De siste månedene med gjengen

sveaDet nærmer seg slutten på en æra i Manchester City. Det føler jeg meg ganske sikker på. Det blir en «før» og «etter» Guardiola nå.

Årsakene til det er flere, men jeg kan jo starte med å sette opp en 11’er jeg tror Guardiola ville brukt om han hadde dagens City-tropp til sin disposisjon (4-3-3): Hart – Navas, Fernandinho, Denayer, Angelino – De Bruyne, Kompany, Nasri – Roberts, Iheanacho, Agüero. Silva som innbytter.

Dette er en total endring av måten Pellegrini tenker på, og det vil gå ut over en spillergruppe som har tatt Manchester City så langt det er mulig.

For alle er vel enige om at sesongen 2015/16 har avslørt litt av Manchester City, både manageren og spillerstallen? Ja, City har vunnet ligacupen, og det er fortsatt muligheter i ligaen. I Champions League bør det bli minst kvartfinale nå.

Så hva er da problemet? I seks ganske så suksessrike sesonger, har City-managerne Roberto Mancini og Manuel Pellegrini brukt en «core» av en spillergruppe. Her er 11’eren som har spilt fem eller seks av de siste sesongene: Hart – Zabaleta, Kompany, Clichy, Kolarov – Milner, Touré, Silva, Nasri – Agüero, Dzeko.

pellegrini-trophyVed hjelp av denne gjengen, som nå har en snittalder på 30 år, har Manchester City sopt inn fem pokaler på seks år (så langt, det burde vært seks pokaler med den forbanna cupfinalen mot Wigan…), to ligatitler, en FA-cup og to ligacuper er det blitt. Og fortsatt kan det bli en til. Seks pokaler på seks sesonger er fantastisk. Det har Manchester City aldri klart før i historien.

Når du går 35 år mellom to pokaler (1976-2011), så er det egentlig uvirkelig. Ingen av oss hadde nok trodd at dette skulle komme til å skje – uansett – i livene våre.

Men følelsen er der, at denne sesongen er den siste der denne gjengen, ledet av Vincent Kompany, Yaya Touré og Joe Hart, dominerer Manchester City. Ingen av de ni spillerne nevnt ovenfor har en stigende formkurve, ingen av dem har vært spesielt gode denne sesongen (kanskje med unntak av Hart og Agüero), og følelsen er der at Guardiola kommer til å rydde kraftig.

Fordi sitronen til disse spillerne er presset maksimalt, de har gjort jobben. Det er fortsatt seks mann igjen fra finalelaget som tok Citys første trofé på 35 år (Hart, Zabaleta reserve, Kompany, Kolarov, Yaya og Silva). Det er uvanlig, men det har vært nødvendig for en klubb som kavet etter stabilitet gjennom de triste 1980- og 1990-årene.

pep-guardiolaNå går det mot slutten. Hvem som ryker aner ikke jeg, og Guardiola kvitter seg neppe med hele stammen i laget på én gang. Men Europa er målet, og det trengs kanskje andre typer, med en annen tilnærming til det spillet Guardiola ønsker seg i Manchester City, for å nå det målet. Noen spillere kommer garantert til å bli flyttet på posisjonsmessig (Guardiola elsker midtbanespillere over alt på banen), noen blir solgt og andre vil – kanskje – blomstre på nytt.

Se ikke bort fra at Samir Nasri kommer til å vokse. Han er akkurat så ballsikker som Guardiola ønsker det. Og se ikke bort fra at 16-årige Brahim Diaz kommer raskere inn på laget enn noen hadde trodd. Han skal være noe utenom det vanlige. Manu Garcia? Kanskje. Det kommer garantert til å bli endringer både på backene og i midtforsvaret, helt sikkert en annen oppstilling på midtbanen – og kanskje Agüero havner som kantspiss?

Jeg tror i hvert fall det snart er siste natt med gjengen for de som har tatt Manchester City til det nye nivået, der de har vært det beste laget i engelsk fotball (i England) de seks siste sesongene, hvis du ser på tabellplasseringer (3-1-2-1-2-?) og cuper (tre seirer på fire finaler).

Nå er det neste nivå som gjelder, og det kan fort bli farvel til noen av de spillerne som Manchester Citys supportere har fått et nært forhold til gjennom de siste fem-seks årene.

Vi må tilbake til 1970-tallet for å finne igjen denne stabiliteten i Manchester Citys spillerstall. Da kom Malcolm Allison inn og snudde opp ned på alt, i 1979, og ødela både laget, stabiliteten og klubben med en rekke katastrofale spillerkjøp (og ikke minst salg).

Vi får håpe det samme ikke skjer når Guardiola skal bryte opp et mesterlag og en gjeng spillere som har vært «alt» for Manchester City de siste seks årene.

Relaterte saker

5 svar

 1. R.Sterling nevnes ikke ser jeg men han blir nok en viktig brikke i peps lag i årene som kommer.

 2. Finn Harald Rode Olsen sier:

  Sterling tror jeg ikke blir noen brikke hos Gardiola. Har ikke sett en spiller som gjør flere feile valg enn det han gjør i løpet av en kamp. Kan ikke takle og brenner alt for mange avslutninger på grunn av dårlig avslutningsteknikk, Synes faktisk har var bedre i Liverpool. Zabaleta og Silva har dessverre brukt opp batteriene og vil forsvinne ut sammen med HMS Kolarov. Håper bare at ikke 4 plassen ryker med Pellegrinis totale mangel på endringsledelse.

 3. Knut Espen Svegaarden sier:

  Det er nok en ganske klar grunn til at jeg ikke nevner Sterling.

 4. John Cato Thorkildsen sier:

  Hva er forskjellen på dagens spillerstall kontra den som Allison overtok? Er det alderen, kvaliteten eller hva man kan få ut av de som blir igjen?
  Var feks spillergruppen Allison overtok yngre, altså de som ble ansett som stammen?
  Syns du kvaliteten på kjernegruppen er bedre nå enn den på 70 tallet?

  Føler klubben tar nok et steg i retning det å bli europeisk stormakt ved ansettelsen av Pep, får bare håpe at vi klarer minst 4 plass i ligaen.

 5. Ove K. Kjølstad sier:

  Ja, la oss håpe at Denayer, Angelino og Roberts slår til på det nivået, men jeg er ikke overbevist. Jeg er også usikker på om Kompany blir å se så mye på banen i årene fremover. Han er jo mer å se på tribunen enn på banen og tviler på at det endrer seg mye. Det er bra med kontinuitet, men mangel på innkjøp av spillere som har spilt seg inn i førsteelleveren har ført til at de som var der har fått fortsette der. Straffen får vi nå som store deler av laget må skiftes i løpet av få år. Skal vi vedde på om 7 av 8 forsvarspillere er borte i løpet av tre sommervinduer?

Legg igjen en kommentar