Karakterboka

karakterbok201617

Svea har fylt inn sesongens karakterer i karakterboka. Bli med på en oppsummering av sesongen 2016/17 og en vurdering av hvordan hver enkelt spiller har gjort det.

svea93:20 – jeg har akkurat sett dokumentaren, med alt det medfører av gåsehud, tårer i øynene og gode tanker. Og det er kanskje vanskelig å få tilbake noe av den følelsen igjen, at alt, nesten alt i hvert fall, blir en nedtur etter dette.

Ble sesongen 2016/17 en skuffelse?

For å ta det historiske først: I ligaen er 3. plass selvsagt akseptabelt. Spesielt når du ser på historien vår, som ikke inneholder en bråte med topp-3-plasseringer. Og poengmessig, 2,05 i snitt pr kamp, er historiens fjerde beste poengsum (da har jeg også regnet om to poeng for seier til tre i sesongene før 1981/82 for å få helheten).

På bortebane har City aldri tatt flere poeng (38 poeng, to poeng i snitt pr kamp) gjennom hele historien. Ligaen ble ikke tapt der, det ble den gjennom sju uavgjorte kamper hjemme, mange av dem mot lag City må slå på Nye Maine Road hvis det skal kjempes om ligagull. I tillegg slo ikke City noen av de andre topp-fire lagene – tok bare ett poeng mot Liverpool og Tottenham, mens Chelsea var det eneste laget City ikke tok poeng fra.

City tapte nøkkelkampen hjemme mot Chelsea i Manchester, og etter det stakk Chelsea ifra.

City tapte nøkkelkampen hjemme mot Chelsea i Manchester, og etter det stakk Chelsea ifra.

Og kampen om ligatittelen, for Citys del, ble tapt i nøkkelkampene.

 • Hjemmekampen mot Chelsea, ligasesongens eneste tap på Nye Maine Road (selvsagt med meg til stede …). City hadde spillet, City scoret, City ledet. Men så bommet De Bruyne på åpent mål – og Chelsea utlignet rett etter. Og scoret to ganger til da City jaktet scoring. City var ett poeng bak Chelsea før den kampen. Nå ble avstanden fire.
 • Rett fra den kampen dro City til Leicester, et Leicester helt ute av slag, og fikk 2-4 i en av sesongens svakeste kamper. Det var dødt, ingen ting fungerte. Avstanden til Chelsea økte til sju poeng.
 • Avstanden var fortsatt sju poeng da City reiste til Liverpool. Tap. 0-1. 10 poengs avstand.
 • Etter en forventet seier mot Burnley, ble det hele avgjort på to kamper: Borte mot Everton (med meg til stede – igjen), 0-4, keeper uten armer, forsvar uten ledelse – alt rant inn. Så var det Spurs hjemme. City ledet 2-0, kjørte kampen. Men igjen sviktet det da det gjaldt som mest. Spurs reduserte, og Spurs utlignet. Og ligasesongen var kjørt for Manchester City. Avstanden til de to beste var for stor.
 • Siden har det vært ganske ok, med ti seirer og fem uavgjorte på de 16 siste kampene, nok til en respektabel tredjeplass på tabellen. Men heller ikke noe mer.

Så 3. plass i serien, semifinale i FA-cupen, åttedelsfinale i Champions League og tidlig utslått i ligacupen. Det er nok en skuffelse, for de fleste. For forhåpningene var enorme, med «verdens beste manager» på plass. Og med seks strake seirer i ligaen som start.

Kjøpet av Claudio Bravo har ikke vært noen suksess.

Kjøpet av Claudio Bravo har ikke vært noen suksess.

Det mest bekymringsfulle, sett med Guardiolas øyne, må være at City har sett mye mer solide ut med Caballero i stedet for Bravo i mål, og med Vincent Kompany og Yaya Touré som lederne på banen. I tillegg har David Silva vært Citys beste spiller, sesongen sett under ett.

Guardiolas egne kjøp har vært ujevne. Bravo er nevnt som en liten katastrofe, Gundogan har vært skadet nesten hele sesongen, Stones har vært opp og ned, Nolito har ikke vært noen åpenbarig, Sané brukte tid på å komme i gang, men har vært alt fra middels til verdensklasse i siste halvdel av sesongen.

Gabriel Jesus har vært en åpenbaring. Ingen tvil om det.

Konklusjon: Fordi kravene er blitt enorme gjennom de ni siste sesongene, så er det liksom ikke bra nok med en 3. plass, en semifinale og åttedelsfinale i Champions League. Det er lett å bli historieløse, og tenk på en ting: City har nå topp-fem-plasseringer åtte sesonger på rad (5-3-1-2-1-2-4-3), City har på disse sesongene tatt 2,02 poeng i snitt hver kamp over 304 kamper. Det er sterkt, veldig sterkt. 60 prosent av kampene er vunnet siden 2009/10, City har scoret 2,07 mål pr kamp i denne perioden.

Igjen, sterkt, veldig sterkt. Neste sesong spiller Manchester City, som aldri var stabile to sekunder i sin historie før 2009, sin 16. strake sesong i den øverste divisjonen. Rekorden er 17, fra 1966-1983. Den rekorden slås da sesongen 2019/20 starter.

På sine åtte siste sesonger har Manchester City vunnet ligaen to ganger, har to 2. plasser, en 3. plass, en 4. plass og en 5. plass. Klubben har vunnet FA-cupen én gang og ligacupen to ganger, vært i en FA-cupfinale (tap mot Wigan, jeg var der …), vært i en semifinale i Champions League, en semifinale i FA Cupen og to semifinaler i ligacupen.

City har vært stabilt gode de siste sesongene og vunnet jevnt med troféer.

City har vært stabilt gode de siste sesongene og vunnet jevnt med troféer.

Troféfangsten er altså fem på åtte sesonger. Fra 1968-76 (ni sesonger) vant City også fem trofeer, var i en finale og en semifinale til og hadde en sesong der de var ett poeng fra ligatittelen. Men det er den eneste perioden som så vidt kan sammenlignes med denne. Men da var stabiliteten i ligaen elendig (kun to topp-fem-plasseringer mot åtte nå).

Men det likevel lov til å være skuffet. Spesielt på hjemmebane. Og spesielt fordi City har så mange gode spillere og bruker såpass mange penger på spillerstallen.

Jeg står på følgende: På sitt beste denne sesongen var City gode nok til å kjempe om tittelen. På sitt verste så de ut som et lag som ville ha nok med å havne på øvre halvdel av tabellen.

Det jeg faktisk syns er mest skuffende er at City ikke har kjempet om tittelen mer enn to ganger på disse åtte sesongene. 2011/12 og 2013/14 endte med ligatrofeet – i siste kamp. I de andre seks sesongene har ikke klubben vært i nærheten.

 • 2009/10: 19 poeng bak ligamester Chelsea.
 • 2010/11: 9 poeng bak ligamester Manchester United.
 • 2012/13: 11 poeng bak ligamester Manchester United.
 • 2014/15: 8 poeng bak ligamester Chelsea.
 • 2015/16: 15 poeng bak ligamester Leicester.
 • 2016/17: 15 poeng bak ligamester Chelsea.

Det synes jeg faktisk er for dårlig. City burde vært langt nærmere, i hvert fall i de fire siste sesongene her.

Og presset på Guardiola vil øke for hver kamp neste sesong. Det er det eneste som er sikkert.

Karakterboka (1-10, ligakamper/mål i parentes):

Keepere:

Claudio Bravo 3 (22/0)

 • Alt gikk inn. Sesongens nøtt: Hva skjedde med Barcelonas gode keeper her? 26 baklengs og i mål ved fem av seks tap.

Willy Caballero 7 (16+1/0)

 • Klart godkjent. Jeg syns Caballero har vært overraskende solid og hatt mange, gode kamper. City tok nær 0,5 poeng mer i snitt med Caballero i mål enn med Bravo. Kun et par tabber og 13 baklengs på 16 kamper.
Mens Claudio Bravo får passet sitt påskrevet av Svea, får Willy Caballero godkjent.

Mens Claudio Bravo får passet sitt påskrevet av Svea, får Willy Caballero godkjent.

Forsvar:

Bacary Sagna 4 (14+3/0)

 • Alder, skader – ferdig. Gjorde ingen dårlig jobb de gangene han fikk sjansen, men virker å være over toppen, og vi får takke for en veldig god og to middels sesonger for en spiller som kom gratis.

Pablo Zabaleta 5 (11+9/1)

 • Det er umulig å være negativ til mannen med ni sesonger i City. Og jeg synes godt han kunne tatt en sesong til. Samtidig: Det virker som «leggene har gått» på argentineren. Takk for alt.

John Stones 5 (23+4/0)

 • Jeg digger Stones og jeg digger spillertypen. Men han har ikke vært fantastisk for City denne sesongen. Og med DEN prislappen så må det være mulig få mer ut av Stones. Men det kommer, helt sikkert. Glimrende i noen kamper, men ikke god med Otamendi.

Nicolas Otamendi 6 (29+1/1)

 • Det er enten eller, men se på de sju siste kampene, da han hadde Kompany ved sin side: Da var han glimrende. De gangene han treffer med spillestilen sin, så ser han ut som verdens beste stopper. Men de gangene han ikke treffer … Og må bedre pasningsspillet sitt, ellers er det ut hos Guardiola.

Vincent Kompany 8 (10-1/3)

 • Det er først da han var tilbake at vi virkelig så hva vi har savnet: Lederen, takleren, hodespilleren, målscoreren – ja, den fødte stopperkjempen. Måtte det vare. Med Kompany hele sesongen så hadde ikke City vært 15 poeng bak Chelsea.

Aleksandar Kolarov 6 (27+2/1)

 • Skuddet hans er borte, men har egentlig hatt en ganske god sesong, spesielt i starten som stopper. Igangsettingene hans, med sin presise venstrefot, er gull verd i enkelte kamper. Men sju sesonger er kanskje nok. Han forsvinner nok – eller spiller lite neste sesong.

Gael Clichy 5 (24+1/1)

 • Jeg er nok ikke blant dem som synes Clichy er elendig. Faktisk synes jeg han har mye bra ved seg, teknisk er han på øverste nivå og hurtigheten er fortsatt ganske bra. Men han er litt lett å lure, og han slår for dårlige innlegg.
Forsvaret til City har vært et helt annet med Captain Fantastic, Vincent Kompany, tilbake på laget.

Forsvaret til City har vært et helt annet med Captain Fantastic, Vincent Kompany, tilbake på laget.

Midtbanen:

Ilkay Gundogan 6 (9+1/3)

 • Vanskelig mann å vurdere, fordi han ble skadet såpass tidlig. Viste tegn på å være den spilleren Guardiola ønsker seg som ballsentral, men hadde ikke bare gode opptredener heller. Avventende er ordet her.

Fernandinho 7 (31+1/2)

 • Var fantastisk før han ble suspendert, kanskje Citys bestemann i starten av sesongen. Men brukte tid på å komme tilbake. Avsluttet sterkt og må få for at han behersker begge backene, stopperrollen og på midtbanen. Uvurderlig spiller i en stall.

Fernando 4 (5+10/0)

 • Får en mer og mer perifer rolle, og er garantert på vei bort. Er ikke god nok hvis City skal vinne ligaen og Champions League.

Yaya Touré 8 (22+3/5)

 • Nå er jeg Yaya-fan på min hals, så jeg blir kanskje ikke helt rettferdig her, men: Gi mannen livstidskontrakt. Det er fortsatt ingen som styrer tempoet og retningen kampene tar, som Yaya Touré. Viste, da han fikk sjansen av Guardiola, at han fortsatt er «The Main Man».

David Silva 9 (31+3/4)

 • Det merkelige er at Silva scorer som bare det – på landslaget. Og her ligger den eneste bitte-lille svakheten hans i City: Målscoreren. Men ellers: Uten Silva funker ikke City. Hvis Yaya er styrestaven, så er Silva limet i Citys spill. Når Silva driver City fremover, så er det vrient å forsvare seg. En fantastisk fotballspiller, med nok en meget god sesong.

Kevin De Bruyne 7 (33+3/6)

 • Det merkelige er at det føles som De Bruyne har så mye mer på lager, selv om han har 18 målgivende pasninger bare i ligaen denne sesongen. Begge deler sier det meste om hva vi kan forvente og hva vi får. Jeg mener han har verdens beste innleggsfot. Traff stolper/tverrligger et tosifret antall ganger denne sesongen …

Fabian Delph 3 (2+5/1)

 • Det mest frustrerende er at han faktisk er en typisk Guardiola-spiller. Men han spiller jo aldri, så det er på tide å «let go».

Aleix Garcia 4 (1+3/0)

 • Jeg sitter med en følelse at vi får høre mye fra Garcia de neste sesongene – i en annen klubb. Dessverre. For spilleren er god. Han får bare ikke sjansen til å vise det.
Ny assistrekord i City, men Svea mener at Kevin De Bruyne har mye mer inne.

Ny assistrekord i City i Premier League, men Svea mener at Kevin De Bruyne har mye mer inne.

Angripere:

Raheem Sterling 6 (29+4/7)

 • Jeg sliter litt med Sterling, og hver gang han får ballen for langt foran seg, tenker jeg på Eden Hazard, han som har lim på sko og ball. Men Sterling har hatt en ok sesong, med noen toppkamper, men fortsatt går det opp og ned, spesielt i valgene han gjør. De er fortsatt ikke ofte nok de rette. Sitter med en følelse av at han skal slite med spilletid neste sesong.

Sergio Agüero 9 (25+6/20)

 • Er det mer å si om denne mannen, tidenes beste City-spiss og en av de beste i hele verden. 20 ligamål – igjen, 33 totalt (personlig beste) og oppe på 170 mål nå, bare sju bak Eric Brooks rekord i City. Mannen er magisk. Han bommer han også, men han scorer og scorer …

Nolito 4 (9+10/4)

 • Jeg regnet med at dette ble et bomkjøp, og tross en brukbar åpning med noen scoringer: Nolito passet ikke helt inn i City. Én sesong får holde.

Jesus Navas 5 (12+12/0)

 • En frustrerende spiller. Navas spiller aldri dårlig, men får det heller aldri helt til. Jeg sa før sesongen at jeg trodde han ville ende på backen. Det gjorde han også, og han bør heller spille der. Fortsatt er det mye «nesten», og det blir nok ikke mer nå for Navas.

Kelechi Iheanacho 5 (5+15/4)

 • Det er alltid en eller to spillere som opplever frustrasjon etter at en ny manager kommer inn, og her var det Iheanacho. Det åpnet ok, men da Jesus dukket opp så var det jevnt slutt. Synd å si det, men for hans egen utvikling så bør han nok finne seg en annen klubb. Dessverre. Mange trodde vi hadde funnet gull her. Kanskje blir det gull for noen andre i stedet?

Gabriel Jesus 8 (8+2/7)

 • 19 år. Men han bare løp inn, sparket ballen i mål, ja det virket som han hadde vært i City alltid, så naturlig og enkelt så det ut. Voldsom arbeidsinnsats, målteft, bevegelighet. Men du så noen tekniske mangler da han ble satt på kanten i de siste kampene. Men det kommer. Han må dyrkes.

Leroy Sané 8 (20+6/5)

 • Når han her setter på turboen, så holder ingen følge. Iblant går det nesten for fort, men etter en litt trang åpning, kom den unge tyskeren for fullt i siste halvdel av sesongen. Det må være et helvete å være høyreback mot Sané. Han er ubeskrivelig rask. Må jobbe med avslutningene bare.
Sergio Agüero - beste City-spiss gjennom tidene!

Sergio Agüero – beste City-spiss gjennom tidene!

Relaterte saker

2 svar

 1. Jan Berg sier:

  Dette er en god oppsummering. Er ikke uenig i noen ting. Vi har tydeligvis sett det samme i alle kampene. La oss håpe utfasing og salg av spillere som ikke fungerer godt nok i laget går greit. Og ikke minst ny innkjøpene vil sikre bred nok stall neste sesong. Skader og utvisninger vil komme også da, og da må vi ha like gode erstattere på de sentrale plassene i alle tre leddene. Får vi ikke det blir det ikke PL og CL pokaler til City. Ferdig snakka:)

 2. Ove K. Kjølstad sier:

  Jeg er enig i at vi burde ha vært nærmere ligagull enn bare i to sesonger av de siste åtte, men jeg savner at både du Svea og mange andre er enda mer kritiske fordi begge de to ligagullene vi har tatt har vært på henghende håret. Egentlig burde disse sterke mannskapene ha hatt to sesonger hvor de ikke bare hade vunnet gull, men vunnet det med utklassingssifre.

Legg igjen en kommentar