Gjenåpning av ManchesterCity.no

ny-side-juli-2013Etter å ha vært borte i godt over en måned er nå endelig ManchesterCity.no oppe og kjører for fullt igjen. Sidene er bygget opp helt på nytt fra starten av, og på veien har det også dukket opp noen helt nye funksjoner de gamle sidene ikke hadde.

Problemer
Grunnen til at ManchesterCity.no tok kveld i mai og har vært borte siden, hadde å gjøre med et sikkerhetsproblem. Et eller annet skript drev med uønsket aktivitet, noe som gjorde at leverandøren av serverne sidene ligger lagret på stengte dem ned. Slikt er selvsagt svært uheldig, spesielt for oss som er avhengig av å ha nettsider som er oppe og går for at supporterklubben skal fungere skikkelig. Når det er sagt, da uhellet først var ute, var det heldig at det skjedde like etter sesongslutt, i stedet for midt i sesongen.

Et annet problem var at systemet sidene kjørte på (Joomla) var så gammelt at det ikke enkelt lot seg gjøre å oppgradere til siste versjon. Tatt dette i betraktning i tillegg til førstnevnte grunn, bestemte jeg meg for at nok fikk være nok – sidene måtte bygges opp på nytt helt fra bunnen av! Dermed slettet jeg absolutt alt på serveren, og dermed også skriptet/skriptene som laget trøbbel og sørget at sidene ble stengt (noe som skjedde flere ganger).

Deretter installerte jeg nyeste versjon av Joomla, men etter mye prøving og enda mer feiling fant jeg ut jeg også ville kvitte meg med Joomla, og heller satse på noe nytt. WordPress ble da løsningen, og det er dette systemet de nye sidene er bygd opp på.

Nettbrett/mobil
De gamle nettsidene var ikke spesielt godt tilpasset mindre skjermer, som for eksempel nettbrett og mobil. For å se teksten måtte en da enten ha et supersyn av en annen dimensjon (i alle fall hvis en forsøkte å lese på Iphone), eller zoome inn. Da jeg startet arbeidet med de nye sidene var det derfor et krav at sidene skulle være dynamiske, altså at de kunne endre seg i forhold til hvor mye plass en har å se dem på, slik at en skal kunne få like godt utbytte av se dem på en stor PC-skjerm som på en Iphone. Det får en nå, og om du leser dette nå på en PC/Mac, kan du teste det ut ved å ha siden i et vindu. Ved å gjøre vinduet større og mindre kan du se hvordan siden tilpasser seg størrelsen på vinduet.

Arkiv fra de gamle sidene
Nyhetsarkivet fra de gamle sidene er selvsagt blitt med over til de nye. Om en blar i arkivet vil en se at det ligger saker i arkivet fra helt tilbake til 2008, som var da de forrige nettsidene startet.

Også bloggen er blitt med over. Svea er selvsagt den største bidragsyteren her, men jeg håper at det etter hvert også vil komme andre bloggere til.

Nytt brukersystem
Det gamle innholdet er altså blitt med over, men det er likevel skjedd en del endringer. Den største forskjellen på slik ting var tidligere er det nye brukersystemet. Tidligere var «medlemmer av supporterklubben» og «brukere på nettsiden» to helt forskjellige ting som ikke hadde noe med hverandre å gjøre. Enkelte personer var for eksempel registrert med en haug forskjellige kontoer på nettsiden, fordi de sannsynligvis har glemt passordet sitt og i stedet for å få nytt passord bare har laget seg en ny konto i stedet. Det skaper rot.

Når sidene først skulle bygges opp på nytt, har jeg i stedet tenkt helt nytt. Jeg har gått gjennom brukerdatabasen fra de gamle nettsidene, og sett hvem av dem som var medlemmer av supporterklubben, og deretter «smeltet» opplysningene fra medlemsregisteret sammen med opplysningene fra den gamle brukerdatabasen. Da alt dette måtte gjøres manuelt med alle medlemmene av supporterklubben var det for å si det sånn et svært langdrygt arbeid, men jeg tror det på sikt vil bære frukter, noe jeg vil komme tilbake til. Men fra nå av er det altså bare medlemmer av supporterklubben som kan ha brukerprofil på ManchesterCity.no. I prinsippet har alle medlemmer automatisk brukerprofil, men de som ikke er aktive på nettsidene blir bare kalt for «no user».

Når det gjelder de av medlemmene i supporterklubben som hadde brukerprofil på de gamle sidene, har de fått beholde sitt gamle brukernavn. Jeg overførte også det gamle passordet (kryptert), men dette ser ikke ut til å ha fungert, for da jeg prøvde å logge inn på den gamle brukerkontoen min, virket ikke passordet. Om passordet ikke virker blir en dermed nødt til å nullstille passordet, noe en kan gjøre ved å klikke på Nytt passord etter å ha valgt «Logg inn» i menyen. Da kan en få tilsendt en automatisk e-post som gjør at en kan få laget seg et nytt passord (bruk gjerne det gamle passordet ditt hvis du ønsker det).

Om en vet at en en gang i tida hadde en brukerkonto på ManchesterCity.no, men ikke kan huske brukernavnet, kan en klikke på Medlemmer i menyen (under «Supporterklubben»). Da vil en på samme måte som tidligere kunne finne seg selv og se om det er blitt registrert om en har betalt medlemsavgift eller ikke. (Dette er i skrivende stund ikke blitt oppdatert, så ikke fortvil om det ikke står at du har betalt. Og foreløpig er ingen familiemedlemmer lagt inn i systemet ennå, men det vil komme.) Og her kan en også finne brukernavnet sitt på nettsidene.

Er du registrert som «nouser…», vil det si at du ikke hadde brukerprofil på de gamle sidene (eller at det har skjedd en feil i arbeidet med å smelte den gamle brukerdatabasen og medlemsregisteret sammen), og om du ønsker å opprette en brukerprofil må du registrere et nytt brukernavn.

Etter at du er logget inn, har en tilgang til å endre de opplysningene supporterklubben har registrert på deg. Ved å velge «Medlemsområde» i menyen (under «Logg inn/ut») får en direkte tilgang til sin oppføring i medlemsregisteret, og en kan endre på denne. Om en flytter og får ny adresse skal en fra nå av altså ikke lenger kontakte medlemssekretær, men gjøre disse endringene selv. Merk at endringer du gjør her oppdateres automatisk i supporterklubbens medlemsregister, som blant annet brukes til å sende ut medlemsblad, så det er ditt ansvar at informasjonen som ligger her er korrekt.

Forum
Også forumet er nytt, og når det først skulle komme nytt forum, bestemte jeg meg for å gjøre noen endringer. Jeg har sett på flere forskjellige løsninger for å få forumet integrert i designet til sidene, samtidig som jeg ville ha et forum som var enkelt å bruke (men med avanserte funksjoner) og som også kunne fungere godt på nettbrett og mobil i tillegg til PC/Mac. Jeg håper jeg har funnet en løsning de fleste vil være fornøyd med. Jeg har testet forumet på Iphone, og det ser bra ut der, så jeg håper det også fungerer greit på andre plattformer.

Jeg lurte opprinnelig på om jeg skulle forsøke å overføre alle de gamle innleggene fra det gamle forumet over i det nye forumet, men jeg har fått innspill om at det kanskje ikke er så ønskelig og at det er like greit å bli kvitt «gammelt grums» i det gamle forumet og heller starte på nytt med blanke ark. Foreløpig er det slik jeg har gjort det.

Nytt etter gjenåpningen er også at det nå kun er medlemmer av supporterklubben som kan skrive i forumet. Hvis en ikke er medlem kan en som nevnt ikke registrere seg i brukerdatabasen, og dermed slipper vi at det dukker opp supportere av andre lag i forumet som bare er ute etter å lage kvalm. Men det betyr også at City-supportere som ikke er medlem av supporterklubben ikke kan skrive i forumet, men det er tross alt ikke verre enn å melde seg inn. Denne nettsida drives tross alt av supporterklubben for medlemmene av supporterklubben. Men det er mulig å lese i forumet uten å være innlogget.

Galleri
En helt ny funksjon på sidene er «Galleri». Ved å gå til brukerprofilen sin kan en klikke seg videre til «Mitt galleri». Her har alle brukere mulighet til å laste opp sine egne bilder, for eksempel i forbindelse med turer til Manchester eller arrangementer i regi av supporterklubben. Om en ønsker det vil albumene en lager her havne i et felles galleri som også andre i supporterklubben kan få se. Etter hvert som forskjellige medlemmer legger inn bilder vil vi kunne få et stort og fint billedgalleri som viser aktivitet i klubben.

Tidligere la jeg ut en del bilder fra pokalfesten i oktober i fjor på supporterklubbens Facebook-side, men i og med at alle har mulighet til å laste opp sine egne bilder her når det måtte passe dem, og at bildene havner direkte på vår egen nettside, tror jeg dette er en bedre løsning.

Tilbake i vanlig drift
Apropos Facebook har vi nå passert det magiske tallet 1000 på antall personer som «liker» supporterklubben. Det er dermed dobbelt grunn til å feire, nå som de nye nettsidene endelig er klare. Det har vært svært mye arbeid å bygge alt opp fra bunnen av igjen, men nå er jeg kommet såpass langt at jeg har fjernet toppteksten som sa at «sidene er under arbeid» og jeg «erklærer» at sidene nå er i normal drift igjen. Det betyr at det ganske snart vil dukke opp nyhetssaker, blogginnlegg og andre ting igjen.

De som har vært innom de siste dagene har kunnet følge med på hvordan ting har utviklet seg, og den siste «store» endringen jeg gjorde var å legge inn et nytt banner og en ny bakgrunn, for liksom å markere at de nye sidene er åpnet. Selvsagt vil vi i starten være i en prøvefase, der eventuelle feil og mangler vil bli luket bort, i tillegg til at det vil skje ytterligere forbedringer. Jeg tar gjerne imot innspill til hva som kan gjøres bedre (bruk gjerne kommentarfeltet under her) og … nyt sola hvis den dukker opp. Her på Vestlandet har det ikke har vært så mye å se til den de siste døgnene – heldigvis, siden jeg da ikke trenger å ha altfor dårlig samvittighet for å ha sittet inne foran datamaskinen altfor mye den siste tida…

8 svar

 1. Anonym sier:

  Flott jobbet Tommy !

 2. Ole J. Fuglestad sier:

  Takk for innsatsen, ser bra ut!

 3. Svein Ottar Myrvågnes sier:

  Dette blir spennende. Du har lagt ned et fantastisk arbeid. Tusen takk.

 4. Tor Martin Sønsteby sier:

  Får håpe siden blir flittig brukt. Bra innsats Tommy.

 5. Bård Gulvik sier:

  Supert. Takk for innsatsen. Håper på mye aktivitet.

 6. Thomas Lomundal sier:

  Endelig! Takk for super innsats!

 7. Anonym sier:

  Thumbs up!

 1. 28. juni 2014

  […] jeg i fjor sommer ble tvunget til å bygge opp ManchesterCity.no på nytt fra grunnen av og brukte to uker av sommeren på det, skiftet jeg også ut det gamle forumet med et […]

Legg igjen en kommentar