Han som var best da det gjaldt som mest

Yaya Toure er sin tids Neil Young – han som scoret målene der andre fikk de største overskriftene. Når denne City-kjempen takker for seg, på 35-årsdagen sin søndag, er det som en av de største i klubbens historie.

Det er faktisk interessant å sammenligne med salige Neil Young, fordi alle snakket om Lee, Bell og Summerbee. Likevel var det Young som: 1) Var toppscorer da City rykket opp i 1966. 2) Scoret to mål i den avgjørende kampen mot Newcastle da City ble mestre i 1968 – og toppscorer igjen. 3) Matchvinner, scoret kampens eneste mål i FA Cupfinalen i 1969. 4) Scoret og fikk straffe i finalen, da City vant sitt eneste europeiske trofé, i 1970.

I dag snakker alle om koloss-kapteinen Kompany, den geniale Silva og målkongen Agüero – mens Yaya Touré avgjør viktige fotballkamper som bringer City titler.

Her er 10 høydepunkter med Yaya Touré – kronologisk:

 • april 2011 – scorer kampens eneste mål i semifinalen i FA Cupen mot Manchester United på Wembley – og sender City til klubbens første finale på 30 år. Kanskje er dette den scoringen som har betydd mest for Manchester City de 10 siste årene, goalen som viste at det var mulig.
 • mai 20011 – dagen etter 28-årsdagen sin, scorer han kampens eneste mål i FA Cupfinalen mot Stoke. City vinner sitt første trofé på 35 år. Det er starten på det som blir sju trofeer på åtte sesonger.
 • november 2011 – header inn et meget viktig vinnermål, borte mot QPR. City snur til 3-2 på Loftus Road og beholder ledelsen på tabellen.
 • mars 2012 – i desperasjon skyter han fra langt hold, mot Stoke på Britannia, ballen går i mål og City utligner til 1-1, en scoring som til slutt viser seg å være svært viktig.
 • mai 2012 – scorer begge målene da City trenger det som mest i kampen om ligamesterskapet, i bortekampen mot Newcastle i nest siste serierunde.
 • mai 2012 – på 29-årsdagen sin rekker han å sende Pablo Zabaleta gjennom til 1-0 – før han må ut med skade i den, etter hvert så dramatiske kampen mot QPR, som City til slutt vinner 3-2 – og tar sitt første liga-trofé på 44 år.
 • 2013/14: Scorer 20 ligamål og har ni assister på 35 kamper, fire straffer og fem frispark-mål, da City kjemper inn liga-trofé nummer to på tre sesonger.
 • 2013/14 scorer i begge oppgjørene mot Manchester United, noe som gir to seirer og gjør at Touré står med seks seirer på ni forsøk mot byrivalen.
 • mars 2014 – tar ansvar, igjen, da City ligger under i ligacupfinalen mot Sunderland på Wembley. Mottar ballen, og uten fart klinker han ballen i krysset fra 25 meter og utligner til 1-1. City vinner til slutt 3-1.
 • februar 2016 – scorer på det avgjørende straffesparket da ligacupfinalen mot Liverpool ender 1-1 på Wembley. I straffekonken er keeper Willy Caballero helten, men det er Touré som mestrer presset til slutt og avgjør kampen.

I tillegg har han selvsagt en hel rekke andre høydepunkter, ikke minst de lange sugende løpene mot motstanderens 16-meter. Det ga noen scoringer det også. Og langskuddene, frisparkene, straffene. Yaya Touré har aldri bommet på et straffespark for City. Derfor ville jeg alltid hatt han i en kamptropp der straffer er et mulig utfall.

Yaya Touré ender med 230 ligakamper (trolig), 62 mål og 32 målgivende pasninger, 316 kamper og 79 mål totalt, i en City-karriere som ble åtte år lang. Bare Vincent Kompany har vært i klubben lengre enn Touré, som jeg alltid vil huske som best når det gjaldt som mest.

Jeg tror Tourés påvirkning, hans ro og styrke, har vært meget viktig for Manchester Citys oppvåkning i 2010/11 – og fram til i dag. Jeg tror få av spillerne som har vært innom der har en større personlighet enn den svære mannen fra Elfenbenskysten, med mulig unntak av Vincent Kompany.

Jeg vet jeg vil savne Yaya Touré – big match player.

Takk for alt, Yaya.

Du vil alltid vært en helt for meg.

Relaterte saker

1 svar

 1. John Akse sier:

  100% enig Yaya har alltid vært en av mine favoritter og vil bli savnet😢håper virkelig han forsetter i en annen liga, takk for alt Yaya😊😊😊😊sitter å ser avskjedskampen i opptak no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *