Legenden leverer når de andre svikter

MANCHESTER (Manchester City-Leicester 1-0) Det er sjelden jeg blir satt ut. Egentlig er det ikke det rette ordet heller, “vantro” er kanskje et bedre ord. Jeg sto på East Stand med Isak, og da Vincent Kompany blåste inn 1-0 – så begynte jeg å le.

Sønnen min og jeg, companeros på tur, kastet oss rundt halsen på hverandre, men jeg klarte ikke stoppe: Jeg lo. Når du ser Manchester City spille fotball, da er du forberedt på mye, alle veier. Men dette?

Nei, Vinny fra 30 meter?

Men joda. Han reddet dagen, og spenningen, for Manchester City. Igjen.

Isak og Vincent Kompany, våren 2010.

Vincent Kompany er noe helt for seg selv. Det er ingen som han, i Manchester City, verken i fortid eller nåtid. Det er min påstand. Isak og jeg møtte ham første gangen våren 2010, for ni år siden altså, på et av våre tidlige raid på hoteller i Manchester. Kompany stilte på bilder, smilte og sa noen velvalgte ord til min sjuåring, tannløs og med grå City-genser.

Det var et stolt øyeblikk, som – for Isak – er blitt større og større for hver dag som har gått siden.

Den gangen var han ikke den “Vinny” han er i dag, ikke en så tydelig lederfigur som i dag, men det var likevel noe ved han, noe sterkt, trygt. Vincent Kompany er en av få som bare er “leder”, en som alltid sier det rette, som er stor og sterk og trygg, en du føler at du kan stole på.

I perioder har City stolt for mye på Vincent Kompany, fordi de har håpet at skadene skal slippe. Det har de ikke helt gjort, selv om det ser bedre ut akkurat nå. Og det kan neppe være tvil om at kapteinen får kontrakt et år til – om han vil det?

Headingen som sendte City foran United i 2012 og som gjorde at det til slutt endte opp med ligagull.

Det vil være ekstremt dumt av klubben, hvis de ikke blir enig med mannen som det fortsatt tys til når det drar seg til, i finaler, i avslutninger. Tilfeldig? Neppe. Scoringen mot Manchester United i 2012, den som ga håp om klubbens første ligatittel på 44 år, den sto Kompany for. I ligacupfinalen i fjor, da var han der igjen – med en styring i mål, noe som ga klubben den sjuende sjette tittelen siden 2011. Nå kan han har vært svært delaktig i nummer ni. Og kanskje 10?

Uansett: Vincent Kompany er en mann for de store anledninger. Og Manchester City har noen av dem nå, Agüero, Yaya Touré var en sånn, Sterling har vist det ved flere tilfeller.

Men det er noe eget ved Kompany, det er noe som skiller seg ut, det er en helhet, han står der som klubbens tinnsoldat, som han som personifiserer Manchester Citys nyeste tid, fordi han kom for en billig penge (£ 6m) for snart 11 år siden. Vincent Kompany har sett hele transformeringen, hans rolle ble sterkere og sterkere for hver sesong, helt til skadene overtok fokus. Men likevel har han aldri gitt seg, tross en haug med tilbakeslag, hodet ned på vei ut fra stadion, etter nok en skade. Gi seg? Ikke denne karen nei. Her skal det kjempes til det ikke er mulig å reise seg, her skal det slåss til siste sekund, for Vincent Kompany er sånn som type, og han elsker Manchester City.

Sesongens mål? Nok en gang kan Vincent Kompany ha reddet Manchester City.

Manchester City føles tryggere med Vincent Kompany. Selv om jeg lo, litt sånn hysterisk, av scoringen hans, fordi det var så uvirkelig, så var det ikke – når jeg tenker meg om – så overraskende likevel: Fordi denne mannen aldri slutter å imponere. Han er blant klubbens aller viktigste personer gjennom Manchester Citys historie, Vincent Kompany binder sammen den gamle og den nye tiden, han kopler visdom med galskap, han respekteres av alle – Vincent Kompany er, for mange, bildet på det gode ved Manchester City.

Ikke bare som trofé-løfter, men som person.

Jeg tipper han blir president en dag – et eller annet sted.

Og jeg håper Manchester City beholder klubbens ubestridte leder, til evig tid.

Relaterte saker

4 svar

 1. Øystein Wolf sier:

  Om ordet legende noen skal brukes i City, er Vinny fremst i rekka! Selve definisjonen av en kaptein!
  Atter en gang; flott artikkel, Svea!

 2. Per Arve Stenødegård sier:

  Om en skal bruke pompøse ord som BAUTA så er det om denne mannen. Fantastisk artikkel om en fantastisk mann

 3. lamanga sier:

  Veldig bra skrevet!. Det er ikke ofte jeg griner midt i en fotballkamp – men i går tok jeg til tårene. Så ufattelig fortjent og så enormt godt gjort. Et mål for evigheten.

 4. Jakob Berge sier:

  Gi den mannen livstidskontrakt! Han ser jeg for meg fort kan bli en stor trener i fremtiden, og hva hadde vel vært bedre om han ble lært opp av Pep selv, og tok over city en gang i fremtiden? Mulig en litt fjern tanke, men det er få spillere som er mer trenerfigurer enn han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *