Før kampen: Everton – Manchester City

Manchester City vil overta ledelsen i Premier League med seier i den omberammede kampen mot Everton onsdag kveld på Goodison Park.

Liverpool avga poeng i sin andre kamp på rad da det til slutt endte 1-1 i mandagens oppgjør borte  mot West Ham på London Stadium, slik at det nå bare skiller tre poeng mellom lagene. Og ettersom Manchester City har bedre målforskjell kan lagene igjen skifte plass på tabellen, dog vil Merseyside-klubben ha en kamp mindre spilt. 

Everton-kampen skulle opprinnelige spilles neste helg, samme helg som Ligacup finalen mellom Manchester City og Chelsea spilles, ergo måtte denne flyttes. Og med et tettpakket kampprogram framover, med eventuelle Champions League- og FA Cup avansement å ta hensyn til samt landslagspauser, hadde man få andre alternativer enn å flytte kampen bakover i tid i stedet for framover som er det vanlige.

Våre gutter reiste seg etter den begredelige forestillingen borte mot Newcastle og tok til slutt en fullt fortjent seier mot Arsenal etter til tider meget oppløftende spill. Vi står nå med fire strake Premier League seire mot dem, sist vi klarte å slå Arsenal fire ganger på rad i toppserien var for over 80 år siden, i tidsperioden 1935-37. Tar vi med Ligacupfinalen forrige sesong er vi nå oppe fem strake seire mot London-klubben.

Aguero med sitt 10. Premier League hat-trick da Arsenal ble slått søndag

Som så mange ganger tidligere spilte Sergio Aguero en sentral rolle i seieren. Han satte likegodt inn alle tre målene våre, og står nå med totalt 10 hat-trick i Premier League og 14 totalt siden debuten mot Swansea i 2011. Bare en spiller har flere hat-trick i Premier Leagues historie, nemlig Alan Shearer med sine11 i løpet av de 441 kampene han spilte i denne turneringen. Aguero har kun brukt 227 kamper på å nå sine 10 første hat-trick. En utrolig prestasjon. Mot topp seks lag har Aguero nå smått utrolige 42 scoringer. Til sammenligning har Harry Kane 21 og Eden Hazard 17. Mens spillere som  Wayne Rooney og Robin van Persie stoppet på henholdsvis 20 og 18 mål mot topp seks klubbene. 

Til denne har Pep Guardiola er nær skadefri tropp å velge fra. De eneste som er uaktuelle for kamptroppen er i følge ham selv Claudio Bravo, Eliaquim Mangala og Vincent Kompany. Det betyr at også Benjamin Mendy er frisk og rask igjen og aktuell for troppen som reiser til Liverpool.

Etter at den 25.serieomgangen er ferdigspilt skiller det kun fem poeng mellom Liverpool på første og Tottenham på tredje plass. På spørsmål om hvorfor alle bare nevner Liverpool og Manchester City i kampen om gullet svarte Pep litt syrlig: det må dere nesten spørre dere selv om. Jeg har aldri sagt at Tottenham ikke er med i gullkampen. Det er fortsatt hele 39 poeng å spille om, og kan lag som Chelsea og Manchester United rade opp mange seire på rad ser jeg ikke bort fra at også de kan blande seg inn i tetstriden, sa Guardiola.

Han vet utmerket godt hvor vanskelig det vil bli å ta med seg alle tre poengene hjem fra Goodison Park. Faktisk har vi ikke vunnet to bortekamper på rad på denne banen siden tidlig på 1990-tallet. Det var også på denne banen Pep fikk sitt hittill største tap som City-manager da hjemmelaget vant hele 4-0 her i hans første sesong som City-manager tilbake i januar 2017.  

Goodison Park har alltid vært vanskelig for oss. Uavhengig av resultatene så er inngangen til kampen som til alle andre kamper. Prøve å gjøre en best mulig prestasjon og vinne kampen. Og selvsagt er det ekstra motiverende at vi kan overta tabelledelsen med seier, sa Guardiola på tirsdagens pressekonferanse.

Mange hadde en del forventninger til Everton foran denne sesongen. Etter lengre tids jakt lyktes klubben omsider å hente inn den tidligere Watford, Hull, Olympiakos, Sporting Lisboa og Estoril manageren Marco Silva (41) som erstatter for Sam Allardyce. Klubbens eier invisterte i tillegg mye penger i et forsøk på å forsterke spillerstallen og ta ytterligere steg opp på tabellen etter forrige sesongs 8.plass. Richarlison ble hentet fra Watford. Yerry Mina og Lucas Digne ble kjøpt fra Barcelona, mens brasilianeren Bernard kom fra ukrainske Shakhtar Donetsk. I tillegg hentet man inn Kurt Zouma på lån fra Chelsea samt Andre Gomes på lån fra Barcelona

Likevel har ikke resultatene levd opp til forventningene. I skrivende stund ligger laget nede på en 9.plass med 33 poeng (9-6-10) og opp til Arsenal på en 6.plass er det nå hele 14 poeng. Sist ble det tap 1-3 hjemme for Wolverhampton, og heller ikke i cupene har det klart å utrette særlig. I Ligacupen røyk de ut for Southampton i 3.runde på straffer etter at det hadde stått 1-1 etter ordinær tid på Goodison Park. I FA Cupen ble Millwall for sterke i 4.runde. Championship-klubben vant 3-2 etter at Everton hadde ledet både 1-0 og 2-1.

Det tilsvarende møtet mellom Everton og Manchester City forrige sesong endte ed 3-1 seier til City. Leroy Sane og Gabriel Jesus sørget for at City den gang ledet 2-0 før kvarteret var spilt, før Raheem Sterling satte inn vårt tredje mål åtte minutter før pause. Yannick Bolasie satte inn hjemmelagets trøstemål midtveis i den andre omgangen.

I det motsatte oppgjøret på Etihad Stadium tidligere denne sesongen vant også City 3-1. Målscorere for City da var Gabriel Jesus med to samt ett av Raheem Sterling. Dominic Calvert-Lewin satte inn Evertons mål.

Til dette oppgjøret må de klare seg uten to av sine mest rutinerte spillere. Både Leighton Baines og Phil Jagielka må stå over grunnet skader. Det samme gjelder midtstopperen Yerry Mina. Midtbanespilleren Idrissa Gana Gueye, som nær hadde havnet i franske Paris St. Germain i løpet av januar-vinduet, er imidlertid klar igjen etter å ha slitt med en lyskeskade. Det samme er Lucas Digne som sonet karantene i helgens oppgjør mot Wolverhampton.

Ikke mange, om noen, Everton-fans unner vel Liverpool et Premier League gull. Men det er likevel ikke snakk om at Everton vil gjøre det noe enklere for Manchester City av den grunn. Manager Marc Silva sier de slett ikke ikke har fokus på tittelkampen, kun på seg selv.

Jeg er sikker på at våre fans vil at vi skal vinne i morgen. Slik det er pr i dag så er det flere enn to lag som sloss om tittelen. Det er fortsatt mange kamper igjen og ingenting vil bli avgjort i denne kampen, sier Silva.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

 • 15.12.2018: Manchester City – Everton 3-1 (Jesus 2, Sterling)
 • 31.03l2018: Everton – Manchester City 1-3 (Sane, Sterling, Jesus)
 • 21.08.2017: Manchester City – Everton 1-1 (Sterling)
 • 15.01.2017: Everton – Manchester City 4-0
 • 15.10.2016: Manchester City – Everton 1-1 (Nolito)
 • Everton har bare vunnet 3 av sine 12 siste Premier League kamper, spilt uavgjort i 2 og tapt 7.
 • Siden begynnelsen av desember er det bare Huddersfield og Fulham som har tatt færre Premier League poeng enn Everton´s 11.
 • Manchester City har allerede avgitt 16 poeng denne sesongen, 2 mer enn i hele fjorårs sesongen.
 • Manchester City har tapt 3 av sine 5 siste bortekamper i Premier League, like mange som på de 35 foregående bortekampene i Premier League.
 • 3 av 4 tap for Manchester City  i Premier League denne sesongen har kommet etter at de tok ledelsen.
 • Manchester City har kun holdt nullen en gang i løpet av sine 6 siste bortekamper i Premier League, det var i 3-0 seieren mot Huddersfield 20.januar.

Dommer er Craig Pawson. Han dømte også det motsatte møtet mellom lagene i midten av desember (3-1 seier til City). Han var også pipeblåser da vi slo Wolverhampton 3-0 hjemme i midten av januar.

Kampstart er onsdag kl.20.45. Kampen vises dessverre ikke direkte på noen norsk kanal. 

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar