Sam Lee om Bernardo sin tweet

Journalist fra the Athletic, Sam Lee, kommer med sine synspunkter i forhold til Bernardo sin tweet i et eksklusivt intervju med manchestercity.no.

Bernardo Silva tvitret for rundt en måned siden et bilde av Benjamin Mendy sammen med et bilde av en tegneseriefigur brukt på det spanske produktet Conguitos og skrev «Guess who?». Tweeten ble sletta like etterpå og den har fått kraftige reaksjoner i etterkant. Både Bernardo Silva og Benjamin Mendy har sendt inn brev til FA, men det har enda ikke blitt tatt en endelig avgjørelse. City har ikke kommet med noen formell beklagelse og det meste ble overlatt til Pep Guardiola som flere ganger forsvarte Bernardo på sine pressekonferanser, før han sa at Bernardo burde lære av dette og til slutt «ingen kommentar». Journalist fra the Athletic, Sam Lee, kommer med sine synspunkter på det hele:

«Noen mener at Bernardo burde si unnskyld og at han aldri skulle ha tvitret dette offentlig, mens andre ikke bryr seg og ser kun på det som en morsom vits. Jeg kunne nok pratet om dette i en halvtime. Jeg er ingen ekspert og jeg er litt ukomfortabel i forhold til å prate om dette med rasisme fordi det er så mye jeg ikke forstår i forhold til følgene av det. Jeg brukte lang tid på å forstå dette med «white privilege», men nå kan jeg helt klart se at dette er en realitet. Det vil ikke påvirke meg negativt, men det vil være en fordel for meg uten at jeg selv er klar over det. Dette er på en måte det som er problemet i forhold til Bernardo sin tweet.»

«Det er helt likt i England som i Norge. Noen bryr seg ikke og ser på det som en vits. De sier at det er akkurat det samme som å for eksempel sammenligne Kevin De Bruyne og Zinchenko eller Zinchenko med ‘the milky bar kid’. Det er ikke det samme. Min mening er at måten City håndterte denne situasjonen på gjorde det hele mye verre. Flere folk pratet om det og mange tenkte nok ‘hva er det City holder på med? Det ser ut som at de ikke bryr seg.’ Det ser ikke så bra ut utad. Flere her i England sier at folk kun blir fornærmet på vegne av Mendy eller at de bare ønsker å bli fornærmet, men folk ble virkelig fornærmet av denne tweeten. Jeg har flere svarte kolleger, noen av dem City-supportere, som hadde ønsket at Bernardo ikke hadde tvitret det og at han gjorde en tabbe. Det er noe i forhold til dette hvite mennesker ikke forstår. Om noen hadde kalt meg for ‘the milky bar kid’ hadde jeg ikke brydd meg. Jeg liker ikke å snakke om hvordan hvite eller svarte mennesker tenker i forhold til rasisme, fordi hvem som helts kan bli fornærmet av rasisme uavhengig av hudfarge. Svarte mennesker har blitt utsatt for rasisme i lang tid, for eksempel i forhold til ‘white privilege’ og at man ikke kan tas seriøst på sin arbeidsplass på grunn av hudfargen.»

«Figuren som brukes i Conguitos reklamen er rasistisk. Bernardo var kanskje ikke klar over dette, men problemet er at i reklamen er fremstilles den som en Tarzan-figur og fremstilles som en dum, liten karakter i motsetning til hvite figurer som fremstilles som store og intelligente. Det er hele problemet med det. Mange sier at rasisme ikke er et problem i engelsk fotball, men vi har ingen svarte managere, ingen svarte trenere, ingen svarte dommere. Ingen i lederstillinger, ikke representert i styrerommet i det hele tatt. Vincent Kompany har blant annet tatt opp dette problemet. De som har lederstillingene kan si at dette ikke er et stort problem og at det ikke handler om hudfarge, men Bernardo sin tweet er nok et eksempel på hvite som gjør klumsete valg og ikke forstå hvorfor noen blir fornærmet. Det handler om den kulturelle bakgrunnen i forhold til dette, det er ikke det samme som å sammenligne Zinchenko og ‘the milky bar kid’, fordi de har ikke vært utsatt for rasisme. Hvite mennesker har selvsagt blitt undertrykket i ulike deler av verden, men det er ikke på et globalt nivå. Det er dette som er den klare forskjellen.»

«Bernardo mente selvsagt ikke å fornærme noen, han tvitret liksom ikke til en motspiller han hadde kranglet med. Mendy og Bernardo er bestevenner, men jeg personlig ville aldri gjort dette med noen. Jeg er engelsk og jeg kan forstå at det er annerledes for en portugiser og en franskmann. Jeg respekterer disse kulturelle forskjellene. Og i artikkelen jeg skrev om dette denne uken pratet jeg med en brasiliansk professor som forklarte disse kulturelle forskjellene i forhold til at portugiserne behandlet sine kolonier bedre enn for eksempel England behandlet sine. Det hadde større forståelse og toleranse og brukte mer tid sammen med lokalbefolkningen. Jeg har hørt det samme fra flere portugisere også og de har hatt en større toleranse i forhold til rase. De har hatt en større åpenhet med den svarte befolkningen hvor de kan vitse med hverandre, men i England vil de fleste tenke at man ikke kan gjøre noe sånn. Det har vært store problemer med rasisme i England og folk er forsiktige her, men i Portugal er det enklere å fortelle disse vitsene. Det er problemet og Bernardo har ikke forstått det.»

«Han gjorde det offentlig og det har gjort det hele mye verre. Jeg tror Bernardo ikke har skjønt hvordan det kan være skadelig, kanskje ikke Mendy heller. Og hvem er jeg som skal fortelle Mendy hva han skal føle? Jeg ville aldri tatt en slik vits, men om du gjør det med en venn og de er komfortable med det, ok, så kan jeg forstå det. Men det er ikke noe man skal være stolt av, men det som er det verste for meg er folk som sier ‘du burde ikke bli fornærmet av dette’. For hvordan kan noen vite det? En hvit engelsk mann i 40-årene som aldri har blitt utsatt for rasisme og har lite kunnskap om det, burde for eksempel ikke tvitre at folk ikke blir fornærmet. Fordi folk ble fornærmet av denne tweeten. Det er på en måte mer fornærmende enn selve tweeten. Uheldigvis var det dette Guardiola gjorde og Spanias historie har likheter med Portugals. Spania var mer multikulturelle, men de samme tabbene har blitt gjort her. Griezemann gjorde noe lignende for noen år siden og skjønte ikke hvordan det kunne være fornærmende. Det handler om kulturelle forskjeller.»

«Det var dette problemet Pep hadde og det kunne City ha unngått. Han kan si at Bernardo er en fin fyr og at han ikke mente noe med det, men til slutt sa han at han kunne forstå om folk ble fornærmet og at Bernardo måtte lære av det. Om Pep hadde sagt til å begynne med at Bernardo er en fin fyr og at han må lære av det, hadde vi blitt ferdige med det. Han fikk derimot fortsette å prate og prate og gjorde på en måte de samme klumsete tabbene som Bernardo. Det så ut som at City ikke visste hva de holdt på med. Det handler om PR-teamet, som definitivt burde håndtert dette bedre. Det er på en måte to avdelinger i klubben med City og de ansatte for seg selv og PR-teamet som bestemmer hva som skal bli sagt når, for seg selv. De tenkte at City kanskje burde be om unnskyldning, men så har du Pep og folkene hans og Pep ønsker å gjøre sin egen greie. Hundre av hundre ganger. Han har sterke meninger og er sin egen herre. Problemet med dette er at han har det samme kulturelle blindheten som Bernardo. Og det var hele problemet fra Citys ståsted.»

 

I neste artikkel kan du lese Sam sine tanker om Citys problemer så langt denne sesongen.

Relaterte saker

7 svar

 1. Mye fornuftig her, og egentlig ganske nådeløs kritikk av de involverte i klubben. PR-folk går stort sett bare i veien uansett om det er i idretten, politikken eller næringslivet.
  Voksne folk som Pep, Mendy og Silva må kunne tenke selv og orientere seg i den verden de er i.
  De har åpenbart ikke forstått bakgrunnen for kritikken.

 2. Her kunne man trygt brukt «om» i stedet for «i forhold til» i overskriften.

 3. Med et så imponerende intervju er det ikke nødvendig å pirke på noen språklige detaljer i forhold til lokketeksten. Stå på lektor Hansen Høvring !

 4. Per Arne I ManCity jobber vi tross alt for perfeksjon. 😅

 5. Henrik Brattlie Man. City mener du muligens? 👕😁

 6. Ja, nå har vi det gående Per Arne. Jeg steller i det minste pent med katten.

 7. Henrik Brattlie det er det viktigste i forhold til livet. God helg!

Legg igjen en kommentar