De merkelige City-karrierene

Det har vært mange store og sterke karrierer for spillere i Manchester Citys historie. Og så har du de merkelige, de rare, de som du aldri skjønte hva, egentlig, gjorde i klubben. Her er 14 av dem.

14. Martin O’Neill. En viktig mann i Brian Cloughs Nottingham Forest-lag på slutten av 1970-tallet, og via Norwich kom han til City for £ 275 000 som 29-åring i 1981. Bare sju måneder senere var han tilbake i Norwich, for £ 125 000. Et totalt mislykket opphold. Intellektuelle O’Neill fikset ikke kulturen i Manchester City.

13. Kazimierz Deyna. En av Europas beste fotballspillere på 1970-tallet til City? Det hørtes fint ut. Problemene var imidlertid store: For det første var det ikke lov å å selge spillere før de var fylt 30 år i Polen. Så Deyna var på vei ned, det samme var City. Og så var det betalingen: Polakkene ville ha kontorrekvisita og inventar … Dét har jeg aldri hørt om, verken før eller siden.

Tal Ben-Haim

12. Tal Ben Haim. I tiden da City lot seg blenda av spillere i stallen til de beste klubbene, ble stopperen fra Israel hentet i juli 2008 fra Chelsea for hele £ 5m. Et totalt mislykket opphold, nesten uten spilletid, endte med utlån i februar 2009 – og i juli samme år ble han gitt bort. Ni dyre kamper ble det. Et uforståelig kjøp.

11. Ali Benarbia. Beviset på hvor tilfeldig ting kan være. Mannen fra Algerie var innom Carrington for å treffe en kamerat, på vei til prøvespill i Sunderland. Kevin Keegan dro kjensel på ham, spurte hva han gjorde der – og signerte spilleren som var kontraktsløs. Benarbia ble nøkkelspilleren, altså tilfeldig, da Keegans City fløy gjennom divisjonen, scoret 108 mål og fikk 99 poeng.

10. Maicon. Kjøpt fra Inter, tidligere Champions League-vinner fra 2010, 31 år gammel, i 2012. Etter ni kamper og en totalt meningsløs sesong i City dro han tilbake til Italia, Roma. City tapte penger, og hva Zabaleta og Micah Richards tenkte, er det interessante. Hva skulle City med tre landslagsbacker – egentlig?

Maurizio Gaudino

9. Maurizio Gaudino. Her klarte City å låne til seg en tidligere tysk biltjuv. Men da Gaudino imponerte, så byttet City manager, fra Brian Horton til Alan Ball. Og han ville ikke ha den tidligere biltjuven i stallen sin. Kunne kun skjedd i City.

8. Steffen Karl. Tyskeren ble lånt inn i desperasjon, fikk ikke til noen ting – før han avgjorde en kamp mot Southampton. Folk gikk fra “hva gjør han her?” til “han reddet oss.” For scoringen hans førte til at City holdt plassen i 1994. Så var han borte. Det ble med fire kamper fra start.

7. Dietmar Hamann. Nok en tysker, som City ønsket seg på free transfer fra Liverpool i 2006. Men Hamann fikk bedre betalt i Bolton – og dro dit. Så angret han seg, og ønsket seg til City likevel. Det endte med at City måtte betale £ 300 000 for en spiller som to uker tidligere var gratis. Kunne kun skjedd i City.

6. George Weah. 34 år gammel, fikk City tak i mannen fra Liberia, som tidligere var kåret til Europas beste spiller. Weah trodde han kunne bestemme når han skulle spille i City, trodde han skulle være hovedmannen etter opprykket i 2000. Joe Royle, manageren, mente ikke det. Det ble crash umiddelbart. Weah varte i 10 uker. Så var det goodbye, George. I dag er han president i Liberia …

5. Arni Gautur Arason. Klubbløs ble islendingen, tidligere Rosenborg, hentet til City av Kevin Keegan i 2004. Ble berømt fordi han spilte i en av de mest absurde kampene i Citys historie, 4-3-seieren over Tottenham i 4. runde av FA-cupen. Og uten Arason – ingen suksess. City lå under 3-0 ved pause, fikk Joey Barton utvist i pausen. Arason hadde to kjemperedninger etter pause, og City scoret fire ganger. Arason sto også i neste runde – mot Manchester United. Så var det slutt.

Christian Negouai

4. Christian Negouai. En merkelig skrue. Kostet £ 1,5m i november 2001, ingen liten sum. Handset inn vinnermålet mot Rotherham, og ble satt ut av laget. På tre og et halvt år, ble det seks ligakamper, den siste som innbytter mot Everton 2. juledag 2004. Da var han på banen i tre minutter – før han ble utvist … Da var det slutt for den svære franskmannen.

3. Alioune Touré. Kom inn mot Wimbledon høsten 2001, løp alt han kunne, løp fra ballen også, og det så ut som han omtrent løp ut av stadion. City tapte 0-4, det eneste hjemmetapet den sesongen. På en busstur til Portsmouth litt senere ble det oppdaget hva problemene hans besto i: Han hadde legger som lett fikk blodpropper. Touré var ferdig.

2. Glauber Berti. Kultfigur – uten å ha spilt. Har trolig tidens korteste City-karriere. Kjøpt en uke før Robinho, tenkte ingen noe særlig over “den andre brasilianeren. I hvert fall ikke før supporterne begynte å lure på hvorfor han aldri spilte. 20 opptredener på benken ble det. Eller var det kanskje ikke han? Hvem var Glauber Berti? Eksisterte han? Spekulasjonene var igang. Men så, i siste serieomgang i 2008/09, med seks minutter igjen av sesongen, kom Glauber Berti inn for Wayne Bridge, til full jubel, sanger og ballonger fra supporterne. Og det var det. Seks minutter på banen. Og siden har ingen sett ham.

Mathias Vuoso

1. Mathias Vuoso. Meksikaneren ble kjøpt av Kevin Keegan fra Independiente før comebacket i Premier League i 2002 for den voksne summen £ 3,5m. Forventingene var store til den 20 år gamle spissen, en mann for fremtiden. Nå er det gått 17 år, og vi har fortsatt ikke sett noe til Vuoso. Han ble glemt. I hvert fall har han ikke en eneste A-kamp for Manchester City. Kun fire spillere hadde kostet Manchester City mer enn Vuoso: Nicolas Anelka, Jon Macken, Sylvain Distin og Paolo Wanchope. En av de merkeligste overgangene i klubbens 125 år gamle historie.

Relaterte saker

4 svar

 1. John Akse sier:

  Morsom lesing og typisk city😊ihvertfall tidligere, virker som de har
  litt mer kontroll på overgangene no. Håper ihvertfall det🤞😊

 2. Erik sier:

  Det gikk jo litt forskjellig vei for Glauber og Zaba 🙂 https://www.manchestercity.no/2008/08/31/city-sikret-seg-zabaleta-og-berti/ Jeg føler meg priviligert som fikk overvære tapet mot Wimbledon live da Alioune Touré prøvde å sette rekord fra midtbanen og til reklameskiltene foran Platt Lane. Uten ball selvsagt. Christian Newguy hadde ejg helt glemt 🙂

 3. Andreas sier:

  Tror du har glemt mangala altså

 4. magnar aslaksen sier:

  Hva med bl.a Steve Daley og Ron Futcher

Legg igjen en kommentar