Tungvektkampen fortsetter

Liverpool mot Manchester City. Uten å avskrive verken Tottenham eller andre, så kan det se ut som dette blir sesongens duell. Og for Liverpools del er ikke dette en “kjent” motstander.

Da Liverpool nærmet seg tronen i engelsk fotball på første halvdel av 1970-tallet, var Leeds United den store konkurrenten. I siste halvdel av 1970-tallet var det Nottingham Forest som utfordret Liverpool hardest. Og så, da dominansen fortsatte på 1980-tallet, var det først Everton – så Arsenal som var Liverpools hovedmotstander.

Egentlig aldri Manchester United. Det er det merkelige. De vant annethvert år fra 1964-67, men det var bare i 1963/64 at de ble nummer en og to. Og mange var involvert i tittelkampene, som Everton, Manchester City, Leeds og delvis Tottenham. Ligaen hadde sju forskjellige mestre mellom 1967 og 1973 (Man United, Man City, Leeds, Everton, Arsenal, Derby og Liverpool). Men da Liverpool tok over hegemoniet på første halvdel av 1970-tallet, var Manchester United så råtne at de til slutt rykket ned (1974).

Og da Manchester United fikk fotfeste på begynnelsen av 1990-tallet, da var det slutt på Liverpool-dominansen et par år tidligere. Grepet forsvant, United overtok. Og i realiteten har ikke de to mestvinnende klubbene i engelsk fotball kjempet om ligatittelen siden 1964.

Fra 1973 og til og med 2013, vant Liverpool og Manchester United til sammen 24 av 41 mulige ligatitler. De resterende 17 ble fordelt mellom Arsenal (5), Chelsea (3), Everton (2), Leeds (2), Derby, Nottingham Forest, Aston Villa, Blackburn og Manchester City med en hver.

Røde lag har dominert engelsk fotball i moderne tid.

Det har vært noen fighter mellom City og Liverpool opp gjennom årenes løp.

Liverpool har hatt noen fighter med Manchester City.

Jeg har regnet meg fram til at dette er sjette gangen Liverpool og City gjør opp om en ligatittel.

 • Første gangen var kampen om opprykk i 1895/96. Kun et lag rykket opp den gangen. Lagene endte likt i poeng. Liverpool vant på bedre målforskjell. De interne oppgjørene endte uavgjort 1-1 (Hyde Road) og 3-1 til Liverpool på Anfield.

 • 1967/68: Lagene skiftet på, også sammen med Manchester United og Leeds, om å lede ligaen. Det endte med at Manchester City ble ligamestre. Liverpool ble nummer tre, tre poeng bak City. De interne oppgjørene endte begge uavgjort – 0-0 på Maine Road, 1-1 på Anfield.

 • 1971/72: Kanskje den mest ekstreme sesongen. Fem lag kjempet om tittelen helt inn. Liverpool endte som nummer tre, Manchester City som nummer fire, begge med 57 poeng (to poeng for seier). Ligamester Derby vant på 58 poeng, nummer to Leeds hadde 57 – de også. I de interne oppgjørene vant City 1-0 på Maine Road og tapte 3-0 på Anfield.

 • 1976/77: Liverpool ble mestre med 57 poeng, City nummer to med 56. Kanskje var det avgjørende at Dave Watson skle på et isete Maine Road og sendte ballen i eget mål på Maine Road, i kampens 90. minutt. Det endte 1-1. Liverpool vant 2-1 på Anfield.

 • 2013/14: Liverpool tok igjen City og ledet lenge. Avstanden var hele åtte poeng med fem kamper igjen å spille. Men City vant til slutt med to poeng. Oppgjørene endte 2-1 til City i Øst-Manchester og 3-2 til Liverpool på Anfield.

David White scorer for City mot Liverpool i 1991.

Manchester City har ikke vært vant til å være foran Liverpool på en ligatabell. Fra 2. verdenskrig og fram til 2009/10 så skjedde det kun fem ganger at City var først. Det var i 1947/48, 1948/49, 1953/54, 1967/68 og i 1991/92 – da Liverpool hadde “mistet grepet” og ble nummer seks. City ble nummer fem.

Men i ni sesonger på rad nå, har City vært foran Liverpool på slutt-tabellen.

 • 2009/10: City 5, Liverpool 7

 • 2010/11: City 3, Liverpool 6

 • 2011/12: City 1, Liverpool 8

 • 2012/13: City 2, Liverpool 7

 • 2013/14: City 1, Liverpool 2

 • 2014/15: City 2, Liverpool 6

 • 2015/16: City 4, Liverpool 8

 • 2016/17: City 3, Liverpool 4

 • 2017/18: City 1, Liverpool 4

 • 2018/19: City ?, Liverpool ?

Det er uvant kost – også for Liverpool. Som ble vant til å se Manchester United foran seg. Da de fadet litt ut av pokalsankingen, så dukket det opp et annet Manchester-lag.

Kevin Keegan – en link mellom Liverpool og City.

Dette er to klubber med en mengde connections. Matt Busby, legendarisk manager i Manchester United, spilte først i Manchester City, deretter i Liverpool. Joe Fagan, legendarisk Liverpool-manager, spilte 158 kamper for Manchester City. Kevin Keegan, legendarisk spiller i Liverpool, var den lengsittende manageren i Manchester City på nesten 30 år (2001-05).

I tillegg har du alle de som har spilt for begge – først og fremst en bråte angripere: Robbie Fowler, Nicolas Anelka, Nigel Clough, Paul Walsh, Paul Stewart, Peter Beardsley, Daniel Sturridge, Craig Bellamy, Mario Balotelli og Raheem Sterling. I tillegg midtbanespillerne Steve McMahon, Steve McManaman, Dietmar Hamann, James Milner og Albert Riera, keeper David James og midtstopper Kolo Touré. I tillegg, for spesielt interesserte, så spilte City-backen John Gidman juniorfotball i Liverpool, Liverpool-vingen Steve Heighway var i Citys bøker som guttunge – og Mark Seagraves? Han kom fra Liverpool, fikk ingen A-kamper der, men noen i City.

Det blir trolig noen måneder der disse to lagene kommer til å følge hverandre som de berømte skyggene.

Liverpool har igjen:

 • Hjemme mot: Leicester, Bournemouth, Watford, Burnley, Tottenham, Chelsea, Huddersfield og Wolverhampton.

 • Kanskje kommer det en smell mot et av London-lagene, men jeg tviler. Ute av begge de engelsk cupene, tror jeg Liverpool tar full pott her.

 • Borte mot: West Ham, Manchester United, Everton, Fulham, Southampton, Cardiff og Newcastle.

 • Her er det et par vriene kamper, så jeg har lagt inn to uavgjorte her, mot United og Everton. Jeg ser ingen bananskall her.

 • Da ender Liverpool på 101 poeng – rekord i ligasammenheng.

Manchester City har igjen:

 • Hjemme mot: Arsenal, Chelsea, West Ham, Watford, Cardiff, Tottenham og Leicester.

 • Tøffe kamper mot Arsenal og Chelsea, og selvsagt Tottenham. Lett å miste poeng her, men det går ikke hvis ledelsen til Liverpool skal tas igjen.

 • Borte mot: Newcastle, Everton, Bournemouth, Manchester United, Fulham, Crystal Palace, Burnley og Brighton.

 • Her har jeg lagt inn en uavgjort mot Manchester United. Kanskje holder ikke det heller. City ender da på 99 poeng.

Det blir høyst sannsynlig enten i Liverpool eller i Manchester det jubles i mai. Svea tror det blir førstnevnte sted.

Selvsagt ender det ikke akkurat sånn. Det er mer et bilde på at avstanden trolig vil holde seg. Liverpool har faktisk et litt lettere program enn City. I tillegg er de ute av cupene. Ryker de mot Bayern München i Champions League, så har de kun ligaen. Det kan være en stor fordel.

Manchester Citys fordel er at de har gjort dette før. Mange av spillerne har vært med på å vinne ligaen både en, to og tre ganger. Det er det få av Liverpools spillere som har (James Milner, med City).

Der står det. 15 kamper igjen.

Alt kan skje.

Og det er derfor dette er moro. Og spennende.

Relaterte saker

14 svar

 1. Merk mine ord. Mun og everton slår liverpool

 2. Per Arve Stenødegård sier:

  Personlig så har jeg en snikende følelse av at Liverpool klarer å skaffe seg de marginene de trenger denne sesongen pga gos spisskomperanse i sentrallinjen denne sesongen. I motsetning til slipsesongen. Vinner ofte nok på dårlige dager til å dra det iland, men selvsagt langt frem enda.

 3. Per Arve Stenødegård sier:

  Personlig så har jeg en snikende følelse av at Liverpool klarer å skaffe seg de marginene de trenger denne sesongen pga god til glimrende spisskomperanse i sentrallinjen denne sesongen. I motsetning til slipsesongen. Vinner ofte nok på dårlige dager til å dra det iland, men selvsagt langt frem enda.

 4. Når Liverpool kom tilbake fra 0-1 og 2-2 mot CP så skjønte jeg at Liverpool nok vinner i år…

 5. John Akse sier:

  Frykter også at Liverpool tar det i år fordi de vinner på dager de nødvendigvis ikke er helt på topp, de er nødt til å gå på ett «bananskall» eller helst to om det skal gå vår vei. Til vår fordel så er de sin egen verste fiende og nervene kommet nok når det nærmer seg, spennende blir det uansett og alt city kan gjøre er å vinne så mange kamper som mulig og som Pep sier ikke tenke på ka Liverpool gjør…

 6. Vidar Hauge sier:

  Vi får nå vente og se. En skade her og en skade der, så får de plutselig problemer med spillet. Skal ikke mye til.

 7. John Akse sier:

  Selvfølgelig kommer skader, karante og formsvikt på sentrale spillere til å påvirke, men kampprogrammet vil også spille en viktig rolle og eierne våre er eg ganske sikker på prioriterer CL mye høyere enn oss supportere i forhold til PL og eg tror Klopp legger alle eggene og en kurv og sparer flere mot BM og tar det som det kommer. Selv om vi i utgangspunktet har en enklere motstand her er eg redd Pep ikke tør å spare like mye, i tillegg kommer cupene. Men som sagt gøy og spennende blir det uansett

 8. Steinar Jørgensen sier:

  Synes du er i overkant optimistisk på vegne av Liverpool her Svea. De har hatt mer marginer enn City hittil men det trenger ikke fortsette. Aldri i verden om de tar full pott i de resterende hjemmekampene. Synes det ligger et bananskall i luften og venter. Tapet kan komme allerede mot Leicester og i tillegg har de vanskelige kamper mot Spurs, Chelsea og Wolves. Spørsmålet er vel mer hvor mange bananskall City går på tatt i betraktning at de har et adskillig tøffere program tatti betraktning cupene og cl. Får vel nesten håpe at pool går videre en runde til i cl sånn at de ikke får enda ferre kamper. Tror neppe noen av lagene ender på mer enn 95-97p. Men spennende blir det😀

 9. Takk for en fin og interessant gjennomgang. Jeg håpet selvsagt du tar feil, og det håper jo du også.
  Jeg nevner det igjen: Med så mye flaks som Liverpool har hatt, er det vanskelig å tro at de opprettholder poengsnittet. Det ville målet mot Everton, ditto mot Palace og Citys straffebom på Anfield er tre eksempler. Med et fortsatt poengsnitt på 2,6 ender Liverpool på 99 poeng. Sånn går det ikke. Jeg tror de kan tape mot både West Ham, Rags og Everton. Og tape poeng mot både Tottenham og Chelsea. City vinner ligaen hvis de klarer 95 poeng. Det betyr at de har råd til å tape to kamper. Også det vil holde hardt. Men vi har alltids ligacupen.

 10. Liverpool sliter med skader og det viste sæ på kampen mot CP og hadde CP en bedre keeper hadde det blitt B på kupongen, de 2 kommende måneder vil bli avgjørende.
  I overtroas ånd så vet æ vi vinner PL når æ må på akutten og plaster sammen, det har skjedd 2012/14/18 😬🏆

 11. Der er svært mange variabler med hensyn til hva som kan skje i løpet 15 seriekamper. Og man kan tenke seg alle slags scenarier kan oppstå. Inkludert den med bakgrunn i hva som har skjedd til nå. Hvilket kan virke som den mest fornuftige sett ut fra nåværende stilling, selvsagt. Men spesielt etter 2011/12 sesongen med 8 poeng bak med 6 kamper = seriemesterskap mot et lag og en manager som var virkelig rutinert med henhold til seriemesterskap vil jeg aldri lenger finne på å tenke tanken engang at seriemesterskap er » avgjort» over et dusin kamper før slutt. Med et menneske i føresete, ja, muligens. Med et helt lag/ tropp ? Nope. Alt for som kan skje. Litt av moroen her er som Svea gjør er selvsagt å se for seg scenarier om hva som kan skje, og det må en endelig. For Pep og trenerstaben er det sørge for å luke vekk alle muligheter for at tilfeldigheter og tabber oppstår. Som f eks feil laguttak, gambe på » halvfriske» spillere, bruke spillere på nedavgående form basert på meritter i form osv osv. Dæven for et race det ser ut til å bli, men ikke sikkert….

 12. Liverpool har ikke tapt hjemme siden i EPL April 17, de ville tape en av hjemme kampene sine,
  Skader har begynt å komme til Liverpool, jeg tror det kan kommer flere,
  Jeg tror City vil klare p komme først, så lenge vi klarer å vinne på Old traff 😉💜

 13. Her er jeg uenig. Liverpool har en tydelig «down» og har vært heldig, samt fått noen straffer som er under sterkt tvil. City er nå på vei mot topp nivå igjen. Dette tror jeg går veien for våre kjære lyseblå, og som vi alltid sier: – må det beste lyseblå laget vinne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *