Gjør City samme feilen igjen?

Det har vært godt med en pause fra Manchester City, uansett hvor fantastisk sesongen var. Men nå er jeg tilbake. Og ikke forvent noen unison hyllest til verken klubb eller lag fra denne signaturen …

Så hva kan vi forvente av Manchester City i 2018/19? Hva har skjedd siden Gabriel Jesus sendte klubben opp på 100 poeng med sesongens siste spark på ballen borte mot Southampton?

Jeg må starte med Liverpool. For det er her bekymringen min allerede nå dukker opp, og det skyldes ikke at jeg frykter Liverpool mer enn andre lag.

Selv om det er en annen tid i dag enn på 1970-tallet så er det noe som, etter min mening, fortsatt gjelder. Da Liverpool, stort sett, vant ligaen hver sesong på 1970- og 1980-tallet, gjorde de en ting som jeg etter hvert skjønte mer og mer av jo eldre jeg ble:

Hver gang de vant ligaen, kjøpte de to nye spillere. Akkurat da andre kanskje trodde at laget og klubben var god nok, da handlet Bill Shankly Bob Paisley, Joe Fagan eller Kenny Dalglish. Ofte gikk den ene spilleren rett inn på laget, den andre ble sittende på benken – kanskje for å lære.

Nils Arne Eggen har erfaring med å vinne pokaler.

Poenget er at det letteste er å hvile deg når du er best. Nils Arne Eggen sa det klokeste jeg noen gang har hørt: «Det er vanskelig nok å vinne én gang. Men det å gjenta det, det er det som virkelig er vanskelig.»

RBK, med Eggen som sjef i ti av dem, vant ligaen i Norge 13 ganger på rad.

Det kommer selvsagt aldri Manchester City til å gjøre, men skal klubben bli regnet som en av de store i engelsk fotball de siste årene, bør de i det minste vinne to ligatitler på rad.

Historien har vist at det er ekstremt vanskelig.

Ingen har klart det siden Manchester United gjorde det for ti år siden.

Dette er fakta om ligamesterne siden 2009:

 • 2010: Manchester United – 1 poeng bak ligavinner Chelsea.
 • 2011: Chelsea – 9 poeng bak ligavinner Manchester United.
 • 2012: Manchester United – målforskjell bak ligavinner Manchester City.
 • 2013: Manchester City – 11 poeng bak ligamester Manchester United.
 • 2014: Manchester United – 22 poeng bak ligamester Manchester City.
 • 2015: Manchester City – 8 poeng bak ligamester Chelsea.
 • 2016: Chelsea – 31 poeng bak ligamester Leicester.
 • 2017: Leicester – 49 poeng bak ligamester Chelsea.
 • 2018: Chelsea – 30 poeng bak ligamester Manchester City.
 • 2019: Manchester City – ?

Sju av ni ganger har altså mesteren i praksis vært sjanseløs. Kun to Manchester United-sesonger har vært i nærheten, og City har knapt vært i nærheten de to gangene de skulle forsvare tittelen.

Og vi kan jo, for sikkerhets skyld, ta med følgende: I 1969 skulle Manchester City forsvare tittelen. De var 27 poeng (med to poeng for seier) bak ligamester Leeds United.

Og enda verre: Da City skulle forsvare ligatittelen i 1938, endte det med nedrykk – selv om avstanden til ligavinner Arsenal kun var 16 poeng …

Det var historie. Tilbake til utgangspunktet: Spillerkjøp.

Scott Sinclair – ingen forsterkning for City.

I 2011/12 vant Manchester City ligaen. Den sommeren kom følgende spillere til klubben: Maicon, Mitija Nastasic, Jack Rodwell, Scott Sinclair og Javi Garcia. Ingen av dem var egentlig gode nok for laget, City kom aldri ut av startblokkene med stor fart – og endte 11 poeng bak Manchester United.

I 2013/14 vant Manchester City ligaen. Den sommeren kom følgende spillere til klubben: Bacary Sagna, Eliaquim Mangala, Fernando, Frank Lampard – og i januar: Wilfried Bony. Ingen av disse spillerne forsterket laget, og City endte åtte poeng bak Chelsea.

I 2017/18 vant Manchester City ligaen – suverent. Hva har så skjedd i sommer?

For det første har omtrent samtlige i A-stallen vært i VM, er slitne, og vi må regne med en annen type sesong enn i 2017/18 der alle spillerne startet friske og uthvilte. Det er stor forskjell på en sesong som kommer i etterkant av et mesterskap og en sesong som starter etter en god sommerferie for spillerne – og ikke minst en god oppkjøring. Nå er dette likt for alle, men det er selvsagt en ulempe for de klubbene som har mange spillere med i mesterskap.

Manchester City hadde flest spillere av alle i VM 2018.

Så regn med en noe treg åpning fra mange spillere denne sesongen. En sesong der Manchester United har forsterket, det samme har Liverpool, Chelsea og Arsenal. Tottenham kommer til å gjøre det også.

Riyad Mahrez – altfor dyr, mener Svea.

Manchester City har kjøpt Riyad Mahrez for £60m. Altfor dyrt, selvsagt, for en 27-åring som det ikke er enkelt å se at vi trenger. Men samtidig, tilbake til utgangspunktet: Det er når du er best at du skal forsterke.

Det er her jeg møter meg selv i speilet: Jeg vil jo egentlig at City ikke skal bruke flere pund på spillere på en stund, fordi stempelet «kjøpelag» liker jeg dårlig. Jeg syns det er litt pinlig, faktisk. Samtidig, tilbake til utgangspunktet: Historien viser at du må handle når du er god. Problemet er hvem. Jorginho valgte Chelsea, Fred og Sanchez valgte Manchester United. City har en stor og god nok stall, egentlig.

Samtidig: Vi vet det blir verre denne sesongen, vi vet at de andre (spesielt Man United, Liverpool og Chelsea) kommer til å nærme seg. Har City dybden til å holde de andre unna?

Jeg har ingen forslag på navn, kanskje bortsett fra at Sander Berge hadde vært et billig og genialt kjøp. Men jeg vet at det bør forsterkes.

Og jeg vet at dette blir en helt annen sesong enn den da Manchester City «fløy» gjennom ligaen, tok 100 av 114 poeng, scoret 106 mål og tapte kun to ligakamper hele sesongen.

Uansett hvor mye vi stoler på Guardiola.

6 svar

 1. Øystein Wolf sier:

  Det er bra å være nøktern og realistisk i den blå bobla vår. At City har en bred og god stall, hersker det ingen tvil om. Men klarer de virkelig å holde presset, motivasjonen, driven og alt det en sesong hvor de, nok en gang, er laget ALLE skal slå? Få en midtbanespiller og spiss på plass, så er mye gjort. Da vi vant -12 hadde vi fire spisser (Balotelli, Tevez, Aguero og Dzeko) vi kunne bytte på. Ja, vi bøtta inn mål i fjor, men det hadde jo vært greit å ha noen «bak» Aguero og Jesus. Kanskje dette er Nmecha sitt år? Intet hadde vært bedre å få enda en egenprodusert spiller opp på A-laget og følge i Fodens fotspor.
  Midtbanen er slagkraftig så det holder, men som «alle» sier: Finn en arvtager til Fernandinho. Alle har godt av konkurranse og Pep har jo sagt han vil ha to alternativ per plass. Takk og lov at City nekter å la seg presse av høye priser! Nå bare lurer jeg på hvor god plan B og C er hos de høye herrer på Etihad etter at de brukte EVIGHETER på å IKKE lande Jorginho. Hvem pokker var det i den prosessen som løy eller halte ut tida?? Det KAN da vel ikke være så enkelt som at han foretrakk livet i London fremfor flotte Manchester???? I så fall: good riddance!
  Kommende sesong blir tøff. Ingen tvil om at de andre lagene i toppen har forsterket, men til gjengjeld har City en tropp som er innkjørt, trygg på hverandre og Pep, i tillegg til selvtillit. Ulempen er slitasjen rundt VM og å lade opp til ny sesong med unggutter og B-spillere. Joe Hart og Jason Denayer? Joda, du tror det ikke før du får se det.

  TRUE BLUE!!

 2. Ove K. Kjølstad sier:

  Hvis man skal forsterke laget med to spillere så er man halvveis i kjøpene. Det trengs bare en til. Nå viser det seg at Jorginho bare var andre valget. Signalene i dag er at man ikke skal handle flere, men det kan være et taktisk utspill. Vi får se hvor det bærer hen. Imidlertid så er stallen litt liten. Man har/hadde i fjor bare 20 senior spillere (jeg anser Zinzenko for å være en ungdomsspiller. Han går det rykter om vil bli solgt etter USA turen.) Jeg håper de finner en ny, senior forsterkning samtidig som de øker med «ungdomsspillere». Jeg ser at Patrick Roberts går som ungdsomsspiller også neste sesong. Få han med sammen med de som var der i fjor.

 3. Ove K. Kjølstad sier:

  Man må ikke glemme at City hadde stramme budsjetter å handle for i 2012 og 2014 pga FFF.

 4. Tor Sønsteby sier:

  Verdens klart beste og mest potente spiller fremover blir vel Mbappe , – har utviklet seg ekstremt, det jeg så av han i VM er at han har et toppnivå ingen annen spiller er i nærheten av , – noen andre som er enig? Men at han havner hos oss tror jeg ikke, – han vil isåfall være i en egen liga, også lønnsmessig. For meg må vi gjerne sprenge banken for han og selge unna det vi har, men det er liksom ikke så enkelt..

 5. Jan Henning Andersen sier:

  Jeg tror ikke vi behøver ytterligere forsterkninger, Pep kan utvikle og skifte posisjoner både når der gjelder Delph, Gundogan og ikke minst Foden. Sistnevnte har jeg stor tro på denne sesongen.

 6. hawkgg sier:

  «Altfor dyrt, selvsagt, for en 27-åring som det ikke er enkelt å se at vi trenger.» En av de beste kantsp… https://t.co/XSq8qqi9mN

Legg igjen en kommentar