Fernandinho-effekten

(Leicester-Manchester City 2-1) Fakta først: Manchester City er 18 prosent bedre med Fernandinho på banen. Det er ganske mye, og det forteller en historie om brasilianerens betydning siden han kom til klubben i 2013.

Tallene fra Manchester Citys ligasesonger, med og uten Fernandinho på banen:

 • 173 kamper med Fernandinho, seiersprosent 68, tapsprosent 14.

 • 36 kamper uten Fernandinho, seiersprosent 61, tapsprosent 25.

 • Forskjellen i seiers- og tapsprosent blir da 18 – i favør kampene Fernandinho har spilt.

De fleste har sett betydningen hans – lenge. Tallene bare bekrefter det: Fernandinho er Manchester Citys viktigste fotballspiller.

Han er faktisk blitt viktigere og viktigere, Fernandinho er enda mer sentral i måten Guardiola ønsker å spille fotball på enn han var under Pellegrini.

 • Statistikken under Guardiola i ligaen viser en seiersprosent på 73 og en tapsprosent på 12.

 • I kampene Fernandinho ikke har spilt, synker seiersprosenten til 58 og tapsprosenten øker til 33.

 • Det gir 36 prosent forverring av Manchester Citys resultater uten Fernandinho på banen i Guardiolas regjeringstid.

Nå er selvsagt ikke tapet av Fernandinho den eneste årsaken til at Manchester Citys sesong har fått seg en smekk. To strake tap for første gang siden høsten 2016 (Guardiola – Chelsea og Leicester), tre strake tap hadde Manchester City våren 2016 (Pellegrini – Leicester, Tottenham, Liverpool), nå er det blitt tre tap på de fire siste kampene.

Er da håpet om ligagull borte?

Langt ifra. Sju poeng er verken mye eller lite, og vi er bare midtveis i sesongen. Større forsprang er blitt spist opp, Manchester City har gjort det selv et par ganger (2012 og 2014). Samtidig: Liverpool slipper ikke inn mål, taper ikke fotballkamper. Og de ser sterke ut, kanskje sterkere enn de har gjort siden slutten av 1980-tallet.

Kanskje de skal få sin etterlengtede ligatittel, for første gang på 29 år? Eller skal Tottenham ta sitt første ligagull på 58 år?

Josep Guardiola har fått en utfordring.

Dette kan Manchester City fint hindre. Dette er Josep Guardiolas utfordring nå: Det er nå han og klubben skal vise hva de er laget av. Det er nå klubben kan slå nedenfra for første gang på lang tid.

Endelig er Manchester City i utfordrerposisjon, etter å ha vært sett på som Englands klart beste lag i halvannen sesong. Tåler Liverpool presset? Umulig å si. De har ikke vært i denne situasjonen før, Manchester City har et helt lag av spillere som vet hva som skal til. Det handler i størst mulig grad om å få spillere tilbake fra skade og ut av dårlig form. I tillegg må noen problemer løses:

 • Manchester City er tilbake der backene er for dårlige for spillestilen til Guardiola. Kyle Walker må skjerpe seg voldsomt, spille tryggere. I tillegg bør Danilo spille venstreback, selv om det ikke er ideelt på grunn av middels venstrefot. Jeg tror likevel det er det beste, siden Mendy konstant er skadet og Delph/Zinchenko ikke er backer. Det har vi sett godt de siste kampene. Ballwatcher Delph mot Leicester, “løpt-fra” Zinchenko mot samme motstander, i ligacupen.

 • Guardiola må bruke Stones/Laporte fast i ligakampene. Det er det beste paret.

 • Det vil hjelpe mye når troikaen sentralt på midten kan spille sammen igjen, og nøkkelen ligger trolig i å få De Bruyne, Fernandinho og David Silva på banen samtidig. Det var da City var best forrige sesong, og De Bruyne bekymrer meg litt: Han ser ikke ut til å være i form. Det er noe som mangler. Vi får håpe det bare er manglende kamptrening.

 • Sergio Agüero må begynne å score igjen. Scoringer har lett for å komme i klaser, for spisser. Agüero var god mot Leicester, men han får ikke de rette ballene å jobbe med. Det er her trioen på midtbanen er så viktige, for å få satt opp Sterling og Sané på kantene, i fart. Guardiola må få dette spillet opp igjen, ellers er det sjanseløst på ligagull i 2019.

 • Slitasjen er blitt massiv på få spillere, siden ligacupen og Champions League naturlig nok har tatt krefter, det også.

Svea er bekymret for at Kevin De Bruyne ser ut til å være ute av form.

Jeg liker situasjonen, jeg innrømmer det. Jeg liker litt motgang. På Bohemen onsdag kveld var det som i gamle dager, Manchester United vant, Liverpool vant, Tottenham vant – og City tapte. Det var nesten så jeg måtte le litt. Utenfor Bohemen var det en gatemusikant som spilte så falskt at det passet godt inn i den helvetes kvelden. Tor og jeg måtte le. Det var litt tilbake til gamle dager.

Og det gjør ikke noe – for en kort stund. Manchester City, ikke minst supportere med dårlig hukommelse, må tåle litt motgang uten at alt er krise. Guardiola er plutselig ikke genial likevel, alle spillerne er dårlige og alle avgjørelser går mot Manchester City.

Alt er selvsagt feil. Det er nå klubben, og alle rundt klubben, skal holde hodet høyt, tenke på hvordan tidligere svake perioder er brukt til å komme opp og fram – igjen.

For det er så mye kvalitet i denne gjengen fotballspillere at det bare er å kjøre videre. Det gjenstår 50 prosent av sesongen, Manchester City har igjen både Liverpool, Tottenham, Chelsea og Arsenal på hjemmebane.

Alt er fortsatt mulig.

Men skal poengrekorden fra 2017/18 slås, så må Manchester City vinne resten av kampene …

Børs mot Leicester: Ederson 8 – Danilo 6, Stones 5, Laporte 7, Delph 3 – De Bruyne 5, Gundogan 6, B.Silva 6 – Sterling 3, Agüero 6, Sané 6.

Relaterte saker

9 svar

 1. Flott skrevet enda en gang👏🔥

 2. City må være laget som slepper inn mest mål på sjanser mot. Samt City må være det laget som gir motstander flest sjanser med å ha høyest ballinnehav. Finner ikke noe statistikk på det. Men mye mål imot kontra ball inneha og sjanser mot.

 3. Enig med mye her, Svea. Fotball er en fascinerende øvelse. Mye av den foregår innenfor topplokket. City er dritgode. Litt motgang tåles. Sane løper faktisk vekk fra skuddet som kommer ved det andre målet. 🙄Små marginer.

 4. Fernandinho er savnet og forsvaret fungerer ikke godt uten ham. Men vi har uansett sett strålende fotball tidligere i sesongen og om vi ikke vinner PL er det ingen krise.

 5. Steinar Jørgensen sier:

  Enig i alt. Her var det mye bra. Har lenge ment Fernandinho er vår viktigste spiller. Og enig med deg i at situasjonen nå er spennende. Nå får vi se om L,pool takler presset ved å bli utnevnt til favoritter da. Usikker på det. Og hvem som går videre fra cl i neste runde vil vel også ha innvirkning på Pl. Alle topp 3 lagene henger jo med fortsatt….

 6. Jakob Berge sier:

  Helt enig, vi kan ikke grave oss ned av 2 tap. Skjønner ikke hvorfor pep avkrefter hele tiden at det skal kjøpes i januar. Forrige sesong ble Laporte kjøpt i januar uten at det var spesielt nødvendig? Nå er det uten tvil nødvendig med forsterkninger på den defensive midtbane rollen, som ferna er verdens beste i sin posisjon til å spille på måten pep vil, men han kan ikke spille alt. Ny vb er også nødvendig, vi har jo ikke vb når Mendy er ute, delph og zinch er for dårlig. Nå gjelder det bare for pep å prioritere riktig utover våren ( nedprioritere liga, fa -cup) om det er nødvendig, og vi må sette sjansene våre som vi gjorde tidlig i høst. Er ikke altfor bekymret for forsvaret, det har vært one in a million skudd som har gått inn og tabber av backene som har avgjort. Ederson er rå med ballen i beina, men syns ikke han redder for mye med henda.

 7. Anonym sier:

  Jada. Statstikken lyg aldri. Fernandinho er ein særdeles viktig mann for oss. Men det handlar om å planlegge utan no 25. Det har ikkje Pep gjort i tilstrekkeleg grad ( skader og karantener er ein del av gamet). Stones «må prøve rollen for å utvikle seg som spiller» held ikkje på dette nivået. Får håpe Dinho er tilbake 3 januar. Den kampen er crucial. Om han ikkje er klar tenkjer eg De Bruyne er mannen i rollen. Tacklingssterk, evne til å lese spillet og pasningssterk på nivå som Dinho – og enda bedre til å finne Sane, Aguero og Sterling med tidlig pasning er grunnene til at dette er verd å prøve. Laporte på v.back med Stones og Otamendi i midten. Walker må inn igjen.

 8. Flott analyse. Samtidig håper jeg at ballvinning høyt i banen konmer tilbake. Synes det ikke har vært like fremtredende de siste kampene.

 9. Janos T sier:

  Dessverre City-fans. Liverpool går all inn mot City og vinner kampen. Liverpool er pr dd Europas beste lag og det vil Man C få merke på hjemmebane. Til de grader.

Legg igjen en kommentar