Før kampen: Arsenal – Manchester City

Endelig er ventetiden over. Til helgen sparkes en ny Premier League sesong i gang og Manchester City skal forsøke å bli det første laget på 10 år til å forsvare sin tittel. Sist det skjedde var i 2008-09 da Manchester United tok sin tredje ligatittel på rad. Første hinder på veien mot en eventuell ny Premier League tittel er Arsenal på Emirates Stadium.

De tre siste forsvarene av Premier League-tittelen har imidlertid alle endt med solide mageplask. For tre sesonger siden havnet tittelforsvarer Chelsea 31 poeng bak vinner Leicester. Sesongen etter var ting snudd på hodet. Da vant Chelsea, hele 49 poeng foran tittelforsvarer Leicester. Mens forrige sesong endte med at regjerende mestre Chelsea havnet på en 5.plass hele 30 poeng bak Manchester City. Så de tre siste sesongene har altså de regjerende Premier League-mestrene havnet til sammen 110 (!!!!) poeng bak de nye mesterne.

På grunn av sommerens VM-sluttspill i Russland, har sesongoppkjøringen på langt nær vært optimal. Mange av spillerne var først tilbake i trening igjen mandag i forrige uke. Likevel viste et noe redusert City-lag lovende takter da Chelsea ble slått 2-0 i Community Shield på Wembley søndag. 

På overgangsfronten har det vært relativt stille. Eneste nykommer av betydning er Riyad Mahrez som ble kjøpt fra Leicester tidligere i sommer. I tillegg har vi hentet inn unggutter som Carlos Gomes (fra Paris St. Germain), Adria Bernabe (Barcelona) og Phillipe Sandler. Borte fra Citys bøker er spillere som Joe Hart (Burnley), Yaya Toure (frigitt), Angus Gunn (Southampton), Pablo Maffeo (Stuttgart) og Bersant Celina (Swansea). I tillegg er en rekke unge spillere lånt ut til diverse klubber. Blant annet skal Tosin Adabaraioyo prøve seg i West Bromwich denne sesongen, mens Lukas Nmecha skal forsøke seg i Preston.

På fredagens pressekonferanse bekreftet Pep Guardiola at både Raheem Sterling og Kevin De Bruyne er klare for kamp til tross for at de returnerte fra ferie så sent som mandag denne uken.  Sterling er liten og lett og trenger bare fire-fem dager på å komme i god fysisk form, mens De Bruyne returnerte i topp fysisk form, sa han. Dermed er det trolig bare Danilo som ikke er klar for kamp. Han sliter fortsatt med en ankelskade han pådro seg under landslagsspill for Brasil i sommer.

Pep kunne også bekrefte at Douglas Luiz ikke fikk innvilget arbeidstillatelse, og han derfor mest sannsynlig sendes ut på et nytt låneopphold. Forrige sesong var han på utlån i spanske Girona. «Jeg er trist og lei på hans vegne. Han har utvilsomt mange gode kvaliteter, og han vist på trening at han kunne blitt en nyttig spiller for oss.»

Pep lar seg heller ikke affisere av at Liverpool-manager Jürgen Klopp drar fram City som den store favoritten til å ta en ny Premier League tittel. «Jeg har vært i denne situasjonen i ni år så det er ikke noe problem. Takk til Jurgen for hyggelige ord», sa Pep.

Arsenal skilte i sommer lag med Arsene Wenger etter at franskmannen hadde ledet London-klubben i hele 22 år. Ny manager er spanjolen Unai Emery (46). Emery kommer fra manager-jobben i Paris St.Germain der han i løpet av to sesonger vant Ligue 1 en gang, den franske cupen og ligacupen to ganger samt Trophee des Champions (fransk supercup) to ganger. 

Unai Emery

Emery har også manager-erfaring fra klubber som Lorca Deportiva (2005-06), Almeria (2006-08), Valencia (2008-12), Spartak Moskva (2012) og Sevilla (2013-16). Sevilla vant imponerende nok UEFA Europa League tre ganger på rad under Emerys ledelse.

I løpet av sommeren har man rukket å hente inn fem nye spillere. Keeperen Bernd Leno har kommet fra Bayer Leverkusen. Forsvarspillerne Stephan Lichsteiner og Sokrates Papastathopoulos er hentet fra henholdsvis Juventus og Borussia Dortmund. I tillegg har man hentet inn midtbanespillerne Lucas Torreira fra Sampdoria og Matteo Guendouzi fra franske Lorient.

Borte er spillere som Per Mertesacker (lagt opp), Santi Carzola (Villareal), Calum Chambers (lån til Fulham), Lucas Perez (West Ham) og Jack Wilshire (West Ham).

I tillegg må Arsenal klare seg uten den bosniske backen Sead Kolasinac de neste 8-10 ukene etter at han pådro seg en kneskade i en treningskamp mot Chelsea forrige uke og Laurent Koscielny som også er langtidsskadet. Nacho Monreal og Danny Welbeck sliter også med skader og blir neppe klar til søndag.

Lagene møtte hverandre tre ganger forrige sesong, to i Premier League samt i finalen i Carabao Cup på Wembley. Det endte med tre City-seire med tilsammen 9-1 i målscore. Seieren på Emirates, bare fire dager etter Ligacup-finalen på Wembley, var imidlertid bare vår andre Premier League seier på denne banen siden den ble tatt i bruk i 2006. I tillegg har vi en seier i Ligacupen tilbake i 2011.  På de 12 siste innbyrdes oppgjørene har Arsenal kun to seire, fem har endt uavgjort mens City har vunnet fem. 

Sist lagene møttes i serieåpningen var i 1994, den gang vant Arsenal under ledelse av George Graham 3-0 på Highbury. Skulle Manchester City vinne på søndag vil det være første gang siden 1936 (!!) at vi vinner to toppserie kamper på rad borte mot Arsenal. 

Manchester City er ubeseiret i de ni siste serieåpningene, og har vunnet de syv siste. Sist vi tapte i en seriepremiere var i 2008. Den gang ble Aston Villa for sterke og vant 4-2 på Villa Park.

5 siste innbyrdes oppgjør:

01.03.2018. Arsenal – Manchester City 0-3 (M.C.: B. Silva, D.Silva, Sane)

25.02.2018: Arsenal – Manchester City 0-3 (M.C.: Aguero, Kompany, D.Silva). Spilt på Wembley

05.11.2017: Manchester City – Arsenal 3-1 (M.C.: De Bruyne, Aguero, Jesus)

23.04.2017: Arsenal – Manchester City 2-1 e.e.o (M.C.: Aguero) Spilt på Wembley

02.04.2017: Arsenal – Manchester City 2-2 (M.C.: Sane, Aguero)

Michael Oliver

Dommer er Michael Oliver (33) fra Northumberland. Han fikk sin debut som Premier League dommer i 2010 bare drøyt 25 år gammel, og har vært FIFA dommer siden 2012.

Han var også kampleder i serieåpningen forrige sesong da vi slo Brighton 2-0 borte, og da vi møtte søndagens motstander på Etihad (seier 3-1).  De to andre kampene han dømte oss i var i 2-1 seieren på Old Trafford og i 1-0 seieren hjemme mot Chelsea.

Kampstart er søndag kl.17.00 og kampen kan du se på TV2 Sport Premium.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar