Før finalen: Manchester City – Sunderland

manchester_city_kompany_484_385_100Fotball handler om de mange små øyeblikkene som fører til de store oppgjørene. På søndag fylles Wembley til randen når det hele skal avgjøres, og etter minimum 90 minutter skal ligacuptrofeet deles ut til enten Manchester City eller Sunderland.

På søndag kan Manuel Pellegrini kan ta sitt første trofé som manager for Manchester City og de lyseblå kan ta sin første seier i ligacupen siden 2-1 seieren mot Newcastle i 1976.  Oppladningen til finalen har vært god for City som slo Stoke 1-0 forrige helg etter at Yaya Touré fikk kjempet inn kampens eneste mål i den andre omgangen. Ivorianeren ble skjøvet frem i banen da målet lot vente på seg, og det viste seg å bli det avgjørende trekket fra Pellegrini som sikret han og hans gutter tre poeng.

Yaya Touré har vist flere ganger at han er en mann for de store anledninger generelt og på majestetiske Wembley spesielt. Vi husker tilbake til 2011 da den komplette midtbanespilleren ble matchvinner i både i FA-cupens semifinale mot Manchester United og i finalen mot Stoke. Det er noe Touré innrømmer at han husker godt og den ivorianske landslagsspilleren forteller at han vil bruke de opplevelsene for det de er verdt mot Sunderland. – Det var en utrolig følelse å vinne FA-cupen fordi det var det første trofeet på så mange år, forteller Yaya, – Jeg vil alltid huske scenene etter at dommeren blåste, feiringen og hva det betydde for supporterne, det var en drøm som ble til virkelighet for alle sammen.

Når det kommer til det å vinne titler mener Manchester Citys nummer 42 at det er nettopp den sulten som gjør storlagene til det de er, og skiller klinten fra hveten. – Vil du tiltrekke deg de store spillerne må du vinne trofeer påstår 30-åringen. – Vi har en fantastisk tropp og vi er bestemte på å vinne ligacupfinalen. Vårt mål er å være et av verdens beste fotballag, og det er et mål alle spillerne ønsker å oppnå. For øyeblikket er vi ikke så langt unna det nivået.

Det er mindre enn et år siden Manchester City gikk på et smertelig tap mot Wigan i FA-cupfinalen  og Vincent Kompany mener at spillerne har tatt lærdom av tapet, selv om det er en ny manager som trekker i de lyseblå trådene. – Vi var ikke på mot Wigan, og det må vi være hvis vi skal vinne i morgen, insisterer den belgiske kapteinen.  – Er vi fokuserte har vi en god mulighet til å vinne ligacupen, men en annen innstilling vil gjøre det vanskelig.

En spiller som kan gjøre det vanskelig for Vincent Kompany og resten av forsvarsfireren er den tidligere City-vingen Adam Johnson. Den driblesterke kantspilleren har vært i god form for et ustabilt Sunderland-lag denne sesongen, og Manchester Citys kaptein mener  at Johnsons tid på Eastlands har blitt litt glemt. – Mange glemmer hvor viktig Adam var for oss, han er en type som kan avgjøre kamper,  advarer Kompany. – Den type spillere skaper mange sjanser og scorer mye mål. Hvis vi ser bort i fra søndagens finale er jeg sikker på at han vil gjøre det bra i fremtiden.

The Black Cats vil spille sin andre ligacupfinale noensinne når Gus Poyets elleve utvalgte entrer gressmaten på Wembley. I 1985 spilte Sunderland finale og den gangen møtte de kanarifuglene fra Norwich som stakk av med både seieren og trofeet etter at Sunderlands Gordon Chisholm var uheldig å sette ballen i eget nett foran de om lag 100.000 tilskuerne på Wembley. I nyere tid har jo de røde- og hvitkledde en god statistikk mot Manchester City og slår som regel de lyseblå fra Manchester 1-0 hjemme på Stadium of Light, men på Wembley i en ligacupfinale er de generelle tallene på Citys side før morgendagens oppgjør. Siden 1961 har bare 19 av 53 finaler blitt vunnet av det laget som av finalelagene har ligget lengst ned i ligaen, og Sunderland ligger i skrivende stund 15 plasseringer bak de lyseblå. Mer rutine har Manchester City også, tre ligacupfinaler har det blitt på City som har gått seirende ut av to. Både i 1970 og i1976. I alle tre City-finalene har resultatet blitt 2-1. Likevel, sist gang disse to lagene møttes i ligacupen var i 1979-80 sesongen da Sunderland ble for sterke for Manchester City  og vant med sedvanlige 1-0. Turen til Wembley har bestått av seiere mot MK Dons, Peterborough, Southampton, Chelsea før de slo Manchester United i straffekonkurransen på Old Trafford. The Black Cats var i London forrige helg, men da ble Arsenal for sterke og Arsenè Wengers gutter vant 4-1. Til morgendagens oppgjør kan Keiren Westwood være med etter et lengre skadeopphold, men starter nok i så fall på benken.

Manuel Pellegrini fortalte på pressekonferansen at det er essensielt for klubben å vinne titler, og at oppgjøret på Wembley er en gylden mulighet for å greie nettopp det. Med i troppen er også sesongens store spiller for Manchester City i Sergio Agüero som nok en gang er friskmeldt fra sin lårskade. Det er dog mulig at argentineren starter på benken i og med at både Dzeko og Negredo har seks må hver i ligacupen og er turneringens toppscorere. Costel Pantilimon får nok sjansen i mål ettersom Pellegrini har hatt rumeneren som førstevalg i de andre ligacupoppgjørene. Nastasic, Jovetic og Richard Wright er de eneste skadene. Vi tipper følgende lagoppstilling: Pantilimon – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov – Nasri, Fernandinho, Yaya Touré, Silva – Dzeko, Negredo

Kampen vises på TV2 Sport Premium

Finaledommer er Martin Atkinson

2 svar

  1. You noe my name not my story sier:

    Håper så at aguero ikke skader seg igjem

  2. Anonym sier:

    Skikkelig spent nå!

Legg igjen en kommentar