Fremtidens fotballkamp

MANCHESTER: Vi er i 2023. Jeg sitter på stadion med sponsornavnet jeg aldri nevner, sammen med 29 000 andre. Det er akkurat scoret et mål.

På stadion er det helt stille, både på banen, trenerbenken og på tribunene. Vi venter, venter på å få lov til å juble.

De 23 ekstra dommerne bruker god tid. Tiden går. Det går tre minutter. Noen rekker en tur på toalettet, andre kikker litt i programmet, atter andre spiller litt yatzy på telefonen.

Tiden går. Vi er oppe i fem minutter nå.

Så kommer det opp en beskjed på skjermene på stadion: “Det er mål. Nå kan dere juble.” De 29 000 – minus noen tusen hos motstanderen – klapper litt, noen kommer med et brøl. Så setter vi oss igjen.

Kampen fortsetter.

Egentlig har jeg ingen ting mot “video assistant referee”. I alle år har folk klaget på feil avgjørende avgjørelser. Det er viktig at det blir gjort mer rett enn galt. Det er viktig at vi vet om en fotball er over streken eller ikke. Goal line technology er en glimrende oppfinnelse.

Det er fakta.

Premier League har fått videodommere.

Det samme er – egentlig – offside. Jeg mener det er bra at “video assistant referee” går inn der og justerer de feilene som begås. Ved hjelp av bilder kan du eliminere – nesten – alle offsidescoringer.

Det er nesten fakta.

Når jeg skriver “nesten” så skyldes det at det, i noen få tilfeller, er så marginal forskjell på offside eller ikke offside, at du ikke kan være hundre prosent sikker. For når ble pasningen spilt? Når løper forsvareren ut og angriperen inn i sonen? Det går an å få det meste rett her, men det blir ikke full fakta.

Likevel: Jeg aksepterer det.

I tillegg er det strålende hvis vi kan få vekk juks og fanteri, som overspilling, juks for å få straffe, eller få en motspiller utvist. Alt dette er veldig bra.

Problemet med å gå inn i denne debatten, er at det nok en gang er Manchester City som har fått en avgjørelse mot seg. Derfor tror selvsagt de fleste at jeg er forbannet på videoassistentdommeren av den grunn.

De som kjenner meg godt, vet at jeg er ekstremt nøytral i alle slike diskusjoner. Men de fleste vet også min holdning til hands. Jeg har meldt så mye om det på Twitter i flere år nå, at jeg har gått lei av meg selv.

Men for en siste gang: Fortsatt mener jeg at mer enn 50 prosent av de “handsene” som gir straffespark, eller blåses av av andre grunner, er feil. Og det er her problemet dukker opp, selv for video assistant referee:

VAR-dommerne mente at ballen var innom armen til Aymeric Laporte før Gabriel Jesus satte den i nettet.

Dette blir aldri fakta. Her blir det synsing – uansett hvordan du leser reglene. Jeg blåser egentlig i om Manchester Citys scoring på overtid mot Tottenham ble annullert. Jeg er mer opptatt av hvorfor i alle dager det lages regler som gjør at en spiller straffes hvis en ball skytes og treffer en arm, som er i “naturlig stilling”, som det snakkes om.

Skal spillerne legge armene på ryggen mens de spiller fotball? De eneste menneskene jeg kjenner som går med hendene på ryggen, er eldre menn på tur – og skøyteløpere.

Med de nye reglene: Hadde jeg vært lagleder for et fotballag i dag, så ville jeg instruert spillerne mine til følgende: “Løp alt du kan inn i motstanders 16-meter, kom deg så nær en motspiller som mulig – og spark ballen hardt mot han. Trolig treffer du armen hans. Kanskje får vi sju-åtte straffespark i løpet av en kamp. Og dermed vinner vi.”

Er det sånn vi vil ha det?

Jeg blir mer og mer enig med Drillo: I stedet for at “alt er hands” så går jeg heller for at “ingen ting er hands”. Det blir i hvert fall ikke flere feil om du velger den varianten.

Jeg er blitt mer og mer motstander av hands, jo flere situasjoner jeg ser som jeg mener er fullstendig bom fra dommere og videodommere. For meg ødelegges fotballen mer av idioter som sitter og leter etter at en ball toucher en hånd, enn å stille seg spørsmålet: Hvor f … skulle han hatt hendene?”

Men sånn er det blitt. Alle avgjørelser, ikke minst “hands”, skal nå vurderes og tolkes opp og ned, ut og i mente. Og da er vi tilbake til starten min på denne artikkelen:

Etter kampen mellom Manchester City og Tottenham leste jeg mange reaksjoner. Som vanlig kom det mye tøv, ofte med en mening avhengig av hvilket lag du holder med, noe som selvsagt ikke skal påvirke meningen din.

Skuffede City-spillere etter at Gabriel Jesus’ overtidsscoring ble annulert.

Men en ting det ikke er tvil om at video assistent referees ødelegger, det er det spontane. Spesielt for dem som er på stadion.. Jeg leste om supportere som vurderer om opplevelsen på stadion nå blir så ødelagt at de heller kan følge dramatikken på TV enn å være på kamp selv.

Hvis det skjer, da er vi på ville veier.

Og det er derfor jeg stipulerte tilskuertallet til 29 000 i åpningen av denne artikkelen.

For det er klart når du har jublet for scoring, følelsene er satt noe voldsomt i sving, og du har gjort dette noe ganger – og så fått beskjed om at: “Nei, nei. Vi må vente og se. Kanskje var det ikke scoring likevel.”

Da er det kanskje like greit å bli hjemme – følge dramatikken med mange kameravinkler.

Fotballsupportere av alle lag må i hvert fall snart lære seg å slutte med noe av det som er det beste med fotball: Juble spontant.

Fra nå av må du vente noen minutter.

Jeg kom på en historie som tidligere langrennsløper, og Leeds-supporter, Frode Estil fortalte meg. Estil ble nummer to bak tysk-spanske Johan Muehlegg under OL i Salt Lake City i 2002. Så ble Muehlegg tatt i doping. Tre måneder etter at Estil gikk i mål, fikk han en pakke i posten. Der lå gullmedaljen hans.

Estil: “I mange år hadde jeg jobbet for akkurat det gullet. Men jeg fikk aldri opplevelsen av å klare det, jeg fikk aldri gå over målstreken, strekke armene i været og tenke: Jeg klarte det, jeg er mester. Alle treningstimene, alt slitet, det skulle kulminere med akkurat det: Følelsen som kom da målstreken ble passert.

I stedet fikk jeg en medalje i posten.

Det betydde egentlig ingen ting.”

Sa Frode Estil.

Jeg tror det er sånn jeg tror mange vil føle det, hvis de må vente 1-5 minutter på å juble.

Den spontane gleden forsvant med video assistant referee.

Dagens engelske aviser med fokus på VAR.

15 svar

 1. Bra skrevet. Regelendringen som har kommet (og fremtidige endringer) er for å tilfredsstille VAR. Ikke for fotballen.

 2. Tor Olav Lien sier:

  Problemet med den nye hands-regelen er jo åpenbart at den er ulik avhengig av om man angriper eller forsvarer seg. I angrep er det svart/hvitt, «alt» er hands hvis det fører til målsjanse eller mål. I forsvar derimot er det kun hands hvis det er gjort med vilje eller dette tøvet med å gjøre kroppen større eller armen over hodet. Er helt enig i at «ingenting» burde vært hands. Mener å huske at fra jeg begynte å følge med på fotball på slutten av 70-tallet og i hvert fall til og med 90-tallet ble det omtrent aldri blåst for hands unntatt om noen lekte keeper og redda scoringer. Mulig jeg har selektiv hukommelse;)
  Den nye regelen har selvfølgelig kommet fordi vi nå har VAR til å overvåke dette. VAR fungerer som kjent best i en verden uten nyanser.

 3. Enig,jeg blir litt oppgitt , er det mål,eller?? Så flere i går rundt meg som var oppgitt,og ikke minst forbanna .Gamle og unge, ihuga City fans.

 4. Rune Oksnes sier:

  Fakerten så bra skrevet. Dette er en stemningsdreper. Men i utgangspunktet er VAR bra. Tror noen må tilbake til tenkeboksen.

 5. John Akse sier:

  Har vært og er fortsatt tilhenger av VAR, men begynner å tvile litt. I denne aktuelle situasjonen er det hands regelen og ikke VAR det er noe galt med. Når Eg først hørte om VAR  for for noen år siden så var min første tanke at dette kunne få bukt med den destruktive holdningen på stort sett alle dødballer (gjelder alle lag) og helt åpenbare feil som ikke dommerne får med seg. Når man då ender opp med at en HELT opplagt holding av Rodri i 1.omgang som alle ser ikke blir tatt, og målet til G.Jesus blir annullert for en hands som ingen verken ser eller reagerer på før den blir vist i saaaakte film blir eg helt oppgitt😫😫

 6. Mark Mg sier:

  Det spontane blir borte som du sier! Mister mye da. Hadde heller tapt på en dårlig dommer avgjørelse enn pga VAR.

 7. Bra skrevet selv om jeg er uenig. Jeg er 110% for var. Syntes det er bedere enn før var i mine øyne

 8. Kai Hakvåg sier:

  VAR er kommet for å bli. City har indirekte vært et lokomotiv for å dra dette igang og få satt det ut i praksis. Enten man er City-fan eller en annen type fan, så kommer man ikke utenom å være enig i at enorme pengesummer preger idretten. Så også til de grader i City.
  Fordeler, og bakdeler, som følge av spontan-dømming, er så gedigne at man ikke kan vende det andre kinnet til. Og i likhet med feildømte straffer og annet, vil man kunne hevde at over tid er det nokså jevnt fordelt på alle lag.

 9. Anders sier:

  Mitt forslag er at det er hvert lag som kan bestemme stopp i spillet for VAR sjekk. Maks 3 ganger pr lag pr kamp. Og maks 2 ganger pr omgang

 10. Her var poenget den spontane jubelen, noe av grunnen til å dra på kamp – for mange, Kai Hakvåg.

 11. Kai Hakvåg sier:

  Knut Espen Svegaarden ja takk, begge deler 🤔

 12. Kai Hakvåg Det får du neppe. Du må velge. Jeg tipper flere og flere blir hjemme og ser kampene på TV.

 13. Trond Wifstad sier:

  Ingen tvil om at VAR er utfordrende for den spontane jubelen etter scoring, men det tror jeg blir bedre etterhvert, men det krever regelendringer. Den tidligere dommeren Collina sa vel at enten er det offside eller så er det onside. Det er det vanskelig å være uenig i når vi først har fått VAR. Det som er ille er handsregelen som vi så praktisert på lørdag. Annulleringen strider mot alles oppfatning av rett og riktig i fotball selv hos oss med erfaring kun fra behagelig lavt nivå! Regelen må endres, dess før dess bedre. Forøvrig – la oss slippe å få Olivier som dommer igjen. Kan ikke huske at han har dømt mest mot oss. Helt uforståelig skjønnsutøvelse ved holdingen av Rodri (skjønnsutøvelse griper ikke VAR inn i), det samme med avblåsninger mot Bernardo.

 14. Veldig motstander av var fordi var bussene gjør like mye feil i mine øyne som dommern.Hawkey derimot kan man ikke diskutere med.Dette ødelegger mye av min kjærlighet til fotballen.Jeg vil ramle over andre og trille ned trapper av glede ved mål

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *