Før kampen: Shakhtar Donetsk – Manchester City

Phil Foden ble igjen i Manchester da resten av troppen reiste til Ukraina for å møte Shakhtar Donetsk i den første gruppespillkampen i Champions League onsdag kveld.

Han har pådratt seg et magevirus, men er forhåpentligvis klar igjen til lørdagens oppgjør mot Watford. Langtidsskadde Aymeric Laporte og Leroy Sane var av naturlige årsaker heller ikke blant de 21 spillerne som satte seg på flyet mandag ettermiddag. Benjamin Mendy, som har vært ute siden i april, er imidlertid tilbake i kamptroppen igjen. Det samme er det unge midtstoppertalentet Eric Garcia.

De 21 spillerne reiste til Ukraina er:  Ederson, Claudio Bravo, Scott Carson, Angelino, Joao Cancelo, Eric Garcia, Benjamin Mendy, Nicolas Otamendi, John Stones, Kyle Walker, Oleksandr Zinchenko, Bernardo Silva, Kevin De Bruyne, Fernandinho, Rodri, Ilkay Gundogan, Riyad Mahrez, David Silva, Sergio Aguero, Gabriel Jesus og Raheem Sterling.

Lørdagens kamp mot Norwich bør egentlig bare forbigås i stillhet, en kamp der våre spillere tidvis gjorde fryktelig mye rart.  Alle må opp flere hakk fra den prestasjonen dersom vi skal få en god start på årets gruppespill i Champions League. Samtidig vet vi at er det noe spillerne virkelig  har vært gode på de siste par sesongene, så er det å slå fryktelig tilbake etter en dårlig prestasjon. Siden forrige tap i Premier League, borte mot Newcastle i januar, gikk vi på en rekke med 18 seriekamper på rad uten tap, hvorav 17 var seire og 14 av disse seierne kom på rekke og rad på slutten av forrige sesong. Så ingen grunn til panikk ennå.

Kampene kommer tett som hagl framover så det er ventet at noen av de som har fått lite spilletid så langt denne sesongen, i første rekke spillere som Fernandinho og Joao Cancelo, kommer inn fra start onsdag kveld. Cancelo er en naturlig erstatter for Kyle Walker på høyresiden i vårt forsvar. Mens Fernandinho trolig erstatter John Stones som skadet seg på trening i forkant av kampen, og blir ifølge Guardiola ute i 4-5 uker. En skade som kom svært så ubeleilig med tanke på at også en annen av våre midtstoppere, Aymeric Laporte, blir borte til over nyttår med en kneskade. Ellers kan det kanskje være duket for at Gabriel Jesus får en sjanse topp i stedet for Sergio Aguero.

Trekningen for årets gruppespill, eller «silingen» som enkelte også kaller det grunnet x antall forbehold for hvem som kan møte hvem, ble foretatt i slutten av august og for tredje sesong på rad havnet vi altså i gruppe med ukrainske Shakhtar Donetsk. De to andre lagene i vår gruppe er italienske Atalanta og kroatiske Dinamo Zagreb. Atalanta er med i Champions League for første gang etter å ha endt på 3.plass i Serie A forrige sesong.  De endte 21 poeng bak den suverene vinneren Juventus og 10 poeng bak lag nummer to som ble Napoli. Dinamo Zagreb er med i gruppespillet igjen for første gang siden 2016-17 sesongen etter å ha kvalifisert seg til årets gruppespill gjennom play-off der de  slo ut Rosenborg med sammenlagt 3-1. Den gang (i 2016/17) endte det med 6 tap på 6 forsøk mot Juventus, Lyon og Sevilla som var de tre andre lagene i kroatenes gruppe.

I fjor vant Manchester City begge oppgjørene mot Donetsk, først 3-0 i Ukraina, før det ble seier hele 6-0 på Etihad Stadium etter blant annet tre mål av Gabriel Jesus.  Ukrainerne vant kun en av sine seks gruppespill-kamper, 3-2 borte mot tyske Hoffenheim. City ble puljevinner foran Lyon og Dontesk, mens Hoffenheim endte sist. Med tredje plass ble de Europa League for ukrainerne etter nyttår. Der røyk de ut i første forsøk da tyske Eintracht Frankfurt ble for sterke i 16.dels finalen og vant 6-3 sammenlagt.

For to år siden vant lagene hvert sitt oppgjør.. Først ble det 2-0 til Manchester City på Etihad, mens returoppgjøret i Ukraina endte med seier 2-1 til Shahktar Donetsk. City ble også da puljevinner. Donetsk ble den gang nummer to og gikk sammen med City videre til 8.dels finalen. Der ble det ble tap for Roma på bortemålsregelen etter at det stod 2-2 sammenlagt etter to oppgjør. De to andre lagene i vår gruppe den gang var forøvrig Napoli og Feyenoord.

Shahktar Donetsk har åpnet sin sesong på strålende vis. Alle de syv kampene i den ukrainske Premier League har endt med seier med en målforskjell på 23-6. På lørdag ble det seier 4-3 hjemme mot Zorya, etter at de like før pause hadde ligget under med 0-2. Deres toppscorer Junior Morares satte inn to ny scoringer i det oppgjøret, blant annet vinnermålet i det 89.minutt, og er oppe i totalt 7 scoringer så langt denne sesongen. De er allerede 7 poeng foran lag nummer to på tabellen og har blitt seriemestre i Ukraina de tre siste sesongene og 12 ganger de siste 18 årene. De har også vunnet de ukrainske cupen de tre siste sesongene. Dere beste prestasjon i Champions League stammer fra 2010-11 sesongen da de tok seg til kvartfinalen der det ble bråstopp mot Barcelona etter 6-1 sammenlagt til spanjolene. 

I 2009 vant de det som den gang het UEFA Cup etter å ha slått Werder Bremen 2-1 etter ekstraomganger i finalen. Samme år tapte de 1-0 etter ekstraomganger mot Barcelona i UEFA Super Cup. En kamp som årlig spilles mellom den regjerende Champions League og Europa League (tidligere UEFA Cup) vinneren.

Laget ledes av Luis Castro (58). Portugiseren kom til Shahktar Donetsk før denne sesongen og overtok etter Paulo Fonseca som dro til Italia for å overta manager-jobben i AS Roma.  Før han kom til Shahktar hadde Castro noen korte opphold som manager i de portugisiske toppserieklubbene Rio Ave, Chaves og nå sist i Vitoria Guimaraes. Som aktiv spilte Castro stort sett i de lavere divisjonene i Portugal, men han fikk også med seg noen kamper i den portugisiske toppserien.

I løpet av sommeren har de hentet inn Yevhen Konoplyanka fra Schalke 04 og den unge rasilianske forsvarsspilleren Vitao fra Palmeiras. Mens 10 spillere har forlatt klubben enten på permanente avtaler eller utlånsavtaler. Blant disse er Olarenwaju Kayode som i en kort periode var registrert som Manchester City-spiller. Nigerianeren var først på utlån i Donetsk før ukrainerne kjøpte ham i fjor sommer. Kayode er nå i tykiske Gazişehir Gaziantep.

Det er også et par av dagens City-spillere som har vært innom Shahktar Donetsk. Fernandinho tilbrakte åtte år i klubben, i perioden 2005-2013, før han ble hentet til Manchester. Oleksandr Zinchenko var også en del av ukrainernes akademi i sine ungdomsår, dog uten å få noen seniorkamper for klubben.

Metalist Stadium, Kharkiv

Kampen spilles på Metalist Stadium i Kharkiv, som har vært klubbens hjemmebane siden 2017. En stadium med en tilskuerkapasitet på rundt 40.000 og som blant annet ble brukt under EM sluttspillet i 2012. Kharkiv er lokalisert rundt 300 km nord for Donetsk. Grunnet konflikten mellom Ukraina og Russland har laget spilt sine kamper utenbys siden 2014. Først i Lviv, deretter i Kharkiv.

Tidligere møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

  • 07.11.2018: Manchester City – Shakhtar Donetsk 6-0 (Jesus 3, D. Silva, Sterling, Mahrez)
  • 23.10.2018: Shakhtar Donetsk – Manchester City 0-3 (D. Silva, Laporte, B. Silva)
  • 06.12.2017: Shakhtar Donetsk – Manchester City 2-1 (Aguero)
  • 26.09.2017: Manchester City – Shahktar Donetsk 2-0 (De Bruyne , Sterling)

Visste du at:

  • Shahktar Donetsk kun har tapt 2 av sine 18 siste hjemmekamper i Europa-cupene (11 seire, 5 uavgjorte). Det ene av de to tapene var mot nettopp Manchester City forrige sesong.
  • Ukrainerne har røket ut av gruppespillet i Champions League tre av de seks siste gangene de har deltatt i turneringen.
  • 3-2 seieren borte mot Hoffenheim er Shahktar Donetsk’s eneste seier på lagets 9 siste kamper i Europa (4 uavgjorte, 4 tap)
  • Dette er Manchester Citys 9. sesong i Champions League etter debuten i 2011/12 sesongen, og laget har tatt seg videre til minimum en 8.dels finale de 6 siste sesongene.
  • Manchester Citys beste prestasjon hittill i Champins League er en semifinale i 2015-16 sesongen der det til slutt ble tap for Real Madrid (0-0 hjemme og tap 1-0 i Madrid).

Artur Dias

Dommer er Artur Dias (40) fra Portugal. Dette blir hans 14 kamp som dommer i Champions League, og første gang han dømmer Manchester City.

Kampstart er onsdag kl 21.00 og kampen vises på Viasport 2.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *