Tomme seter og plastikksupportere? Ikke f…

En ting er at det påpekes at stemningen er skral på stadion. Det stemmer, men ikke bare hos Manchester City. Men dette “empty seats”-gnålet irriterer meg.

Først får vi høre at vi er plastikksupportere, glory hunters som har kastet oss på Manchester Citys suksessbølge etter 2008.

I setningen etter ler de samme supporterne av oss fordi økningen blant medlemmer i supporterklubben er minimal.

Ok.

Kan dere bestemme dere? Har vi platstikk/medgangssupportere, da burde vel medlemsmassen vært kraftig forbedret (?) Har vi ikke det, så kan vi vel heller ikke kalles plastikksupportere?

Folk må bestemme seg her, som i alle andre deler av livet: Er vi plastikk? Er jeg, en 56 år gammel mann fra Lillehammer, som har holdt med Manchester City siden 1969, plastikksupporter?

Isak og pappa Svea – ikke plastikksupportere!

Kan Isak, født 2002, noe for at han, da han fattet interesse for fotball, tilfeldigvis hadde en pappa som holdt med et lag som hadde tapt de fleste slag fra 1979-2011, men som plutselig var gode da han møtte opp på stadion?

Dette er interessant. Og det meste handler om suksess. Da kommer kritikken av lags supportere, noe som selvsagt er latterlig. Alle lag øker supporterskaren sin når de har suksess. Spør Liverpool-supportere når de ble fans av klubben: 70 prosent vil svare “80-tallet”.

Jøss.

Det samme med Manchester United. Hvor mange begynte å holde med laget på 1990-tallet, Ferguson, Cantona, Solskjær og Class of 92? Mange, naturlig nok. Ikke noe galt i det.

Leeds United, Englands beste klubb fra 1965-75. Hvordan tror du alderssammensetningen i supportergruppa er der? Det er godt voksne folk, det ser jeg hver gang jeg reiser til England. Og det er helt naturlig.

Så fort det oppdages noen tomme seter på stadion, er alltid noen raskt ute med å trekke fram uttrykket «Emptihad».

Så er det dette med medgangssupportere, “stappmette” supportere osv. City får stadig beskjed om at de har tomme seter – “Emptihad” … snork. Jeg har hørt det så mange ganger at jeg snart sovner. Finn på noe nytt, please.

Her kommer sannheten: City-supportere er stabile, de går på kamp – uansett hvordan det går. For moro skyld så jeg gjennom noen tall, og det ble interessant lesning:

 • Da City rykket ned i 1995/96, var snitt-tallet på Maine Road 27 395.
 • Da City rykket ned enda en divisjon, i 1997/98, til nivå tre altså, gikk publikumstallet opp, ikke ned. Snitt-tallet var da 28,197. Interessant, hva?
 • På nivå tre, i 1998/99, skulle du kanskje tror at “nå orker vi ikke”, at tallet gikk ned. Feil, det gikk opp – som laget. Snitt-tallet i 1998/99 var på 28 404.
 • På nivå to, i 1999/2000, gikk tallet kraftig opp, til et snitt-tall på 32 088.
 • Tilbake i Premier League, gikk tallet ytterligere opp, til et snitt på 34 056, selv om City rykket ned igjen …
 • På nivå to igjen, i 2001/02, gikk snittet så vidt ned fra sesongen i Premier League, til 33,058 i snitt. Det ble opprykk.
 • I den siste sesongen på Maine Road, tilbake i Premier League under Kevin Keegan, gikk tallet opp til 34 565 i snitt på kampene.

Forskjellen på om Manchester City var i Premier League, Championship eller League One var altså (nesten) irrelevant. Fordi det er trofaste supportere? Eller tror folk at Manchester City er medgangssupportere likevel?

City-supportere er trofaste mot klubben i deres hjerter.

Det er noe vanskeligere å sammenligne tallene etter flyttingen til East Manchester, men etter utvidelsen foran 2015/16-sesongen ligger snittet jevnt på drøyt 54 000, noe som er “så å si” fullt. I årene etter araber-overtakelsen i 2008, og før utvidelsen av stadion, lå snittet på 45 500 til 47 000.

Hvis vi skal finne et tidspunkt der vi med rette kan kalle City-supportere for medgangssupportere så er det i perioden 2006-08. Jeg vil heller kalle det for “oppgitthets-supportere, siden noen tydeligvis hadde gitt litt opp City på den tiden. I 2006/07, sesongen der City scoret 11 ligamål på hjemmebane hele sesongen, sank snittet omtrent til Maine Road-nivå – til i overkant av 37 000.

Det er det eneste tidspunktet da jeg vil kalle Manchester Citys supportere for noe i nærheten av motgangssupportere, og stadion i enkelte kamper godt kunne het “Emptihad.”

Men det er også alt.

Takk for meg.

23 svar

 1. Det er dessverre ikkje slik at folks oppfatning og kommentarer blir basert på fakta.

 2. Nei, og det aksepterer jeg ikke.

 3. Knut Espen Svegaarden nei, ikkje eg heller. Bra blogg forresten👍

 4. Sist æ så City live var i 2001 i div 1, da var vi 42 tusen + 1 United supporter, minne for livet

 5. Rune Oksnes sier:

  Jeg smiler av det meste. Og du skriver søren meg bra! Takk! Jeg driter i hva folk sier. Har vaset rundt i City-skjorter i 45 år.

 6. Klokt skrevet.
  Litt drodling fra min side bare:
  Før i tiden varierte tilskuertallene mye mer. I 1981/82-sesongen stupte plutselig frammøtet på Maine Road til under 30.000 på de siste to kampene. Det var en trist avslutning på sesongen og folk ga opp. Det er lett å glemme at tilskuertallene aldri har vært så stabile som i dag.
  Folk som kjenner City-supportere vet at det ikke er mye plastikk blant oss. Når det gjelder resten, er det bare å bite seg i tunga. (Det er sjelden jeg klarer det.)
  Det hjelper for eksempel ikke å fortelle YNWA-bataljonen at Liverpool samlet færre tilskuere i ligacupen (under 20.000) på slutten av 90-tallet enn det City hadde i 3.divisjon. Eller at City per i dag har høyere snitt i PL.

 7. Bjarte Heggheim Takk for det.

 8. Tor Sønsteby sier:

  Glimrende skrevet, – det er nok mange som sier de holder med City i disse dager, men de kan på ingen måte kalle seg kalle seg supportere av City? De har ingen binding eller er særlig villig til å ofre seg noe for klubben og spillerne, dog tror jeg nok noen av disse gjerne ønsker å dyrke seg selv og sine egne lyster og sikkert også kjøpe billett til Citys toppkamper. Dette er da ikke supportere , – (i min subjektive forstand, – ) Supportere er folk som er der i med og motgang og reiser på alle typer kamper fordi det deles ut 3 poeng uansett om motstander heter Liverpool eller Watford… Jeg er veldig glad vi for den basen vi har på mellom 2 og 2500 i Scandinavia Branch de siste årene , -det er svært få av disse som er medggangsupportere. Akkurat det er jeg 100 % sikker på !

 9. Denne bloggen har jeg ventet på Svea. Takk skal du ha🧐
  Visste du hadde tall på dette. Vi er ikke medgangs eller plastikksupportere. Vi er City supportere💙💙

 10. Joakim Jp Pettersen bra skrevet! Latterlig de folkene som plutselig er misfornøyde fordi de ligger 8 poeng bak pool. Kan ikke alltid gå like bra

 11. Daniel Frisk Nielsen det er sant ass. Bra du leste alt 🙂

 12. Geir Egil Høvring artig dette. Han har skikkelig tallmaterialet siden han har oversikt over Liverpool supportere også, og han vet at 70% av oss ble det på 80 tallet!!! Rett og slett en imponerende blogg med grundig informasjon og platikkbestikk 🤔🤔👏👏👏

 13. hold deg klar her Kalle. Denne bloggen her er for oss City supportere uten historie

 14. Karl Rossland Er det uvanlig at mennesker blir supportere av et lag når de gjør det bra?

 15. Knut Espen Svegaarden det vet jeg ingen ting om siden det ikke finnes statistikk på det – og når det ikke finnes, så kan en ikke gjette seg til noe en ønsker det skal være 🤔

 16. Knut Espen Svegaarden ifølge supporterunion, så ser jeg at City har nesten doblet medlemsmassen sin siden 2011, og da stemmer det som du sier 😉

 17. Karl Rossland Min feil. Burde selvsagt aldri nevnt Liverpool i noen sak. Vet jo hva som automatisk skjer da.

 18. Knut Espen Svegaarden helt ok det – ja, det er litt greit å få korrekt informasjon når man lurer på noe 😉👍

 19. Karl Rossland Liverpool økte medlemsmassen med 9000 i forrige sesong. . Det er ni ganger mer på ett år enn det City har økt med de siste 8 årene.

 20. Det er helt naturlig at Liverpool øker med 21,8% når en tenker på at det var rundt 46.000 medlemmer i mai 2018. Når en så stor gruppe med medlemmer sier dette til sine nærmeste familiemedlemmer, så følger som regel sønner og døtrer etter – slik er det for City sine supportere også, men selvsagt i en mye mindre målestokk (Man City har pr 17.06.2019 2.456 registrerte medlemmer). Men i motsetning til Chelsea, Tottenham, Stoke, West Ham og Everton, så vokser dere i antall medlemmer mens disse «mister» sine ivrigste. Lykke til med sesongen – det blir nok disse to dette året også!

Legg igjen en kommentar