Spillerportrettet – Kevin De Bruyne (del 1)

kevindebruneHver søndag framover vil du på ManchesterCity.no få servert interessant lesestoff i form av lengre artikler som tar for seg ulike sider ved Manchester City, både slik situasjonen er i dag, men også historisk sett. Dette kan være alt fra spillerportretter av nåværende eller tidligere spillere til artikler som tar for seg enkeltsesonger i Citys historie, managere eller andre ting. Noen søndager vil også gamle utgaver av Scandinavian True Blue (supporterklubbens medlemsblad) legges ut i sin helhet. Første søndagslesning handler imidlertid om Kevin De Bruyne – Citys belgiske playmaker!

Kevin De Bruyne ble født 28. juni 1991 i Drongen i Belgia, en forstad til byen Gent i den flamsktalende delen av landet som er splittet i to. Helt siden 1830 da Belgia ble en selvstendig stat, har splittelsen mellom det flamsktalende Flandern og det fransktalende Vallonia vært tydelig, og de 4,5 millioner fransktalende vallonerne i sør og de 6,5 millioner nederlandsktalende flamlenderne i nord har egne parlamenter, egne skolesystemer, egne aviser og egne TV-kanaler. Kongen av Belgia på den tiden Kevin De Bruyne ble født trengte for eksempel to navn – et fransk (Baudouin I) og et flamsk (Boudwijn I). Kongen er imidlertid én av ytterst få ting som har virket samlende for Belgia; noe annet er det belgiske fotballandslaget. Disse var i 1991 da De Bruyne ble født langt fra like gode som de er i dag, selv om perioden mellom 1978 og 2002 blir beskrevet som lagets første gullalder. Marc Wilmots var lagets største stjerne da Kevin De Bruyne kom til verden, og Wilmots skulle også komme til å fungere som assisterende landslagstrener da De Bruyne i 2010 fikk sin debut for det belgiske landslaget. I 2012 tok Wilmots selv over som hovedtrener for landslaget, og det er etter dette at Belgia har fått sin andre gullalder i fotballen, blant annet anført av Citys Vincent Kompany og Kevin De Bruyne. Under Wilmots ledelse har Belgia på utrolig vis gått fra å ligge på 44. plass på FIFA-rankingen til å ligge på 1. plass i løpet av bare noen få år! Etter sommerens kvartfinaleexit fra EM, var det imidlertid slutt for Wilmot, som fikk sparken av det belgiske fotballforbundet.

Kevin De Bruyne fortalte om oppveksten og foreldrene sine til The Independent i 2013.

Kevin De Bruyne skal ha hatt Michael Owen som favorittspiller som barn.

Men tilbake til Kevin De Bruyne, eller rettere sagt, foreldrene hans. Faren Herwig De Bruyne var selv fotballspiller på lavere nivå i Belgia, mens moren hans, Anna De Bruyne, vokste opp i Ealing, en forstad til London, og bodde der i 20 år. Da Kevin De Bruyne først slo gjennom som fotballspiller på høyere nivå i Belgia, begynte det å versere rykter om at Anna var født i England, og at Kevin De Bruyne dermed kunne ha representert det engelske landslaget om han ville. Dette viste seg imidlertid ikke å stemme, og engelske fotballsupportere som ønsket seg det nye stjerneskuddet til The Three Lions, måtte dermed innse at dette ikke lot seg gjøre. «Hun var født på Burundi», kunne De Bruyne fortelle i et intervju med The Independent i 2013. Selv om hun tilbrakte mye tid i Ealing, skjedde det først etter at hennes far (altså Kevins bestefar) på grunn av jobben hos et oljefirma hadde flyttet fra Burundi, via Elfenbenskysten og til England. «Jeg feiret ofte jul i England som barn,» kunne De Bruyne fortelle, «fordi i England gjør en mye mer ut av jula.» På samme måte som i Nederland er det 6. desember, altså St. Nikolausdag, som er den store dagen i det flamsktalende Belgia, mens jula er mer en religiøs høytid. «Moren min har en engelsk mentalitet,» kunne De Bruyne fortelle i samme intervju, «men jeg er helt og fullt belgisk». Selv om Anna flyttet til Belgia, ble en bror (altså Kevins onkel) igjen i Ealing, og interessen for engelsk fotball var hele tiden en viktig del av familiens hverdag. Det skal ha vært Liverpool som var klubben familien holdt med, og ifølge blant annet en artikkel i Sunday Express var det Michael Owen som var Kevins favorittspiller som barn.

Lokallaget KVV Drongen, forstaden der Kevin ble født, ble hans første klubb, der han spilte barnefotball fra han var seks til han var åtte år (1997-1999). Nærliggende Gent, som jo var en mye større klubb og hadde A-lag på øverste nivå i Belgia, ble neste stoppested for den unge gutten, som nok trengte at foreldrene støttet opp med kjøring fra Drongen og inn til Gent på trening og kamper. Det var i Gent De Bruyne utviklet seg som fotballspiller i den viktige alderen mellom 8 og 14, men tiden i Gent skal imidlertid ikke bare ha vært en dans på roser. Kevins far, Herwig, forteller i et intervju med Het Nieuwsblad i 2011 at det ble forventet langt mer av Kevin enn av de andre guttene på laget i Gent, noe som ikke var enkelt å håndtere for unge Kevin. Likevel ble det etter hvert tydelig at han hadde et spesielt talent, noe også andre belgiske klubber bet seg merke i. Gent ville gjerne beholde ham i sitt ungdomsakademi, men både Anderlecht, Club Brügge og Genk viste sin interesse for 14 år gamle Kevin. Til slutt, i 2005, falt valget på sistnevnte klubb.

Genk ble Kevin De Bruynes nye hjemsted.

Genk ble De Bruynes nye hjemsted og det var her han først slo gjennom.

Utviklingen som fotballspiller fortsatte dermed i Genk, eller Koninklijke Racing Club Genk, som er klubbens fulle navn. Byen Genk, som ligger snaue 150 kilometer fra Gent i retning østover, ikke så langt fra grensen mot Nederland, er en internasjonal by der over halvparten av innbyggerne har opprinnelse fra andre land – for det meste Italia, Tyrkia og Hellas. Å flytte fra Drongen der han hadde levd hele livet sitt sammen med foreldrene, til Genk, på motsatt side av det flamsktalende Belgia, var en stor overgang for 14 år gamle Kevin, som dermed kun fikk muligheten til å besøke familien i helgene. «Jeg hadde en fosterfamilie i Genk som passet på meg», kunne De Bruyne fortelle i intervjuet med The Independent fra 2013, «men du føler deg fortsatt ganske alene. Jeg lærte i en alder av 14 at jeg måtte passe på meg selv, og at ingenting kommer gratis her i livet.»

Det er fra tiden i Genks ungdomsakademi at De Bruyne for første gang er nevnt i en belgisk riksdekkende avis – i 2008. Det er imidlertid ikke på grunn av sine ferdigheter på banen han trekkes fram, men fordi han alltid kom tidsnok på skolen! En lokal fotballklubb samarbeidet nemlig med skolen der De Bruyne var elev om å gi bort kampbilletter til alle elever som kom tidsnok til skolen hver dag i seks uker på rad. Kevin De Bruyne var en av dem som ikke hadde noen problemer med dette, og som dermed ble intervjuet i avisa, seks måneder før han selv kom til å bli flyttet opp i A-lagsstallen til Genk. «Det blir supert», kunne Kevin fortelle om å vinne kampbilletten verdt 150 kroner. «Jeg kommer uansett aldri for sent på skolen. Da bussjåførene streiket på onsdag syklet jeg heller. Det er fryktelig irriterende når elever kommer for sent til timen. Det ødelegger konsentrasjonen din!» Utsagnene vitner om en dedikert og fornuftig gutt.

Det samme gjelder bruken av penger. Det er lett å forestille seg at en ung mann som endelig får litt penger mellom fingrene kanskje vil unne seg en del luksus og sløse litt, men De Bruyne er ikke typen til det. «Det er noe foreldrene mine har lært meg,» kunne De Bruyne fortelle i intervjuet med The Independent fra 2013. «Jeg har bodd alene siden jeg var 18, men jeg er ikke typen til å bruke massevis av penger. Jeg sparer dem heller til senere når jeg har lyst til å gjøre noe – dra på ferie for eksempel, siden jeg som fotballspiller ikke har mye fritid. I løpet av sesongen er jeg hjemme og lager meg mat selv. Det trives jeg med. På fritiden er jeg med venner og vi kan ha det gøy sammen, selv om vi ikke gjør noe spesielt. Vennene mine fra Genk betyr alt for meg. Som fotballspiller har du for mye fritid av og til, men jeg går ikke ut på byen, for slikt er jeg ikke interessert i. Jeg blir heller hjemme og lager mat», kunne De Bruyne slå fast.

Genk

17 år gamle Kevin De Bruyne har nettopp debutert for Genk.

17 år gamle Kevin De Bruyne debuterte for Genk på tampen av sesongen 2008/09.

2008/09
I sesongen 2008/09 ble De Bruyne som 17-åring altså flyttet opp i A-lagsstallen til Genk, der midlertidig trener Pierre Denier lot ham få spille de to siste kampene av sesongen og dermed få sin debut på A-lagsnivå i Belgia da han ni minutter før slutt kom inn mot Sporting Charleroi i en kamp Genk tapte 0-3. At det bare ble noen få minutter med spill på tampen av sesongen gjorde imidlertid ikke så mye. Debuten i belgisk toppfotball var et faktum, og for unge Kevin var det beviset han trengte på at han hadde det som krevdes for å slå igjennom i toppfotballen. Det samme beviste det faktum at Genk etter sesongslutt valgte å signerte ny kontrakt med ham.

2009/10
Noen få måneder etter debuten var han involvert da Genk spilte playoff til Europa League, men endte opp med å bli slått ut av franske Lille. Også her ble det bare noen få minutter med spill, men sesongen 2009/10 skulle likevel vise seg å bli det store gjennombruddet for Kevin De Bruyne, som i starten av sesongen ofte satt på benken og kom inn som innbytter mot slutten, men som etter hvert skulle få flere og flere kamper fra start. Etter nyttår var han blitt en fast del av laget, og startet som regel på sin venstre midtbaneposisjon. Det første målet hans i Eerste klasse, eller Jupiler Pro League, som er det offisielle navnet på Belgias øverste divisjon, kom i oppgjøret mot Standard Liege 7. februar 2010 da han etter 18 minutter scoret kampens eneste mål på et nydelig skudd fra 20 meter oppe i krysset, noe som uten tvil var med på å høyne statusen hans både blant fansen og trenerne. Storspillet fortsatte, og De Bruyne var også en viktig bidragsyter på slutten av sesongen da Genk vant alle sine playoffkamper, riktignok som et av de lagene som i utgangspunktet havnet på nederste halvdel i den ordinære serien. I løpet av de totalt ti playoffkampene, som Genk gikk ubeseiret gjennom, scoret De Bruyne ytterligere to mål, og sto dermed igjen med tre mål på en sesong der han var involvert totalt 39 ganger for Genk.

Fra å være en omtrent ukjent unggutt et år tidligere var Kevin De Bruynes navn nå havnet på manges lepper i Belgia, og storklubben Standard Liege, som blant annet hadde merket seg De Bruyne da han scoret mot dem, forsøkte å få 18-åringen til å signere for dem. De Bruyne takket imidlertid høflig nei, og signerte nok en gang ny kontrakt med Genk. Den nye kontrakten bandt ham til klubben fram til 2015.

Kevin De Bruyne fra en kamp mot Charleroi i august 2010 da han scoret to mål.

Kevin De Bruyne fra en kamp mellom Genk og Charleroi i august 2010. De Bruyne scoret to av målene i 5-0-seieren.

2010/11
Før sesongen 2010/11 kom i gang, dukket det igjen opp interesse fra stadig flere klubber som ønsket å sikre seg Kevin De Bruynes tjenester. Genk mottok blant annet bud fra de nederlandske ligamesterne Twente, men greide å beholde unggutten, som hadde fått en stadig større stjerne hos fansen. I slutten av juli scoret han sitt første mål i en europeisk turnering da Genk slo finske FC Inter Turku i kvalifisering til Europa League, og i midten av august skulle han for første gang bli tomålsscorer på A-lagsnivå, da han puttet to ganger mot Sporting Charleroi i en kamp Genk vant 5-0 i Pro League.

Få dager tidligere (11. august 2010) hadde De Bruyne også fått sin debut på det belgiske landslaget, etter tidligere å ha representert Belgia på både U18- U19- og U21-nivå. Belgias landslagstrener Georges Leekens brukte blant annet privatlandskampen mot Finland i Turku til å la 19 år gamle Kevin De Bruyne få prøve seg fra start, i en kamp som endte med 0-1-tap etter et selvmål av Manchester Citys Vincent Kompany. De Bruyne var imidlertid ikke blitt fast inventar ennå på Belgias landslag, men grunnlaget var lagt.

De Bruyne ble smittet av kyssesyken i oktober 2010.

De Bruyne ble smittet av kyssesyken i oktober 2010.

I oktober samme år ble De Bruyne infisert av mononukleoseviruset, bedre kjent som kyssesyke. Dette holdt ham ute av spill i noen uker, før han returnerte i midten av desember til det som skulle ende opp med å bli en fantastisk sesong i den hvite og mørkeblå Genk-drakta, både for ham selv og for laget. 32 seriekamper der det totalt ble fem mål og 16 målgivende pasninger var fasiten for De Bruyne etter at sesongen var slutt, i tillegg til at han skulle ende opp med å bli seriemester!

Med knappest mulig margin skulle nemlig De Bruyne og Genk ende opp med å ta tittelen på sesongens siste dag, 17. mai 2011, etter å ha spilt uavgjort hjemme mot Standard Liege i en ren seriefinale. På Standard Liege spilte blant annet en ung Eliaquim Mangala, som ga bortelaget ledelsen på overtid i første omgang. Med dette resultatet ville Standard Liege blitt seriemester, men en Genk-scoring 11 minutter før slutt sikret seriemesterskapet, i tillegg til flere strålende redninger av Genk-keeper Thibaut Courtois, som senere skulle ende opp i Chelsea, der også De Bruyne kom til å havne. Kampen huskes forøvrig for en stygg skade på Standard Liege-spilleren Mehdi Carcela, som ble sparket i ansiktet med full kraft, og gikk ned bevisstløs etter å brukket både kjeven og nesa. På TV-bildene ser en flere spillere som gråter og holder rundt hverandre, og Kevin De Bruyne er en av dem som tydelig frykter for helsa til Carcela. Hodesparkingen ble blant annet omtalt i norske medier og omtalt som «skrekktaklingen som sjokkerer en hel fotballverden». Det var imidlertid ikke De Bruyne som sto for denne ugjerningen, men lagkamerat Chris Mavinga, som var på lån fra Liverpool.

2011/12
Sesongen 2011/12 skulle starte med et relativt betydningsløst trofé for De Bruyne, da Genk vant den belgiske supercupen mot fjorsesongens nasjonale cupmester Club Brügge. Mot nettopp Club Brügge skulle også De Bruyne for første gang på A-lagsnivå score hattrick, i en kamp som endte med 5-4 til Genk da lagene møttes i serien i oktober 2011 på Jan Breydelstadion i Brügge. Hjemmelaget hadde da ledet 4-2, men utligning til 4-4 av De Bruyne i det 77. minutt, og deretter seiersmålet som sikret 5-4 av De Bruyne i det 84. minutt, avgjorde kampen. Etter å ha vunnet ligaen sesongen før ventet det også spill i Champions League på De Bruyne og Genk, som først måtte slå ut Patrizan Beograd for å komme til gruppespillet. Det greide belgierne, men da gruppespilltrekningen viste at Chelsea, Bayer Leverkusen og Valencia kom til å bli motstandere, var ikke De Bruynes lag levnet store muligheter for å ta seg videre. Laget ble da også jumbo i gruppa etter stygge bortetap mot både Chelsea (0-5) og Valencia (0-7), men fikk da også noen hederlige resultater, som for eksempel 1-1 hjemme mot Chelsea.

Allerede i august 2011 kunne Kevin De Bruyne bekrefte at Chelsea var interessert i å kjøpe ham.

Allerede i august 2011 kunne Kevin De Bruyne bekrefte at Chelsea var interessert i å kjøpe ham.

De Bruyne fortsatte å levere på et høyt nivå for Genk, og i januar 2012, på transfer deadline day, kunne nettopp Chelsea, som De Bruyne og Genk hadde møtt i Champions League, annonsere at de hadde sikret seg underskriften til Kevin De Bruyne og at han hadde undertegnet på en fem- og et halvtårskontrakt med laget fra Stamford Bridge, ikke langt fra der han selv hadde feiret jul flere ganger i barndommen. Avisene, blant annet The Guardian, kunne melde at overgangssummen lå på £6,7 millioner, og at Chelsea lenge hadde ønsket å sikre seg midtbanespillerens tjenester, også før daværende manger i Chelsea, André Villas-Boas, hadde blitt ansatt sommeren før. Chelsea hadde samtidig som Villas-Boas ble ansatt i 2011 blant annet hentet keeper Thibault Courtois fra Genk og deretter sendt ham på lån til Atletico Madrid for å gi ham mer erfaring på et høyere nivå, og det virket nå som om planen var å gjøre noe av det samme med Kevin De Bruyne. «For tre år siden spilte jeg med unge gutter i Genk, men nå overføres jeg til Chelsea», kunne De Bruyne stolt fortelle etter at overgangen var et faktum. «Chelsea er en av de største klubbene i verden, og hvis du sammenligner dem med Genk er det en stor forskjell, men dette er noe jeg vil, og jeg vil jobbe hardt for å klare det. Jeg har signert nå, men jeg vil dra tilbake til Genk på lån og spille flere kamper der og få mer erfaring. Neste sesong vil jeg bli lånt ut, men jeg vil starte forberedelsene her i Cobham, og hvis alt går bra vil jeg bli, men jeg vil sannsynligvis spille for et lag på et litt lavere nivå enn Chelsea, men større enn Genk. Jeg er tålmodig. Det vil bli veldig vanskelig å spille i begynnelsen, men hvis jeg kan spille med disse guttene vil jeg definitivt komme meg på et nivå som er høyere enn den belgiske ligaen».

Selv om De Bruyne hadde undertegnet for Chelsea fullførte han altså sesongen 2011/12 i Belgia, og mens hans framtidige arbeidsgiver Manchester City ble ligamester i England, skulle ikke Genk greie å gjenta suksessen fra året før. Anderlecht ble for sterke og vant Pro League, mens De Bruyne tok enda noen steg i Genk-drakta og virkelig viste at han var klar for større oppgaver enn belgisk fotball. Det ble likevel ikke noen Gouden Schoen (gylne sko) på han, som er prisen som hver sesong deles ut til den beste spilleren i belgisk fotball. En hederlig fjerdeplass ble det likevel her.


Del 2 av denne artikkelen kommer neste søndag.

Relaterte saker

7 svar

 1. Tor Sønsteby sier:

  Supert tiltak Tommy !

 2. KDB, tipper han blir den nye supporter generasjons Colin Bell.

 3. Sveinung Myhre sier:

  Meget bra skrevet Tommy, koser meg med sånne utfyllende artikler, keep the good work up!

 4. Svein Ottar Myrvågnes sier:

  Dette er bare fantastisk,flott tiltak, gleder meg til mer lesing!

 5. Rasmus Lindberg en god måde at lære om vores historie på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *