Før kampen: Oxford United – Manchester City

Pep Guardiola kommer til å gi mange av de spillerne som har fått lite spilletid så langt denne sesongen en mulighet til å vise seg fram når vi starter tittelforsvaret av Carabao Cup (Liga Cup) borte mot Oxford tirsdag kveld.

Ungutten Ari Muric (19), som ble hentet tilbake fra et utlån i NAC Breda da Claudio Bravo ble langtidsskadet får trolig sin debut i mål. I forsvarsrekken kan det være klart for et gjensyn med Danilo som er tilbake i trening igjen etter å ha blitt skadet i sommerens VM sluttspill. Oleksandr Zinchenko, som ved flere anledninger vikarierte som venstreback forrige sesong, har ikke fått noe spilletid så langt denne sesongen. Her får han trolig sjansen. Guardiola har også uttalt at han ønsker å prøve John Stones som defensiv midtbanespiller, og Stones fikk noen minutter i denne posisjonen da han kom inn for Fernandinho mot slutten av lørdagens oppgjør mot Cardiff. Dette bør være en fin mulighet for Stones til å få prøvd seg mer i denne posisjonen og samtidig gi Fernandinho verdifull hvile med tanke på senere oppgaver.

Ellers er det nok duket for Phil Foden fra start på midtbanen etter et fint innhopp lørdag. Gabriel Jesus kommer ganske sikkert inn på topp i stedet for en småskadet Sergio Aguero, og forhåpentligvis blir det litt spilletid på Brahim Diaz også.

Sist lagene møttes var i mars 1998 da Joe Royles gutter måtte seg seg slått 2-0 foran 28.690 tilskuere på Maine Road. Sesongen endte med at vi rykket ned til tredje nivå for første gang i klubbens historie. Oxford endte den gang som nummer 12 på tabellen, 10 poeng foran Manchester City. Klubber som Bury og Tranmere endte også foran Manchester City den sesongen så vi kan vel trygt si tidene har forandret seg. Det omvendte møtet den sesongen, på Oxford tidligere bane Manor Ground, endte forøvrig 0-0. 

Totalt har vi møtt Oxford 12 ganger i seriesammenheng, alle på 1980- og 1990-tallet. Det har endt med 5 seire til hver av lagene samt 2 uavgjorte oppgjør. I cup-sammenheng har vi møtt dem en gang tidligere. Det var i FA Cupens 3.runde i januar 1974, på Manor Ground. Manchester City vant 5-2 etter scoringer av Dennis Law (2), Mike Summerbee (2) og Rodney Marsh.

Oxford hadde sin hittil eneste storhetstid på midten av 1980-tallet.  I 1985-86 sesongen spilte de sin første sesong på det høyeste nivået i England, bare 23 år etter at klubben ble tatt opp i det profesjonelle ligasystemet ( de fire øverste divisjonene). De berget plassen i siste serieomgang etter å ha slått Arsenal 3-0, og vant også Ligacupen samme sesong etter å ha slått Queen´s Park Rangers 3-0 i finalen.  Dette hadde kvalifisert dem for det som den gang het UEFA Cup, men de fikk aldri muligheten til å prøve seg i denne europeiske turneringen ettersom engelske klubber var blitt utestengt av UEFA grunnet Heysel-tragedien året før. 

Men etter tre sesonger på øverste nivå var det slutt på moroa, i 1988 var nedrykk et faktum. Dette var starten på en 18 år lang nedtur som til slutt så dem forsvinne ut av ligasystemet og ned på 5.nivå i 2006. Dermed ble de den første klubben som hadde vunnet et av de tre store (Seriemester, FA Cup og Ligacup) trofeene i engelsk fotball til å falle utenfor ligasystemet. Fire år senere var de imidlertid tilbake igjen, og etter 6 sesonger på nivå fire (League Two), rykket de i 2016 opp på nivå tre (League One) hvor de nå befinner seg.

Ron Atkinson, kanskje mest kjent for sin managerkarriere i blant andre Aston Villa, Manchester United, Coventry, Sheffield Wednesday og Nottingham holder klubbrekorden i antall kamper for Oxford (560 i perioden 1959-71). Mens broren, Graham Atkinson, holder klubbrekorden i antall scoringer med sine 107 i perioden 1962-74.

Kassam Stadium

Fram til 2001 var Manor Ground deres hjemmebane, da flyttet de til nye Kassam Stadium med en tilskuerkapasitet på 12.500. Banen har fått navn etter den tidligere styreformannen i klubben, Firoz  Kassam. Et karakteristisk trekk med banen er at den bare har tribune på tre av sidene, bak det ene målet der det ikke er tribune finner man en parkeringsplass.

Lagets manager er Karl Robinson (38). Han ble ansatt som manager i Oxford i mars 2018 og har tidligere manager-erfaring fra Milton Keynes Dons og Charlton. Som aktiv spilte han stort sett i de lavere divisjoner i England samt for et par klubber i Wales. Trener-karrieren startet som assistent til Paul Ince i Milton Keynes Dones, før han i 2010 overtok ansvaret som manager bare 29 år gammel. Den gang det yngste manageren i det engelske ligasystemet. 

Klubben har hatt en tung start på denne sesongen, i øyeblikket ligger de på en 23.  plass og nest sist i League One med fattige 5 poeng på de 9 første kampene. Den ene seieren de har i ligaen så langt denne sesongen kom i slutten av august da de slo Burton Albion 3-1 på hjemmebane. De kvalifiserte seg til 3.runde i Carabao Cup ved å slå League Two klubben Newport County 3-0 borte. I den første runden ble Coventry slått 2-0 hjemme på Kassam Stadium.

Laget kanskje mest kjente spiller er Jamie Mackie, spilleren som sendte Queen´s Park Rangers opp i 2-1 på Etihad Stadium den vakre mai-dagen i 2012 da vi til slutt vant 3-2 etter to scoringer på overtid og ble Premier League mestre for første gang. Han er imidlertid ikke med i denne grunnet skade. Laget sliter med skadeproblemer og foran lørdanes hjemmekamp mot Walsall (tap 1-2) hadde manager Karl Robinson kun 15 A-lags spillere å velge mellom. 

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

  • 07.03.1998: Manchester City – Oxford 0-2
  • 01.11.1997: Oxford – Manchester City 0-0
  • 02.02.1997: Oxford – Manchester City 1-4 (Kinkladze 2, Røsler, Selvmål)
  • 13.11.1996: Manchester City – Oxford 2-3 (Dickov, I.Brightwell)
  • 29.04.1989: Oxford – Manchester City 2-4 (Gleghorn, White, I. Brightwell, Selvmål)

Dommer er Roger East. Sist han dømte oss var tilbake i oktober 2017 da vi slo Burnley 3-0  hjemme på Etihad Stadium. 

Kampstart er tirsdag kl. 20.45 og vises på Viasport 2 i Norge.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar