How the league was won

Manchester City vant et suverent seriegull i 2017/18. Det er ikke måte på hvilke rekorder som ble slått og satt. Men hvordan skjedde det – egentlig? Hva var hovedgrunnene til at sesongen ble som den ble? Hvem gjorde hva?

Jeg skal prøve å gi noen svar her, ved å dele sesongen opp i elementer og tidspunkter, hvilke spillere som var avgjørende og når de forskjellige nøkkelkampene ble avgjort.

Det er en vanskelig øvelse. Men jeg kan starte med å si at Manchester City hadde fire spillere på tosifret antall ligamål for første gang på 50 år. Neil Young (19), Francis Lee (16), Colin Bell (14) og Mike Summerbee (14) fra 1967/68 ble endelig tangert – av Sergio Agüero (21), Raheem Sterling (18), Gabriel Jesus (13) og Leroy Sané (10).

Sånt spiller inn.

Begge sesongene ga ligagull.

Da Kyle Walker ble utvist i den første hjemmekampen mot Everton og et 10-manns sterkt Manchester City slet med å bryte gjennom Everton-forsvaret, kun scoret ett mål og spilte 1-1, var det ingen ting som tydet på det som skulle komme.

City slet foran mål. Et selvmål hjalp godt i serieåpningen borte mot Brighton, og mot Everton scoret Raheem Sterling i det 82. minutt. Det skulle vise seg å bli en vane, både Sterling-mål og sene scoringer.

Sju minutter på overtid sikrer Raheem Sterling City seieren over Bournemouth.

Det er alltid vanskelig å plukke ut avgjørende kamper, men jeg mener en svært viktig hendelse kom allerede i 3. serierunde. Bournemouth borte, City med 70 prosent ballinnehav. Men det står 1-1. Nok en gang gir ikke spillet uttelling. Dommeren legger til sju minutter. Bare sekunder før han skal blåse av scorer Raheem Sterling – igjen. Og Manchester City vinner, løfter seg til fjerdeplass på tabellen.

Kampen etter, og nå har Manchester City fått inn den flyten gode lag ofte har, etter en litt sirupstart: Liverpool kommer på besøk. Liverpool kunne fint ha ledet kampen, kanskje med to mål, da Sadio Mané desperat prøver å treffe ballen, treffer i stedet keeper Ederson – og blir utvist. I stedet for at Liverpool-presset gir utligning, scorer City et til før pause og et rett etter pause. Kampen er kjørt, Liverpool er kjørt. City vinner 5-0 og ligger på andreplass på tabellen.

Da løsner det. 5-0 mot Liverpool følges opp med 6-0 mot Watford og 5-0 mot Crystal Palace. City har tatt teten. Og nå står den hittil største testen for tur: Regjerende mester Chelsea på Stamford Bridge.

Kamp to av avgjørende kamper, etter min mening, men kanskje den aller viktigste.

Kevin De Bruyne avgjør kampen mot Chelsea på Stamford Bridge.

For selv om det «kun» blir 1-0 til City, så dominerer utfordreren mot mesteren. 62 prosent ballinnehav på Stamford Bridge – det er ganske vilt mot det som kanskje har vært det beste laget i engelsk fotball totalt de siste 15 årene. Kevin De Bruynes rocket av et venstrebeinsskudd avgjør kampen, City ligger på toppen – og ser seg aldri tilbake.18 ligakamper på rad vinner City. Fra 28. august til 31. desember 2017, vinner Manchester City alle ligakampene. Fire hele fotballmåneder med bare seirer.

Det var helt vilt.

Midt inne i den rekken, kommer nøkkelkamp nummer tre: Manchester United på Old Trafford, 10. desember. David Silva og Nicolas Otamendi scorer, og City markerer revir: De vinner sin femte ligakamp på Old Trafford på de sju siste forsøkene. Og avstanden til konkurrentene bare øker. Sterling avgjør – igjen – på overtid, mot Southampton med et fantastisk skudd. David Silva avgjør i sluttminuttene mot West Ham, i to hjemmekamper som kunne gått galt.

I stedet renner poengene og scoringene inn. Tottenham kommer til Manchester, i god form og med et håp, og får 1-4 i sekken. City har nær 80 prosent ballinnehav borte mot Newcastle, et lag som har gitt opp før kampen har startet. Det blir bare 1-0 (Sterling igjen), men kampen forteller mye: Mange har resignert når de møter Manchester City. De er for gode, rett og slett.

Det måtte en gang ta slutt. På nyttårsaften spilte City 0-0 mot Crystal Palace på Selhurst Park.

Det stopper først borte mot Crystal Palace, på nyttårsaften. 0-0, det første poengtapet siden 21. august. Og den første seriekampen City ikke scorer mål. Da er det spilt 21 av 38 ligakamper, og mange mener kampen om ligagullet 2017/18 allerede er over.

Derfor tåler City også at sesongens første tap kommer i Liverpool 14. januar. City reiser seg med en gang og vinner de to neste, spiller uavgjort i en tøff bortekamp mot Burnley, før Leicester knuses 5-1 og Arsenal blir overkjørt på sin egen hjemmebane med 3-0 i sekken.

Dette er etter min mening nøkkelkamp nummer fire. Den kom rett etter triumfen i ligacupen og en oppsiktsvekkende exit fra FA Cupen mot Wigan, men City tok ut sitt beste, rundspilte Arsenal på deres egen bane – og markerte. Med ti kamper igjen var det i realiteten over.

Neste: Chelsea hjemme. 71 prosent ballinnehav, Chelsea hadde ikke et skudd på mål. Hvis noen lurte på om City skulle sprekke noen gang: Dette var svaret, selv om resultatet ikke ble verre for Chelsea enn 1-0 til City.

7. mai ble Premier League-pokalen løftet.

På de ni siste kampene vant City sju. Uavgjort 0-0 hjemme mot Huddersfield da ligagullet skulle feires var sånn som kan skje. En liten flekk på rullebladet kom da 2-0 mot Manchester United ble til 2-3. Men det spilte mindre rolle. Kampen på Old Trafford i desember var viktigere, fordi da var ikke avstanden mellom lagene så stor. Ligaen var avgjort da United kom til Eastlands i april.

Gabriel Jesus-scoringen mot Southampton i siste serierunde oppsummerer egentlig mye av sesongen: Den kom selvsagt på overtid. Og nå skal du få se noe interessant:

 • Av Manchester Citys 143 scoringer i liga og cuper i 2017/18 kom 36 av dem (18 prosent), altså nesten hver femte scoring, etter det 80. minutt.
 • Går vi til de siste fem minuttene, altså 1/18 av kampen, så scoret Manchester City hele 17 mål (12 prosent) i den perioden. Dette er helt essensielt for et vinnerlag, de beste lagene gir seg aldri, de scorer i sluttminuttene eller på overtid.
 • Det var ingen fem-minutters-periode i kampene som City scoret så ofte som fra det 85. minuttet – og ut kampen.
 • Listen:
 • 85-90 min: 17 scoringer.
 • 50-55 min: 11 scoringer.
 • 45-50 min: 10 scoringer.
 • City scoret færrest mål i litt «kjedelige» perioder som 35-40 min og 65-70 min – kun fire mål ble scoret i de periodene.

Totalt spilte Manchester City 57 fotballkamper i 2017/18. 81 prosent av dem ble vunnet. I ligaen var det enda høyere – 84 prosents seiersmargin. Det vil si at hvis du dro på 10 City-kamper forrige sesong så burde du ha sett åtte eller ni seirer. Ganske vilt.

Belastningen på spillerne var stor. Kevin De Bruyne spesielt. Og Fernandinho. Disse to må spille mindre denne sesongen. I hovedsak var det 16 spillere som var årsaken til den gode sesongen, og som stort sett spilte hele tiden. De spilte fra 21 (Kompany) til 53 (Bernardo Silva) kamper.

Gabriel Jesus avsluttet målshowet forrige sesong med en scoring på overtid mot Southampton i siste kamp som sikret City 100 poeng.

Men målshowet fortsatte.

143 scoringer i alle turneringer, gir 2,5 mål i snitt pr kamp. 45 baklengs gir 0,8 i snitt. Så sjansen for 2-0 eller 3-1 var overhengende hvis du dro på kamp med Manchester City i 2017/18.

I 27 av kampene scoret Manchester City tre mål eller mer.

I 2017/18 scoret Manchester City 106 ligamål. Det er interessant å tenke på at klubben i de tre siste sesongene før araberne kom inn, totalt scoret 117 mål.

Jeg har sagt det før, og jeg gjentar det gjerne: En sesong som 2017/18 tror jeg aldri du får oppleve igjen. 100 poeng av 114 mulige. Tenk litt på det. 32 av 38 mulige seirer. 106 scoringer, og 19 poengs seiersmargin.

Det er mye å følge opp for Josep Guardiola og spillerne hans denne sesongen.

Så det er bare å komme i gang.

3 svar

 1. Jakob Berge sier:

  Sier ikke nei takk til en lignende sesong ihvertfall. Uansett tror jeg det kun står en ting i hue på eierne, og det er CL tittel. Tror de gir blanke i PL nå..

 2. Svea sier:

  Poeng det, helt enig. Men denne sesongen tipper jeg det blir mye 3-4-3 eller 3-5-2.

 3. Arne Solheim sier:

  Bra skrevet igjen Svea.👍

  «hvis du dro på 10 City-kamper forrige sesong så burde du ha sett åtte eller ni seirer. Ganske vilt»

  Jeg var over og så 3 kamper. 8 dagers tur. Liverpool borte. Tap. United heime. Tap. Liverpool heime Tap
  Ja det ble ganske vilt :o)
  Ble en opplevelse uansett. Så gleder meg til ny sesong begynner.

Legg igjen en kommentar