Før kampen: Manchester City – Brighton

Onsdag kveld blir en spesiell aften for både supportere og spillere når en av de aller største profilene i Manchester City de siste åtte årene, Yaya Toure, takker for seg i sesongen siste hjemmekamp mot Brighton.

Yaya ble hentet til Manchester City fra Barcelona i juli 2010, og fikk sin City-debut i en pre-sason kamp mot mexicanske Club America i USA. Hjemmedebuten fikk han i en pre-season kamp mot Valencia 7.august 2010, mens Premier League debuten kom en uke senere, 14.august 2010, borte mot Tottenham i en kamp som endte 0-0. Hans første, av hittil 59 scoringer, i City-drakt kom i en bortekamp mot Wigan i september 2010. En kamp City vant 2-0, Carlos Tevez var forøvrig den andre målscoreren i det oppgjøret. Men de to scoringene han vil bli husket for i sin debutsesong er nok 1-0 scoringen mot Manchester United i FA Cup semifinalen på Wembley samt vinnermålet mot Stoke i finalen i samme turnering en måned senere. En triumf som avsluttet 35 års trofe-tørke for Manchester City.

Sesongen etter var han en dominerende skikkelse på vår midtbane da vi tok vår første ligatittel på 44 år, og var blant annet mannen bak begge scoringene i den siste bortekampen mot Newcastle i en kamp vi måtte vinne.

Hans aller beste sesong i City-drakt var nok likevel 2013-14 sesongen, da vi tok vår andre Premier League tittel. Da satte han inn ikke mindre enn 20 Premier League-scoringer, og ble bare den andre midtbanespilleren etter Frank Lampard til å klare dette. Hvem husker vel ikke da han fikk ballen på egen banehalvdel og løp fra alt og alle av Aston Villa-spillere før han satte inn 4-0- scoringen i den neste siste hjemmekampen den sesongen.

Forrige sesong ble turbulent for den godeste Yaya. Den startet med at han havnet ute i kulden etter at hans agent Dimitri Seluk kom med krass kritikk etter at Pep Guardiola utelot Yaya fra Citys Champions League-tropp. Pep svarte med å si at Yaya ikke lenger var aktuell for laget før klubben hadde fått en uforbeholden unnskyldning. Den kom noen uker senere, og i midten av november var Yaya noe uventet igjen i startoppstillingen i borteoppgjøret mot Crystal Palace. Yaya takket for tilliten og lagde likegodt begge målene i en kamp City til slutt vant 2-1. I fjor sommer skrev han under på en ny ettårskontrakt med Manchester City, men det har blitt lite spilletid for Yaya denne sesongen. Det har blitt med noen innhopp fra benken.

Yaya Toure ble kåret til «Årets Spiller» i Manchester City for sesongen 2013-14. Han er også kåret til «African Footballer of the Year» i 2011, 2012, 2013 og 2014 samt «BBC African Footballer of the Year» i 2013 og 2015. Vi ønsker han all hell og lykke videre.

Han får garantert spilletid onsdag, men om han spiller fra start eller ikke er usikkert. Pablo Zabaleta var i samme situasjon foran den siste hjemmekampen forrige sesong mot West Ham, men måtte da ta til takke med en plass på benken fra start av. Han kom imidlertid inn for David Silva med en halvtime igjen å spille. Muligens får vi det samme scenarioet for Yaya onsdag kveld.

Pep lar trolig flere av de som ikke har fått så mye spilletid, slik som Danilo, Bernardo Silva og Ilkay Gundogan få en plass fra start. Ungguttene Phil Foden og Brahim Diaz blir trolig også å finne i kamptroppen. Det gjør nok ikke David Silva som har reist tilbake til Spania noen dager for å tilbringe mer tid sammen med sin familie. Sergio Aguero er fortsatt ute med skade, mens man neppe tar noen sjanser med en småskadet Vincent Kompany bare noen uker før VM-sluttspillet tar til i Russland. Kevin De Bruyne har startet i samtlige Premier League kamper, med unntak av hjemmekampen mot Manchester United, denne sesongen og får seg muligens en pust i bakken.

Brighton sikret seg ny Premier League kontrakt fredag da Manchester United ble slått 1-0 på sørkysten. Før sesongen var det ikke mange som hadde noen tro på at de skulle klare seg, og starten på sesongen ble da heller ikke den beste med 0-2 hjemme for nettopp Manchester City i sesongens første kamp. Sergio Aguero sendte City i ledelsen i det 70.minutt før Lewis Dunk fastsatte sluttresultatet med ett selvmål fem minutter senere.  Det er først og fremst hjemme Brighton har tatt sine poeng denne sesongen, hele 29 av de 40 de har har kommet på hjemmebane. Kun to borteseire har det blitt så langt denne sesongen, de to kom mot West Ham i slutten av oktober og Swansea i begynnelsen av november. 

Kanskje velger også Brightons manager, Chris Hughton, å rotere litt på laget nå som plassen er sikret. Steve Sidwell er eneste mann ute med skade, men det har han vært hele sesongen, så Hughton har en full tropp å velge fra.

Lagene har tidligere møtt hverandre 15 ganger i seriesammenheng. Det har endt med 8 Manchester City seire, 4 uavgjorte og 3 Brighton-seire.  I tillegg har lagene møtt hverandre en gang i Ligacupen og to ganger i FA Cupen. Sist Brighton slo oss var nettopp i dette Ligacup-oppgjøret i 2008-09 sesongen. Da stod det 1-1 etter ordinær tid (Gelson Fernandes med Citys mål) og 2-2 etter ekstraomganger (Stephen Ireland med vårt mål i andre ekstraomgang) før Brighton vant 5-3 på den påfølgende straffesparkkonkurransen. 

Vi må helt tilbake til september 1988 for å finne sist gang lagene møtte hverandre i Manchester. Den gang på Maine Road i et oppgjør Manchester City vant 2-1 etter scoringer av Ian Brightwell og Paul Moulden.

Skulle Brighton vinne onsdag blir de det første laget som slår Manchester United og Manchester City i to påfølgende kamper siden Tottenham gjorde det samme i januar 1996.

Dommer er Paul Tierney. Han dømmer oss for fjerde gang denne sesongen. De tre forgående var mot Southampton hjemme (seier 2-1), mot Newcastle hjemme (seier 3-1) og borte mot Everton (seier 3-1).

Kampstart er onsdag kl.21.00, Dessverre vises ikke kampen direkte på noen norske kanaler, så her må det andre alternativer til dersom du ønsker å se kampen direkte. Hvis ikke kan du se den i opptak på TV2 Sport Premium 3 kl.23.00 onsdag kveld.

Relaterte saker

1 svar

  1. Jakob Berge sier:

    Denne kampen må vi være påskrudd, mål og poeng rekorden skal tas! Yaya bør og får nok samme hyllest som Zaba forrige ses, en av mine første favorittspillere på city, verdens beste midtbanespillere på sitt beste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *