Før kampen: Manchester City – Tottenham

Manchester City fikk en strålende start på den nye sesongen da West Ham ble slått hele 5-0 på London Stadium forrige helg. Lørdag kommer våre banemenn fra forrige sesongs Champions League, og en av våre største utfordrere til en ny Premier League-tittel, Tottenham, på besøk til det som blir vår første hjemmekamp for sesongen.

Seieren mot West Ham var vår største i en åpningskamp i toppserien siden vi slo Swansea med de samme sifrene på Maine Road i august 1938. Kampen ble også historisk i den forstand at det for første gang ble annullert en scoring etter bruk av VAR i Premier League da Gabriel Jesus` mål tidlig i andre omgang ble omgjort etter bruk av videobilder grunnet en hårfin offside på Raheem Sterling i forkant av scoringen. 

VAR kom også i fokus senere i kampen. Først da Sterling fikk godkjent sin 3-0-scoring et kvarter før slutt etter at folkene i video-rommet denne gang fant ut at Sterling var de nødvendige millimeterne på rett side i forkant av scoringen. Deretter da Sergio Aguero bommet på straffe på tampen av oppgjøret. VAR-teamet hadde imidlertid fått med seg at et par West Ham-spillere var for tidlig innenfor i 16-meteren, og dermed fikk Aguero korrekt nok et nytt forsøk fra 11-meteren. Denne gang gjorde han ingen feil og satte ballen sikkert i mål. Dette var forøvrig syvende gang Aguero scoret i en åpningskamp i Premier League. Bare Allan Shearer og Wayne Rooney har flere med sine åtte.

For første gang i Premier Leagues historie ble en scoring annulert grunnet VAR

Sterling stjal naturlig nok de fleste overskriftene etter kampen med sine tre scoringer, men Riyad Mahrez fortjener også mye ros etter en strålende kamp. Han startet noe uventet på bekostning av en av forrige sesongs store spiller, Bernardo Silva, og takket for tilliten med to målgivende samt et straffespark. Han var også svært sentral på den første scoringen da han spile Kyle Walker fri. Rodri, som ble hentet inn fra Atletico Madrid før sesongen, fikk også sin Premier League-debut og gjorde sine saker meget bra.

Pep Guardiola står med andre ord foran noen vanskelig valg når han skal ta ut de 11 som skal starte lørdagens kamp. Skal Bernardo Silva og Sergio Aguero inn fra start av igjen, og i så tilfelle på bekostning av Riyad Mahrez og Gabriel Jesus som begge gjorde sine saker meget bra? Og hva med Fernandinho som er tilbake i full trening igjen? Er det plass til ham på midtbanen etter det Rodri viste sist? Nyinnkjøpte Joao Cancelo er nok også spillesugen, men må trolig vente litt til før han får sin debut fra start. Benjamin Mendy og Leroy Sane er uaktuelle grunnet skader.

Vi tror Pep velger disse 11: Ederson, Kyle Walker, Oleksandr Zinchenko, Aymeric Laporte, John Stones, Rodri, David Silva, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Sergio Aguero, Raheem Sterling.

Tottenham åpnet med en oppskriftsmessig seier hjemme mot nyopprykkede Aston Villa. De kom tidlig under etter at John McGinn gav bortelaget ledelsen før ti minutter var spilt, men en utlikning av nyankomne Tanguy Ndombele 17 minutter før slutt samt to scoringer i sluttminuttene av Harry Kane sørget for at det til slutt ble 3-1-seier.

De har i løpet av sommeren hentet inn noen spennende forsterkninger. Midtbaneankeret, Tanguy Ndombele, er hentet inn fra franske Lyon. Stortalentet Ryan Sessegnon har kommet fra Fulham. Giovani Lo Celso (Real Betis) og Jack Clarke (Leeds) er også nye ansikter siden forrige sesong. Mens spillere som Kieran Trippier (Athletico Madrid), Vincent Janssen (Monterrey) og Fernando Llorente (foreløpig klubbløs) har forsvunnet i løpet av sommeren.

Til denne må de klare seg uten spilleren som satte inn tre av deres totalt fire scoringer mot Manchester City forrige sesong, Heung-Min Son, samt Juan Foyth. Begge soner fortsatt karantene etter å ha blitt utvist i serieavslutningen forrige sesong borte mot Bournemouth. I tillegg er både Dele Alli og Ben Davies tvilsomme grunnet skader. Begge mistet serieåpningen mot Aston Villa.

Manager Mauricio Pochettino valgte å benke både Christian Eriksen og Jan Vertonghen til oppgjøret mot Villa. Eriksen, som er inne i sitt siste kontraktsår med klubben har gitt klart uttrykk for at han ønsker seg nye utfordringer, og mulighetene er vel store for at han forsvinner før det europeiske transfermarkedet stenger i månedsskiftet august/september. Men det var mye takket være Eriksens innhopp at Tottenham klarte å snu kampen mot Aston Villa. Pochettino er nok fristet til å starte med sin danske midtbanespiller lørdag. Vertonghen er nok også på plass igjen i midtforsvaret.

Trolig startoppstilling: Hugo Lloris; Kyle Walker-Peters, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Danny Rose; Tanguy Ndombele, Harry Winks, Moussa Sissoko; Christian Eriksen, Harry Kane, Lucas Moura.

Vi møtte Tottenham fire ganger forrige sesong, to i Premier League samt to ganger i Champions Leagues kvartfinale. Alle fire ble svært jevne oppgjør der vi til slutt dro i land tre seire mot Tottenhams ene. Begge oppgjørene i Premier League endte med 1-0 seire til Manchester City. I borteoppgjøret ble Riyad Mahrez matchvinner, mens Phil Foden stod for kampen enste mål i hjemme på Etihad Stadium. I Champions League tapte vi 1-0 i det første oppgjøret i London, før vi vant 4-3 i en høydramatisk kamp uken etter der City fikk en scoring annullert for offside på overtid. Dermed endte det 4-4 sammenlagt og Tottenham tok seg videre til semifinalen takket være flere scorede bortemål.

De 9 siste tilsvarende oppgjørene i Premier League har endt med 7 seire til Manchester City, 1 har endt uavgjort, mens Tottenham har reist hjem med alle tre poengene ved en anledning. Det var i februar 2016 da det endte 1-2 i det som var Manuel Pellegrinis siste sesong som City-manager. Den gang satte Christian Eriksen og Harry Kane inn Tottenhams mål, mens Kelechi Iheanacho var Citys målscorer.  Under Pep Guardiolas ledelse har det blitt 2 seire og 1 uavgjort hjemme mot Spurs i Premier League. Det ble 2-2 på Etihad Stadium i hans første sesong, deretter seier 4-1 før det ble seier 1-0 forrige sesong.

Tottenham var forøvrig det første laget som slo Manchester City i en tellende kamp under Pep Guardiolas ledelse da de vant 2-0 hjemme på White Hart Lane i starten av oktober 2016 etter et selvmål av Aleksandar Kolarov samt en scoring av Dele Alli.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

  • 20.04.2019: Manchester City – Tottenham 1-0 (Foden)
  • 17.04.2019: Manchester City – Tottenham 4-3 (Sterling 2, B.Silva, Aguero). Champions League
  • 09.04.2019: Tottenham – Manchester City 1-0. Champions League.
  • 29.10.2018: Tottenham – Manchester City 0-1 (Mahrez)
  • 14.04.2018: Tottenham – Manchester City 1-3 (Jesus, Gundogan, Sterling)

Visste du at:

  • Manchester City har vunnet de fire siste Premier League-kampene mot Tottenham. De har aldri vunnet fem på rad i løpet av de 140 gangene lagene har møtt hverandre i ligaen.
  • Manchester City har ikke tapt sin første hjemmekamp for sesongen siden vi tapte 1-2 for Southampton i august 1989. Nigel Gleghorn var Citys målscorer den gang.
  • Tottenham tapte alle sine 6 bortekamper i Premier League forrige sesong. De har ikke tapt 7 på rad siden 2000, da under George Grahams ledelse.
  • Ingen hadde flere avslutninger enn Tottenham i første serieomgang med deres 31. 18 av disse kom i løpet av de 26 minuttene Christian Eriksen var på banen.

Dommer er Michael Oliver.

Kampstart er lørdag kl. 18.30 og kampen vises på TV2 Sport Premium.

 

Husk også å levere inn tips i supporterklubbens tippekonkurranse før kampstart!

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar