen sier:

  Blir litt som med Spurs egentlig, så lenge de ikke vinner noe særlig, er de et sympatisk lag som spiller morsom fotball.
  Når de begynner å utfordre «de store» på titler, blir de/vi uspiselige 😎

 3. Interessant. En god gjennomgang.
  «For mange i og rundt Liverpool, er ikke Manchester City en ekte fotballklubb, mer en klubb som har fått alt i hendene via rike eiere og – mener mange – også juks.»
  Det er her problemet ligger. En stor andel supportere av Liverpool kjenner ikke Citys historie. Og de skjønner ikke at Liverpool drives etter nøyaktig samme økonomiske prinsipper som City. Det er forbausende å se hvordan misunnelse kan forvitre sjelen i en klubb som Liverpool, som var kjent for sine gode verdier. På Anfield applauderte supporterne bortelaget når de spilte godt. Nå piper de.
  Jeg lurer på hva Bill Shankly ville sagt.

 4. Kai Hakvåg sier:

  Samfunnet er i stadig endring – så også fotballen og dens rolleinnehavere. Heldigvis er det fortsatt, for meg, kjekt å se kamper. Det er kjekt å kjenne på spenningsnivået og engasjementet. Uten tvil hadde også fotballen flere gentlemen før. Samfunnet generelt likeså. Men oppi alle påstandene og misunnelsen, er det deilig å se at noe av Liverpools varemerke fra svunnen tid fortsatt lever. Om enn ikke så tydelig.
  Les Sander Berges beskrivelse av nettopp dette da Virgil van Dijk ventet på ham.

  https://www.tv2.no/a/10988016/

 5. Kai Hakvåg Jeg tenker på Anfield-atmosfæren. Piping på motstanderne, steining av motstandernes busser. Og den norske supporterklubben som jeg ikke kjenner igjen. Den et mer opptatt av City enn av egen klubb. Sånn et det når en supporterklubb blir for stor, helkommersielle og jakter på klikk. Ellers er alt OK, Kai.

 6. Kai Hakvåg sier:

  Per Arne Rennestraum helt enig! Derfor er det godt å se at noe av den kjente godheten fortsatt kommer til uttrykk.

 7. Vidar Foss sier:

  Per Arne Rennestraum, du skriver :

  En stor andel supportere av Liverpool kjenner ikke Citys historie. Og de skjønner ikke at Liverpool drives etter nøyaktig samme økonomiske prinsipper som City.

  Først av alt er jeg Liverpoolsupporter, så vet du det. Og jeg synes Sveas innlegg her var meget godt. Basert på fornuft og fakta, ikke med hat som United sin redaktør elsker å fremvise.

  Jeg liker rivaliseringen mot dere. Dette er Englands to beste lag gjennom tidene. Jeg liker Guardiola og fotballen han står for. Jeg liker måten dere spiller fotball på. Legger alltid opp spillet etter egne ferdigheter, nesten aldri basert på kynisme i selve spillestilen. Noen hevder spillerne deres er gode på å pådra seg professionals fouls, men det er ikke hva jeg forbinder med City. Jeg forbinder dere med knakende god og offensiv fotball.

  Selv da dere tapte nylig på Anfield, sto det respekt av måten dere gjennomførte kampen på. Flere tette dommeravgjørelser gikk i vår favør, og dere skjøt heldigvis for oss, med løskrutt denne dagen. At Ederson var ute, viste seg også som en stor fordel for oss.

  Fotballmessig hyller jeg laget ditt. Det er moro å se ett lag underholde som dere.

  Men la rett være rett. Ikke kom og si at klubbene drives identisk økonomisk. Slikt fordummer bare debatten. Liverpool FC har etter FSG sin overtakelse drevet klubben på en måte der inntekter og utgifter går i null. Klopp har på sine 4 år hos oss brukt £72 mill netto på spillerkjøp. Vi har solgt flere av våre beste spillere de siste årene, og har dermed også kunne gjøre store investeringer.

  Se på tallene til City de siste 8, 6 eller 4 årene. Dette er ikke å drive klubber likt økonomisk. Slike påstander ødelegger bare forholdet ennå mer mellom klubbene. Det er ikke uten grunn dere er dømt en gang for brudd på FFP, og for tiden er under etterforskning for det samme.

 8. Tor Sønsteby sier:

  Ja, det er jo klart at det er billigere å drifte for Liverpool , de er jo kjent og dømt for å hacke seg jo inn i akademiene . en helt klart billig og god måte å drive rimelig butikk på når halve Southampton er kjøpt opp…godt at noen ikke gjør feil. ? Ikke sant Vidar?

 9. Vidar Foss sier:

  Det går ikke på det Tor. Liverpool gjør også feil. Ingen i Liverpool er stolte over historien som kom frem om hackingen. At vi dermed er en klubb som er kjent for hacking, det får andre bedømme.

  Og mange Liverpool-supportere synes også det ble voldsomt med kjøp fra Soton en periode.

  Det er setningen om at klubbene drives likt økonomisk jeg reagerte på. Dere vet det ikke er sant, og da bør man heller ikke skrive slikt.

 10. Birger sier:

  Vidar Foss. At City brukte veldig mye penger for å komme på nivået de er idag er riktig når du snakker om 6-8 år tilbake men da kan jo vi begynne å snakke om Liverpools pengebruk ennå lengre tilbake som har vært enormt sammenlignet med City`s så jeg synes vi skal holde oss til nåtid.

  I dag så drives både Liverpool og City omtrent av de samme økonomiske prinsippene, lønnsutgifter er f.eks ganske like. At Liverpool har vært heldige med noen storsalg som slår ut i lite nettofrobruk på spillerkjøp, forandrer ikke på dette.

 11. Birger sier:

  En annen ting, Liverpool ble i 2015 etterforsket av UEFA for brudd på FFP, City og Hull fikk bøter, dere slapp unna.

Legg igjen en kommentar