Før kampen: Manchester City – Manchester United

Det er søndag klart for det 177. Manchester-derbyet når byens blå og røde barker sammen i et av fotballverdenens mest prestisjetunge lokalderbyer.

Mens media kjører den ene negative saken etter den andre om City og påståtte brudd på diverse regler, lar ikke Pep Guardiola og spillerne hans seg affisere av dette, og er for tiden i kanonform. 6-1 over Southampton forrige helg ble fulgt opp med 6-0 over Shakthar Donetsk i Champions League i midtuka, og mens motstanderne knapt slipper til på Citys banehalvdel, scorer de lyseblå mål på løpende bånd. Mot Manchester United søndag blir motstanden ganske sikkert tøffere, selv om de røde fra Old Trafford i Greater Manchester har hatt en høst preget av mange skuffelser, men også noen oppturer. At det ble seier mot Juventus på bortebane i Champions League i midtuka må definitivt karakteriseres som en opptur, og manager José Mourinho benyttet også anledningen til å provosere mange ved å gå rundt på gressmatta og terge Juventus-supporterne etter kampen og samtidig også hylle seg selv.

Fra oppgjøret i april mot United da Ashley Young satte inn en grusom takling mot Sergio Agüero. Mens situasjonen skulle ha endt med rødt kort og straffe til City, vinket i stedet dommeren spillet videre.

I Premier League har ting imidlertid ikke gått helt slik Mourinho hadde håpet på, og før denne helgens runde lå United på 7. plass, mens City troner alene på toppen. Mens de røde har tapt 3 av sine 11 første kamper (mot West Ham, Tottenham og Brighton), har ikke Pep Guardiolas menn tapt en eneste kamp så langt. I det tilsvarende oppgjøret forrige sesong var det imidlertid de røde som kunne smile bredest etter kampen. Med seier ville City offisielt være ligamester, men etter en førsteomgang der City ledet 2-0 (mål av Vincent Kompany og Ilkay Gündogan) og burde ha ledet med langt flere mål, skulle United greie å snu kampen i den andre omgangen, slik at det til slutt endte 2-3. I og med at United tapte den påfølgende kampen hjemme for bunnlaget West Bromwich, skulle likevel fadesen den 7. april likevel bare bli en liten utsettelse av ligagullbekreftelsen for Citys del.

Når sant skal sies var det ikke altfor mye som sto på spill i det nevnte oppgjøret i april, i og med at City i praksis allerede hadde vunnet ligagullet, og Pep Guardiola mener heller ikke at morgendagens Manchester-derby er en kamp som absolutt må vinnes. «Kampene mot rivalene våre er selvsagt spesielle for om du vinner, så vinner ikke de», kunne Guardiola fortelle på pressekonferansen før kampen. «Men vi er bare i november, så kanskje vil kampen på Old Trafford (i midten av mars) bli viktigere. Men vi er inne i en god periode, og det samme er United, så dette vil garantert bli en jevn kamp helt til siste minutt. Som i de siste kampene mot dem vil ingen av lagene kontrollere kampen i 90 minutter, og du må forsvare deg godt og angripe slik vi har gjort i de siste kampene. Historisk har det vært vanskelig for City å slå United. United har vunnet flere av kampene. Vi vet hva du skal gjøre. På lørdag snakker vi med spillerne og forklarer hva de skal gjøre for å vinne kampen.»

Pep Guardiola har selvsagt rett i sin uttalelse at United har vunnet flere Manchester-derbyer enn City. Statistikken viser at United har vunnet 73 av de 176 oppgjørene, mens City bare har vunnet 51. Det er imidlertid tettere om en ser på mål scoret. Her er stillingen 256-240 i Uniteds favør. I de senere årene er det imidlertid City som har hatt overtaket mot United. Siden høsten 2011 har City vunnet åtte ganger i ligaen, mens United bare har vunnet fire. To kamper har endt uavgjort.

Blir det plass til både Bernardo Silva og Leroy Sané fra start mot United, eller starter kanskje Riyad Mahrez?

Før søndagens oppgjørv har City selvsagt fortsatt Kevin De Bruyne ute med skade, etter at han strakk et leddbånd i kneet i ligacupkampen mot Fulham for ti dager siden. I tillegg er Claudio Bravo og Eliaquim Mangala fortsatt ute med sine langtidsskader, men disse ville uansett vært uaktuelle til kampen. Pep Guardiola kan altså stille med omtrent det samme mannskapet han har brukt i de siste kampene, men det er selvsagt noen spørsmål rundt hvem han kommer til å velge i de ulike posisjonene. John Stones og Aymeric Laporte har fungert utmerket sammen i midtforsvaret i høst, og kommer sannsynligvis til å bli valgt også på søndag. Det samme gjør Kyle Walker på høyreback, og selv om Benjamin Mendy har vist svakhetstegn defensivt, er det ventet at han får starta på venstreback på bekostning av Fabian Delph og Oleksandr Zinchenko. Sistnevnte spilte imidlertid hele kampen onsdag kveld i Champions League, og har gjort en meget god figur de gangene han har fått spille. På midbanen blir det garantert plass til både Fernandinho, David Silva og Raheem Sterling, som fredag skrev under på en ny femårskontrakt med City som binder ham til klubben fram til sommeren 2023. Videre får etter all sannsynlighet to av de tre følgende spillerne plass: Leroy Sané, Bernardo Silva og Riyad Mahrez. Vi tipper at sistnevnte starter på benk. På topp ble Sergio Agüero hvilt i midtuka, noe som ga Gabriel Jesus sjansen fra start. Brasilianeren benyttet muligheten til å score hat-trick (to av målene kom riktignok på straffe), men vi tipper at Agüero, som har hatt en strålende høst for City, blir foretrukket søndag.

Vi tipper dermed at Citys lag blir som følger søndag: Ederson, Mendy, Stones, Laporte, Walker, Fernandinho, David Silva, Bernardo Silva, Sané, Sterling, Agüero.

Når det gjelder United var det dårlig nytt for deres supportere at Paul Pogba måtte stå over fredagens trening etter en mindre skade som han skal ha pådratt seg i onsdagens borteseier over Juventus. Pogba sies å være tvilsom til søndagens kamp. Også Romelu Lukaku er tvilsom, og det vil nok ikke bli bestemt før søndag om disse to spillerne er i god nok form til å spille kampen. Fra før er Alexis Sanchez ute, i tillegg til Antonio Valencia.

Anthony Taylor, født i kort avstand fra Old Trafford, dømmer sitt første Manchester-derby.

Dommer i oppgjøret er Anthony Taylor, noe som har skapt en del overskrifter i England. Taylor er nemlig fra Wythenshawe, like utenfor Manchester og i kort avstand fra Old Trafford, og selv om han selv skal ha oppgitt til fotballforbundet at han ikke er Manchester United-supporter (han har også dømt både City og United flere ganger tidligere), skal flere medlemmer i familien hans ha sesongkort nettopp på Old Trafford. Dette blir Taylors første Manchester-derby, og en lang rekke City-supportere har vært meget kritiske til tildelingen, som de mener setter dommeren i en vanskelig posisjon. Dette blir første gang Taylor dømmer City denne sesongen, og vi må tilbake til 19. februar i år for å finne sist City-kamp Taylor ledet. Da endte det med tap 0-1 for League One-klubben Wigan i FA-cupen, noe som sendte City ut.

Kampstart er kl. 17.30 søndag ettermiddag. Kampen vises direkte på TV 2 Sport Premium.

Relaterte saker

3 svar

  1. Synd eg ikkje e i manchester. Men tayler er rett og slett tragisk. Og det er før kampen blir spilt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.