Alle bør se filmen om Bert Trautmann

MANCHESTER: Søndag var det 63 år siden Bert Trautmann spilte FA-cupfinale med brukket nakke – og ble verdenskjent. Og derfor passet det perfekt å ta med ungene på “The Keeper”, filmen om Citys tyske keeper, på kino.

Historien om Bert Trautmann er en viktig del av Manchester Citys historie, og for meg var det viktig at barna mine, Sara (28) og Isak (16) fikk SE dette dramaet, ikke bare høre pappa fortelle om det.

Alt du ser, eller det meste i hvert fall, gjør sterkere inntrykk enn hvis du bare hører historiene.

Isak og Sara på kino.

Og en ting er sikkert: Det var verd å reise ut til Showcase Cinema i Hyde Road for å se filmen. Hyde Road er for sikkerhets skyld navnet på Citys første hjemmebane, i 36 år. Vi var omtrent alene i salen, og vi fikk faktisk med oss sju-åtte andre filmer (ironi, forfilmene er bare for lange) før The Keeper startet.

For de uinnvidde, så forteller filmen historien om den tyske fallskjermhopperen Bernhard Carl Trautmann, som blir tatt til fange av britiske styrker i 1945. Fire år senere, debuterer han som Frank Swifts ersatter i målet til Manchester City.

Men veien dit er lang, den er kronglete, den er kontroversiell, den er vanskelig, og Trautmann, og dem som tror på han og vil ha han som keeper i Manchester City, møter massiv motstand, naturlig nok.

For tyskerne bombet Manchester, og det var ingen populær avgjørelse av Manchester City, som oppdaget tyskeren da han spilte for St. Helens, imponerte voldsomt og skaffet seg et rykte som en meget god målmann.

David Kross i rollen som Bert Trautmann.

Som sagt: Veien til Manchester City var lang, og filmen viser dette på en overbevisende og god måte, og David Kross (heldigvis ikke David Cross) overbeviser som Bert Trautmann. Det samme gjør Freya Mavor, som spiller Margaret Friar – etter hvert fru Trautmann. John Henshaw, City-fan på sin hals og nakke, spiller som vanlig strålende, denne gangen som Trautmanns første lagleder/trener – og etter hvert hans svigerfar.

Under en kamp for St. Helens oppdager Jack Friar (Henshaw) en mann på stadion. Det er Jock Thompson, Manchester Citys manager. Han ønsker å ha Trautmann på prøvespill, men Friar tror ikke noe på det: Han tror ikke en så stor klubb våger å ta sjansen på en tidligere tysk krigsfange.

Det gjør City, til store protester, både fra jøder og andre sesongkortinnehavere, noen melder seg ut, andre truer med det. Men Trautmann debuterer senhøsten 1949. Han skal stå i City-målet til 1964. Bare tre spillere har flere kamper for Manchester City, Alan Oakes, Joe Corrigan og Mike Doyle.

Ikke rart at Bert Trautmann holder seg til nakken etter å vunnet FA-cupfinalen i 1956. Den var nemlig brukket!

Så kommer vi til FA-cupfinalen i 1956, kampen som gjør Trautmann berømt. Etter å ha stupt i beina på en Birmingham-spiller, og reddet, får Trautmann voldsomme smerter i nakken. Det gjenstår 17 minutter av kampen, men tyskeren fullfører, og han har to-tre store redninger til, mens nakken gjør vondere og vondere.

Etter å ha mottatt vinnermedaljen, svimer Trautmann av. På sykehuset, dagen etter, blir det konstatert brukket nakke. Bert Trautmann ligger der som eksemplet på mot og styrke: Han som selv ikke gikk av banen selv om nakken hans var brukket.

Samtidig: Det gis beskjed om at dette kunne kostet ham livet.

Noen måneder senere inntreffer katastrofen: Trautmanns fem år gamle sønn blir påkjørt – og drept. Fra å slite med egne problemer, og traumer fra krigen, får Trautmann helt andre ting å tenke på. Verken han eller kona klarer å legge dette vekk. Det preger ham, naturlig nok, resten av livet. Trautmann vurderte også å legge opp, han var tross alt 32 år i 1956, men han blir overtalt til å gjøre comeback.

Trautmann var den andre City-spilleren som ble kåret til “sesongens spiller” (1956) av journalistene, etter Don Revie i 1955. Blant mange er han sett på som Manchester Citys beste keeper gjennom historien.

Billetter til The Keeper.

Filmen er glimrende laget, trolig litt overdramatisert i noen partier (det er film, ikke en dokumentar). Den eneste feilen jeg fant, faktamessig, var at skaperne av filmen hadde “glemt” at Jock Thompson, mannen som hentet Trautmann til City, ikke var manager da Trautmann brakk nakken og gjorde comeback, det var Les McDowall. Men det ble kanskje for komplisert i filmen …

Jeg vil uansett anbefale den, for alle som vil se en viktig del av Manchester Citys historie. Mine to barn ble imponert, tankefulle – og også litt overrasket over hvor sterk denne historien er.

“The Keeper” – terningkast fem.

 

1 svar

  1. Ove K. Kjølstad sier:

    Det kan jo IKKE ha vært for City han spilte for DE har jo ingen historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *