Hvem er Citys viktigste spiller?

sveaSnakker du med folk som så dem, uke ut, uke inn, så får du forskjellige svar: Noen velger Colin Bell som Citys viktigste spiller, andre Mike Summerbee, og atter andre velger seg Francis Lee, fra epoken 1967-74. Det er til og med noen som mener at Alan Oakes var Citys viktigste spiller, fordi han var den stødige. Eller Neil Young – fordi han scoret så mange mål.

På «mitt lag», fra 1974-79, var det heller ikke lett å velge den viktigste. Joe Corrigan, keeperen som bare ble bedre og bedre, Dave Watson, forsvarssjefen som ryddet unna der andre nølte, Asa Hartford, han som fikk laget til å linke forsvar med angrep, eller Dennis Tueart, han som scoret avgjørende mål og var x-faktoren. Eller kanskje Willie Donachie, suveren back i nesten 10 sesonger?

Siden har det vært lite å velge i, City har stort sett hatt en og annen stjerne, men manglet bredden i klassen. Men nå er vi litt tilbake der, og jeg får veldig ulike svar fra folk: For hvem er Manchester Citys viktigste spiller i vår tid? Er det Joe Hart, Vincent Kompany, Yaya Touré, David Silva – eller Sergio Agüero?

Fem kandidater, og du kan argumentere godt for å velge deg en av de fem uten å bli beskyldt for «å ta feil».

Vi kan starte med statistikk, som kan brukes til det meste, ofte hvilken vei du selv vil, men uansett så forteller det ofte en historie for seg selv.

man-city-5-a-side* Joe Hart kommer ut i +1. Med Hart i startoppstillingen, har City en seiersprosent på 60 og en tapsprosent på 22. Uten Hart, øker seiersprosenten til 63 og tapsprosenten til 26.

* Vincent Kompany kommer ut med -3. Med Kompany i startoppstillingen: Seiersprosent på 60 og tapsprosent på 23. Uten Kompany: Seiersprosent på 60 og tapsprosent på 20.

* Yaya Touré kommer ut med +5. Med Yaya på laget er seiersprosenten på 62 og tapsprosenten på 22. Uten Yaya synker seiersprosenten til 56 og tapsprosenten til 21.

* David Silva kommer ut med +14. Med Silva på laget har City vunnet 62 prosent av kampene og tapt 21. Uten han synker seiersprosenten til 54 og tapsprosenten øker til 25.

* Sergio Agüero kommer ut med -5. Med Agüero: Seiersprosent på 61 og tapsprosent på 24. Uten Agüero fra start, har City vunnet 62 prosent av kampene og tapt kun 20.

Statistisk sett blir rekkefølgen da:

 1. David Silva +14
 2. Yaya Touré +5
 3. Joe Hart +1
 4. Vincent Kompany -3
 5. Sergio Agüero -5.

Men er det så enkelt? Neppe.

Manchester City har vært Englands jevneste og beste fotball-lag siden 2010/11. De har best snittplassering i ligaen (1,8) og har vunnet like mange pokaler som Chelsea (fem, foreløpig). Så den statistikken er grei. Og den skyldes selvsagt mye «The fab five», Citys sentrallinje gjennom seks sesonger (Agüero fem).

Hva har de bidratt med?

Manchester City's Joe Hart makes a save against Borussia DortmundJoe Hart: Har nå 332 kamper for City, og har siden 2010 spilt 57 A-landskamper for England, overtatt posisjonen som den City-spilleren med flest A-landskamper gjennom tidene, og vært Citys mest stødige keeper siden Joe Corrigan (1967-83), og bortsett fra en kort periode høsten 2013 har Hart vært Citys – og Englands – ubestridte nummer én siden august 2010.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger han har reddet City, kommet opp med noen mirakuløse redninger som ikke skal være mulig, vært engelen da City har behøvd det som mest. Noen tabber har det vært, men jeg er Hart-fan. Hans posisjon i spillergruppen, at han er engelsk og at han er en leder, skal ikke undervurderes. Hart har vært kaptein for England allerede.

Vincent KompanyVincent Kompany: 291 kamper for City siden han kom i 2008, er inne i sin åttende sesong, den femte som kaptein, og han begynner å nærme seg den virkelige kjernen av legender i klubben. Hans posisjon er fortsatt sterk, han er lederen, han som tar ansvar – ofte. Kompany er også en fantastisk ambassadør for klubben, med sine kloke uttalelser og sin tilstedeværelse.

Problemet med Kompany er at han stadig spiller færre kamper. I ligaen startet han 37 kamper i 2010/11, etter det er det blitt 32-26-28-23 og nå 11. Det er urovekkende tall, og det svekker posisjonen hans noe. Men at han er viktig har vel ikke minst denne sesongen vist, der ropet etter Kompany, da han var skadet, var det kraftigste i City siden Colin Bells comeback julen 1977.

Yaya+Toure+Manchester+City+v+Barcelona+WTJ-DTI84QJlYaya Toure: 255 kamper for City siden han kom i 2010, 72 mål og 33 liga-assists er det blitt. Ingen linker forsvar med angrep som Touré. I tillegg har han den deilige evnen som få har: Han scorer når det gjelder, mål i semifinale og finale i FA-cupen 2011, to mål da det gjaldt som mest i nest siste serierunde mot Newcastle i 2012 og som satte City opp til avgjørende kamp mot QPR, avgjørende utligning som ga ligacupseier i 2014, 20 ligamål som omtrent avgjorde ligagullet i 2014 og avgjørende straffe som ga ligacupseier i 2016.

Ankepunktet mot Yaya er det samme hver gang: Lat og uinteressert. Er han det? Jeg synes ikke det, men han har skjemt bort Citys supportere. Og da faller du tungt og hardt de gangene det ikke stemmer.

David+Silva+Manchester+City+v+Hull+City+Premier+3p7wj6lvgavlDavid Silva: 253 kamper for City siden han kom i 2010, 43 mål og 60 liga-assists (flest i Premier League siden 2010/11). «Easy on the eye» kalles spillere som Silva. Elegant, teknisk suveren, full kontroll, pasningsmester, boksåpner, link-spiller. Alt kan brukes på denne lille trollmannen, som har vært Citys mest kreative spiller, kanskje gjennom historien.

Skadene har plaget ham denne sesongen, og han har ikke vært like dominerende. Likevel har han 10 assists i ligaen. City-supporterne er bortskjemte her også: De er så vant med at Silva briljerer at skuffelsen blir enorm når han ikke gjør det.

sergio aguero cele rightSergio Agüero: 193 kamper for City siden han kom i 2011. 129 mål og 27 liga-assists. Hva skal vi si? Som målscorer har han ikke sin like i City-historien. I snitt har han scoret 26 mål (alle turneringer) hver sesong siden han kom til klubben (30-17-29-32-21). Nesten 0,8 mål i snitt i kampene han har startet de siste fem årene, mange av scoringene har vært avgjørende, viktige eller en markering fra Mesteren. Den viktigste selvsagt mot QPR for snart fire år siden. Men han er en av få spillere som har vært minst like god i de europeiske kampene. Noe som forteller mye om Agüero. Bayern, Barcelona eller Real Madrid: Kom med dem, Agüero scorer mot dem også.

Skadene er ulempen. De kommer, og de tar tid. Strekkene gir seg ikke, og det verste er at Agüero bruker fire-fem kamper på å finne igjen scoringsstøvlene. Men klubben har ikke hatt en så stabil målscorer siden Francis Lee. Men Agüero har kun startet 69 prosent av ligakampene siden han kom til klubben.

Så hvem er viktigst?

Det er lett å argumentere for alle fem – Hart for hans mange fantastiske redninger, Kompany for hans uvurderlige lederegenskaper, Yaya for hans evne til å løfte seg når det gjelder som mest og score avgjørende mål, Silva for hans eksepsjonelle jevnhet på høyt nivå – og Agüero for en utrolig scoringsstatistikk.

Det er utrolig vanskelig å velge, men siden jeg har satt i gang dette så må jeg bestemme meg. Da blir min rekkefølge sånn:

 1. Vincent Kompany
 2. David Silva
 3. Yaya Touré
 4. Sergio Agüero
 5. Joe Hart

… kanskje rekkefølgen er annerledes i morgen. Dette er fem spillere som etter all sannsynlighet alle kommer inn i Citys «Hall of fame» – og er inne blant de 20 beste spillerne i klubbens historie.

Hva mener du? Hvem er viktigst i Manchester City?

Relaterte saker

27 svar

 1. Jan Tore Slinde sier:

  1. David Silva
  2. Vincent Kompany
  3. Sergio Aguero
  4. Yaya Toure
  5. Joe Hart

  Dette var vanskelig. Som du skriv, rekkefølgen er kanskje annerledes i morgen eller etter 5 min.

 2. John Cato Thorkildsen sier:

  Min liste blir:
  1. Yaya
  2. Hart
  3. Kompany
  4. Silva
  5.Aguero

 3. Jostein Kollsgård sier:

  Min Liste:
  1. Kompany
  2. Silva
  3. Aguero.
  4. Hart
  5. Toure

  Eller;
  1. Kompany, Silva, Aguero. Hart, Toure 🙂

 4. John Askildt sier:

  Ta med Francis Lee og Dave Watson så har vi 7’er laget i boks 😀 Min liste:
  1. Joe Hart
  2. Vincent Kompany
  3. Sergio Agüero
  4. David Silva
  5. Yaya Touré
  Quote «… kanskje rekkefølgen er annerledes i morgen» – WORD

 5. Tor Sønsteby sier:

  Veldig bra, men like viktig er hvor sjelden disse 5 faktisk har spilt sammen, selvsagt er skader en del av gamet, men du verden hvor annerledes ting ville vært om disse 5 bare hadde spilt flere kamper sammen.
  For meg er rekkefølgen slik:
  1. Silva – Å se han spille er rett og slett deilig!
  2. Kompany
  3. Aguero
  4. Hart
  5. Yaya

  Det som er trist er hvor lite vi har lykkes i å dyrke frem erstattere for disse spillerne….et stort tankekors når vi ser på veien videre…KDB er et unntak, og Kelchi kan bli god om han får spille.

 6. Knut Espen Svegaarden sier:

  Enig i det, Tor, og temaet belyste jeg i en tidligere blogg her inne. Erstatterne kommer, Kevin de Bruyne minner faktisk litt om Bell. Han er i hvert fall den spilleren, i min tid, som ligner mest på Bell i spillestilen.

  Fint hvis flere kan melde inn sin rekkefølge, så kan vi ta en oppsummering om en tid – og finne Manchester Citys viktigste fotballspiller fra 2010-16.

 7. Tim Oland sier:

  1. Silva
  2. Aguero
  3. Kompany
  4. Toure
  5. Hart

  Det blir nok ikke mange like rekker her……

 8. Pål Nilsen sier:

  1. Aguero
  2. Silva
  3. Kompany
  4. Yaya
  5. Hart

 9. John Akse sier:

  1. Yaya
  2. Aguero
  3. Silva
  4. Kompany
  5. Hart

 10. Steinar Henning Jørgensen sier:

  1. Kompany
  2. Silva
  3. Hart
  4. Aguero
  5. Yaya

 11. Svein Ottar Myrvågnes sier:

  1. Silva
  2. Kompani
  3. Aguero
  4. Hart
  5. Yamaha

  Vanskelig dette, men det er med ytterst små marginer.

 12. Trond Bakke sier:

  1. Kompany
  2. Aguero
  3. Silva
  4. Hart
  5. Yaya

  Demichelis kom akkurat ikke inn blant de 5
  kompany står øverst ene og alene med tanke på hvordan forsvaret ser ut når han ikke er der. offensivt har vi flere strenger å spille på hvis en av dem er ute

 13. Rolf Brown sier:

  1. Agüero
  2. Yaya
  3. Kompany
  4. Silva
  5. Hart

 14. Robert Seim sier:

  Denna var lei Svea. Men jeg får prøve:
  1. Kompany (er jo Mr City nå da)
  2. Silva
  3. Aguero
  4. Hart
  5 .Yaya (tungt å ha Yaya nederst men……..)

 15. Per Arve Stenødegård sier:

  1 Kompany
  2 Hart
  3 Silva
  4 Aguero
  5 KdB

 16. Per Arve Stenødegård sier:

  Egentlig synest eg sistnevnte er årets spiller så langt. Fantaskisk til å skape flyt ved å slå ballen tidlig på rett bevegelse

 17. Knut Espen Svegaarden sier:

  KdB? Hvor henter du han fra, Per Arve? Dette var en rangering av betydningen til fem spillere som har vært lenge i klubben, ikke inkludert en som kom fem over halv ni på tirsdag.

 18. Ove K. Kjølstad sier:

  Nå er vi avhengig av å ha utmerkede spillere i begge ender av banen – samtidig. Hvordan stiller man disse opp mot hverandre? Hvordan stiller man en spiller som er en motor på midtbanen, som holder på ballen og skaper sjanser på sjanser gjennom en hel kamp og som spiller medspillerne gode opp mot en spiller som først og fremt fremstår i et splittsekund med en redning eller en scoring?

 19. Ove K. Kjølstad sier:

  Svea, vi setter alle stor pris på at du, som profesjonell fotball analytikker, søker å opplyse både oss her og dine lesere med objektive analyser og kommentarer basert på saklighet, redelighet og ikke minst en masse fakta vi alle elsker å lese, men er oppgaven egentlig mulig? Det å være objektiv altså.

 20. Knut Espen Svegaarden sier:

  Ingen blir noen gang 100 prosent objektiv. Jeg gjør et forsøk, blant annet med mye bruk av fakta. Men du kan gjerne si at sammenligninger av spillere, både pga forskjellig posisjon på banen og tidsepoke, er umulig.
  Men det er da gøy å gjøre det – uansett?

 21. Per Arve Stenødegård sier:

  Skjønte att de måtte være noe feil med hodet mitt opp mot tema her ja , siden han ikke var nevnt av noen 🙂
  Eg beklager. Skal sette meg bedre inn i saker eg kommenterer fra nå av. 🙂

 22. Ove K. Kjølstad sier:

  Jeg er ikke uenig i at det er gøy eller at du prøver, men du utfordret oss andre også ………etter et godt forsøk på å være objektiv. Følte at du også oppfordret oss til å være objektive. Da må jeg melde pass. Jeg tror ALDRI jeg klarer å være objektiv overfor City. Hvis spørsmålet hadde vært: Hvem er din favoritt blant Citys «5 store» i nyere tid? Ja, da hadde det vært lettere. Men jeg er seriøs på problemstillingen om «10 sekunders glory» er viktigere enn «90 minutters hardt arbeid».
  Jeg har ikke svaret på rekkefølgen, verken subjektivt eller objektivt, men jeg kan peke på noen problemstillinger.
  – Påvirkes vi negativt av Yayas utenomsportslige aktiviteter når vi lager slike lister?
  – Påvirkes vi altfor positivt av «DET MÅLET» til Aguero?
  – Er «viktige spillere» de som gjør det særdeles godt ifm «storkamper»?
  – Eller er «viktige spillere» de som «holder fortet» og sikrer seire når halve laget er på skadelista?
  Jeg tror City fansen har besvart det spørsmålet en gang før i historien da man satte Bell foran Lee, med andre ord «arbeid foran glory». I forlengelse av det så er det nærliggende å si at Silva og Kompany har vært viktigere spillere for City enn de andre.

 23. Brynjulv Eika sier:

  1. Yaya
  2. Kompany
  3. Silva
  4. Aguero
  5. Hart

 24. Per Arve Stenødegård sier:

  Problemet med sånne kåringer , eller sannheten om du vil , er jo att fotballag handler om symbioser som fungerer sammen , og skaper ett slagkraftig LAG. Mye kan eksempelvis være glimrende føde , men passer dårlig sammen på samme tallerken. Noe ekstremt dårlig. Til forskjell fra mat så har jo de beste managere muligheter og evner til faktisk å tilpasse disse ingridiensene til å fungere glimrende sammen i en lagenhet jamfør Ranieri.
  Her feiler Pelle big time i mitt hode. Folk kan si hva de vil om Drillo , og gjør de , men i mitt hode er han en profet som i ettertid viste seg å få mer å mer rett. Fotball som andre idretter er resultatorientert , og å finne den korteste veien fra A til Å på permanent basis er faktisk det som betyr noe og blir skrevet ned i bøkerne som omtaler vinnerne.
  Forøvrig slutter eg aldri å undres over att vi som frekventerer VG NETT fotball PR debatt som Citysupportere blir utestengt når vi står opp for vårt lag og supportere , som eg som Cityvenn sist da noen køddet med Lars Lie og ble utestengt, Eg finner det både respektløst og krenkende , men for all del , eg har ligget på sykehus etter hjerneslag i ukesvis og trent meg opp igjen med god hjelp av de rundt meg så eg kan klare å stå han av , men at Uniteds gjeng kan lire av seg omtrent hva de vil , og også andre utten konsekvenser finner eg dog veldig merkelig
  Forøvrig god sluttspurt håpes for alle oss :-).
  Skal bli spennende fremover uansett dog 🙂

 25. Nils J Vanebo sier:

  Kompany og Aguero. Og fra neste sesong forhåpentligvis også De Bruyne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *