Kanskje blir Mahrez nestemann på denne listen

De kom, leverte i varierende grad – og dro igjen. Kanskje blir Riyad Mahrez snart en på denne listen, en “one season wonder” i Manchester Citys historie. Det vil i så fall ikke overraske meg, etter den svake sesongen han har hatt – og med mindre og mindre spilletid etter nyttår.

Her er 20 tidligere tilfeller av spillere som klarte seg med én sesong i Manchester City.

1. Alex Harley 1962-63
Spiss, født i Glasgow, kom fra skotske Third Lanark. Harley scoret imponerende 32 mål på 49 kamper (inkludert ni mål på ni cupkamper) på en sesong for City, men kunne ikke hindre klubben i å rykke ned. Etter City-nedrykket dro han videre til Birmingham.

2. Wyn Davies 1971-72
Den sterke spissen kom fra Newcastle for £ 60 000, og var den ideelle partneren for Francis Lee, som svarte med 33 ligamål den sesongen han hadde Davies som makker. Ni mål på 44 kamper klarte Davies i 1971/72. Startet fem kamper sesongen etter, men ble solgt videre til Manchester United for £ 65 000 høsten 1972 for å gjøre plass for Rodney Marsh. Synd.

Denis Law scorer for City mot United på Old Trafford i 1974.

3. Denis Law 1973-74
Law hadde spilt i City tidligere også (1960 og 1961), og avsluttet karrieren tilbake på Maine Road. 12 mål på 29 kamper, et av dem sendte City på vei mot ligacupfinale, et annet, og mer berømt, er hans siste mål i klubbfotball – mot Manchester United på Old Trafford. Myten vil ha det til at hælscoringen hans sendte United ned. Det stemmer ikke – de ville rykket ned uansett.

4. Ron Futcher 1978-79
“Den andre Futcher” var den som gjorde det best, selv om han egentlig bare var med på lasset da City sterkt ønsket seg tvillingbroren Paul. Kostet £ 70 000 pund fra Luton, scoret sju ligamål på 10 starter (pluss sju som innbytter), inkludert et hat-trick borte mot Chelsea. Hadde aldri noen stor stjerne hos Malcolm Allison, og ble solgt sommeren etter til Minnesota Kicks for £ 120 000.

5. Michael Robinson 1979-80
Allisons rekordkjøp. 21 år gamle Robinson kostet £ 756 000 fra Preston, sommeren 1979. Scoret ni mål på 35 kamper – og ble sendt videre til Brighton sommeren etter, for £ 400 000. Det ble aldri det store, men fansen var i hvert fall fornøyd med at han scoret mot Manchester United. Robinson uttalte senere at alt Allison lærte ham, fikk han bruk for i Brighton, Liverpool og QPR …

Gerry Gow

6. Gerry Gow 1980-81
Jeg tar med Gow, siden han kom høsten 1980 og dro høsten 1981. Gow ble en revolusjon til £ 175 000 da han kom fra Bristol City, røsket opp i Citys midtbane – og var en periode en av de viktigste spillerne i engelsk fotball. Sju scoringer på 37 kamper ble det, før skader og returen til Asa Hartford sørget for at Gow ble solgt til Rotherham for £ 75 000. City tok aldri den medisinske testen på Gow, de tok ikke sjansen 

7. Trevor Francis 1981-82
Francis kom tidlig høsten 1981, fra Nottingham Forest for £ 1,2m, og var fantastisk for City den sesongen han spilte der. Scoret i debuten, og var et angrep alene med sin store fart og tekniske ferdigheter. Dessverre gjorde økonomien det til at City måtte selge Francis, som gikk på billigsalg til Sampdoria (£ 900 000). Trist. City toppet tabellen en kort stund, med angrepstrioen Tueart, Reeves og Francis.

8. David Cross 1982-83
Mannen som skulle ersatte Francis, ingen enkel oppgave. Cross kom fra West Ham for £ 135 000 sommeren 1982, og han gjorde en ok jobb. 12 mål på 31 ligakamper, inkludert to på de to første, gjorde ham populær og var nok til å bli toppscorer, i en sesong da City rykket ned. Dro til Vancouver Whitecaps etter nedrykket – gratis.

9. Mark Lillis 1985-86
City-fan fra han var liten, fikk Lillis oppfylt drømmen om å spille for favorittklubben, sommeren 1985. Lillis kostet £ 132 000 fra Huddersfield, scoret 11 mål på 39 ligakamper, som bidro til at City holdt plassen den sesongen. Ble likevel “gitt bort” til Derby etter sesongen, uvisst at hvilken grunn. City rykket ned mens Lillis spilte for Derby i 2. divisjon.

Paul Stewart

10. Paul Stewart 1987-88
Jeg tar med Stewart, selv om han kom mot slutten av nedrykks-sesongen 1986/87. £ 250 000 betalte City-manager Jimmy Frizzell Blackpool for Stewart. En drøy sesong, og 24 ligamål på 40 kamper i 1987/88, og City solgte ham videre til Tottenham for £ 1,7m – god butikk for en fattig klubb på den tiden.

11. Michael Hughes 1991-92
Lokal spiller som fikk sjansen på venstrekanten, og gjorde sine saker veldig bra da City ble nummer fem i ligaen for andre sesong på rad. Det ble med 24 ligakamper og et mål, siden City-manager Peter Reid ønsket seg Rick Holden – og dermed ble Hughes overflødig. Solgt til franske Strasbourg for £ 450 000. Det viste seg å være en tabbe, da Holden floppet og Hughes blomstret i flere klubber etter City.

12. David Rocastle 1993-94
Kom i en byttehandel med David White, fra Leeds til en verdi av £ 2m høsten 1993. “Rocky” var en strålende spiller, som spilte de 21 siste ligakampene den sesongen (scoret to mål). Var dessverre rastløs, lengtet tilbake til London – og ble solgt til Chelsea for £ 1,25m. Var desidert best i sin tid i Arsenal. Døde altfor tidlig, av kreft, bare 33 år gammel.

Stuart Pearce

13. Stuart Pearce 2001-02
Kom gratis, 39 år gammel, fra West Ham sommeren 2001, da City akkurat hadde rykket ned og Kevin Keegan hadde overtatt som manager etter Joe Royle. Gjorde en fantastisk jobb som kaptein og leder i en opprykkssesong som ga City 108 scoringer. Pearce spilte 38 av 46 ligakamper, enten som back eller stopper, og scoret tre mål. Fylte 40 år tre dager etter at han spilte sin siste fotballkamp, mot Portsmouth på Maine Road, der han brente en straffe …

14. Peter Schmeichel 2002-03
City var heldige som fikk “låne” han som, kanskje, hadde vært verdens beste keeper i sin tid for Manchester United på 1990-tallet. Schmeichel kom gratis fra Aston Villa, fordi han ville spille for Keegan, og spilte 29 av 38 ligakamper for City i 2002-03, den første av det som nå er blitt 17 strake sesonger i Premier League. Kom knapt opp av senga på grunn av en plagsom rygg, men spilte noen fantastiske kamper for City. La opp etter den sesongen. Da var han 39 og et halvt år.

15. Michael Tarnat 2003-04
Kom gratis fra Bayern München i en sesong der Keegan ikke fikk de store pengene til spillerkjøp. To år tidligere hadde Tarnat vunnet Champions League med Bayern München. Varemerket hans, langskuddene, fikk City-fansen se gå i mål fire ganger på de 38 kampene han spilte, før han returnerte til tysk fotball, denne gangen Hannover, 34 år gammel.

Andy Cole

16. Andy Cole 2006-07
En aldrende (33 år) Andy Cole kom gratis fra Fulham sommeren 2006, for å danne spisspar med Darius Vassell. Det gikk ganske bra – en stund i hvert fall. Cole endte sesongen sin med ni ligamål på 22 kamper, brukbart. City fikk £ 500 000 for 34 år gamle Cole da han reiste videre til Portsmouth etter sesongen.

17. Rolando Bianchi 2007-08
24 år gamle Bianchi kom fra italienske Reggina for £ 8,8m sommeren 2007, da Sven-Göran Eriksson hadde overtatt City. Bianchi scoret i debuten, og så ut som en million. Men det ble raskt måltørke, benken – og utlån. Sommeren etter returnerte han permanent til Torino for £ 5,5m – etter fire mål på 19 ligakamper for Manchester City.

18. Geovanni 2007-08
Den 27 år gamle brasilaneren kom gratis fra Cruzeiro sommeren 2007. Kom inn og scoret i to av de tre første ligakampene, inkludert et mot Manchester United, men klarte aldri å spille seg til fast plass. Startet kun to av de 19 ligakampene han fikk for City (tre scoringer), og dro videre til Hull (gratis) sommeren 2008, da Mark Hughes hadde overtatt.

19. Jerome Boateng 2010-11
21 år gamle Boateng kom fra Hamburger SV sommeren 2010, for £ 10,5m. Han burde fortsatt vært i City, men følte aldri tillit, ble brukt mest som back, og etter bare én sesong ville han tilbake til tysk fotball. Bayern München tok gladelig imot Boateng, og betalte City £ 12,3m for 22-åringen. Boateng endte med 16 ligakamper for City – og ingen mål.

20. Alvaro Negredo 2013-14
28 år gamle Negredo var et av Manuel Pellegrinis første kjøp, da han kom fra Valencia for £ 16m sommeren 2013. 23 mål scoret “The Beast”, de aller fleste av dem i første halvdel av sesongen, da han holdt selveste Agüero ute av laget en periode, så god var han. En skulderskade ødela, Negredo fant aldri igjen formen, og det har han knapt gjort siden han dro til Valencia for £ 24m, sommeren 2014 – som liga- og ligacupmester for City. Kanskje den merkeligste av alle disse, små historiene.

1 svar

  1. Jakob Berge sier:

    Interessant lesning. Jeg kan av alder kun huske de fra rundt 2007 og oppover. Men Mahrez situasjonen var litt som forventet. Han er en spiller som har vært vant til å være den klare eneren i Leicester. I city må er han del av et fantastisk kollektiv, og det er merkverdig hvor dårlig samhandling han har med de andre angrepspillerne, der er Bernardo/Sterling/Sane på et helt annet nivå i dag. Hvis du ser på målpoeng antall spilleminutt har han absolutt ikke vært noen flopp, og når Pep sier at han kommer til å bli her i flere sesonger, vil jeg bli overrasket om han blir solgt under Pep sin tid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *