Før kampen: Manchester City – Watford

Søndag løftet Vincent Kompany Premier League trofeet for fjerde gang på syv år, lørdag har han sjansen til å heve det eneste nasjonale troféet av betydning han fortsatt har tilgode å løfte, nemlig FA Cup pokalen.

Sist Manchester City vant FA Cupen, i 2011 etter å ha slått Stoke 1-0 i finalen på Wembley, var det Carlos Tevez som fikk den æren selv om Kompany spilte hele kampen. 

Carlos Tevez hever FA Cup pokalen i 2011

En fantastisk sesong går mot slutten og skulle vi hente hjem FA Cup pokalen, blir vi samtidig den første klubben i historien til å vinne både serien, FA Cupen, og Liga Cupen i en og samme sesong. I tillegg til at vi tok vi med oss Charity Shield troféet etter at vi slo Chelsea i den årlige veldedighets-kampen på Wembley i uken før seriestart. Med andre ord kan det bli reint bord for våre gutter på hjemlig arena denne sesongen.

Mostander i lørdagens FA Cup finale er Watford. Et lag vi møtte for første gang så sent som i 1982. En kamp City vant 1-0 etter en scoring av innbytter Dennis Tueart foran nesten 30.000 på Maine Road. Kampen blir også husket for Bobby McDonalds keeperspill. På denne tiden hadde man bare en innbytter, og da Joe Corrigan måtte gi seg allerede etter tre minutters spill med en skade, troppet den skotske forsvarsspilleren inn i mål og gjorde sine saker så bra at publikum begynte å synge om «Scotland´s Number one».

Totalt sett har lagene møtt hverandre 27 ganger i serie og cup-sammenheng. Manchester City står med 16 seire, 5 har endt uavgjort mens Watford har seiret ved 6 anledninger.  Dette blir femte gang lagene møtes i verdens eldste cup-turnering. Første gang var i 1985-86 sesongen, da lagene møttes i 4.runde på Maine Road. Et oppgjør som endte 1-1. I omkampen 9 dager senere på Vicarage Road endte det 0-0, før Watford trakk det lengste strået og vant 3-1 i den andre omkampen som ble spilt på Maine Road.

I 1996-97 sesongen møttes man på nytt, også denne gang i 4.runde. Manchester City vant til slutt 3-1 etter scoringer av Neil Heaney, Nicky Summerbee og Uwe Røsler. Men allerede i neste runde var cupeventyret ute også for Manchester City da det ble tap 0-1 hjemme mot Middlesbrough.

De to siste gangene lagene har møtt hverandre i FA Cupen var i 2012-13 og i 2013-14 sesongen.  I januar 2013 vant Manchester City 3-0 hjemme i 3.runde etter scoringer av Carlos Tevez, Gareth Barry og Rony Lopes. Mens det sesongen etter ble seier 4-2 også da i Manchester i 4.runde. Watford ledet 2-0 til pause, men tre scoringer av Sergio Aguero samt en av Aleksandar Kolarov i andre omgang sørget for avansement.

Begge innbyrdes oppgjørene i Premier League denne sesongen har endt med City-seier. På bortebane ble det 2-1 seier etter scoringer av Leroy Sane og Riyad Mahrez, mens det ble 3-1 i møtet på Etihad Stadium i begynnelsen av mars. Raheem Sterling satte inn alle tre målene i det oppgjøret. 

Faktisk står vi nå med 10 strake seire mot Watford, alle turneringer inkludert. Sist Watford fikk med seg et resultatet fra disse innbyrdes oppgjørene var tilbake i april 2007 da lagene spilte 1-1 på Vicarage Road.

Watford har på veien til denne finalen i tur og orden slått ut Woking i 3.runde (2-0 borte), Newcastle i 4.runde (2-0 borte), Queens Park Rangers i 5.runde (1-0 borte), Crystal Palace i kvartfinalen (2-1 hjemme) før Wolverhampton ble slått 3-2 etter ekstraomganger i semifinalen som ble spilt på Wembley. Der ledet forøvrig Wolverhampton 2-0 til det gjenstod ti minutter, men to sene scoringer den siste på straffe på overtid sørget for ekstraomganger. Gerard Deulofeu ble matchvinner med sin scoring helt på slutten av den første ekstraomgangen.

Begge lag kan velge fra nær skadefrie tropper til kampen. Kevin De Bruyne var tilbake igjen i serieavslutningen mot Brighton og fikk noen minutter som innbytter. Fernandinho, som har stått over de tre siste kampene med en kneskade er også tilbake i full trening igjen. Dermed er det bare Benjamin Mendy som er uaktuell grunnet skade.

Hos Watford regner man med at Gerard Deulofeu vil rekke oppgjøret. Han måtte gi seg med en skade i serieavslutningen hjemme mot West Ham (tap 1-4), men det er trolig ikke være enn at han blir klar til lørdag. Det gjør også forsvarsspilleren Jose Holebas. Han ble utvist i siste serieomgang, men det engelske fotballforbundet (FA) har i etterkant omgjort dommerens avgjørelse. Dermed er det kun Sebastian Prodl og Domingos Quina som er uaktuelle grunnet skader.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

 • 09.03.2019: Manchester City – Watford 3-1 (Sterling 3)
 • 04.12.2018: Watford – Manchester City 1-2 (Sane, Mahrez)
 • 02.01.2018: Manchester City – Watford 3-1 (Sterling, Aguero, Selvmål)
 • 16.09.2017: Watford – Manchester City 0-6 (Aguero 3, Jesus, Otamendi, Sterling)
 • 21.05.2017: Watford – Manchester City 0-5 (Aguero 2, Kompany, Fernandinho, Jesus)

Visste du at:

 • Dette blir Manchester Citys 11. FA Cup finale, og den første siden 2013 da det ble tap for Wigan (0-1). Vi har vunnet denne turneringen fem ganger. I 1904, 1934, 1956, 1969 og 2011.
 • Watford har vært i finalen en gang tidligere, i 1984 da det ble tap 0-2 for Everton.
 • Watfords 35 år lange ventetid på finale nummer to er det lengste ventetiden på finale nummer to siden 1967 da Chelsea spilte sin andre finale 52 år etter sin første i 1915.
 • Aldri før har et lag som har havnet på nedre del av tabellen vunnet en FA Cup finale mot laget som vant serien. Det laveste til nå var Aston Villa som havnet på en 10.plass  for deretter å slå seriemesteren Manchester United i finalen i 1957.

Dommer er Kevin Friend. Han har dømt Manchester City fem ganger tidligere denne sesongen. I 2- 1seieren hjemme mot Newcastle i begynnelsen av september, i 1-0 seieren borte mot Tottenham i oktober, i 1-0 seieren borte mot Burton Albion i Ligacupen i januar, i 1-0 seieren borte mot Bournemouth i mars og nå sist i 2-0 seeren borte mot Fulham også det i mars.

Kampstart er lørdag kl.18.00 og kampen vises på Viasport 1.

Relaterte saker

1 svar

 1. Andreas sier:

  Får vi se mangala i dag da mån tro? 🤔

Legg igjen en kommentar