Før kampen: Newport County – Manchester City

Lørdag er det klart for FA Cup igjen når Manchester City tar turen ned til Sør-Wales for å møte det lavest rankede av de gjenværende lagene, Newport County, i 5.runde i  denne tradisjonsrike turneringen.

Den walisiske klubben ligger i skrivende stund på en 15.plass i League Two (4.nivå i det engelske ligasystemet) som som tilsvarer en 83.plass av de totalt 92 klubbene som danner det profesjonelle ligasystemet i England. 

Manchester City kom seg gjennom en knalltøff uke med tre seire av tre mulige mot tøff motstand. Arsenal (3-1), Everton (2-0) og Chelsea (6-0) ble alle slått i løpet av syv dager og Sergio Aguero satte inn sitt 10. (Arsenal) og 11. (Chelsea) Premier League hat-trick. Siden starten av 2018 er det scoret 11 hat-trick i Premier League, Aguero har alene stått for 5 av disse !!.

Nå har spillerne fått en hel uke med hvile. Men med en 8.dels finale i Champions League til midtuken og Ligacup finale neste helg i minnet, er det ventet at Pep Guardiola vil spare noen av sine aller viktigste spillere og la flere av dem som har fått lite spilletid i det siste få en mulighet til å vise seg fram. Vi tenker da i første rekke på spillere som Nicolas Otamendi, Oleksandr Zinchenko, Fabian Delph, Danilo, Phil Foden, Riyad Mahrez og Gabriel Jesus. Og kanskje en Eric Garcia og Phillipe Sandler.

Guardiola har muligens også baneforholdene i baktankene når laget skal tas ut. Det er ikke til å legge skjul på at gressmatten på Rodney Parade har sett bedre dager. Mange både rugby- og fotballkamper gjennom høst og vinter har satt sine tydelige spor, og i 4.runde omkampen mot Middlesbrough forrige uke som ble spilt i et kraftig regnvær, så banen mer ut som et gjørmehull enn en fotballbane. Siden den gang har det blitt spilt ytterligere to kamper. Heldigvis er det meldt fint vær i området fram til og med lørdag slik at banemannskapene får en litt enklere jobb med å få banen i en best mulig forfatning til kampstart.

Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at Benjamin Mendy og Vincent Kompany fortsatt ikke er klare for spill og følgelig ute av kamptroppen som reiser til Wales. På spørsmål rundt baneforholdene sa han bare at vi for vente å se til lørdag ettermiddag og legge opp spillet etter forholdene. Kanskje må vi spille mer langt og direkte, vi får se. Men det er ingen grunn til å klage, dette er deres bane og vi må tilpasse oss deretter, sa Pep.

Newport-spillerne jubler etter å ha slått ut Middlesbrough i forrige runde

Newport har på imponerende vis tatt seg til denne 5.runde kampen gjennom i tur og orden ha slått ut Northampton 3-1 hjemme i 1.runde, Wrexham 4-0 hjemme i 2.runde og Leicester 2-1 hjemme i 3.runde. Før en scoring av Matthew Dolan i kampens siste minutt sørget for at det endte 1-1 borte mot Middlesbrough i forrige runde. I omkampen hjemme på Rodney Parade var Newport klar best og vant til slutt 2-0 takket være scoringer av Robbie Willmott og Padraig Amond.

Også forrige sesong bemerket det walisiske laget seg i FA Cupen. Etter å ha slått ut Walsall (2-1 hjemme) i 1.runde og Cambridge (2-0 hjemme) i den 2.runden trakk man Leeds hjemme i 3.runde. Og til tross for at Leeds lenge ledet 1-0 etter en tidlig scoring snudde Newport kampen og vant til slutt 2-1 etter to sene scoringer. I 4.runde ble det nok en hjemmekamp, nok en gang mot topp motstand, denne gang Tottenham. Også her beit de godt fra seg og ltok ledelsen 1-0 etter en scoring av iren Padraig Amond syv minutter før pause. Men en sen scoring av Harry Kane berget omkamp for Tottenham. I returoppgjøret på Wembley ble imidlertid Tottenham for sterke og vant 2-0.

I seriespillet har det imidlertid vært mer på det jevne. Forrige helg vant man 1-0 hjemme mot ett av topplagene i divisjonen , Mansfield, mens generalprøven tirsdag hjemme mot Milton Keynes Dons endte med tap 0-1. Mot MK Dons hadde forøvrig Newport ikke mindre enn tre avslutninger i tverrliggeren før gjestene avgjorde med en scoring i det 88.minutt. På 31 kamper har det blitt 43 poeng (12-7-12) hvorav 31 er tatt hjemme på Rodney Parade (9-4-3). 

Newport-manager Michael Flynn

Laget ledes av manager Mike Flynn (38) som er født og oppvokst i Newport, og som også startet og avsluttet sin aktive karriere i klubben. Han fikk sin Newport-debut som spiller i 1999. Etter 20 kamper og 4 scoringer gikk turen videre til Barry Town i 2000 hvor han blant annet kom på scoringslisten da de sensasjonelt slo FC Porto 3-1 hjemme i den 2. kvalifiseringsrunden til Champions League. I returoppgjøret i Portugal ble det imidlertid i tøffeste laget for lille Barry Town og Porto vant til slutt hele 8-0. Han var senere innom klubber som Wigan, Blackpool, Gillingham, Huddersfield og Darlington før han avsluttet sin aktive karriere i Newport.

Han tok sin UEFA Pro trenerlisens på samme tid som vår egen Mikel Arteta, og ble i mars 2017 utnevnt til midlertid manager for Newport ut sesongen etter at Graham Westley ble sparket. Newport lå da helt på bunn i League Two med hele 11 poeng opp til neste lag, og var på fullt fart ut av ligasystemet. Men takket være en solid sluttspurt der man blant annet vant 5 av sine 7 siste kamper berget man plassen med et nødskrik etter at Notts County ble slått 2-1 takket være en scoring av Mark O´Brien i kampens 89.minutt i siste serieomgang. Like etter ble Flynn ansatt som permanent manager for klubben på en to års kontrakt. Forrige sesong, som var hans første hele sesong som manager for klubben, ledet han laget til en 11.plass i League Two. Men det er vel gjennom FA Cupen de to siste sesongene han har gjort seg mest bemerket med seire over lag som Leeds, Leicester og Mddlesbrough. Samt uavgjort og omkamp mot Tottenham.

Flynn sa på fredagens pressekonferanse at dersom hans lag skulle vinne dette oppgjøret, om det så var via ekstraomganger eller straffespark konkurranse, så vil det være det største sjokket i FA Cupens historie.

Dette sier jeg med den aller største respekt for klubber som har detonert store cupbomber tidligere. Jeg begrunner det ut fra de enorme forskjellene i klubbenes økonomi, kvaliteten på spillerne City har, det skyhøye nivået på deres spill samt at de for øyeblikket ledes av verdens beste manager. 

Han mente også at banen har fått ufortjent mye tyn, og at det er fullt mulig å spill god fotball der. Jeg tror banens beskaffenhet har fått så mye oppmerksomhet fordi den naturligvis ikke er like strøken som det man er vant til fra uke til uke i Premier League. Men vi viste senest onsdag mot MK Dons at det er fullt mulig å spille god fotball her, sa Flynn.

Newport har stort sett alltid hatt tilhold i de lavere divisjonene i det engelske ligasystemet, bortsett fra en periode like før og etter 2.verdenskrig da de forsøkte seg i 2.divisjon. I 1946-47 havnet de helt sist og rykket ned til 3.divisjon etter blant annet å ha tapt 5-1 mot Manchester City på Maine Road i siste serieomgang. Siden den gang har de aldri vært høyere enn på det tredje nivået i ligasystemet.

Det mest minnerike tiåret i deres klubbhistorie, både på godt og vondt, var 1980-tallet. Et tiår som begynte med Europacupspill og som endte med nedrykk fra det proffisjonelle ligasystemet og til slutt konkurs. Før klubben gjenoppstod igjen sommeren 1989.

Etter å ha vunnet den walisiske cupen kvalifiserte Newport seg for Europacup-spill og det som den gang het Cupvinnercupen i 1980-81 sesongen. Her møtte de blant annet Haugar i 2.runde. Et Haugar-lag som i første runde hadde slått ut sveitsiske FC Sion og med det blitt det første norske laget utenfor toppserien til å ta seg videre i en av Europacupene. Etter 0-0 i det første oppgjøret i Haugesund vant Newport 4-0 hjemme i returoppgjøret og tok seg videre til kvartfinale der de møtte Øst-tyske Carl Zeiss Jena. Men her stoppet Europacup eventyret. Etter å ha spilt 2-2 borte i det første møtet, tapte Newport 0-1 å hjemmebane og dermed var det øst-tyskerne som tok seg videre til semifinale med 3-2 sammenlagt.

Nedturen startet for alvor i 1986-87 sesong da det ble nedrykk fra 3.divisjon og sesongen etter røyk man ut av ligasystemet etter å ha havnet helt sist i 4.divisjon med kun 25 poeng på 46 kamper, hele 19 poeng bak nest siste lag.  60 sammenhengende sesonger i ligasystemet var over. De greide heller aldri å fullføre sin første sesong i Conference League sesongen etter. I Februar 1989 ble klubben slått konkurs og resultatene den sesongen ble strøket.

I juni 1989 bestemte en gruppe supporter seg for å starte på nytt med en målsetting om å vinne tilbake plassen i ligasystemet som de mistet etter nedrykket i 1988. De første årene måtte de spille kampene sine et stykke utenfor byen ettersom de lokale myndighetene nektet dem å bruke Somerton Park som hadde vært deres hjemmebane tidligere. De så på den nye klubben som en videreføring av den gamle og at de av den grunn fortsatt skyldte dem penger for leie av banen. Til 1994-95 sesongen var de imidlertid tilbake i Newport igjen og i 1999 skiftet klubben navn til Newport County A.F.C.

I 2001 klarte laget for første gang siden gjenopprettingen å kvalifisere seg for den første ordinære runden av FA Cupen. Der møtte de 2.divisjonsklubben Blackpool. Etter 2-2 borte, tapte de imidlertid 1-4 etter ekstraomganger i omkampen på hjemmebane. 

Klubben flyttet til sin nåværende hjemmebane, Rodney Parade, i august 2012 og året etter var de tilbake i det engelske ligasystemet etter 25 års fravær. Opprykket ble sikret gjennom play-off seier på Wembley mot Wrexham (2-0) etter at de hadde endt som nummer tre i Conference League. Dette var forøvrig den første finalen på Wembley som ble spilt mellom to walisiske lag.

1.okober 2015 overtok Newport County Suppoprters´Trust eierskapet i klubben.

Rodney Parade. Kombinert rugby- og fotballbane

Newport spiller, som tidligere nevnt, sine hjemmekamper på Rodney Parade. En bane som opprinnelig ble bygd for rugby og som eies av Welsh Rugby Union. Banen ble første gang åpnet i 1877 og ble senest oppgradert i 2011. Tilskuerkapasiteten er på rett i underkant av 8.000.

Andre Marriner dømmer oppgjøret. Dette blir den femte gangen han dømmer oss denne sesongen. Sist var i 3-0 seieren borte mot Huddersfield i midten av januar. De tre andre var 6-1 hjemme mot Huddersfield. 4-0 borte mot West Ham og i 2-3 tapet hjemme mot Crystal Palace.

Kampstart er lørdag kl. 18.30 og kampen kan du se på Viasport 1.

Relaterte saker

1 svar

  1. Anonym sier:

    Utrolig nok starter Fernandinho også denne kampen !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.