Før kampen: Brighton – Manchester City

37 Premier League kamper er unnagjort, 1 gjenstår. Søndag skal det hele avgjøres, og matematikken er enkel. Seier og ingen kan forhindre oss i å ta vår fjerde Premier League tittel og vårt sjette seriemesterskap totalt. 

Men vi kan også bli mestre ved uavgjort, ja til og med med tap mot Brighton på den engelske sørkysten. Da er vi imidlertid avhengig av at Liverpool ikke vinner sin hjemmekamp mot Wolverhampton. Spiller Liverpool uavgjort kan vi tape med inntil fire mål og likevel ta hjem tittelen. Skulle Liverpool gå på sitt første hjemmetap for sesongen er vi mestre uansett resultat i Brighton. Alt tyder likevel på at kun seier er godt nok når våre gutter løper ut til kamp på «Amex Stadium» søndag ettermiddag.

Da Vincent Kompany sendte i vei sitt langskudd som føyk inn bak en sjanseløs Kasper Schmeichel i Leicesters mål og sørget for tre uhyre viktige poeng mandag kveld, sørget han samtidig for at vi nå har slått samtlige lag vi har møtt i seriespillet i to sesonger på rad. At et lag har slått alle sine motstandere i den engelske toppserien to sesonger på rad har bare skjedd en gang tidligere i historien, og det for godt over 100 år siden. Nærmere bestemt  i 1888-89 og 1889-90, den gang var det Preston som klarte det samme.

Vincent Kompany med drømmetreff sist mot Leicester

I motsetning til forrige sesong da vi serieåpnet i Brighton, skal vi nå altså avslutte sesongen på samme sted. Siden en scoring av Sergio Aguero samt et selvmål av Lewis Dunk sørget for tre poeng i serieåpningen i august 2017, har Manchester City tatt utrolige 195 poeng av 225 mulige på 75 Premier League kamper. Noe som gir et poengsnitt på smått urolige 2,6 poeng pr. kamp !!!. På disse 75 kampene har vi scoret hele 197 mål (snitt på 2,63 pr.kamp), mens det har blitt 49 baklengsmål (snitt på 0,65 pr.kamp). Det er bare å bøye seg i hatten som hu sa for våre spillere, og hele støtteapparatet for den del, samme hvordan sesongen måtte ende til slutt. Det har vært en fantastisk reise uansett.

Det var nok ikke mange, undertegnede inkludert, som hadde noen tro på at vi skulle lede og ha alt i våre egne hender før siste serieomgang da vi tapte 2-1 borte for Newcastle en tirsdags kveld i slutten av januar. Liverpool hadde mulighet til å øke sin ledelse til 7 poeng med seier hjemme mot Leicester dagen etter, og med det ha stø kurs mot sitt første ligamesterskap på nesten 30 år. Men de måtte ta til takke med 1-1 i sin kamp, og Manchester City fikk for alvor opp dampen. 

Siden den januarkvelden har vi nå 13 strake seire i Premier League, med en målforskjell på 28-3. I 10 av de 13 kampene har vi i tillegg holdt nullen bakover inkludert de 4 siste. Liverpool har ikke vært særlig dårligere, men tre uavgjorte (mot West Ham, Manchester United og Everton) har sørget for at vi har sneket oss forbi. Vi må faktisk helt tilbake til i begynnelsen av mars for å finne sist Manchester City eller Liverpool avga poeng i Premier League. Den gang var det Liverpool som spilte 0-0 mot Everton på Goodison Park. Liverpool som kun har ett tap i ligaen denne sesongen, borte mot Manchester City i starten av januar, kan altså komme opp i 97 av totalt 114 mulige poeng og likevel «bare» bli nummer to. Aldri tidligere har et lag som har tatt 90 poeng eller mer ikke blitt mestre. Den gamle rekorden var på 89 som Manchester United tok da de tapte på målforskjell for oss i 2011-12 sesongen. Det sier vel alt om hva disse to lagene har prestert denne sesongen. Det har rett og slett vært et skyhøyt nivå på begge.

Pep Guardiola er selvsagt glad for at Manchester City har skjebnen i sine egne hender og ikke er avhengig av resultater fra andre kamper. 

Vi må fokuserer på de vi skal gjøre, vinner vi er det lite Liverpool får gjort. Det ville vært fint om vi fikk en tidlig scoring, samtidig vet vi at Brighton vil gi oss en tøff kamp. Vi har brukt uken til å analysere hvordan Brighton forsvarer seg og vet fra FA Cup- semifinalen at det blir en vanskelig kamp.

Guardiola kunne også fortelle at Kevin De Bruyne er tilbake i trening igjen. Han har trent sammen med de andre de siste par dagene og kan være aktuell til søndagens kamp. Det er ikke Fernandinho. Han sliter fortsatt med skaden han pådro seg i oppgjøret mot Manchester United på Old Trafford, men det er fortsatt håp om at han kan rekke neste helgs FA Cupfinale mot Watford på Wembley. I tillegg er Benjamin Mendy fortsatt ute. Han har vært hos en spesialist i Barcelona for å sjekke ut det vonde kneet som ikke helt vil spille på lag etter operasjonen i november.

Brighton sikret seg fortsatt eksistens i Premier League forrige helg etter at Cardiff tapte hjemme mot Crystal Palace i en kamp waliserne måtte vinne for å ha håp om å overleve før siste serieomgang. Selv om Brighton klarte et oppmuntrende uavgjortresultat borte mot Arsenal (1-1) forrige helg, har de slitt mye de siste ukene. På de 8 siste Premier League-kampene står de med 3 uavgjorte og 5 tap, og vi må helt tilbake til i begynnelsen av mars for å finne sist tre-poenger. Da vant de to på rad, Først 1-0 hjemme mot Huddersfield deretter 2-1 borte mot Crystal Palace. 

Hjemme står de med 6 seire, 5 uavgjorte og 7 tap så langt denne sesongen med en målforskjell på 18-24. Seirene har kommet mot Manchester United (3-2), West Ham (1-0), Wolverhampton (1-0), Crystal Palace (3-1), Everton (1-0) og Huddersfield (1-0). 

Til denne er Davy Propper (hamstring) og Jose Izquierdo (knee) ute med skader. Deres kaptein, Bruno, spiller sin siste kamp for klubben etter at han har bestemt seg for å legge opp ved sesongslutt. Han har spilt fem av de syv siste kampene og håper nok på en plass fra start av i sin siste kamp for klubben som har vært hans arbeidsgiver de syv siste sesongene.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

 • 06.04.2019: Brighton – Manchester City 0-1 (Jesus). FA Cup. Spilt på Wembley
 • 29.09.2018: Manchester City – Brighton 2-0 (Sterling, Aguero)
 • 09.05.2018: Manchester City – Brighton 3-1 (Danilo, B. Silva, Fernandinho)
 • 12.08.2017: Brighton – Manchester City 0-2 (Aguero, Selvmål)
 • 24.09.2008: Brighton – Manchester City 2-2 (Fernandes, Ireland). 5-3 e.str. Ligacup.

Visste du at:

 • Brighton har bare tapt en av dem fem siste hjemmekampene mot Manchester City (1-3-1), det var til gjengjeld sist lagene møttes på sørkysten i august 2017. 
 • Brighton har tapt alle sine tre siste serieavslutninger i toppserien, sist med 4-0 borte mot Liverpool forrige sesong.
 • Manchester City har ikke tapt en serieavslutning siden 2012-13 sesongen. Da tapte vi 2-3 hjemme mot Norwich, som den gang ble ledet av Chris Houghton nåværende manager i Brighton.
 • I 2010 da Pep Guardiola var manager i Barcelona gikk han også til siste serieomgang med en ett-poengs ledelse på Real Madrid, som den gang ble ledet av en tidligere City-manager nemlig Manuel Pellegrini. Guardiolas Barcelona vant 4-0 hjemme mot Valladolid i siste serieomgang mens Pellegrinis Real Madrid bare greide 1-1 borte mot Malaga og dermed kunne Barcelona nok en gang heve La Liga troféet.

Dommer er Michael Oliver.  Han har dømt oss fire ganger tidligere denne sesongen. Først i serieåpningen borte mot Arsenal (seier 2-0). Deretter i bortekampen mot Cardiff (seier 5-0) i september, i 2-0 tapet borte mot Chelsea i desember samt i 1-0 seieren hjemme mot Tottenham for tre uker siden.

Kampstart er søndag kl.16.00 og kampen vises på TV2 Sport Premium 2.

Relaterte saker

1 svar

 1. Anonym sier:

  OK, forventer at gutta spiller fra avspark som de ville ha gjort om det stod 0-0 i det 80. minutt.
  Ser for meg at vi vinner 2-0..)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *