De 20 beste sommerkjøpene

Spillerkjøp er en stor, og viktig, del av fotballen. Sånn har det egentlig alltid vært. Og i de store ligaene er det, naturlig nok, sommeren som er viktigst, i tiden før nok en sesong. Manchester City har hatt blandet suksess i sommerovergangene. Her er de 20 jeg mener er de beste sommerkjøpene siden 1965.

1. Vincent Kompany, £ 6m fra Hamburger SV, 2008
Løftet ni pokaler som kaptein for City gjennom 11 sesonger som spiller. Et stjernetreff av en overgang, til en svært billig penge. Pris og lederskap, betydning, gjør at han kåres til det beste sommerkjøpet.

2. David Silva, £ 25m fra Valencia, 2010
Hans tiende sesong nå, jevnheten selv. Spiller så sjelden svake kamper at det faktisk legges mer merke til de gangene han ikke er på topp enn omvendt. Det sier det meste. Et fantastisk kjøp for ni år siden.

Sergio Agüero signerte for City sommeren 2011.

3. Sergio Agüero, £ 35m fra Atletico Madrid, 2011
Han kostet mye (den gangen), men i ettertid er det jo et kjempebillig kjøp for en spiss som scorer minst 20 ligamål hver sesong. Alltid god mot de beste. En fin egenskap.

4. Mike Summerbee, £ 35 000 fra Swindon, 1965
Joe Mercers andre kjøp som Manchester City-manager. Gjennom ti sesonger løp Summerbee opp og ned på høyrevingen, scoret mål, la inn til mål – og tok igjen med tøffe og ofte ufine backer. Et svært viktig kjøp.

5. Yaya Touré, £ 25m fra Barcelona, 2010
Det fantes skeptikere. De forsvant raskt. Tankbilen fra Elfenbenskysten mikset silketeknikk og fart med en voldsom fysikk, scoret alle mulige avgjørende mål gjennom åtte sesonger. I ettertid: et billig kjøp.

6. Leroy Sané, £ 37m fra Schalke, 2016
Et ekstremt talent, en sjelden spiller, eksepsjonelt hurtig, elegant, men også fysisk. City får igjen tre-gangen hvis de selger ham nå. Et smart kjøp: Enten tjener klubben mange pund – eller de har en verdensstjerne i ti år.

Bernardo Silva skriver under for City.

7. Bernardo Silva, £ 43m fra Monaco, 2017
Nok et genialt kjøp, som allerede på to år har doblet verdien sin. Bernardo Silva er for lengst en yndling, en spiller som kombinerer det supportere setter høyest: Voldsom innsats og blendende teknikk. Like god på kant som på midten.

8. Dave Watson, £ 275 000 fra Sunderland, 1975
Det kostet litt, men City fant sin “rock” i Sunderland. Watson var hurtig, sterk, hadde en voldsom spenst. Og han kunne spille også. Som tidligere spiss, visste han hvordan han både scoret – og hindret – scoringer. Citys beste stopper til Kompany kom.

9. Pablo Zabaleta, £ 6,5m fra Espanyol, 2008
Det var ikke stilt så store forventninger til Zabaleta, trolig på grunn av prisen. Et varp av et kjøp, for en spiller som ofret alt for City gjennom ni sesonger, noe diverse skrammer i ansiktet tydelig viste. Worrier.

10. Fernandinho, £ 30m fra Shakhtar Donetsk, 2013
Det virket mye, for mye penger for en 28-åring. Men brasilianeren har motbevist mine tanker for lengst, og de siste to-tre sesongene har han vært Citys viktigste spiller. En midtbanespiller som har absolutt alt.

De Bruyne poserer i 2015 med drakta til den nye klubben sin – Manchester City!

11. Kevin De Bruyne, £ 51m fra Wolfsburg, 2015
Dyrt? Jeg husker jeg tenkte det. Men du kan vel doble summen i dag, om han skulle selges. Kevin De Bruyne er den spilleren i verden, som jeg har sett, som slår de mest presise pasningene i stor fart. Voldsomt følsom fot.

12. Raheem Sterling, £ 44m fra Liverpool, 2015
Igjen – det virket for dyrt. Også her er nok summen, i dag, doblet. Fordi Sterling bare blir bedre og bedre, og han er fortsatt bare 24 år. Har en akselerasjon som få, om noen matcher. Blitt målscorer også nå.

13. Asa Hartford, £ 250 000 fra WBA, 1974
Kanskje den viktigste spilleren på det City-laget som var nær toppen av engelsk fotball på siste halvdel av 1970-tallet. Meget viktig kjøp, en spiller med en voldsom motor, noe som var spesielt viktig med skaden på Colin Bell.

14. Ederson, £ 35m fra Benfica, 2017
Også dette virket noe dyrt. Men du verden for en fotballspiller. Jeg ler faktisk litt når jeg ser Ederson, på et vis, latterliggjør keeperspillet, der han iblant kunne spilt med hendene bundet på ryggen. Beste keeperen med beina gjennom fotballhistorien.

15. David Phillips, £ 65 000 fra Plymouth, 1984
For et kjøp. Phillips kostet nærmest ingen ting, spilte back og midtbane – og sendte nesten City opp igjen i 1. divisjon på egenhånd (12 ligamål). Tabben var at han ble solgt igjen etter bare to sesonger.

Neil McNab

16. Neil McNab, £ 35 000 fra Brighton, 1983
Kom for en billig penge, og var spilleren som holdt et – ofte – elendig lag sammen gjennom de tunge årene 1983-89. Tøff midtbanespiller som aldri fikk den kred’en han burde hatt i City.

17. Carlos Tevez, £ 25m fra privat eier, 2009
Det hevdes at han kostet enda mer. Tevez var eid av finansmenn fra Argentina. Men han var, uansett, den som dro dette City-laget opp i toppstriden via to fantastiske sesonger i 2009/10 og 2010/11.

18. Brian Kidd, £ 110 000 fra Arsenal, 1976
Undervurdert i City-historien. Summen var sånn middels stor i 1976, men Kidd ble toppscorer for City i de to og et halvt årene han spilte der. Smart spiller, en som også gjorde de rundt seg gode.

City-manager Alan Ball viser fram sin nysignering Georgi Kinkladze.

19. Georgi Kinkladze, £ 2m fra Dinamo Tbilisi, 1995
En fantastisk fotballspiller, som kom for en overkommelig sum. Tross to nedrykk, fikk City £ 5m for ham da Ajax hentet han, samtidig som City havnet i 2. divisjon. Kinkladze kunne drible alle på banen – samtidig. Og det er sant.

20. Tony Coton, £ 1m fra Watford, 1990
Stødig keeper gjennom fem sesonger for City. Uheldig som ikke fikk en A-landskamp for England. Coton-kjøpet var verd hver penny. Den beste keeperen mellom Corrigan og Hart.

7 svar

 1. Robert Nøss sier:

  Mener helt klart at Silva topper denne listen.

 2. Anders sier:

  Spillemessig ja. Men Kompany var 1/4 av prsen. Og en bauta i forsvar, og scoret nokre ekstremt viktige mål. Så enig med Svea

 3. Morten Sletvold sier:

  Enig i topp 3. Men ville flytter, Watson og Hartford høyere på lista. Min enorme plakat av Hartford som hang på rommet.. bidrar litt der altså😊

 4. Steinar jørgensen sier:

  Synes Dzeko burde vært på denne listen, spesielt med tanke på hans bidrag til de to første titlene. Og City fikk vel litt penger igjen for ham når han gikk til Roma selv om det burde vært mer. Den spilleren City har solgt i nyere tid som jeg savner mest. Fin type, på lik linje med KOMPANY, Silva og aguero.😄

 5. Steinar Jørgensen sier:

  Men Dzeko ble vel hentet til jul når jeg tenker meg om😂

 6. Svea sier:

  Hehe… regna med at en eller annen ville gå i «vinter-fella» her. Dzeko kjøpt i januar. Bell og Tueart i mars. Lee i september, for å nevne noen som ellers ville vært gode kandidater her.

 7. Jarl Midtun sier:

  Enig i Kompany på topp. Det betyr at Mark Hughes topper og bunner (Roque Santa Cruz) listen

Legg igjen en kommentar