Før kampen: Schalke 04 – Manchester City

John Stones og Gabriel Jesus var ikke med i troppen som tirsdag ettermiddag reiste til Tyskland for å møte Schalke 04 til den første 8.dels finalen i Champions League. Vincent Kompany er imidlertid tilbake igjen etter sitt skadeavbrekk.

Både Stones og Jesus spilte hele kampen mot Newport i FA Cupen lørdag, men var fraværende på tisrdagens åpne trening, og var heller ikke å se blant de som entret spillebussen for å dra ut til flyplassen. I følge ryktene skal begge slite med muskulære problemer, og med det tøffe kampprogrammet som er i vente, tas det ingen sjanser med noen av dem.

Gledelig var det å se at Vincent Kompany var tilbake igjen. Han har ikke spilt siden han måtte gi seg i slutten av oppgjøret mot Liverpool i begynnelsen av januar, men er nå endelig klar for spill igjen.

Benjamin Mendy var også tilbake i itrening igjen mandag, men denne kommer for tidlig for ham. Han har mer eller mindre vært ute helt siden vi slo Manchester United i midten av november med en kneskade. Han forsøkte seg en halvtimes tid i returoppgjøret mot Burton i Ligacupenfor en måned siden, men fikk en liten reaksjon i kneet igjen som på nytt har holdt ham ute noen uker. Fabian Delph er heller ikke med på turen til Tyskland.

Disse 20 utgjør troppen til kampen: Ederson, Aro Muric, Daniel Grimshaw, Kyle Walker, Danilo, Philippe Sandler, Vincent Kompany, Aymeric Laporte, Nicolas Otamendi, Oleksandr Zinchenko, Ilkay Gundogan, Fernandinho, Kevin De Bruyne, David Silva, Bernardo Silva, Phil Foden, Raheem Sterling, Leroy Sane, Riyad Mahrez og Sergio Aguero.

Manchester City og Schalke 04 har møtt hverandre to ganger tidligere i Europacup sammenheng. Første gang var i semifinalen i det som den gang het Cupvinner Cupen i 1969-70 sesongen, på vei mot vår første og hittil eneste Europa Cup trofe. Tyskerne vant det første møtet 1-0 i Gelsenkirchen, men i returoppgjøret på Maine Road 14 dager senere var det aldri noen tvil. Manchester City vant til slutt 5-1 og tok seg til finale med 5-2 sammenlagt. Målscorere for City den gang var Mike Doyle, Neil Young 2, Francis Lee og Colin Bell. I finalen som ble spilt på Prater Stadium i Wien slo vi polske Gornik Zabrze 2-1 etter scoringer av Neil Young og Francis Lee (straffe).

Andre gang vi møtte dem var i 2008-09 sesongen i UEFA Cupens gruppespill, en turnering som forøvrig ble døpt om til UEFA Europa League sesongen etter. Den gang møtte man hvert lag bare en gang i gruppespillet, vi møtte Schalke 04 borte og vant 2-0 etter scoringer av Benjani og Stephen Ireland. De andre gruppespills-kampene våre var forøvrig hjemme mot nederlanske FC Twente (seier 3-2), hjemme mot Paris St. Germain (0-0), og borte mot spanske Racing Santander (tap 1-3). Vi vant puljen vår foran Twente og Paris St. Germain og tok oss videre til 16.dels finalen der vi møtte FC København. Etter 2-2 i Parken i København vant vi returoppgjøret i Manchester med 2-1 og møtte nok et dansk lag i 8.delsfinalen, nemlig Ålborg. Her vant vi først hjemmekampen 2-0 før det ble tap med samme sifre i returoppgjøret i Danmark. Dermed måtte det hele avgjøres på straffesparkkonkurranse, der City var best (3-4) og tok seg til kvartfinale mot Hamburg. Her ble det imidlertid stopp. Vi tapte det første møtet med 3-1 i Tyskland, i returoppgjøret vant vi 2-1, men det var ikke nok og Hamburg tok seg til semifinale med sammenlagt 4-3.

Schalke 04 endte som nummer to i den tyske Bundesliga forrige sesong. Deres beste plassering siden 2009-10 sesongen, men de var hele 21 poeng bak de suverene ligamesterne Bayern Munchen. Hoffenheim, som vi møtte i gruppespillet ble forøvrig nummer tre.

Denne sesongen har det imidlertid gått tråere. I skrivende stund ligger de helt nede på en 14 plass  i Bundesliga med 23 poeng på 22 kamper. Hjemme på Veltins Arena har det kun blitt 4 seire på 11 forsøk i seriesammenheng. 1 hjemmekamp har endt uavgjort, mens hele 6 er tapt med en samlet målforskjell på 13-16. Det henger fortsatt med i den tyske cupen, der de nå skal møte Werder Bremen i kvartfinalen etter å ha slått Fortuna Dusseldorf 4-1 i 8.delsfinalen på hjemmebane for et par uker siden.

Schalke 04 tok seg til denne 8.delsfinalen gjennom å bli nummer to i sin pulje, bak Porto, men foran Galatasaray og Lokomotiv Moskva.  I sine tre hjemmekamper ble det seire mot Galatasaray (2-0) og Lokomotiv Moskva (1-0), mens oppgjøret mot Porto endte 1-1. Borte ble det seier mot Lokomotiv Moskva (1-0), uavgjort mot Galatasaray (0-0) og tap mot Porto (1-3). 

De er nå ubeseiret i sine 9 siste hjemmekamper (6 seire, 3 uavgjorte) i Europacupene. Mot engelske klubber har de imidlertid ikke vunnet på sine fem siste forsøk (2 uavgjorte, 3 tap). Sist seier mot engelsk motstand kom i oktober 2012 da de slo Arsenal 2-0 i London i gruppespillet. Sist de møtte et Premier League lag i Gelsenkirchen var i 2014-15 sesongen da de møtet Chelsea her og tapte hele 0-5, deres største tap noensinne i Europacupene.

Sist de var i en 8.dels finale i Champions League var i 2014-15 sesongen da de røyk ut for Real Madrid med sammenlagt 5-4. Den gang tapte de det første møtet i Gelsenkirchen med 0-2, men slo tilbake på Santiago Bernabeu i Madrid og vant 4-3. Men det var ett mål for lite til å ta seg videre. Alle deres tre siste deltakelser i Champions League har endt med at de har blitt utslått i 8.delsfinalen. 

Deres beste prestasjon i denne turneringen kom i 2010-11 sesongen da de kom helt til semifinalen hvor de røyk ut for  Manchester United etter å ha tapt begge semifinale oppgjørene med henholdsvis 0-2 hjemme og 1-4 borte. Pep Guardiolas Barcelona vant forøvrig finalen denne sesongen etter å ha slått Manchester United 3-1 i finalen som ble spilt på Wembley Stadium i London.

Rabbi Matondo

I januar hentet de inn den walisiske 18-åringen Rabbi Matondo fra nettopp Manchester City i en overgang som var verdt over 100 millioner kroner. Matondo fikk aldri noen førstelags-kamper for Manchester City, men fikk sin Schalke 04 debut bare noen få dager etter at overgangen var fullført da han kom inn som innbytter i 0-2 tapet hjemme for Borussia Mönchengladbach i starten av februar. Han spilte også fra start i helgens Bundesliga-oppgjør mot Freiburg (0-0) hjemme på Veltins Arena, så mulighetene til at vi får se ham i aksjon på onsdag er så absolutt til stede. Det blir også muligheter for et gjensyn med en annen tidligere City-spiller, nemlig Matija Nastasic (25). Nastasic spilte 51 kamper for Manchester City de 2 1/2 årene han var i klubben og fikk blant annet med seg en Premier League tittel før turen gikk til Tyskland og Schalke 04 i januar 2015.

Tyskerne har også brukt januar-vinduet til å hente inn nederlenderen Jeffrey Bruma på lån fra Wolfsburg. Mens spillere som Abdul Rahman Baba (Reims, lån), Naldo (Monaco), Franco Di Santo (Rayo Vallecano) og Jannis Kübler (Carl Zeiss Jena) er borte siden høstens gruppespill.

Til denne kampen må de klare seg uten Alessandro Schöph og Benjamin Stambouli som begge er skadet. Breel Donald Embolo og Steven Skrzybski er tilbake i trening igjen etter skadefravær og rekker muligens kampen.

Laget ledes av manager Domenico Tedesco som bare er 33 år gammel. Han er født i Italia, men har bodd i Tyskland siden han var to år gammel. Hans første manager-jobb fikk han da han i mars 2017 overtok Erzgebirge Aue. Klubben lå da helt sist i 2.bundesliga, men med Tedesco i sjefs-stolen tok Erzgebirge Aue 20 av 33 mulige poeng på de 11 kampene han ledet dem, og plassen ble berget. Sommeren 2017 hentet Schalke 04 ham inn på en to års kontrakt.

Veltins Arena, Gelsenkirchen

De spiller hjemmekampene sine på Veltins Arena. En stadion med en tilskuerkapasitet på i overkant av 62.000 og som ble åpnet i 2001. Finalen i Champions League i 2003-04 sesongen ble spilt på denne banen. En finale som Porto vant etter å ha slått Monaco 3-0. Banen ble også brukt under VM-sluttspillet i 2006. Blant annet ble kvartfinalen mellom England og Portugal spilt her, en kamp Portugal vant på straffespark konkurranse etter at det hadde stått 0-0 etter ordinær tid og ekstraomganger.

Dommer er Carlos Del Cerro (42) fra Spania. Dette blir hans 9.kamp som dommer i Champions League, og hans 27 UEFA kamp totalt. Han dømte oss også i bortekampen mot Shakthar Donetsk (seier 3-0) i gruppespillet i slutten av oktober.

Kampstart er onsdag kl. 21.00 og kampen kan du se på TV Sport 1.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.