Før kampen: Swansea – Manchester City

Etter tirsdagens overbevisende seier over tyske Schalke 04 i Champions League, rettes fokuset nå over på FA Cupen der Swansea venter i kvartfinalen som spilles på Liberty Stadium i Wales lørdag ettermiddag.

Schalke 04 ble, som spådd på forhånd, et par hakk for små for Manchester City. Et City-lag som ikke gav seg for det stod 7-0 på resultattavlen, og med det 10-2 sammenlagt over to kamper. Aldri tidligere har et tysk lag tapt med så store sifre i et enkelt oppgjør i Champions League, og 10-2 er samtidig den største sammenlagt seieren for et engelsk lag i denne turneringen.

Ikke nok med det, da innbytter Phil Foden satte inn 6-0 målet med 12 minutter igjen å spille ble han samtidig den yngste engelske spilleren til å score i sluttspillet i Champions League samt den yngste City-spilleren til å score i samme turnering med sine 18 år og 288 dager.

Manchester City står nå med imponerende 18 seire på 19 kamper så langt i 2019. På disse 19 kampene har City scoret hele 61 mål og sluppet inn kun 8. Noen vil nok mene at Carabao Cup finalen mot Chelsea endte uavgjort, men i historiebøkene blir den regnet som seier. Hittil denne sesongen har vi nå scoret hele 139 mål fordelt på 47 kamper alle turneringe inkludert, noe som gir et snitt på 2,95 mål pr.kamp !!.

Lørdag venter Swansea i FA Cupens kvartfinale før det blir et opphold på 14 dager grunnet landslagspause. Et Swansea-lag som har slitt i sin nye tilværelse i Championship etter fjorårets nedrykk fra Premier League. Pr dags dato ligger de helt nede på en 15.plass, men har likevel ikke mer enn ni poeng opp til Derby som for øyeblikket ligger på 6.plass og med det innehar den siste kvalifiseringsplassen til Premier League. De to siste kampene har begge endt med tap, Først 1-0 borte mot serieleder Norwich, før det nå i midtuken ble tap 3-0 borte mot West Bromwich. I serien står de med 8 seire, 4 uavgjorte og 5 tap så langt hjemme på Liberty Stadium. Men har ikke tapt hjemme siden 2.juledag da Aston Villa ble for sterke og vant 1-0.  De står nå med fem seire og to uavgjorte på sine syv siste hjemmekamper.

De har tatt seg til denne kvartfinalen gjennom å slå Reading 4-1 på bortebane i 3.runde, deretter ble Sheffield United slått 1-0 hjemme i 4.runde før Brentford ble slått 4-1 hjemme i forrige runde. Nå jakter de sin tredje FA Cup semifinale i klubbens historie. Det har de kun greid i 1925-26 (tap 3-0 for Bolton)— og i 1963-64 sesongen (tap 2-1 for Preston). De to gangene de har kommet seg videre fra kvartfinalen har de ved begge anledninger ligget på andre nivå i divisjonssytemet, som nå, og møtt motstand fra øverste divisjon (som de gjør nå). De vant Liga Cupen i 2013 etter å ha slått Bradford City 5-0 i finalen på Wembley.

Swansea-manager Graham Potter

Laget ledes av 43 år gamle Graham Potter. Potter var i mange år (2010-2018) manager for svenske Østersund. Et lag han tok fra fjerde nivå og opp til Allsvenskan i løpet av bare fem år. Og ikke nok med det, i 2017 vant Østersund den svenske cupen etter å ha slått IFK Norrkøping 4-1 i finalen og kvalifiserte seg med det til forrige sesongs Europa League. Der måtte de først igjennom tre kvalifiseringsrunder der de i tur og orden slo ut Galatasaray (Tyrkia), Fola Esch (Luxemburg) og PAOK (Hellas). I det påfølgende gruppespillet endte de som nummer to, a poeng med gruppevinner Atletico Bilbao, men foran blant andre tyske Hertha Berlin. I 16.dels finalen ble det imidlertid stopp mot Arsenal. Selv om man vant returoppgjøret i London med 2-1, ble det tap sammenlagt 2-4 etter at Arsenal hadde vunnet den første kampen i Sverige med 3-0.  Potter ble ansatt på en treårs kontrakt med Swansea i fjor sommer.

Til denne må de sannsynligvis klare seg uten sin toppscorer Oliver McBurnie som har slitt med lengre tids sykdom. Han er såvidt tilbake i lett trening igjen, men denne kommer nok litt for tidlig. Kyle Naughton fikk seg en smell sist mot West Bromwich og testes før kampen, ellers ser det greit ut på skadefronten for Potter og Swansea. 

Som forøvrig har en gammel City-kjenning på laget, nemlig Bersant Celina som var under kontrakt med City fra 2014 og fram til i fjor sommer da han ble solgt til den walisiske klubben. Celina fikk sin City-debut i januar 2016 da han kom inn som innbytter i en FA Cup kamp mot Norwich. Senere fikk han et innhopp i en Premier League kamp mot Leicester (tap 1-3) der han fikk registrert en assist på Citys scoring samt en FA Cup kamp mot Chelsea på Stamford Bridge (tap 5-0). I løpet av sin tid i Manchester City var han også på utlån til nederlandske FC Twente samt Ipswich. Han har en rekke landskamper for aldersbestemte landslag for Norge før han valgte å spille for sitt hjemland Kosovo på seniornivå.

Manchester City må nok en gang klare seg uten Vincent Kompany og Kevin De Bruyne som begge er skadet. John Stones var på benken mot Schalke 04 og har trent sammen med de andre, men i følge Pep Guardiola er han ikke klar for å starte i lørdagens kamp. Guardiola nevnte ingenting om Fernandinho og Benjamin Mendy, men det er vel lite sannsynlig at man tar noen sjanser med en eller begge av disse om de skulle være klare igjen med tanke på et det etter denne kampen er 14 dager til neste kamp som er borte mot Fulham i Premier League.

Manchester City vant begge oppgjørene lagene mellom forrige sesong. Først 4-0 i Wales etter scoringer to scoringer av David Silva samt en hver signert Kevin De Bruyne og Sergio Aguero. Deretter 5-0 på Etihad Stadium etter scoringer av David Silva, Raheem Sterling, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva og Gabriel Jesus. 

De fem siste innbyrdes oppgjørene har alle endt med Manchester City-seier. Vi må ganske nøyaktig syv år tilbake i tid for å finne sist Swansea slo oss. Det var i mars 2012 da de vant 1-0 på Liberty Stadium etter en scoring av Luke Moore helt på slutten av oppgjøret.

Dette blir første gang lagene møtes i FA Cupen. En gang tidligere har vi møtt dem i en cup-turnering Det var i september 2016 da vi slo dem 2-1 på bortebane i Liga Cupen etter scoringer av Gael Clichy og Aleix Garcia.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

  • 22.04.2018: Manchester City – Swansea 5-0 (D. Silva, Sterling, De Bruyne, B. Silva, Jesus)
  • 13.12.2017: Swansea – Manchester City 0-4 (D. Silva 2, De Bruyne, Aguero)
  • 05.02.2017: Manchester City – Swansea 2-1 (Jesus 2)
  • 24.09.2016: Swansea – Manchester City 1-3 (Aguero 2, Sterling)
  • 21.09.2016: Swansea – Manchester City 1-2 (Clichy, Garcia). Liga Cup

Visste du at:

  • Phil Foden er vår toppscorer i FA Cupen denne sesongen med sine tre scoringer så langt. 
  • Manchester City har vunnet tre av sine fire siste kvartfinaler i FA Cupen, tapet kom mot Wigan i 2013-14 sesongen.
  • På våre tre siste Premier League kamper har motstanderne kun hatt fire avslutninger tilsammen.
  • Gabriel Jesus har vært involvert i 10 mål (7 mål, 3 assist) på sine 6 starter i de engelske cupene denne sesongen

Dommer er Andre Marriner. Han dømte også Manchester City i forrige runde da vi slo Newport 4-1 på bortebane. I tillegg har han dirigert trafikken i fire andre oppgjør der Manchester City har vært involvert denne sesongen. Begge oppgjørene mot Huddersfield (6-1 seier hjemme og 3-0 seier borte), i 4-0 seieren borte mot West Ham samt i vårt eneste hjemmetap i Premier League så langt denne sesongen da det ble 2-3 for Crystal Palace like før jul.

Kampstart er lørdag kl. 18.20 og kampen vises på Viasat 4.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *