Før kampen: Manchester City – Brighton

Manchester City var tilbake på vinnersporet igjen da Bournemouth ble slått 3-1 på den engelske sørkysten søndag. Førstkommende lørdag tar et annet lag fra sørkysten, Brighton, turen opp til Manchester og Etihad Stadium til det som blir den siste kampen før Premier League tar en 14 dagers pause grunnet landslagsspill.

Selv om seiersmarginen ble større denne gang enn sist lagene møtte hverandre på samme sted, i begynnelsen mars (0-1), ble det et adskillig jevnere oppgjør denne gang. David Silva spilte sin kamp nummer 400 i City-drakten, og markerte det med nok en strålende kamp og to målgivende pasninger. Sergio Aguero nådde også en ny milepæl da han satte inn to nye mål og er nå oppe i totalt 400 mål på seniornivå i tre forskjellige klubber (Independiente, Athletico Madrid og Manchester City). 235 av dem for City !!. Raheem Sterling noterte seg også på scoringslisten, i femte kamp på rad. Scorer han mot Brighton tangerer han Agueros rekord med scoringer i 6 kamper på rad. Joao Cancelo fikk sin City-debut, etter overgangen fra Juventus tidligere denne måneden, da han kom inn for Kyle Walker helt på tampen av oppgjøret.

Aguero satte inn sitt mål nummer 400 på seniornivå da Bournemouth ble slått 3-1

Både Gabriel Jesus og John Stones stod over sist etter å ha pådratt seg muskelskader på trening, men begge er i følge Pep Guardiola mye bedre og ikke langt unna å være spilleklare igjen. Jeg vet ikke om de er tilgjengelige allerede lørdag, hvis ikke så er de tilbake til neste kamp mot Norwich om to uker, sa han på fredagens pressekonferanse. 

Der kom han også med gode ord om midtstopper Aymeric Laporte som omsider er tatt ut i den franske landslagstroppen til Didier Deschamps. Alle her er glade på Laporte´s vegne for dette er noe han har ønsket så lenge. For meg er han den beste venstre midtstopperen i Europa. Du finner ikke en som ham som både kan forsvare, angripe på den måten og samtidig har en fantastisk mentalitet, sa Pep.

Pep la også til at Joao Cancelo nærmer seg sin debut fra start i City-drakten. Vi er strålende fornøyd med det vi har sett av ham på trening. Han fikk ikke med seg pre-season her, og Kyle Walker kjenner rollen ut og inn. Men Joao begynner å forstå mønsteret. Kanskje i morgen, kanskje etter landslagspausen. Han må bare være klar når muligheten byr seg, sa Pep.

Benjamin Mendy er tilbake i full trening igjen etter sin kneskade, men det vil nok fortsatt gå noen uker før vi får se ham i aksjon igjen på banen. Leroy Sane er ute med langtidsskade.

Brighton startet sin sesong på strålende vis da de slo Watford 3-0 på bortebane i sesongpremieren. Siden har det imidlertid gått litt tråere. Etter 1-1 mot West Ham i sesongens første hjemmekamp, ble det forrige helg tap 0-2 hjemme for Southampton. I den kampen måtte forøvrig Brighton spille med ti mann den siste timen etter at Florin Andone ble utvist etter en halvtimes spill. Nå i midtuken tok de seg videre til 3.runde i Liga Cupen takket være en scoring på overtid av veteranen Glenn Murray da League One klubben Bristol Rovers ble slått 2-1.

Laget ledes av engelske Graham Potter. Potter overtok etter Chris Houghton foran denne sesongen. Houghton tid som Brighton-manager varte i 4 1/2 år. Houghton var mannen som ledet klubben tilbake til den engelske toppserien igjen for første gang siden 1983.  Men etter at laget ikke maktet å vinne noen av sine ni siste Premier League kamper, og klubben endte forrige sesong på en 17.plass bare to poeng over nedrykksstreken, hadde Brighton-styret fått nok og Houghton måtte vike plass for Potter.

Graham Potter kom til Brighton fra Championship-klubben Swansea, som ham ledet i en sesong med svært begrensede midler. Som de fleste av oss sikkert husker var hans Swansea-lag nær å sende Manchester City på hodet ut av FA Cupen da lagene møttes i kvartfinalen på Liberty Stadium i Wales i begynnelsen av mars. Swansea ledet 2-0 til det gjenstod rundt 20 minutter av kampen. Men Manchester City snudde til sin fordel i løpet av de siste 20 minuttene og gikk videre til semifinlaen etter å ha vunnet 3-2. Mye takket være en billig straffe, som Sergio Aguero satte via stolpen i ryggen på keeper og i mål, samt et seiersmål fra samme Aguero i kampens siste minutt. En scoring det luktet mistenkelig offside av.

Mest kjent er han nok likevel for sin tid i den lille svenske klubben Østersund. Et klubb han tok fra fjerde nivå og opp til Allsvenskan i løpet av bare fem år. I 2017 vant i tillegg Østersund den svenske cupen etter å ha slått IFK Norrkøping 4-1 i finalen og kvalifiserte seg med det til Europa League før første gang i klubbens historie. Der måtte de først igjennom tre kvalifiseringsrunder der de i tur og orden slo ut Galatasaray (Tyrkia), Fola Esch (Luxemburg) og PAOK (Hellas). I det påfølgende gruppespillet endte de som nummer to, a poeng med gruppevinner Atletico Bilbao, men foran blant andre tyske Hertha Berlin. I 16.dels finalen ble det imidlertid stopp mot Arsenal. Selv om man vant returoppgjøret i London med 2-1, ble det tap sammenlagt 2-4 etter at Arsenal hadde vunnet den første kampen i Sverige med 3-0.  

I løpet av sommeren hare de hentet inn angrepsspilleren Neal Maupay fra Brentford, forsvarsspilleren Adam Webster fra Bristol City, samt midtbanespillerne Aaron Mooy (lån fra Huddersfield) og Leandro Trossard fra belgiske Genk. Borte er spillere som Anthony Knockaert som er lånt ut til Championship-klubben Fulham og Jurgen Locadia som er lånt ut til tyske Hoffenheim.. 

Til lørdagens kamp må de klare seg uten Florin Andone som soner sin andre av totalt tre kampers karantene etter utvisningen i kampen mot Southampton. Yves Bissouma. Jose Izquierdo og Ezequiel Schelotto er alle uaktuelle grunnet skader.

Dette blir femte gang lagene møtes i Premier League, alle de fire foregående har endt med City-seier. Senest 4-1 på forrige sesongs siste dag da vi sikret oss vår fjerde Premier League tittel. Tilsvarende oppgjør forrige sesong endte med 2-0 seier til Manchester City etter scoringer av Raheem Sterling og Sergio Aguero. Lagene møttes også i FA Cup semifinalen på Wembley i begynnelsen av april, et oppgjør City vant 1-0 takket være en scoring av Gabriel Jesus i det 4. spilleminuttet.

Vi må tilbake til desember 1982 for å finne sist Brighton tok poeng borte mot Manchester City. Den gang endte det 1-1 på Maine Road. Sist Brighton slo Manchester City var i september 2008 da lagene møttes i Liga Cupen på den engelske sørkysten. Etter 1-1 ved ordinær tid og 2-2 etter ekstraomganger, vant Brighton til slutt 5-3 på straffer. Gelson Fernandes og Stephen Ireland var forøvrig våre målscorere den gang.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

 • 12.05.2019: Brighton – Manchester City 1-4 (Aguero, Laporte, Mahrez, Gundogan)
 • 06.04.2019: Brighton – Manchester City 0-1 (Jesus). FA Cup, spilt på Wembley.
 • 29.09.2018: Manchester City – Brighton 2-0 (Sterling, Aguero)
 • 09.05.2018: Manchester City – Brighton 3-1 (Danilo, B.Silva, Fernandinho)
 • 12.08.2017: Brighton – Manchester City 0-2 (Aguero, Selvmål)

Visste du at:

 • Brighton har kun tatt 1 av totalt 36 poeng i Premier League borte mot de såkalte «big 6» klubbene i England (0 seire, 1 uavgjort og 11 tap). Poenget tok de på Emirates forrige sesong da de spilte 1-1 borte mot Arsenal.
 • Manchester City har vunnet 16 av de siste 17 kampene i Premier League som har hatt avspark på en lørdag kl.16.00.  Tapet kom hjemme mot Crystal Palace (2-3) i desember i fjor.
 • Brighton har aldri tidligere vunnet en bortekamp mot Manchester City i liga sammenheng. 9 tidligere forsøk har endt med 2 uavgjorte og 7 tap. 
 • Manchester City har nå spilt 17 Premier League kamper på rad uten tap (16 seire, 1 uavgjort) siden 2-1 tapet for Newcastle i januar og tatt 49 av 51 mulige poeng på veien.
 • Brighton har spilt totalt 12 kamper mot de regjerende ligamesterne uten å vinne (0 seire, 2 uavgjorte og 10 tap), mer enn noe annet lag i den engelske toppserien.

Dommer er Jonathan Moss.

Kampstart er lørdag kl. 16.00. Nok en gang har TV2 klart kunststykket å ikke vise den regjerende seriemesteren direkte, de har heller valgt å vise oppgjøret mellom Chelsea og Sheffield United, så eneste mulighet for de som kun har tilgang til norske kanaler blir å se kampen i opptak.

Relaterte saker

1 svar

 1. John Akse sier:

  Fantastisk av TV2👏👏😡😡

Legg igjen en kommentar