Før kampen: Manchester City – Burton Albion

Manchester City er naturligvis skyhøye favoritter til å ta seg til en ny finale i Carabao Cup (ligacupen) når de tar i mot League One-klubben Burton Albion til den første semifinalekampen på Etihad Stadium onsdag kveld.

Returoppgjøret spilles på lille Pirelli Stadium onsdag om 14 dager. I den andre semifinalen skal Chelsea og Tottenham gjøre opp om en finalebillett.

City hadde som ventet små problemer med å ta seg videre til 4.runde i FA-cupen i helgen som var.  Pep Guardiola rokerte som ventet en god del på laget etter den energitappende kampen mot Liverpool tre dager tidligere. Men selv uten spillere som Vincent Kompany, Benjamin Mendy, Aymeric Laporte, Fabien Delph, David Silva, Fernandinho og Sergio Aguero på banen, vant City lekende lett 7-0 mot Championship-kllubben Rotherham. Moro var det også å se Phil Foden fra start, og at han satte inn sitt første av forhåpentligvis mange City-mål på hjemmebane da han satte inn Citys andre mål like før pause. Unge Philippe Sandler, som kom fra nederlandske PEC Zwolle i sommer, fikk også sin City-debut da han erstattet Kevin Bruyne midtveis i andre omgang. Neste motstander i denne turneringen blir forøvrig Burnley, også det hjemme på Etihad Stadium i slutten av måneden.

Etter at vi har vært gjennom en periode med mye skader, kunne Guardiola på tirsdagens pressekonferanse fortelle at samtlige spillere, med unntak av Claudio Bravo og Benjamin Mendy, er friske og raske og aktuelle for onsdagens kamp. Fabian Delph er også klar igjen etter å ha sonet ferdig sin tre kampers karantene etter utvisningen mot Leicester 2. juledag. Hyggelig var det også å høre at Mendy er tilbake i lett trening igjen etter sin kneoperasjon, og at man forventer at han kan trene for fullt igjen sammen med det andre om 2-3 uker.

Manchester City, som er tittelforsvarer og som har vunnet denne turneringen tre av de siste fem gangene, har på veien mot denne semifinalen slått ut Oxford (3-0 borte) i 3. runde, Fulham (2-0 hjemme) i 4. runde og Leicester (1-1, 1-3 e.str, borte) i kvartfinalen.

Burton på sin side har på rad og rekke slått ut Shrewsbury (2-1 på bortebane) i 1.runde, Aston Villa (1-0 på hjemmebane) i 2.runde, Burnley (2-1 hjemme) i 3.runde, Nottingham (3-2 hjemme) i den 4.runden før Middlesbrough ble slått 1-0 på bortebane i kvartfinalen takket være en scoring av Jake Hesketh tidlig i andre omgang.

De ligger pr dags dato på en 9. plass i League One med 35 poeng (10-5-11) på 26 kamper, 10 poeng bak Doncaster som innehar den siste play-off plassen.  De er ubeseiret på sine fire siste kamper (2-2-0), og i generalprøven til denne slo de like godt til med en 4-0-seier borte mot Rochdale. I en kamp der Marcus Harness ble den store spilleren med sine tre scoringer.

Til denne kampen må de klare seg uten Kyle McFadzean og Marvin Sordell som begge er skadet. Midtbanespilleren Stephen Quinn og forsvarsspilleren John Brayford testes på siste trening før kampen. Quinn måte gi seg etter bare 12 minutters spill i borteseieren mot Rochdale med lyskeskade, mens Brayford måtte stå over grunnet en kranglete hamstring.

Nigel Clough er inne i sin andre periode som Burton-manager

Burtons-manager, Nigel Clough, ønsker at hans spillere skal nyte anledningen når det løper ut på Etihad Stadium onsdag kveld. Clough som avsluttet sin aktive karriere i nettopp Manchester City, og som nå er inne i sin andre periode som manager i klubben, ønsker at de skal ta vare på øyeblikket selv om alle odds er i mot dem.

Det er ikke mange som levner oss en mulighet, og det med rette. Men det vil bli en stor opplevelse for våre supportere. Noen av dem har fulgt klubben i 40, 50, 60 år eller mer og har aldri drømt om at de noen gang skulle få se sitt lag i en semifinale i ligacupen.

Jeg så City mot Liverpool og det var til tider ganske skremmende. Deres arbeidsinnsats og kvaliteter over hele banen var imponerende. De har en enorm bredde i stallen, ikke bare de på innbytterbenken. De har også noen av de beste unge spillerne i landet, så samme hvilket lag de stiller så vil det være et meget godt lag. Uansett har du alltid en sjanse til å vinne. I dette tilfellet er vår mulighet svært liten, men den er der, sier Clough.

Burton Albion er en forholdsvis ung klubb, stiftet i 1950, og spilte helt fram til i 2009 i divisjonene under Football League (betegnelse for de fire øverste divisjonene i England).

Det var først i oktober 1998 da den tidligere Nottingham, Liverpool og Manchester City spilleren Nigel Clough kom inn som manager at ting virkelig begynte å røre seg i klubben. De var på det tidspunktet nede på 6. nivå i det engelske ligasystemet.

Clough ledet laget til to 2. plasser i Northern Premier League Premier Divisjon i sine to første sesonger i klubben, før man i 2001-02 vant med 15 poeng ned til lag nummer to på tabellen og rykket opp i Conference League (nivå 5) for første gang i klubbens historie.

De kom for fullt i medias søkelys i januar 2006 da de spilte 0-0 hjemme mot Manchester United i FA-cupens tredje runde. I omkampen på Old Trafford måtte de imidlertid strekke våpen og tapte til slutt 5-0, men tok med seg hele 11.000 fans på turen til Manchester. Rett og slett imponerende for en klubb som til daglig spiller på en stadion med kapasitet på i underkant av 7.000 tilskuere.

2008-09 sesongen skulle ta Burton opp i det profesjonelle ligasystemet (de fire øverste divisjonene) for første gang i historien. Etter en fantastisk start på sesongen ledet de med hele 13 poeng da manager Nigel Clough i januar 2009 valgte å forlate klubben etter godt og vel 10 år til fordel for manager-jobben i Derby. Roy McFarland ble ansatt som midlertidig manager ut sesongen, og i februar var de en stund hele 19 poeng foran nummer to på tabellen. Et bettingselskap gikk så langt som å kåre dem til vinnere av Conference League allerede da, og begynte å betale ut gevinster til de som hadde tippet Burton som vinner.

Men like etter dette stuntet fra bettingselskapet begynte resultatene å utebli, og man måtte faktisk vente helt til siste serieomgang før klubben endelig kunne krones som vinner. Dette til tross for at de også da tapte, 2-1 borte mot Torquay. Men ettersom nærmeste konkurrent Cambridge kun klarte 0-0 borte mot Altrincham kunne man slippe jubelen løs og feire opprykket.

Den aller første seieren i Football League kom i august 2009 da Morecambe ble slått 5-2 hjemme på Pirelli Stadium i den andre serieomgangen, etter at man hadde tapt sin første kamp på dette nivået runden før borte mot Shrewsbury med 3-1. Den første sesongen endte med en 13. plass. Sesongen etter ble det en skuffende 17. plass etter at de lenge hadde vært på øverste halvdel av tabellen.  

Gary Rowett ble ansatt som ny manager foran 2012-13 sesongen, og i sin første sesong ledet han laget til en fjerde plass og Play-off etter å ha misset direkte opprykk med to poeng. I Play-off-semifinalen ble imidlertid Bradford City for sterke. Selv om Burton vant det første oppgjøret  med 3-2 på bortebane, tapte de 1-3 hjemme og røyk ut med 4-5 sammenlagt. Sesongen etter var de nok en gang i Play-off etter å ha endt som nummer 6, denne gang tapte de 1-0 for Fleetwood Town i finalen som ble spilt på Wembley.

Rowett forlot Burton i løpet av 2014-15 sesongen for å overta i Birmingham og inn kom Jimmy Floyd Hasselbaink. Han ledet laget til seier i League Two på første forsøk og dermed opprykk til League One. Jobben Hasselbaink gjorde i Burton gikk ikke upåaktet hen, og i desember 2015 kom Queen´s Park Rangers på banen og hentet ham til London som sin nye manager.

Dermed var det klart for et gjensyn med Nigel Clough igjen, som hadde forlatt managerjobben i  Sheffield United i mai 2015. Clough fortsatte på det gode arbeidet hans forgjenger hadde gjort, og ledet Burton til en 2. plass i League One og et nytt opprykk, denne gang til Championship, også dette for første gang i klubbens historie.

Men det ble bare med to sesonger i Championship. Etter en 20. plass ett poeng over nedrykksstreken i debutsesongen, ble det til slutt en 23.plass og nedrykk forrige sesong. 

Pirelli Stadium, Burtons hjemmebane

De spiller sine hjemmekamper på Pirelli Stadium, en stadion med en tilskuerkapasitet på 6.912 hvorav 2.034 et sitteplasser. Banen ble åpnet i 2005 og tilskuerrekorden er på 6.746 som ble satt mot Derby i august 2016.

Burtons karismatiske styreformann, Ben Robinson, legger ikke skjul på at sjansene for å ta seg forbi Manchester City og til en finale er uhyre små. Spesielt ettersom oppgjøret spilles over to kamper.

Når vi så trekningen på Sky og så at ball nummer en var Burton og at de tre andre bestod av Chelsea, Manchester City og Tottenham måtte vi nesten klype oss selv i armen.

Manchester City er de regjerende Premier League-mesterne. Vi reiser til Manchester onsdag for å nyte øyeblikket. Men når vi så hvordan Rotherham fikk gjennomgå i FA-cupen på søndag, så handler det også om å begrense skadene før returoppgjøret på Pirelli Stadium. 

Interessen i byen er enorm, men realitetene er vel at vi ville slitt med å slå deres tredjelag. Så gode er Manchester City, sier Robinson.

Dommer er Mike Dean. Dette blir andre gang han dømmer oss denne sesongen. Forrige gang var 2. juledag da vi tapte 2-1 borte mot Leicester.

Kampstart er onsdag kl. 20.45 og kampen kan du se på Viasat 4.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *