Min hyllest til David Silva

«Vi skal være glad Real Madrid mente han var for liten …»

Han fikk en fotball som treåring fordi foreldrene gikk lei av at han ødela familiens poteter og appelsiner ved konstant å sparke til dem. Han brakk armen og slet lenge med bruddet. Han startet sin karriere som keeper. Og Real Madrid mente han var for liten – og sa nei.

Heldigvis.

Det er kort oppsummert bakgrunnshistorien om Manchester Citys beste spiller de siste 40 årene – David Josua Jimanez Silva (31). Han som bare kalles «Merlin» eller El Mago», han som aldri spiller en dårlig kamp, han som ikke blir stressa om det står fire mann rundt ham i en telefonkiosk.

Er det noen som finner en løsning så er det David Silva.

Alltid.

Uansett.

Det er han som er magikeren på det stadig bedre City-laget. Det er Silva som er hjernen, han som alltid er spillbar, han som aldri lar seg sette ut.

Manchester City har alltid lett etter playmakeren i moderne tid. Han som kan få spillet til å tikke, han som kan dra i gang det offensive spillet. Det har vært noen innom, som Gio Kinkladze, som Eyal Berkovic og Ali Benarbia, som Elano, og kanskje som en Stephen Ireland på sitt beste.

Ingen er som David Silva.

Men ingen som David Silva.

Ingen som har Silvas stabilitet. Ingen som gjør andre rundt seg konstant gode.

Har du noen gang sett David Silva spille en dårlig fotballkamp? Da må du lete godt. Noen kamper har kanskje vært litt middelmådige. Men dårlige? Jeg har aldri sett det.

David Silva er spilleren som leker fotball, der alt ser naturlig ut. Det morsomste jeg ser, det er når Silva mottar ballen med mange motspillere rundt seg. De fleste som har spilt fotball vet hvor stresset du kan bli da.

Jeg tenker: Hva gjør han nå?

Et sekund etter er situasjonen løst, ved en kroppsfinte, en enkel pasning – eller en dribling.

Mens han har full kontroll, like rolig.

David Silva vet alltid hvordan han løser ting.

Det er det som er det geniale med han. Roen. Hjernen. Blikket. Teknikken. Viljen. Innsatsen.

Helheten. En fantastisk fotballspiller, blant de beste i Europa de siste 10 årene.

Han ble født på Kanariøyene 8. januar 1986 (Arguineguin). Moren hans er japansk, faren spansk. Derav det litt orientalske utseendet. Jeg har nevnt dette før, men jeg må gjøre det igjen: David Silva har en fetter på Nordseter, Lillehammerfjellet. Isak og jeg traff fetteren der en gang. Han driver et hotell på Nordseter, og han sa at David kom dit iblant.

Det må jeg finne ut av – igjen. David Silva på ski er sikkert et syn. Jeg tipper han behersker det også.

Silva er liten, men står støtt.

For Silva har balanse. Han er liten, men han står støtt. Silva ser veik ut, men er mye tøffere enn mange tror. Og så gjør han ikke noe ut av seg – utenfor banen. Han lever med kone og barn, stille og rolig.

Kanskje er det derfor mange virker å «glemme» at han eksisterer, blant annet i diverse kåringer. Han er kanskje ikke like spektakulær som Kevin De Bruyne, men David Silva kan du stole på – mest av alle. Fordi han aldri spiller dårlig.

Tenk så heldige vi var, vi som er glade i Manchester City, den sommerdagen (30. juni) i 2010, da det ble annonsert at klubben hadde kjøpt midtbanespilleren David Silva fra Valencia for £25m. Jeg husker jeg tenkte at det var litt dyrt. Samtidig var han 24 år, og jeg hadde sett han såpass mye at jeg visste at det absolutt var en spillertype City trengte.

Han kom samme sommeren som Jerome Boateng, Aleksandar Kolarov, Yaya Touré, James Milner og Mario Balotelli. Kanskje var det den viktigste overgangssommeren i Manchester Citys nyere historie. Kanskje er David Silva Citys beste kjøp de siste 50 årene.

Han kunne kosta 100 millioner. Silva ville uansett vært verd pengene.

Han er i hvert fall den beste fotballspilleren klubben har hatt siden Colin Bell. Jeg holder fortsatt King Colin foran, så vidt. Bell preget City i 13 år, de fleste av dem som Citys beste spiller. Men Silva nærmer seg. Det er den åttende sesongen hans nå, og et par til på dette nivået og jeg kan kanskje si det mange andre mener: David Silva er Manchester Citys beste spiller gjennom historien.

David Silva – snart tidenes beste City-spiller?

På sju og en halv sesong, har Silva nå spilt så mange kamper i Citys mange trøyer, at han i øyeblikket er den aktive spilleren i stallen som har flest kamper. Han kan fort bli den med flest kamper de siste 20 årene også, hvis han holder dette nivået i én sesong til.

David Silva dro til Valencia, reiste fra den trygge øya der han vokste opp, da han var 14 år. Og det var i Valencia han fikk utvikle seg til å bli en toppspiller. En fryd for øyet, men også mer og mer effektiv jo eldre han er blitt, mener jeg. Under Guardiolas ledelse har han faktisk utviklet spillet sitt i en alder av 31 år, blitt en mer rendyrket indreløper i Guardiolas 4-3-3.

Silva er stadig på jakt etter killerpasningen, men han er flink til å «vente». Da gjør han det enkelt, spiller kortpasning – og går i ny posisjon, alltid spillbar, og selv om han har tre mann i ryggen så vet lagkameratene at det ikke er farlig å spille ballen til «El Mago».

Så dette er min lille hyllest til en spiller som bare imponerer mer og mer.

Iblant må jeg riste på hodet av at det går an å ha så kontroll på ball, spill, lagkamerater og motspillere som David Silva har. Iblant får jeg tårer i øynene, andre ganger må jeg le.

Fordi David Silva er en fryd.

Og for Manchester City har han vært et geni i sju og et halvt år, gjennom 327 kamper og 56 scoringer, samt en drøss med målgivende pasninger.

Takk.

Spillere med 200 kamper eller flere for Manchester City siste 20 år:

 1. Ian Brightwell 382
 2. Richard Dunne 352
 3. Joe Hart 348
 4. David White 341
 5. Pablo Zabaleta 333
 6. DAVID SILVA 327
 7. Vincent Kompany 320
 8. Yaya Touré 306
 9. Steve Redmond 287
 10. Shaun Wright-Phillips 275
 11. Sergio Agüero 271
 12. Neil McNab 266
 13. Aleksandar Kolarov 247
 14. Micah Richards 245
 15. Niall Quinn 244
 16. Kevin Horlock 232
 17. Gerard Wiekens 213
 18. Shaun Goater 212
 19. Richard Edghill 210
 20. Sylvain Distin 206
 21. Fernandinho 206
 22. Keith Curle 204
 23. Gael Clichy 203
 24. James Milner 201
 25. Paul Dickov 200

Relaterte saker

12 svar

 1. Så enig! Man blir emosjonell av å se Silva spille ball. Som det skrives, han leker ball og man ser at det er det han liker best i hele verden.

 2. Rune Bergan sier:

  Aldri sett ett City lag bedre enn i år , og kongen av de alle er David Silva…Merlin

 3. Jan Havnen sier:

  Et viktig tillegspoeng er at han er «usynlig» utenfor banen, en god egenskap i jungelen av selverklerte fotballguder.

 4. Arne Solheim sier:

  🤗💐👌 veldig bra skrevet Svea🤗💐
  Husker jeg ble veldig skuffet når City kjøpte Silva og ikke Villa den gangen.😳😔
  I dag vil jeg ikke bytte Silva med noen🤗💐

 5. David og Kevin styrer alt i Citys offensive spill. Ballvinnere og passningssikker. Har mange venner i Liverpool og Man u som er grønne av missunnelse for at vi har dette radarparet

 6. Jarl Midtun sier:

  For dere med interesse for CFG’s (og City’s) fremtid. Les denne artikkelen i Guardian. Hvordan få frem nye Silvaer og andre toppspillere.
  https://www.theguardian.com/news/2017/dec/15/manchester-city-football-group-ferran-soriano

 7. Bård Karlsen sier:

  Pasningen til Dzeko som førte til 6-1 scoringen på OT i 2011. Sinnsykt bra!

 8. Preben Pedersen sier:

  Har ofte tenkt at dine artikler og Silva har mange likhetstrekk. Setter tidlig fart, tar gjerne noen vendinger bakover i banen/historien før en perfekt vektet avlevering som de aller fleste ganger havner i nota. Dette var intet unntak, flott skrevet Svea! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *